Türkiye’de ev satın alma işlemlerinin çok büyük bir kısmı kredi sistemi ile ilerliyor.
İçindekiler
Türkiye’de ev satın alma işlemlerinin çok büyük bir kısmı kredi sistemi ile ilerliyor. Bankaların sundukları avantajlı faiz oranları ve uzun vadeli ödeme seçenekleri neticesinde, üzerinde kredi borcu olan evlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Bu noktada da uzun vadelerle kredi çekilerek alınan evin satılma aşaması oldukça kritik olsa da kredi borcu devam eden bir evin satılması mümkün olabiliyor.
Kredi borcu devam etmekte olan konutun satılması mümkün. Evin satışından gelen ya da kenarda bulunan nakit para ile kredi istenilen zamanda kapatılabilir. Bankaya olan kredi borcunun kapatılmasının ardından konutun üzerindeki ipotek kalkar. Borcu devam eden konutların satılabileceği iki yöntem var. Nakit para ile ya da kredi çekerek borcu olan ev satılabilir. Bu iki seçenek için gerekli olan detayları aşağıda bulabilirsiniz.
Borcu devam eden evin kredi ile alınması seçeneğinde bankaların da devreye giriyor. Eğer her iki tarafında da banka tercihi aynıysa çok kısa süre içerisinde işlemlerin tamamlanması mümkün. Biraz uğraştırıcı bir süreç olsa da kredi borcu olan evi kredi ile satın alma aşamalarını aşağıda sıraladık:
Karşılıklı güven söz konusu olduğunda, nakit para ile konutun satılması ve kredinin kapatılarak ipoteğin kaldırılması çok kısa süre içerisinde gerçekleşiyor. Fakat tarafların birbirlerini tanımadıkları veya herhangi bir sorun olma ihtimalinde detaylarından da söz edeceğiniz blokeli çek yönteminin kullanılmasında büyük fayda var. Her iki tarafı da güvence altına alan blokeli çek yöntemi biraz uğraştırıcı olsa da alım ve satım işlemlerinin ipoteği de kaldırarak kısa sürede tamamlanması sağlanır.
Blokeli çek sürecinin nasıl işlediğine dair detayları adım adım takip edebilirsiniz:
Elinizde nakit paranız olması durumunda ya da ipotekli olan evinizin satılması halinde, konut kredisi borcunuzu direkt olarak kapatmak isteyebilirsiniz. Bu durumda karşınıza bankalar tarafından erken ödeme cezası çıkıyor. Erken ödeme cezası, basit anlamıyla kredinizi vadesinden erken toplu olarak kapatmak istediğinizde sunulan ödeme miktarıdır. Tüketicinin Korunması Kanunu üzerinde yer alan maddeye göre de “…erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez” ifadesine yer verilir.
Rakamsal olarak gitmek gerekirse, eğer toplamda 200.000 TL kredi borcunuz bulunuyorsa, kredinizin tamamını kapatmak istediğinizde, kalan vade 36 ayın altındaysa 2.000 TL, 36 ayın üzerindeyse 4.000 TL ceza ödenir. Eğer borcun tamamı yerine belli bir kısmını kapatma durumu söz konusu ise bu sefer aynı oranda, toplamda ne kadar ödeme yapacağına göre rakamlar belirlenir.
Erken ödeme cezası seçerken, sadece konut kredisinde uygulanan sistem olduğu için buna göre hesaplama yapılması gerekiyor. Hesaplama aracı üzerinden çekilecek olan kredi tipi seçilir. Sonrasında erken ödenecek olan miktarın girişi yapılır. Kalan vade 36 aydan düşükse yüzde 1,36 oranından, yüksek ise yüzde 2 oranından ceza hesaplaması yapılır. Kredinin vade süresinde de güncelleme yapılacaksa, yatırılan kadar değil, kalan anapara üzerinden hesaplama yapılır.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.