hangikredi.com

Konut Hibe Kredisi Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.12.2021 Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

Devlet destekli kredilerin bir kısmı "hibe" olarak adlandırılmaktadır.

Konut Hibe Kredisi Nedir?
Bunun sebebi, söz konusu kredinin geri ödemesiz olmasıdır. Hibe kredilerinde kullanılan tutar geri ödenmez. Fakat bu kredileri almak için belirli şartları karşılamak gerekmektedir. Ayrıca bazı limitler dahilinde hibe verildiği için ihtiyacın tamamı karşılanmayabilir.

Genellikle işletmelere, ticari hedefler doğrultusunda hibe verilirken ev hibesi de zaman zaman söz konusu olmaktadır. Peki hibe kredisi ve hibe ev kredisi nasıl alınır?

Hibe Kredisi Nedir?

Hibe kredisi, devlet tarafından fonlanan kuruluşların, kendi faaliyet alanlarında bulunan kişi veya kurumlara verdiği bir finansal destektir. Bu kredi ürünlerine hibe denmesinin nedeni ise geri ödemesiz olmasıdır. Hibe kredileri bir çeşit bağıştır ve karşılıksız verilir. Hibe alan kişi ve kurumlar, aldıkları krediyi geri ödemezler. Genellikle girişimcilere, kamu kurumlarına, yatırımcılara ve KOBİ’lere verilen hibelerin yanında devlet ev hibesi de verebilmektedir. Konut hibe kredisinde ise detaylar daha farklı olabilmektedir.

Hibe Kredisinin Özellikleri Nelerdir?

  • Hibe kredisinde geri ödeme yoktur.
  • Genellikle girişim amaçlı yapılan maddi harcamaların karşılığı olarak verilir.
  • KOSGEB, İŞKUR, tarım il müdürlükleri ve vakıflar gibi kurumlar tarafından verilir.
  • Bu kurumların faaliyet alanına dahil olan kişi ve kurumlar kullanabilir.
  • Hibe kredisi genellikle istihdam yaratma, yatırım yapma, iş kurma, iş makinesi satın alma gibi durumlar için verilir. Bu nedenle bireysel olarak vatandaşların alabilmesi söz konusu değildir.
  • Verilen hibeler, verildiği dönem için belirlenen yasal limitler dahilindedir. Limit üzerinde hibe verilmez.
  • Verilecek hibe, faaliyet konusuna göre yapılan harcamanın belirli bir oranına karşılık gelecek şekilde verilebilir.
  • Kredinin belirli bir oranı hibe edilirken bu oran dışında kalan kısmı da geri ödemeli olarak eklenebilir.

Konut hibe kredisi, mortgage ya da klasik konut kredisi kullanacaksanız, ev almadan önce dikkat etmeniz gerekenler için “Konut Kredisiyle Ev Alırken Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?” başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

Hibe Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hibe kredisine başvuru yapmak için, başvurunun yapılacağı kurum tarafından belirlenen şartları taşımak gerekmektedir. Başvuru öncesinde ise çoğunlukla bir eğitim programı olur. Bu eğitim programına tam katılım sağlamak ve eğitim bittiğinde yeterli seviyeye ulaşılmış olması önemlidir. Eğitim programını tamamlamak da başvuru için yeterli olmayabilir. Ön değerlendirmede hibeye konu olan finansal faaliyetin, girişimin ya da iş fikrinin, desteklenebilir olması gerekir. Başvuru, hibe desteğine ihtiyaç duyan işletme ile ilgilenen ve aynı alandaki işletmelere hibe desteği sunan kurumlara yapılır. Örneğin çiftçiler tarım il müdürlüklerine, yeni girişimciler İŞKUR’a, KOBİ ve esnaflar ise KOSGEB’e başvuru yapabilirler. Başvuru süreci, alınacak hibenin konusuna ve türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Hibe Kredisine Başvurmak İçin Şartlar Nelerdir?

