Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Konut Kredisi İle Alınan Eve Ortak Tapu Yapılabilir mi?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 22.03.2017 Güncelleme Tarihi: 15.03.2023

Konut kredisi ile ev almak isteyenlerin merak ettiği pek çok konu var.

Konut Kredisi İle Alınan Eve Ortak Tapu Yapılabilir mi?
Bunlardan biri de konut kredisiyle alınan eve ortak tapu yapılıp yapılamayacağı. Ev alırken ortak tapu kredisi alındıysa iki kişinin de ödemelerini düzenli şekilde yapması gerekir. Taraflardan birinin ödeme yapmaması durumunda diğer taraf sorumlu tutulur. Bunun sonucunda ödeme yapmayan kişinin borcunu diğer ortağın ödemesi gerekir.

Yatırım yapmak ya da oturmak için ev sahibi olmayı düşünenler, çeşitli ödeme seçenekleri ile bu hayallerini gerçekleştirebilir. Bu kişiler genellikle ev fiyatının bir kısmını peşin, geri kalan miktarını ise konut kredisi çekerek ödemeyi tercih eder. Pek çok banka, farklı vade ve faiz oranları ile konut kredisi sunar. Böylece tüketiciler, bütçelerine uygun imkânlardan faydalanabilir.

Ev almak isteyen fakat bütçesi yeterli olmayan kişiler için ortak konut kredisi en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Bu durum, akıllara kredi ile ev alırken tapu kimin üzerine olur sorusunu getirir. Ortak konut kredi alındığında bir eve iki ya da daha fazla kişi sahip olur. Öncelikle banka, kendini güvence altına almak için borç bitene kadar eve ipotek koyar. Örneğin iki kişi ortak tapu almak istiyorsa banka bu iki kişi için de kredi açar.

Ev alırken ortak tapu kredisi alındıysa iki kişinin de ödemelerini düzenli şekilde yapması gerekir. Taraflardan birinin ödeme yapmaması durumunda diğer taraf sorumlu tutulur. Bunun sonucunda ödeme yapmayan kişinin borcunu diğer ortağın ödemesi gerekir.

Konut Kredisi ile Alınan Eve Ortak Tapu Yapabilmenin Şartları Nelerdir?

Konut kredisi ortak tapu şartları hakkında bilgi edinerek ev sahibi olabilirsiniz. Konut kredisi ile alınan eve ortak tapu yaparken en az iki tarafın olması gerekir. Banka, tarafların gelir belgesini inceledikten sonra kredi notlarını değerlendirir. Konut kredisinde ortak tapu yaptırmak isteyen her kişinin banka kredi politikasına uygun olması gerekir. Kişiler uygunsa ortak tapu işlemleri kısa sürede başlatılır.

Ev almak isteyen kişilerin konut kredisinin kullanılmadığı durumlar hakkında da bilgi sahibi olması gerekir. Bu durum, ortak tapu konut kredisi süreçleri ile ilgili zaman kazanmanıza yardımcı olur.

Konut kredisi kullanmak için satın almayı düşündüğünüz evin bu kredi türüne uygun olması gerekir. Konut uygunluğu, bankaların yayınlamış olduğu kriterlere göre çeşitlilik gösterir. Krediye uygun evin ilk özelliği, adının tapu üzerinde mesken olarak geçmesidir. Satın almayı düşündüğünüz gayrimenkul, resmi kayıtlarda ev yani mesken olarak yer almalıdır. Tapuda mesken dışında herhangi bir ibare yer alıyorsa konut kredisi geçerli olmaz.

Krediye uygunluk sağlayan diğer bir kriter ise tapuda haciz olmamasıdır. Evin mevcut sahibinin konutu etkileyen bir borcu olabilir. Bu tip durumlarda banka, ev tapusuna haciz koydurabilir. Tapusunda haciz olan evin satışı yapılamayacağından, konut kredisi için uygun olmaz.

Birinci derece akrabadan ev almak, konut kredisi başvurusunun onaylanmama sebeplerindendir. Bunun nedeni, akrabalar arasında formaliteden ev satışının gerçekleşmesi ve konut kredisi ile farklı ihtiyaçların karşılanmasıdır.

Henüz tamamlanmayan evlerde kullanılacak konut kredisi farklı şekilde işleyebilir. Pek çok firma, inşaatı bitmemiş konutlar için çeşitli indirimler sunar. Banka, bu konutun tamamlanma durumunu inceler. Evin tamamlanma oranı %80'in altında ise kredi başvurusu onaylanmaz. “Konut kredisi kullanılamayan durumlar nelerdir?” yazımızı okuyarak bu konu hakkında daha detaylı bir bilgi edinebilirsiniz.

Konut Kredisi ile Alınan Evin Ortak Tapu İçin Kişi Sınırlaması Var mı?

Konut kredisi ile alınan eve ortak tapuda net bir kişi sınırlaması mevcut değildir. En az iki kişi olmak koşuluyla ortakların tümü tapuya dahil olabilir. Bunun yanında bazı bankalar kişi sınırlaması koyabilir. Bu durum, tamamen bankanın inisiyatifindedir.

Başvurulacak banka tarafından gayrimenkul için bir sınır belirlenmişse, o bankanın kredi politikasına uygun şekilde hareket etmek gerekir. Kredinin alınması hâlinde başvuruda bulunacak kişiler, bankanın en yakın şubesini ziyaret eder. Tüm ortaklar için hesap açılarak işlem kısa sürede tamamlanır. Doğru bilgi için bankanızın müşteri hizmetler ve en yakın şubesi ile iletişime geçebilirsiniz.

Evli Çiftlerde Ortak Tapu Nasıl Olur?

Evli çiftler, konut kredisi ile alınan eve ortak tapu yaptırabilir. Ancak Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesine göre çiftlerin evlendikten sonra edindiği tüm mallar, ortak olacak şekilde değerlendirilir. Bu sebeple evli çiftlerin konut kredisi ile alınan evin tapusunda ortaklık yapmasına gerek kalmaz. Konut kredisi başvurusunda hane halkının toplam geliri esas alınır. Dolayısıyla eşin geliri ve kredi notu da kredi başvurusunda önemli bir rol oynar.

Konut Kredisi ile Alınan Evin Ortak Tapusu Masrafları Nasıldır?

Tapu harcı, taşınmaz malların alım ve satım işlemleri için alınan tapu hizmet bedeli şeklinde özetlenebilir. Bu işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için harcın yatırılması gerekir. Taşınmaz malların satış değerinin düşük gösterilmesi, dolayısıyla da tapu harcının daha düşük tutarda ödenmesi hâlinde cezai işlem uygulanır. Tapu harcı hesaplama işlemlerini HangiKredi üzerinden kolayca yapabilirsiniz. HangiKredi, tüm alım - satım ve konut kredisi süreçlerinde en iyi yardımcınız olur. Konut değerini girerek ödenecek toplam tapu harcını bulabilirsiniz. Bununla birlikte konut kredisi hesaplama aracını kullanabilir, kendiniz için en uygun konut kredisini vadeleri ile görüntüleyebilirsiniz.

Hisseli Tapunun Masrafı Nasıl Olur?

Konut kredisi ile alınan eve ortak tapu yaparken artı bir masraf çıkmaz. Ödenmesi gereken tapu harcı, konutu satın alan kişiler arasında paylaşılır. Bunun yanı sıra banka işlemleri için ek masraflar oluşabilir. En doğru bilgi için bankanızın müşteri hizmetleri ile görüşebilirsiniz.

Konut Kredisi ile Alınan Evin Masraflarını Taraflardan Biri Ödemezse Ne Olur?

Konut kredisi ile alınan eve ortak tapu yapıldığında tüm borçların belirtilen tarihler içerisinde ödenmesi gerekir. Düzenli aylık ödemelerin aksaması durumunda ise ortakların tümü sorumlu tutulur. Borcun devam etmesi hâlinde yaptırım uygulanması için yasal takip işlemleri başlatılır. Bu durum, haciz ve ipotekli gayrimenkulün elden alınmasına kadar ilerleyebilir.

Konut kredisi alırken doğru ödeme planı yapmak son derece önemlidir. Öncelikle bütçeniz için en uygun vadeyi belirleyerek bu süreci kolaylaştırabilirsiniz. Aylık giderlerinizi kalem kalem hesapladıktan sonra bir ay içerisinde ödeyebileceğiniz taksit tutarını belirlemeniz gerekir. HangiKredi üzerinden dilediğiniz hesaplamayı yapabilir, bankaların faiz oranlarını ve vadelerini görüntüleyebilirsiniz.

Sonraki aşama ise tercih edilecek bankanın ödeme planlarını incelemektir. Bankalar, tüketicileri için pek çok farklı ödeme seçeneği sunar. Bunlar arasında ertelemeli, artan/azalan taksitli ve ara ödeme gibi avantajlar yer alır.

Konut Kredisi ile Alınan Eve Ortak Tapu Yapmaktan Nasıl Vazgeçilir?

Konut kredisi ile alınan eve ortak tapu yaptıktan sonra taraflar arasında anlaşmazlık çıkabilir. Kredi politikaları ve fesih işlemleri bankadan bankaya çeşitlilik gösterebilir. Bu sebeple en doğru bilgi için bankanızın müşteri hizmetleri ile görüşebilirsiniz. Görüşme sonucunda banka personeli, yapılması gereken tüm işlemler hakkında bilgi verir. Tüm ortaklar, bankanın en yakın şubesini ziyaret ederek bu işlemi gerçekleştirebilir.

Konut Kredisi ile Alınan Eve Ortak Tapu Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Konut kredisi ile alınan eve ortak tapu yapmak, özellikle tek başına ev satın alacak gücü olmayan kişiler için çözüm sunar. Böylece kişiler, bir gayrimenkul için daha az miktarda ücret ödeyerek ev sahibi olabilir. Ayrıca evi bir yatırım aracı olarak değerlendirerek ileriki zamanlarda satışa sunabilir. Bankalar, tüketicilerin bütçelerine uygun ödeme seçenekleri sunarak bu süreci kolaylaştırır. Konut kredisi, ödemeleri düzenli bir biçimde yapıldığında tüketiciye pek çok fayda sağlar.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Kitlesel Fonlama Nedir? 8.10.2024

    Kitlesel Fonlama Nedir?

  • Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır? 7.10.2024

    Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır?

  • Çekirdek Enflasyon Nedir? 2.10.2024

    Çekirdek Enflasyon Nedir?

  • Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerine 60 aya kadar yapılandırma! 27.09.2024

    Kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredilerine 60 aya kadar yapılandırma!