Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Hayat Sigortası Gerekli mi?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 1.06.2017 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

Bankalardan kredi kullanan tüketiciler bir takım masraf kalemleriyle karşılaşabiliyor.

Hayat Sigortası Gerekli mi?

Bankalardan kredi kullanan tüketiciler bir takım masraf kalemleriyle karşılaşabiliyor. Bunlardan biri de hayat sigortasıdır.

Kredi kullandırma süreçlerinde bankalar, zorunluluğu tartışma konusu olsa da tüketicilere hayat sigortası yaparlar ve ödemeyi de kredi sahibine yansıtırlar.

Onaylanan krediler için resmî işlemler yapılırken, banka alacağını garanti altına almak için hayat sigortasını zorunlu tutar. Bankanın bu sigortayı zorunlu tutma hakkı olmasa da tüketicinin de rızasıyla bu işlem mümkün olur. Hayat sigortası hesaplama işlemi sonrası, kullandırılacak krediden masraf olarak bu tutar da düşülür.

En çok kullanılan bankacılık ürünlerinden biri olan krediler, nakit ihtiyaçları için kullanışlıdır. Bu krediler kullanılırken, birtakım masraf giderleri doğar ve bu giderleri sizin ödemeniz gerekir. Masrafların bir kısmı zorunlu iken hayat sigortası gibi bazı kalemler opsiyoneldir fakat bankanız size bu bilgiyi vermemiş olabilir.

Kredi Alırken Neden Hayat Sigortası Yapılması Gerekiyor?

Kredilerde hayat sigortası, banka için bir ödeme güvencesidir. Krediyi kullandığınız andan itibaren size bir şey olması durumunda sigorta şirketi bankaya ödemeyi yapar. Vefat durumunda da borcunuz mirasçılara kalması gerekirken sigorta şirketi tarafına devredilir ve mirasçılar borç ile yükümlü olmaz. Banka da alacak tahsilini garanti altına almış olur.

Hayat Sigortası Yaptırmak Zorunlu mu?

Kredi kullanmak için, sağlık sigortası olarak da bilinen hayat sigortasını yaptırmanın yasal bir zorunluluğu yoktur. Fakat siz krediyi kullanırken banka bunu krediyi verme karşılığında zorunlu tutabilir. Fakat şunu bilmeniz gerekiyor, sigortayı yaptıracaksanız dışarıdan herhangi bir şirketten de yaptırıp bankaya evraklarınızı sunabilirsiniz. Bankanın anlaşmalı olduğu kurumdan yaptırmak zorunda değilsiniz.

Bankanın Yapmış Olduğu Hayat Sigortası İptal Ettirilebilir mi?

Kredi kullanımlarında hayat sigortası iptali mümkündür. Fakat iptal edebilmeniz için de bazı şartlar vardır. Eğer siz krediyi kullanırken sigorta sizin isteğiniz dışında yapıldıysa ve toplam tutara yansıtıldıysa, bu durumda Tüketici Hakem Heyeti’ne bir dilekçeyle başvurup iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kredi hayat sigortası iptali ancak bu şekilde mümkündür. Bankanın talebini kabul ederek sigorta yaptırdıysanız iptal edemezsiniz.

Hayat Sigortasının Ödeme Yapmadığı Durumlar Var mı?

Hayat sigortası belirli bir poliçeye bağlıdır ve belirtilen şartlara bağlı olarak ödeme yapmadığı durumlar vardır. Siz sigortanızı yaptırırken var olan bir hastalığınızı bildirmezseniz ve sonradan sigorta şirketi/banka sizin var olan bu hastalığınızı tespit ederse ödeme yapmaz. Sigortanızı yaptırırken hastalığınızı belirtmeniz poliçe tutarını bir miktar artırır fakat daha maliyetli problemlerin önüne geçer. Dolayısıyla bildirmeniz gerekmektedir. Ayrıca poliçede yer verilmeyen riskli hastalıklar için de ödeme yapılmaz.

Ödeme yapılmayan bir diğer durum da intihardır. Sigortalının intihar sonucu vefat etmesi ve intihara teşebbüs sırasında zarar görmesi, yasal olarak bir şarta bağlanmamış olsa da bu gibi durumlarda çoğu zaman hayat sigortası ödeme yapmaz.

Kredi İçin Yaptırılan Hayat Sigortası Geri Alınır mı?

Bankanın sizin için yaptırdığı ve borçlu olduğunuz süre boyunca hem size hem de bankaya faydalı olan hayat sigortası için yapılan ödeme geri alınabilir. Fakat bu her zaman mümkün değildir. Ödemenin geri alınabilmesi, ancak sigorta süresinin kredi vadesinden daha uzun olması durumunda mümkündür. 24 ay vadeli bir kredi için 36 aylık sigorta yapılmışsa, fazladan ödenen miktar için prim iadesi alınabilir.

Hayat Sigortası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Sigorta dilekçesinin hazırlanması sürecinde, sizden genellikle ekstra belgeler talep edilmez. Bu durum sigorta şirketine göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca gereken bir belge olduğunda, kredi başvuru belgeleri ile birlikte banka tarafından talep edilir. Rizikolardan birinin gerçekleşmesi durumunda hayat sigortası gerekli belgelerin ibraz edilmesi ile ödeme yapar.

Tazminat ödemesi gerektiren durumlarda sigorta şirketinin talep edeceği belgelerden bazıları şöyledir:

  1. Vefat Durumunda: Ölüm belgesi, talep formu, veraset ilamı, adli olay varsa iddianame tutanakları, kaza varsa kaza tespit tutanağı.
  2. Daimi Maluliyet Durumunda: Heyet raporu, tedavi ile ilgili belgeler, maluliyetin geçekleşme sürecini belirten yazılı ve imzalı beyan.
  3. Tedavi Durumunda: Tedaviye sebep olan durumu anlatan yazılı ve imzalı beyan, tedaviye ait faturalar.
  4. İşsizlik Durumunda: İşten ayrılma bildirgesi, İŞKUR kayıt belgesi, işsizlik beyan formu, 4A hizmet dökümü, işverenin imza sirküsü.
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Kredi Kartı Blokesi Nasıl Kaldırılır? 5.06.2023

    Kredi Kartı Blokesi Nasıl Kaldırılır?

  • Varant Hisse Nedir? 1.06.2023

    Varant Hisse Nedir?

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

kapat

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon