hangikredi.com

Konut Alımlarında İpotek, Haciz ve İntifa Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 31.01.2015 Güncelleme Tarihi: 14.04.2023

Konut almak, kimileri için karmaşık bir süreç gibi görünebilir, bu süreçte sizi bekleyen prosedürleri öğrenerek konut alma konusundaki çekincelerinizi geride bırakabilirsiniz.

Konut Alımlarında İpotek, Haciz ve İntifa Nedir?
Konut almak ya da satmak isteyenlerin en çok merak ettiği konuların başında ipotek, haciz ve intifa hakkı gibi kavramlar gelir. Yazının devamından konutu satan ve alan tarafların haklarını koruyan bu yasal işlemlere dair detayları öğrenebilirsiniz.

Konut İpoteği Nedir?

Alacakların rehinle güvencede tutulmasına ipotek denir. Konut ipoteği ise tapu sahibinin parasını teminat altına almak amacıyla belirlediği rehin anlamına gelir. Tapu sahibi ya da tapuda hakkı olanlar, konutun satışında özel kişi veya kurumlarla ipotek anlaşması yapar. Bu anlaşmanın şartlarına uyulmaması hâlinde haciz yoluyla ipotekli evin satışı gerçekleştirilir. Böylece tapu sahibinin ödenmeyen borçtan dolayı herhangi bir maddi kayıp yaşaması önlenir.

Konut ipoteğinde alacaklı, kişiler, kurumlar ya da bankalar olur. Hayalinizdeki eve sahip olmak için ihtiyaç duyduğunuz finansmanı, konut kredilerinden temin edebilirsiniz. Konut kredisi aldığınız banka, taksitler tamamlanana kadar gayrimenkulü ipotek altında tutar. Krediyle alınan evin borcu ödenmediğinde bankanın taşınmazı satma hakkı doğar. Ayrıca borcunu ödemekte zorlananlara sunulan seçenekler de mevcut. İpotekli konut satışları, tapuda alıcının kabulüyle mümkün olur. İpotekli ev alımında ve satımında tarafların bazı şartları bilinmesi önemlidir.

İpotekli Ev Satılır mı? diye merak ediyorsanız Bilgi Merkezi içeriğimize göz atın!

Konut Haczi

Kişilere, kurumlara veya bankalara olan borcun ödenmemesiyle haciz süreci başlar. Bankalar, genellikle borçların zamanında ödenmesi için 3 aylık süre verir. 3 ayı geçen gecikmelerde konut haczini uygular. Haciz işlemine öncelikle borçlunun maaşından başlanır. Maaşın borcun ifası için yeterli gelmediği durumlarda ise konut haczi söz konusu olur. Eğer bu süreçte iki taraf arasında anlaşma sağlanamazsa hacze konu olan ev satılarak borcun ödendiği varsayılır. Hacizli malın satışında sırasıyla şu prosedürler izlenir:

1. Takibin yapıldığı icra dairesinden hacizli konutun satışı talep edilir.
2. İcra dairesi, taşınmazın satılmasına ilişkin artırma şartnamesi hazırlar.
3. Şartnamede artırmaya iştirak edeceklerin taşınmazın tahmini değerinin %20’si oranında pey akçesi ya da milli bankaların birinden alınacak teminat mektubunu temin etmesi istenir.
4. Şartnamenin içeriğinde taşınmazın üzerindeki haklar, mükellefiyetler ve ipoteklere yer verilir.
5. Yasal süreçleri tamamladıktan sonra hacizli konutun açık artırma yöntemiyle satışına geçilir.

Hacizli malın paraya çevrilmesi yönteminden yararlanmak için bir süre sınırı bulunur. Hacizli taşınmazın satışını, işlem tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde talep etmek gerekir. Aksi takdirde alacaklının bu haktan yararlanması mümkün olmaz. Bu talebin ardından hacizli konut, yaklaşık 3 ayda satılır.

Konut Kredisi Hesaplamak için HangiKredi'den destek alın!

Konut İntifa Hakkı

İntifa, taşınır ve taşınmaz eşyalardan sınırsız yararlanma hakkıdır. Bir diğer ifadeyle, kişinin bir başkasına ait eşyalar üzerinde geniş haklara sahip olmasıdır. Konut intifa hakkı ise başkasına ait herhangi bir mülkten faydalanma ve onu kullanma hakkı olarak tanımlanabilir. Konut intifa hakkı, mülkiyetten sonra taşınmazlardaki en güçlü haktır. Tapu kütüğünde tescil yoluyla kurulur. Ayrıca konutlar ile ilgili olarak mülkiyet haricindeki tüm hakları kapsar. Bu hakkın miras yoluyla devredilmediğini ve kişinin vefatıyla intifanın da sona erdiğini hatırlatalım.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?