Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Altın Hesabı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.02.2016 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

Birçok yatırımcı “Altın hesabı nasıl açılır?” sorusuna cevap arar.

Altın Hesabı Nedir?
Altın hesabı, birikimlerini değerlendirmek isteyen yatırımcıların nakit paralarını gram altın olarak değerlendirdikleri bir hesap türüdür. Hem yatırımcıların hem de küresel piyasaların gözde yatırım modelleri arasındadır.

Altın Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

Birçok yatırımcı “Altın hesabı nasıl açılır?” sorusuna cevap arar. Altın hesabı, birikimlerini değerlendirmek isteyen yatırımcıların nakit paralarını gram altın olarak değerlendirdikleri bir hesap türüdür. Hem yatırımcıların hem de küresel piyasaların gözde yatırım modelleri arasındadır. Geleneksel yatırımcılar; gümüş, platin, çeyrek, cumhuriyet gibi her türlü ziynet ile altın hesabı açabilir. “Altın Çeşitleri Nelerdir?” yazımızı okuyarak yatırıma çevirebileceğiniz altın türleri hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Bu hesap, banka şubelerine başvurarak, internet bankacılığı hizmetini kullanarak ve mobil bankacılık uygulamasından yararlanarak kolayca açılabilir. Altın hesabı açmadan önce sizin için en uygun olan bankayı belirlemek için kâr payı ve faiz oranı araştırması yapabilirsiniz. Bankanın müşterisi olduktan sonra hesabınızı güvenilir ve kolay bir biçimde açabilirsiniz. İlgili bankanın müşteri olmadan hesap açabilmek için mutlaka banka şubesine gitmeniz gerekir. Sahip olduğunuz kolye, yüzük ve bilezik gibi eşyalarla da hesap açtırabilirsiniz. Bankanın eksperleri ürünlerinizin kontrolünü yapar ve kısa süre içinde altın hesabınız açılır.

Altın Hesapları Nasıl Çalışır?

Altın hesabı, birikimini emtia olarak değerlendirmek isteyen kişilerin tercih ettikleri bir yöntemdir. Bu hesap türü, vatandaşların sahip oldukları altınları bankaya götürmeleri veya mevcut birikimleri ile bankadan altın alarak hesaplarına ekleme yapmaları durumunda açılır. Gram, yarım ve çeyrek altınlarınızı bankaya götürerek hesap açtırabilir, mevcut hesabınıza ekleme yapabilirsiniz. Ekleme yaparken bankanın güncel faiz oranını dikkate almanızda fayda vardır. Bu sayede altın hesabındaki birikiminizi güvence altına alabilirsiniz. Ayrıca fiziksel altınınızı direkt olarak bankaya götürerek de hesap açmanız mümkün.

Altın Hesabı Çeşitleri Nelerdir?

Birikimlerini altın hesabı açarak değerlendirmek isteyen kişilerin karşısına farklı hesap seçenekleri çıkar. Kendi ihtiyaçlarınıza ve planlarınıza uygun olan hesabı seçmek, ekonomik anlamda daha konforlu bir yaşam sürmenizi sağlar.

Vadesiz Altın Hesabı

Vadesiz altın hesabı, gelir vergisi ya da masraf ödemeden alım-satım gerçekleştirmek için kullanılır. Bu hesap türünde bankalar, yatırımcıların gram bazında altın tasarrufu yapmasını sağlar. Vadesiz altın hesabı ile TL veya döviz cinsinden altın alınabilir veya satılabilir. Bu hesap türü, bankaya herhangi bir vade beyanında bulunmadan birikim yapmak ve gram olarak alım satım gerçekleştirmek isteyen kişiler tarafından tercih edilir. İşlemler sırasında hesapta fiziki anlamda herhangi bir altın teslimatı olmaz. Satış yaparken altın miktarına denk gelen parayı farklı hesaplara aktarabilirsiniz. Bozdurduğunuz altınlar için tarafınızdan herhangi bir vergi veya ücret tahsil edilmez.

Vadeli Altın Hesabı

Vadeli altın hesabı, vadeli döviz ve TL hesaplarında olduğu gibi seçtiğiniz süre boyunca belli bir faiz oranı üzerinden kazanç elde ettiğiniz hesap türüdür. Vadeli altın hesabının diğer vadeli mevduat hesaplarından farkı hem belirlenen faiz oranına hem de piyasadaki altın fiyatlarının artışına göre kazanç elde etmenize imkân tanımasıdır. Bu hesap, bankada en az 10 gr altın olması koşuluyla açılır. Vade sonunda kazanılan faiz üzerinden %15 stopaj kesintisi olur. Bunun yanı sıra altınlarınız 100 bin liralık nakit bedeline kadar devlet güvencesi altına alınır. Vadeli altın hesabı ile faiz gelirine sahip olursunuz. Altın fiyatlarının yükselmesi durumunda ise kur farkından dolayı ekstra kazanç sağlarsınız. Birikimlerinize anlık altın fiyatları üzerinden değer biçilir. Bu nedenle vade dolduğunda gram üzerinden miktarı değişmiş olur. Örneğin; 5 yarım, 10 cumhuriyet ve 15 çeyrek altınınız var. Bu altınlar ile bankaya vadeli altın hesabı açtırdınız. Altınlarınızı teslim ettiğiniz zaman uzmanlar tarafından değer ölçülür ve grama dönüştürülür. Vadeyi bozdurmak isterseniz teslim ettiğiniz altının eksper tarafından biçilen değerini alırsınız.

Bir bankaya altınlarınız ile başvurmak istiyor fakat elinizdeki altının gerçek mi ya da sahte mi olduğunu anlatmakta problem yaşıyorsanız “Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?” yazısını okuyarak bu konuda ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Altın Hesabı Ücretli midir?

Altın hesabı açılış ücreti ve bu minvaldeki masraflar çoğu bankada söz konusu değildir. Bankaların büyük bir kısmında altın hesapları için herhangi bir açılış maliyeti yoktur ve hesap işletim ücreti gibi masraflar da bulunmaz.

Altın Hesabı Faizi Ne Kadardır?

Altın hesabı faiz oranlarının ne kadar olduğu ile ilgili net bir rakam söylemek mümkün değildir. Çünkü faiz oranları devamlı bir değişim hâlindedir. Vadeli altın hesabı açtığınızda vadeniz boyunca gram altının faiz oranları üzerinden kazanç elde edersiniz. Örneğin yıllık %0,20 faiz oranının olduğu bir dönemde 100 gr altın ile hesap açarsanız yılda brüt 0,2 gramlık altın değerinde kazanç sağlarsınız.

Faiz Oranı Neye Göre Değişir?

Merkez Bankası faiz oranlarını enflasyonun ileriki dönemde olacağı konumu ve bu konumun önceden hedeflenen enflasyon oranı ile uygunluğunu kontrol ederek belirler. Merkez Bankası, hesap verilebilirlik ve şeffaflık ilkelerini gereğince bu oranın nedenlerini kamuoyuna açıklamak ile yükümlüdür. Enflasyonu etkileyen en temel unsurlar; bekleyişler, üretim açığı, kurlar, kamu fiyatları, uluslararası piyasalardaki petrol ve diğer minerallerin fiyatları olarak sıralanabilir.

Altın Hesabı Vergisi Ne Kadardır?

Kambiyo işlemlerine ilişkin olarak vergi oranı 2019 yılında alınan Cumhurbaşkanlığı kararı ile işlem tutarını yüzde 0,1’i olarak belirlenmiştir.Daha sonra işlem tutarının yüzde 0,2’sinin son olarak da 2020 yılında işlem tutarının yüzde 1’inin alınmasına karar verilmiştir Örneğin, 100 TL’lik döviz ya da altın alımında BSMV bankalar tarafından hesaplanır ve 1 TL, beyan edilerek ödenir. Altın satışlarında devlete karşı vergiyi ödemekle yükümlü olan taraf bankalardır.

Altın Hesabı Avantajları Nelerdir?

Altın tasarruflarının bankada açılan altın hesabı ile ayar ve gram cinsinden saklanabilmesine imkânı tanıyan bankalar, bu hesaplara faiz geliri işletir. Böylece yatırımcı yastık altında sakladığı tasarrufunu altın hesabına yönlendirerek yıpranma, ayar kaybı ve çalınma gibi risklere karşı korunmuş olur

Biriktirdiğiniz altın miktarını dilediğiniz bankanın altın hesabına yatırarak güvence altına alabilirsiniz. Ayrıca faiz geliri de elde edersiniz. Tüm bunlara ilaveten, altın tasarruflarını bankada saklayan yatırımcılar kasa hizmet bedeli ödemekten de kurtulur. Piyasadaki değişim ve enflasyondan dolayı para zamanla değer kaybedebilir ancak altında böyle bir durum yaşanmaz. Uzun vadeli yatırım yapmayı düşünüyorsanız paranızı altına çevirip biriktirmeniz mantıklı bir karar olacaktır. Bu hesap türü yatırımcıya ulaşılabilirlik açısından da avantaj sağlar. Çünkü yatırımcı; mobil uygulama, internet ve telefon şubesi aracılığıyla bankasına ulaşabilir ve dilediğinde kolayca alım-satım işlemleri yapabilir. Bu işlemler bankaların ATM’leri ve şubeleri aracılığıyla da gerçekleştirilebilir. Yatırımcılar, hesaplarındaki varlıkları kolayca nakde çevirebilirler. Altın hesabı açmak bu anlamda fiziki altın alımına kıyasla daha mantıklıdır.

Altın hesabı devlet garantisi altındadır. Bu güvence, Resmî Gazete’de yer alan “Sigortaya Tabi Mevduat ve Katılım Fonları ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca Tahsil Olunacak Primlere Dair Yönetmelik” hükümleri kapsamında sağlanır. Bu hükümler çerçevesinde yatırımcı hangi bankadan hesap açarsa açsın birikimleri 150 bin TL’ye kadar doğrudan sigorta kapsamına alınır. Altın hesabı açmanın bir diğer avantajı da bankaların fiziki teslimat seçeneğidir. Bankalara göre değişiklik gösterebilen bu hizmet, 5 kilogram ve üzeri ağırlığa sahip altınların tarafınıza teslim edilmesini sağlar.

Altın alımı fiziki olarak yapılmak istendiğinde külçe, yarım, çeyrek ve gram seçeneklerinden biri tercih edilebilir. Bu da yatırımcıların belirli bir miktarı gözden çıkartmaları ve alım yapmaları anlamına gelir. Altın hesaplarında böyle bir dezavantaj bulunmaz. Yatırımcılar diledikleri tutarı karşılayacak şekilde gram altın alımı yapabilirler. Yatırımcıların ellerinde sarı altın ve beyaz altın gibi farklı altın türleri de bulunabilir. “Sarı Altın ve Beyaz Altın Arasındaki Fark Nedir?” yazısını okuyarak bu iki tür arasındaki farklar hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Altın Hesabı Kâr Ettirir mi?

Yatırımcılar, “Altın hesabı kârlı mı?” sorusunun cevabını merak eder. Vadesiz altın hesabı, gram bazında kâr etmek için tercih edilebilir. Kişiler, vadesiz altın hesabı açarak hesaplarında bulunan altınların satışını yapabilirler. Vadesiz altın hesabı içi altın alım-satım işlemleri birkaç tıkla kısa süre içerisinde gerçekleştirilebilir.

Altın Hesabı Dezavantajları Nelerdir?

Altın hesabı açtırmanın en büyük dezavantajı, altın fiyatlarında gerçekleşen değişimlerdir. Kişiler, bankadaki altın yatırımlarını bozdurmak istediklerinde ciddi farklar ödeme zorunda kalabilir. Tasarruflarını altın hesabında değerlendirmek isteyen yatırımcıların dezavantajlı oldukları konulardan biri de küresel piyasalardaki yüksek volatiliteden dolayı yatırım fırsatlarında aksiyon almanın zor olmasıdır. Yatırımcı, altın hesabını bozdurmak ya da hesabına bakiye eklemek istediğinde bankaların mesai saatlerini dikkate almalıdır. Mesai saatleri dışında internet üzerinden işlem yapan bankalar, alım ve satım işlemleri için önemli bir fiyat farkı uygular.

Altın hesabı, fiziki altın kullanılarak açılırsa yatırımcı birikimini spot piyasada bozdurmak istediğinde fiyat farklılıklarından dolayı sorun yaşanabilir. Yatırımcılar, alternatif getiri fırsatlarından yararlanamaz ve altın fiyatları maliyetin üstüne çıktığında gelir elde eder. Aksi durumda ise zarara uğrar. Yatırımcılar kâr elde etmek ve zararına satış yapmamak için beklemeyi tercih etseler de zarara uğrayabilirler. Oysa alternatif piyasalarda düşüşten gelir elde etmek mümkündür.

Altın Hesabından Para Kesilir mi?

Minimum açılış tutarının 10 gram olduğu vadeli altın hesaplarında tasarruflarınızı değerlendirebilir, faiz getirisi elde edebilirsiniz. Vadeli hesaplarda vade sonunda kazandığınız faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj kesintisi yapılır. Vadesiz hesaplardan ise stopaj vergisi alınmaz.

Altın Hesabı Olan Bankalar Hangileridir?

Eğer yatırımlarınızı altın olarak değerlendirmeyi planlıyorsanız bir altın hesabı açabilirsiniz. Altın, kaybetme riski en düşük olan yatırım türüdür. Vadeli altın hesabı getirisi için yüksek bir beklentiniz varsa size en yüksek faiz oranını veren banka ile çalışıp uzun vade miktarını belirlemeniz gerekir. Peki altın hesabı hangi bankalarda var? Altın hesabı olan bankalar şu şekilde sıralanabilir:

Altın Hesabı Nasıl Kapatılır?

Altın hesabını kapatmak için gerekli işlemler banka şubelerinden yapılır. Ayrıca banka şubesine gitmeden internet bankacılığı veya mobil bankacılık uygulaması ile vadeli ve vadesiz tüm altın hesaplarınızı kapatabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için hesabınızda altın bulunmaması gerekir.

Altın Hesabı Güvenli mi?

Altın hesabı açmak ve altın yatırımı yapmak fiziki altın alımına kıyasla önemli ölçüde güvenlik sağlar. Varlıkların bankada tutulması; hasar görme, kaybolma ve çalınma gibi riskleri ortadan kaldırır. Altınları fiziki olarak satın almak ise söz konusu riskleri barındırdığı için istenmeyen durumların yaşanmasına sebep olabilir. Fiziki olarak altın satın almak, yatırımcıların sigorta yaptırarak birikimlerini güvence altına almasını da gerektirir. Öte yandan altın hesapları hem sigorta maliyeti gerektirmez hem de bahsi geçen riskleri barındırmaz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

2 Oy

-

2,5 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

1 Yorum

TUNCEL SİLİNDİR
TUNCEL SİLİNDİR 4.03.2016 • 00:00

bilgiler doyurucu

Yanıtla Beğen(0)

Son Eklenen İçerikler

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon