Acil nakit ihtiyacı duyduğunuzda bu ihtiyacınızı bankaların size sunduğu kredi hizmetleri ile çözmek isteyebilirsiniz.
İçindekiler
Teknolojinin gelişmesi kredi başvuru ve kullanma sürecini son derece kolay ve hızlı bir hâle getirdi. Fakat yine de birtakım prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Bankalar kredilerde hayat sigortası uygulamasını da bu prosedürlere dahil eder. Poliçenin tutarı size ödetilir ve banka alacağını güvence altına alır. Bu sigortanın zorunlu olmadığını ama sizin için de faydalı olabileceğini unutmamalısınız.
Kredi başvuruları genellikle online yapılır ve ön onay sonrası fiziksel süreç başlar. Kredinizi aldığınızda, onaylanan tutarın tamamıyla hesabınıza geçmediğini görebilirsiniz. Bunun sebebi masrafların düşmesidir. Düşen masraflar arasında sigorta da olabilir. Sigorta sizi koruma altına aldığı için ücretini de sizin ödemeniz gerekir.
Peki, kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu?
Kredilerin yanında hayat sigortası yaptırmak, bankacılık mevzuatları ya da genel mevzuatlar dahilinde zorunlu tutulan bir işlem değildir. Bu yüzden kredi alımlarında pek çok kez tüketici ve bankalar arasında sorunlar çıkabilmektedir. Kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak istemiyorsanız dilekçe ile bu talebinizi iletebilirsiniz. Dilekçeniz olumlu sonuçlanmazsa Tüketici Hakları Hakem Heyeti’ne danışabilirsiniz.
Zorunlu olmayan bu sigorta poliçesini almanın hem sizin hem de aileniz için faydalı ve avantajlı olabileceğini de unutmamalısınız.
Hayat sigortası, poliçe sahibini ölüm, hastalık, sakat kalma gibi risklere karşı korur. Kredi çekerken yapıldığında ise kişinin bankaya olan borcunu da güvence altına alır. Kredi borcu olan birinin vefatı sonrası borç, sigorta şirketi tarafından ödenir. Bu detay hem banka hem de borçlu için önemli bir avantajdır. Poliçe sayesinde banka alacağını her ihtimalde alır. Sigortanın olmaması durumunda vefat eden borçlunun yasal varisleri borcu ödemekle yükümlü olur. Poliçe, mirasçıların borçlanmasını da önler.
Resmi olarak kredi hayat sigortası yaptırmak gibi sigortayı kredi kullanılan bankadan yaptırmak gibi bir zorunluluk da yoktur. Fakat ihtiyaç kredisi ve konut kredisi alanların büyük çoğunluğu, hayat sigortasını da aynı bankadan yaptırmaktadır.
Örneğin tüketici bir konut kredisine başvurmuşsa ve banka tarafından tüketiciye bir hayat sigortası tavsiye edilmişse tüketici, başka bir sigorta şirketinden daha düşük tutarlarda sigorta yaptırma hakkına da sahiptir. Böyle bir durumda online sigorta araştırması yaparak en ucuz hayat sigortası seçeneğine ulaşabilirsiniz.
Kredi hayat sigortası hesaplama işlemi, sizin yaşınıza, cinsiyetinize, mevcut sağlık durumunuza ve kredinizin tutarına göre yapılır. Dolayısıyla herkesin sigorta poliçesi fiyatı farklı miktarda çıkabilir. Çıkan bu miktarı siz ödeyeceğiniz için, krediye ek olarak küçük de olsa bir ödeme yapmış olursunuz. Bu durumda sigorta, kredi tutarını dolaylı yoldan etkilemiş olur.
Bazı özel sigortalar haricinde tüm sigorta poliçeleri 1 yıllık süre ile yapılır. Hayat sigortası da 1 yıllıktır ve her yıl yenilenmesi gerekir. Yenilenmediği takdirde geçerliliğini yitirir. Bankanın talebi ile ya da kendi isteğinizle sigorta yaptırdıysanız, 1 yılın sonunda sigorta şirketi ya da bankadan yaptırdıysanız banka sizinle iletişime geçer. Poliçeyi yenilemek sizin inisiyatifinizdedir ve istemezseniz yenilenmemesini talep edebilirsiniz. Ayrıca ikinci yıl poliçenizi farklı bir sigorta şirketinden de yenileyebilirsiniz.
Kredi hayat sigortası iadesi almak da bazı durumlarda mümkündür. Kredi bittikten sonra iade alabilmeniz için, poliçenin bitiş tarihinin kredi bitiş tarihinden daha ileride olması gerekir. Yani kredi bittikten sonra da devam eden bir sigorta poliçesi varsa, bunun iadesini alabilme şansınız vardır.
Kredi çekerken hayat sigortası iadesi almanızı sağlayacak detay, sigortanın sizin bilginiz dışında yapılmış olmasıdır. Banka size bilgi vermeden bu işlemi gerçekleştirdiyse iade alabilirsiniz fakat kendi isteğinizle kullandığınızda iade mümkün değildir.
Zorunlu olmayan bu işlem sizin bilginiz dışında yapılmışsa, iptal talep ederek bu masraftan kaçınabilirsiniz. Kredi hayat sigortası iptali için yapmanız gereken bir dilekçe yazmaktır. İptal için yazdığınız bu dilekçeyi, size en yakın Tüketici Hakem Heyeti’ne ulaştırabilirsiniz. Dilekçenizin değerlendirme süreci uzayabilir ve bir süre beklemeniz gerekir. Heyetin kararı üzerinde poliçe iptal edilir.
Konut kredisinde hayat sigortası fiyatları, diğer kredilerde ya da kredi harici yaptırılan sigortalarda olduğu gibi, kişinin risk durumuna göre hesaplanır. Hesaplama sürecinden pek çok farklı kriter dikkate alınır. Yüksek tutara sahip bir konut kredisi poliçenin fiyatını artırabilir. Hayat sigortası fiyatları şu detaylara göre belirlenir:
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.