Konut sahibi olmak için kredi başvurusu yaparken ilk adım, size en uygun bankayı bulmaktadır.
İçindekiler
Konut kredisi, ev satın almak için yeterli peşinatı olmayan kişilere ihtiyaç duydukları desteği sağlar. Fakat bankadan alacağınız konut kredisi, satın almak istediğiniz evin tüm değerini karşılamaz. Mart 2020’de alınan karara göre, fiyatı 500 bin TL’ye kadar olan evlerde konut kredisi tutarı, ödenecek toplam ücretin %90’dır. Bu nedenle ev alacaksanız bir miktar peşinata sahip olmanız gereklidir. Satın alınacak evin değeri ve sınıfı da konut bedelinin yüzde kaçını kredi olarak alabileceğinizi belirler. Bankalar kredinin geri ödemesi bitene kadar tapu üzerinde ipotek işlemi yapar. Konut kredisinde tapu ipotekleri, borç bitince kalkar.
Kredi alamamak gibi bir sorunla karşılaşmamak için “Konut Kredisi Başvurunuz Neden Reddedilir?” yazısını okuyarak konuya ilişkin ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Konut kredisinde şartlar ilgili banka tarafından Konut Finansmanı Sözleşmesi Yönetmeliği esas alınarak belirlenir. Bankalar bazı durumlarda iskânsız evlere de kredi verebilirler. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için “İskânı Olmayan Eve Konut Kredisi Çıkar mı?” yazısını okuyabilirsiniz.
Peki, konut kredisinde süreç nasıl ilerler?
Kredi onaylandığı takdirde banka avukatı veya şube yetkilisi ile beraber konut devri işlemleri için tapu dairesine gidilir. Bu aşamada konut kredisinde tapu ipotek işlemi yapılarak geri ödemede aksilik olması ihtimaline karşı önlem alınır. Fakat bunun öncesinde banka avukatları, tapu dairesinden ilgili konutun üzerinde başka bir ipotek kaydının olup olmadığını kontrol eder. Bu işlemden sonra bankadaki süreç tamamlanır. Son olarak da konutu satan kişiye ödeme yapılır.
Bir konut satın alırken, evin kendi ücreti dışında ödenmesi gereken başka bir tutarın olmadığı düşünülür. Ancak ev satın alınırken hesaba katılması gereken ödemelerden biri de tapu masrafıdır. Tapu masrafı söz konusu olduğunda çok farklı rakamlarla karşılaşmak mümkündür. Tapu masrafı belirlenirken konut bedelinin %4’ü hesaba katılır. Esasında tapu devir ücreti, konut satış işlemi sırasında hem alıcı hem de satıcı tarafından devlete ödenen ücrettir. Ancak taraflar tapu masrafını kimin ödeyeceği konusunda anlaşırsa, yalnızca alıcı da tapu harcının tamamını ödeyebilir.
Hisseli tapularda ise daha çok masraf çıkma durumu söz konusu olabilir.
“Konut kredisi ile alınan eve ortak tapu yaptırılabilir mi?” sorusuna cevap bulmak için ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.
Konut kredisinde tapu ipotek işlemleri yapılırken sizden istenen birtakım evraklar vardır.
Tapu Kadastro İşlemleri İçin Gerekli Evraklar
Konut kredisinde tapu ipotek işlemleri yapılırken sizden istenen ek ücretler olabilir. Bunlardan biri de tapu masrafıdır. Konut kredisinde tapu masraflarının hesaplaması, gayrimenkulün değeri üzerinden yapılır. 100.000 TL değerinde olan bir konut için 2.000 TL alıcıdan, 2.000 TL de satıcıdan olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı harcı tahsil edilir. 2021 yılı için döner sermaye bedeli 171,25 liradır. İlave hizmet bedeli ise 23,50 lira olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak tapu masrafına ek olarak 194,75 lira döner sermaye bedeli ödemesi yapılır. Bu tutar taraflarca kararlaştırılmadığı müddetçe alıcı tarafından ödenir.
Konut kredisinde tapu ipotek işlemi, banka tarafından belirlenen vade süresince geçerlidir. Bankalar tüketiciye bu kredi türünde çok yüksek tutarlarda ödeme yaparlar. Bu nedenle banka, ödemeler ile ilgili herhangi bir sorun oluşma olasılığına karşı kendini güvence altına alır. Konut kredisinde tapu ipotek edilmesi bir nevi bankanın teminatıdır. Tapu için gerekli belgeler toplandıktan ve harç da ödendikten sonra ipotek için tapu dairesine gidilir. Bu işlemlerin ardından banka adınıza bir hesap açar ve kredinizi bu hesaba yatırır.
Bazı durumlarda satın alınan evin üzerinde başka ipotek olabilir. Bu ipoteğin birtakım işlemler sonucunda kaldırılması mümkündür. İpotek başka bir banka tarafından konut kredisine ilişkin olarak yapılmış ise, tapudan banka ipoteğinin kaldırılması için ilgili bankaya başvuru yapılabilir. Banka tarafından konuya ilişkin gönderilecek olan belgeler ve resmî yazı ile ipotek kalkar. Ardından konut kredisinde tapu ipotek işlemi yeniden yapılabilir hâle gelir.
İpotek, firma veya şahıs tarafından da konulmuş olabilir. Bu durumda söz konusu firma/şahıs ile iletişime geçilmeli ve ipoteğin kaldırılması için talepte bulunulmalıdır. İpotek kalktıktan sonra tapuya yeniden şerh konulabilir.
İpotek fekki, şerhin kaldırılması anlamına gelir. Satın alınan eve ilişkin hâlihazırda bir şerh varsa ipotek fekki yapılır. Fek işlemleri yapılırken, ev ipotek kaldırma ücreti ödenmesi gerekir. Bu ücret her yıl Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından güncellenir. Tutar, bankadan bankaya değişiklik gösterir. İpotek fekki belgesi, borcu ödeyen kişi adına düzenlenmelidir. Fek belgesi alındıktan sonra ilgili birime başvuru yapıldığında ipotek 1-2 hafta içinde kalkar.
İpotek kaldırma süreci şu şekildedir:
Kullanılan konut kredisinin tüm ödemeleri tamamlandıktan sonra banka evin üzerindeki ipoteği kaldırır. Borç tamamlandığında ipotek kendiliğinden kalkmaz. Banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair fek yazısı hazırlanır. Bankaya dilekçe verildikten sonra iki gün içerisinde ev üzerindeki ipotek kalkar. Alınan ipotek fek yazısı noter onayından sonra 1 yıl içinde Tapu Sicil Müdürlüğünde işletilmelidir. Aksi takdirde sicili işleyecek olan kurum, yazıyı güncellemenizi isteyebilir. Bu durumda tüm işlemleri baştan yapmanız gerekir. İpoteğin kaldırılması talebi Tapu Müdürlüğü tarafından uygun görülmeyebilir veya borçlu ipoteği kaldırmayı unutabilir. İpotek fekki işlemlerini herhangi bir nedenle yapmayan kişiler için malikler ilgili mahkemeye dava açabilirler. Dava sonuçlandığında veya borcun tamamı ödendiğinde ipotek kalkar.
Bankalar konut kredisi verdikleri borç bitene kadar evi ipotek eder. Bir nevi, satın alınan konut bankaya aittir. İpotekli tapuya kredi çıkması için birtakım işlemlerin yapılması gerekir. Konutun üstünde ipotek kaldırılırsa yeni kredi talebinde bulunabilir. İpotekli eve ikinci bir şerh uygulanması ile de kredi alınabilir.
Borçlu olunan ve yeniden kredi talebinde bulunulacak banka aynı ise bu işlemler hızla gerçekleşir. Fakat bankalar farklı ise süreç yazışmalarla ilerler bu nedenle de uzun sürer. Kredi talebi onaylandığı zaman konutun incelenmesi için eksper gönderilir. Başvurunun yapıldığı banka, borçlu olunan bankadan ipotek kaldırma ve güncel kredi kapatma tutarını bir yazıyla göndermesini ister. Sonrasında tapuda satış işlemi yapılır ve kredi üzerine yeni banka tarafından ikinci bir ipotek uygulanır. Çıkan kredi sonucunda evin borcu ilgili bankaya ödenir. Geri kalan tutarı da krediyi çeken kişi alır.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.