Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Tapu İşlem Süreci Nasıl Gerçekleşiyor?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 14.11.2016 Güncelleme Tarihi: 22.05.2023

Ev, arsa, dükkân gibi gayrimenkullerin yani taşınmaz malların sahipliği, tapu belgesi ile gösterilir.

Tapu İşlem Süreci Nasıl Gerçekleşiyor?
Dolayısıyla yeni sahip olunan bir gayrimenkul için yeni tapu çıkarılması, bir kişiden alınan gayrimenkuller için ise tapu devri gerekir. Bu süreçte tapu işlemleri ile bizzat ilgilenilmelidir. 

Tapu dairesi, vatandaştan gelen talep ve evraklar doğrultusunda işlemleri gerçekleştirir. Tapu işlemlerinin her adımına ayrıca dikkat edilmesi gerekir. Öyleyse söz konusu tapu işlemleri nasıl oluyor?

Tapu İşlemleri Öncesinde Neler Yapılması Gerekir?

Satın alınacak gayrimenkulde, önceki sahibinden kaynaklı herhangi bir sorun olması, tapu işlemlerinin tamamlanamamasına sebep olur. Bu nedenle işlem öncesinde ilgili tapunun bir fotokopisi alınarak sorgulama yapılabilir. Özellikle vergi borcu olmadığından emin olunmalıdır. İmarlı olma ve ipotek durumu da kontrol edilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken diğer noktalardan biri randevu, diğeri de tapu işlemleri için gerekli belgelerdir. Tapu dairelerinde randevusuz işlem yapılmadığı için gitmeden önce randevu alınmalıdır. Evrakların da tümü, eksiksiz ve geçerli bir şekilde götürülmelidir.

Tapu işlemlerinde bir de tapu harcı ödenmesi gerekir. Ne kadar ödemeniz gerektiğini öğrenmek için “Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Tapu İşlemleri İçin Nerelerden Randevu Alınır?

Tapu işlemleri randevu sistemi ile yürütülür. Dolayısıyla işlem yapmaya hazır olan vatandaşların, önceden randevu alıp randevu tarihinde tapu dairesine gitmesi gerekir. Randevusuz başvurular kabul edilmez. Randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde bulunulması önerilir. Randevu almanın 2 farklı yolu vardır.

  1. Telefonla randevu: Alo 181 Çağrı Merkezi
  2. İnternet üzerinden randevu: e-Randevu Tapu Randevu Sistemi

E devletten tapu işlemleri ile ilgili bilgi sorgulama, harç ve döner sermaye ödemesi yapma gibi işlemler gerçekleştirilebilir fakat randevu alınamaz.

Tapu işlemleri İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kimlik Belgesi T.C. kimlik kartı, pasaport, mavi kart, milletvekili kimliği ya da avukat kimliği (Memur kimlik kartı, sürücü belgesi vb. geçersizdir.)
Fotoğraf Son 6 ay içinde çekilmiş, 6x4 cm boyutlarında orijinal vesikalık fotoğraf (Fotokopi fotoğraflar geçersizdir.)
Yetki Belgesi TTK'ye tabi şirketler için, 2644 Sayılı Tapu Kanunu kapsamında, Ticaret Sicil Memurluğu tarafından düzenlenen, yetkililerin kimlik bilgilerini içeren belge
Vekaletname Hak sahibi tarafından bir vekil için verilen ve noter ya da konsolosluk tarafından düzenlenen belge
DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) Ev, mesken, konut ve bina niteliğinde olan; dükkân, iş yeri, büro ve ticarethane niteliğinde olup ana gayrimenkul ile bir arada olan; arazi ve arsa niteliğinde olup üzerindeki ev ve bina muhdesat olarak belirtilmiş olan taşınmazlar için
Emlak Beyan Değeri (Tapu Rayiç Bedeli) İşlem yapılacak yıla ait olan ve gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınan, taşınmazın değerini gösteren belge

Daha detaylı bilgiye “Tapu Rayiç Bedeli Nedir?” başlıklı yazımızdan kolayca ulaşabilirsiniz.

Tapu İşlemlerinde Yaş Sınırı Var mıdır?

Tapu işlemlerinde alt yaş sınırı, hemen her resmî işlemde olduğu gibi 18’dir. 18 yaşından küçük olup miras yoluyla gayrimenkul sahibi olan çocuklar için işlemler, eğer herhangi biri hayatta ise anne - baba tarafından ya da yasal olarak velayete sahip olan kişi tarafından yapılır. Üst yaş sınırında ise bölgeye ve müdürlüklere göre farklı uygulamalar mevcut olup genellikle 65 olarak uygulanmaktadır.

65 Yaş Üstü İçin Tapu İşlemleri Nasıl Yapılır?

Bazı bölgelerde yaş sınırından ziyade kişinin akıl sağlığının yerinde olup olmamasına dikkat edilir. Sorulan sorulu bilinçli ve tutarlı cevap verebilen hak sahiplerinin işlemleri, herhangi bir engele takılmadan gerçekleştirilir. 65 yaş sınırının bulunduğu müdürlüklerde ise kişiden akıl sağlığı konusunda problemi olmadığını gösteren bir sağlık raporu istenir.

Tapu İşlem Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tapu işlemlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için göz ardı edilmemesi gereken bazı detaylar vardır. Bunlardan biri, kişinin kendisinden başka birinin, vekaletsiz bir şekilde işlem yapmayacağıdır. Vatandaşlar aile bireyleri ve yakınları için de vekalet olmadan herhangi bir süreci takip edemez. Dolayısıyla işlemler bizzat yürütülmeli ya da noter aracılığıyla resmî bir şekilde vekalet verilmelidir.

Bu sürecin daha kolay yürütülebilmesi için, emlakçılara da işlem yapmaları için izin verilmiştir. Emlakçının işlem yapabilmesi için, tapuda gayrimenkulün hak sahibi olan kişi ile emlakçı arasında bir tellaliye sözleşmesi imzalanmalıdır. İlgili sözleşmenin ibrazı ile işlemlerde, hak sahibinin kendisi olmasa bile imzasının kabul edilmesi mümkündür. Emlakçı dışında, aracılık ve tapu işlemi takip işi yapan kişilerin bu işlemleri gerçekleştirmesi yasaktır. Dolayısıyla aracı ya da takipçi olarak süreci daha hızlı tamamlayacağını söyleyen kişilerden destek alınmamalıdır.

Tapu İşlem Süreci Nasıl Gerçekleşir?

  • Tapu işlemi yaptırmak isteyenler ya da vekilleri, randevu günü ve saatinde tapu müdürlüğüne gider.
  • İşlem başladığında tüm evraklar, yetkili personele ya da müdüre ibraz edilir.
  • Personel ya da müdür tarafından belgelerin eksiksiz olup olmadığı tespit edilir.
  • Evraklar tam ise başvuru fişi düzenlenip işlem ilgili memura aktarılır.
  • Eksik evrak var ise hangilerinin eksik olduğu hak sahiplerine bildirilir ve ibraz edilen evraklar geri verilir. Eksik evrakların getirilmesi ile işlem devam eder.
  • İşlemin aktarıldığı memur, yapılacak işlem için gerekli evrakı düzenler ve ödenmesi gereken tapu harcını/bedelini hesaplar, döner sermaye ücretini tahsil eder.
  • Tapu harcı, anlaşmalı bankalar ya da E-Tahsilat aracılığıyla ödenebilir.
  • Ev alımlarında tapu bedeli ile ilgili detaylara HangiKredi üzerinden ulaşılabilir.
  • Hazırlanan resmî senet üzerine, hak sahipleri tarafından, el yazısı ile “Okudum” yazılıp imza atılır.
  • Okuma yazması olmayanlardan tanık getirmeleri istenir ve resmî senet, tanıkların huzurunda, memur tarafından sesli olarak okunur.
  • Sözlü beyan ve tanık tasdiki sonrası parmak izi basılarak onaylanır.
  • Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından, ayrıca bir işlem gerekmiyorsa tapu düzenlenerek hak sahibine teslim edilir.

Yeni tapu çıkarma işlemi ve alım satım işleminin dışında bir de tapu takas işlemi vardır. Peki tapu takas işlemi nasıl yapılır? Tapu takas işlemi, “trampa” olarak da adlandırılan bir işlem olup iki gayrimenkulün birbiri ile takas edilmesidir. Bu iki gayrimenkulün niteliği ve değeri takas sürecinde önemli değildir. Aradaki fark, taraflar arasındaki anlaşma doğrultusunda ayrıca da tahsil edilebilir. İşlemler TapuTakas ile internet üzerinden de gerçekleştirilebilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

4 Oy

-

3,75 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Varant Hisse Nedir? 1.06.2023

    Varant Hisse Nedir?

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Hiperenflasyon Nedir? 2.06.2023

    Hiperenflasyon Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon