hangikredi.com

Taşıt Kredisi Ödenmekte Olan Araç Satılır mı?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 18.04.2018 Güncelleme Tarihi: 15.08.2023

Taşıt kredileriyle yeterli birikiminiz olmasa bile hayalinizdeki arabayı alabilirsiniz, üstelik avantajlı faiz oranları ve vadelerle taşıt kredisi veren çok sayıda banka var.

Taşıt Kredisi Ödenmekte Olan Araç Satılır mı?
Tabii bu süreçte sizi bazı sorumluluklar da bekliyor. Örneğin kredi alırken aracınızı bankaya ipotek etmeniz istenir.

Ödemeniz henüz bitmeden aracınızı satmak istediğinizde ise önce ipoteği kaldırmanız gerekir. Kredisi bitmemiş araç satışına ve ipotek sürecine dair detayları yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.

Taşıt Kredisi Bitmeyen Araç Nasıl Satılır?

Taşıt kredisi, bankaların sıfır ya da ikinci el araçları satın almak isteyenlere sunduğu bir finansal ürün. Ödeme kolaylığı sağlayan bu krediyle istediğiniz araca maddi açıdan zorlanmadan sahip olabilirsiniz. Taşıt kredisi aldığınızda aracınıza ipotek (bankaların kredi ödemelerini güvenceye almak için uyguladığı bir teminat) konulur. Vade sonuna kadar bu rehin işlemi devam eder. Taksitlerin tamamlanmasının ardından ipotek de kaldırılır. Böylece aracınızı dilediğiniz zaman satabilirsiniz.

Sıfır ve ikinci el taşıt kredisi sürecinin nasıl ilerlediğinden bahsettik. Fakat gerek nakit ihtiyacı gerek acil durumlar için aracınızı vade bitiminden önce de satmak isteyebilirsiniz. Neyse ki kredisi bitmemiş araç satışında izleyebileceğiniz alternatif yollar var. Aracı almak isteyen taraftan talep edeceğiniz ön ödemeyle kalan taksitlerinizi bitirebilirsiniz. Örneğin 200.000 TL tutarındaki taşıt kredisinde 50.000 TL borcunuz kaldıysa bu bedeli ön ödeme olarak alabilirsiniz. Benzer şekilde taşıt kredisini alıcıya devretme şansınız da bulunur.

Taşıt Kredisine Başvur

İpotek Devri ile Araç Satışı Nasıl Yapılır?

Kredisi bitmemiş araç satışında öncelikle ipoteği kaldırmanız gerekir. Tabii bunun için atılacak ilk adım, taşıt kredisi borcunu kapatmak. Fakat buna finansal açıdan hazır olmamanız son derece muhtemel. Böyle bir durumda ipoteğin devrini tercih edebilirsiniz. İpotekli araç satışında devir için bankaya başvurulur. Bankalar, alıcının kredi notunu ve gelirini inceler. Ardından ya alıcıya ihtiyaç kredisi verir ya da mevcut borcu devreder.

Taşıt kredisi ödenmekte olan araç satılır mı

Taşıt Kredisi Borcu Kapatılarak Araç Satışı Yapılabilir mi?

Kredili araç satışını borcunuzu kapattıktan sonra yapabilirsiniz. Bu süreçte sorun yaşamamak için bazı detayları es geçmemenizde fayda var. Bunlardan ilki, elbette maddi durumunuza uygun ödeme planı oluşturmak. Vade tercihini doğru yaparak toplam kredi ve taksit tutarını bütçenize uygun hâle getirebilirsiniz. Bankalar, taşıt kredisinde 48 aya varan vade seçeneği sunar. Ayrıca bankalar arasında değişen faiz oranları da mevcut. HangiKredi üzerinden en güncel ve avantajlı taşıt kredisi faiz oranlarını inceleyebilirsiniz.

Banka Taşıt Kredisi Borcu Nasıl Kapatılır?

