Trafik sigortası, zorunlu olarak yapılması gereken ve trafikte yer alan bütün araç sahiplerinin yapması gereken sigorta türlerinden biridir.
İçindekiler
Her yıl belirlenen limitler kapsamında ve kaza anında oluşacak risklere göre yenilenmesi ve güncellenmesi sağlanır.
Trafik sigortası hakkında detaylı bilgi almak isteyenler için trafik sigortasının avantajı nedir, trafik sigortası ne zaman yaptırılmalı, trafik sigortasının teminatları nelerdir, yaptırmamanın cezası var mıdır, hangi durumlarda ödeme yapmaz, kasko ile arasındaki farklar nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.
Zorunlu trafik sigortasının en önemli avantajı, hatalı ya da hatasız olun, yapılan kazalarda karşı tarafta oluşan maddi hasarların sigortadan karşılanmasıdır. Aynı zamanda karşı araçtaki kişilerin bedensel olarak aldıkları hasarlar da sigorta tarafından karşılanır.
İşlerin daha riskli duruma gelip herhangi bir vefat durumunun yaşanmasında ortaya çıkan tazminat masrafları da trafik sigortasından karşılanır. Zorunlu olmasının yanında araç sahiplerine kritik anlarda avantaj sağladığı faydaları da arka plana atmamak gerekiyor.
Trafik sigortalarında poliçe süreleri 1 yıl ile sınırlı. Bu durumda poliçenin her sene mutlaka yenilenmesi gerekiyor. Yenilenme işlemlerinin tamamı önceden tek bir standart dahilinde yapılıyordu. Aynı zamanda sigorta şirketleri artık peşin değil, taksit seçenekleri ile de primlerin ödenmesine yardımcı oluyor.
Zorunlu trafik sigortasının teminatları bazı detaylarda farklılık gösterse de genel anlamda limitleri ve güvenceleri konusunda ortak bir yol izlenir. Prosedürler aynı olsa da ödeme seçeneklerine göre değişiklik göstermesi mümkün. Aşağıda genel anlamda sunulan teminatları görebilirsiniz:
Çok temel teminatların yanında ücrete göre farklı seçenekler de elde edebilirsiniz. Bu durumda sigorta şirketinin sorumlu olduğu durumları önceden iyi bir şekilde incelemenizde fayda var.
Geçerli bir trafik sigortası varken yeni poliçe yapılabilir mi diye merak ediyorsanız Bilgi Merkezi içeriğimize göz atın!
Zorunlu trafik sigortası, trafikte bulunan her kişi için mutlaka olması gereken bir durum. Dolayısıyla trafik sigortası olmayan kişilerin trafiğe çıkması da yasak. Araç sahiplerinin herhangi bir sorun yaşamamak için sürekli olarak tarihlerini kontrol etmesi ve yenileme dönemini kaçırmadan sigortalarını güncellemeleri gerekiyor.
Trafik sigortasını yaptırmayan kişilerin trafikte yakalanması durumunda araç anında trafik şubelerine ait otoparka götürülür. Burada belli bir ceza ödemesi çıksa da sadece cezayı ödeyerek tekrardan trafiğe dönülmesi mümkün değil.
Zorunlu trafik sigortası sebebiyle trafikten men edilmiş olan araçların geri dönüşleri oldukça uğraştırıcı oluyor. Çekilen otoparktaki görevlilere durumu bildirdikten sonra hemen sigortayı yaptırmanız gerekiyor. Bu sırada belgelerin de tebliğ edilmesi zorunlu. Sigortanızı yaptırırken, sigortasız araç kullanımından dolayı gelen cezayı ödemeniz gerekiyor. Sigortanın çıkması ve cezanın ödenmesi ile aracınızı alabilirsiniz. Bu süreçte otoparkta ne kadar süre durduysa, o süre kadar da bir bedel ödemeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
Trafik sigortası hangi durumlarda ödeme yapmaz? diye merak ediyorsanız Bilgi Merkezi içiriğimizi okuyun!
1 yıllık olarak yapılan zorunlu trafik sigortalarında hiçbir hasar olmadığı tespit edilirse, trafik sigortası üzerinden yüzde 10’dan başlayarak hasarsızlık indirimi uygulanır. Poliçenin sonlanma zamanına kadar herhangi bir hasar olmadan devam edilirse indirimler genelde yüzde 5 olarak artarak devam eder. Hasarsızlık indirimleri en yüksek yüzde 20 oranında verilir.
Trafik sigortasının fiyatlarının belirlenmesi aracın türü ve yaşı gibi detaylar üzerinden ilerliyor. Her ne kadar sabit seçenekler söz konusu olsa da sigorta şirketleri anlaşmalı oldukları marka ve modellere göre daha avantajlı zorunlu trafik sigortası fiyatları sunabilir. Ödeme planlarının da değişiklik göstermesinden dolayı, sigorta şirketlerinin genel fiyatlarında da güncellemeler söz konusu olabilir. Aracınızın marka ve modeline göre, aynı zamanda taksit imkanlarına göre sigorta şirketine karar verebilirsiniz.
Kasko değer listesi sayfamızdan aracınızın kasko değerini öğrenebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.