Banka taşıt kredisi borcunu kapatmanız için her ay düzenli olarak ödeme yapmalısınız. Taksitleri aksatmadan ödediğinizde krediyi zamanında tamamlayabilirsiniz. Ayrıca bu süreçte tercih edebileceğiniz alternatif ödeme yöntemleri de var. Dilerseniz bankaların sunduğu erken kredi kapama imkânlarından yararlanabilirsiniz. Erken kapama, krediyi planlanan vadeden önce tamamlama şansı verir. Bu sayede kalan taksitlere eklenecek faiz de ortadan kalkar. Aşağıdaki örnek üzerinden kredisi bitmemiş araç satışında erken ödeme yaparak elde edeceğiniz kârı görebilirsiniz.

Taşıt Kredisi Tutarı

120.000 TL

Faiz Oranı

%1,89

Vade

30 ay

Ödenecek Toplam Tutar

167.383,20 TL

Ödenen Taksit

10 ay

Kalan Taksit

20 ay

Erken Kapama Tutarı

88.565,16 TL

Ödenen Faiz

20.116,30 TL

Erken Ödemedeki Kâr

22.583,64 TL

Kapama Sonrası Toplam Kredi Maliyeti

144.139,56 TL

Örneğe göre kalan 20 aylık taksidin erken ödenmesiyle 22.583,64 TL tutarında kazanç sağlandı. Söz konusu kâr, kalan taksitlere uygulanacak faizin silinmesiyle oluştu. Yani kredisi bitmemiş araç satışı yapmak istediğinizde borcunuzu vade bitimine gelmeden kapatarak faiz oranlarının toplam ödeme tutarına olan etkisini azaltabilirsiniz.

Taşıt Kredisi ile Alınan Aracın Satışı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Banka kredisi ile alınan aracın satışında göz önünde bulundurmanız gereken bazı hususlar var. Alım satım işlemlerinin noterde yapılması da bunlardan biri. Belgelerin kontrolünden araca dair detayların incelenmesine kadar tüm süreçlerin noter huzurunda gerçekleştirilmesi önemli. Ayrıca ipotekli araç satış sözleşmesinde bazı bilgilerin mutlaka yer alması gerekiyor. Banka ipotekli araç satışında dikkat etmeniz gereken detaylar şöyle:

  • Tarafların adı, soyadı ve T.C. Kimlik numaraları.
  • İşleme konu olan aracın; tescil belgesi, plakası, markası, modeli, cinsi, tipi, şasi ve motor numarası.
  • Aracın beyan ve kasko bedeli.
  • İpotekli satış sırasında ilgili araç üzerinde ayrıca bir haciz, tedbir ve borcun olmadığı bilgisi.
  • Satılan aracın mülkiyetinin işlem tarihinden itibaren alıcıya geçmiş olduğunun taahhüdü.
  • Aracın işlemden sonraki vergi, sigorta ve harç bedellerinin alıcıya geçtiğinin beyanı.
  • Alıcının aracı, belirtilen adresin bağlı olduğu trafik şube ya da bürosuna kaydını ve tescilini yapacağına dair beyanı.

Noterde ipotekli araç satışında sizden; ruhsat, nüfus cüzdanı, ehliyet ve trafik belgesi istenir. Bu arada beyan bedeli, aracın mevcut piyasa koşullarındaki değerini gösterir. 2.el araç alım satımında ise taşıtın kasko değerine bakılır. Kasko değeri, aracın markası ve modeli gibi detaylara göre Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) tarafından belirlenir.

HangiKredi ile Kolaylıkla Taşıt Kredisine Başvurabilirsiniz!

Hayalinizdeki aracı satın almak için bankalar arasında değişen fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Bunun için ihtiyaç duyduğunuz desteği HangiKredi’den alabilirsiniz. HangiKredi, bankaların güncel taşıt kredisi faizlerini ve vade seçeneklerini görmenizi sağlar. Ayrıca taşıt ipoteği ile kredi gibi farklı finansal ürünleri öğrenmenize de yardımcı olur. Dilerseniz hiç vakit kaybetmeden HangiKredi üzerinden dakikalar içerisinde taşıt kredisine başvurabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?