Hibe kredisine başvurmak için şartlar, başvurulacak kurumlara göre değişkenlik gösterir. Tarım il müdürlüklerine başvuru yapmak isteyen çiftçilerin, çiftçi olduklarını gösterebilmeleri gerekmektedir. Bu doğrultuda hayvancılık işletme belgesi ve çiftçilik belgesi gibi evraklara ihtiyaç duyulabilir. KOSGEB başvurularında ise en temel şart KOBİ niteliği taşımaktır. Yasalara göre KOBİ olmayan kişilerin KOSGEB üzerinden hibe kredisine başvurması söz konusu değildir. İŞKUR ise engelli ve eski hükümlü olma şartını taşıyanlara hibe kredisi veren kurumdur. Her kurumun ve hibenin kendine özgü şartları olsa da temel şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  2. 18 yaşını doldurmuş olmak
  3. Eğitimin gerekli olduğu konular için gerekli eğitimi tamamlamış olmak
  4. Hibenin kullandırılacağı gerçek ya da tüzel kişi niteliklerini taşıyor olmak
  5. Daha önce hibe kredisi almamış olmak

Hibe Kredisinde Gereken Başvuru Evrakları Nelerdir?

Hibe kredisi başvuru belgeleri genel olarak standarttır. Fakat hibenin konusuna göre, ilgili kurum tarafından ek belgeler talep edilebilir. Bu nedenle başvuru sırasında kurum tarafından verilecek bilgilere dikkat edilmeli, belgeler de bu doğrultuda hazırlanmalıdır. Talep edilen en temel belgeler aşağıdaki gibidir.

Hibe Kredisi Başvuru Evrakları
KOSGEB KOSGEB Girişimcilik Belgesi
Vergi borçlarına dair borcu yoktur yazısı
İŞKUR Devlet hastanelerinden en az %40 oranında engelli raporu
KOSGEB Girişimcilik Belgesi
Tarım İl Müdürlüğü Hayvancılık işletme belgesi
ÇKS çiftçilik belgesi

Hibe Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

Hibe kredilerinde tüm süreç, hibeyi sağlayan kuruluş tarafından yürütülse de krediler, bankalar üzerinden kullandırılır. Bu tür kredilerin genellikle devlet bankaları üzerinden kullandırıldığı düşünülür. Fakat başta devlet bankaları olmak üzere özel bankalar da hibe kredi veren bankalar arasındadır. Bu bankalardan bazıları aşağıdaki gibidir.

KOSGEB vb. Kurumlar Aracılığıyla Hibe Kredi Veren Bankalar
Ziraat Bankası Halkbank
Akbank Türkiye İş Bankası
Vakıfbank QNB Finansbank
Denizbank Türk Ekonomi Bankası (TEB)

Konut Hibe Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?

Konut hibe desteği, devletin ilk kez ev sahibi olacak kişilere sunduğu maddi destektir. Bu devlet desteği kredi olarak değil hibe olarak alınır. Yani bunun herhangi bir şekilde geri ödenmesi söz konusu değildir. Fakat konut hibe kredisinin sadece bir destek olduğu da unutulmamalıdır. Satın alınacak evin tutarı kadar bir hibe de mümkün değildir. Devlet bu desteği, ev almak için birikim yapan kişilere sunar. Mevcut birikimin üzerine, belirli oranda bir miktar eklenir ve ev almak için sahip olunan bütçe genişlemiş olur. Konut hibe kredisi desteği alabilmek için, bankaların birinde konut hesabı açmak gerekir.

Konut Hesabı Açılan Bankalardan Bazıları
Ziraat Bankası Vakıfbank Yapı Kredi Akbank Denizbank
Ziraat Katılım Türkiye Finans Kuveyt Türk Garanti BBVA İş Bankası

Konut hesabı açmak yerine konut kredisi çekmek istiyorsanız, “En Uygun Konut Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?” başlıklı sayfamız üzerinden planınıza en uygun konut kredisine ulaşabilirsiniz.

Devlet Destekli Ev Kredisi Nedir?

Devlet destekli ev kredisi, aslında konut kredisinde devlet desteği şeklinde tanımlanabilir. Konut hibe kredisi olarak da kabul edilen bu uygulama, aslında bir kredi değildir. Devlet konut kredilerine herhangi bir müdahalede bulunmamaktadır. Bunun yerine ev sahibi olmak isteyenlerin birikimlerine destek sağlamaktadır. Konut hibe kredisi desteği kapsamında, konut hesabı açtırıp en az 3 yıl birikim yaparak ev sahibi olanlar, konut hesabındaki toplam birikimin %20’sine kadar devlet desteği alabilirler.

Devlet Destekli Ev Kredisini Kimler Alabilir?

Devletten hibe ev kredisi desteği, konut hesabı açtıranlara verilmektedir. Fakat bununla birlikte pek çok farklı şart da bulunmaktadır. Konut devlet desteği almaya hak kazanmak için konut hesabı uygulamasının tüm gerekliliklerini yerine getirmek gerekmektedir. Konut hibe kredisi yani konut hesabı devlet desteği alabilecek kişiler şu nitelikleri taşımalıdır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar
  • 7 Mart 2015 tarihi itibariyle kendi adına kayıtlı evi olmayanlar
  • Konut hesabı açtırıp en az 36 ay boyunca birikim yapanlar
  • Söz konusu 36 ay boyunca düzensiz ödeme davranışı göstermeyenler
  • Ev satın aldıktan sonra, en geç 6 ay içinde bankaya başvuru yapanlar

Devlet Destekli Ev Kredisinin Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Konut hibe kredisi olarak da bilinen konut hesabı desteğinin sunduğu en büyük avantaj, devlet tarafından birikimlerin üzerine bir tutar eklenmesidir. Devletin, birikimlerin üzerine eklediği bu tutar ise hibe olarak kabul edildiği için geri ödemesi yoktur. Geri ödenmemesi de ayrıca bir avantaj olarak değerlendirilebilir. Bu avantajda yararlanmanın en temel şartı konut hesabında düzenli birikim yapmaktır. Konut hesabında yapılan birikimin süresine ve tutarına göre de elde edilecek avantajın boyutu değişir. Konut hibe kredisi desteği ile ilgili avantaj sağlayan oranlar ve tutarlar aşağıdaki gibidir;

Konut Hesabı Devlet Desteği Tutarları (2021)
Birikim Süresi Devlet Katkı Oranı Yapılacak Maksimum Katkı
36 il 47 ay arası 15% 26.995,96TL
48 ile 59 ay arası 18% 29.072,57TL
60 ay ve üzeri 20% 31.149,18TL

Devlet Destekli Ev Kredisi Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Konut hesabı üzerinden konut hibe kredisi desteği almak için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu detaylara dikkat edilmediği takdirde devlet katkısı hakkının kaybolma ihtimali doğmaktadır. Bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

  1. Hesap sadece TL cinsinden ve vadeli olarak açılmalıdır.
  2. Bir dönem 12 ay olarak kabul edilmektedir.
  3. Aylık ve 3 aylık yatırımlar ile birikim yapma seçenekleri vardır.
  4. Aylık ödemeler için bir dönemde 3, üç aylık ödemelerde ise bir dönemde 1 kez aksama hakkı tanınır.
  5. Düzensiz ödemeler sonucunda devlet desteği hakkı kaybolur.
  6. Hesaba yatırılacak tutarlar için alt ve üst limitler vardır.
  7. 2021 yılında aylık ödemeler için alt sınır 519,16 TL, üst sınır ise 5.191,53 TL’dir.
  8. 2021 yılında 3 aylık ödemeler için alt sınır 1.557,47 TL, üst sınır ise 15.574,59 TL’dir.
  9. Hesap açılış tarihinde, bir defaya mahsus olmak üzere bu limitlerin üzerinde para yatırılabilir.
  10. 12 aylık her dönem için 2 kez para çekim hakkı sunulur.

Konut kredileri ile ilgili bilmeniz gereken detaylardan biri de konutun iskanlı olup olmamasıdır. Konu ile ilgili cevaplara “İskanı Olmayan Eve Konut Kredisi Çıkar mı?” başlıklı sayfadan ulaşabilmeniz mümkündür.

Devlet Destekli Ev Kredisi Ödemesi Gecikirse Ne Olur?

Konut hibe kredisi ya da konut hesabı devlet desteği alabilmek için en önemli şart düzenli ödemedir. Açılacak konut hesabına, taahhüt edilen vadeler doğrultusunda düzenli olarak yatırılmalıdır. Konut hesabında birikim yapmak için ödeme dönemleri 1 ay ya da 3 ay olarak ayarlanabilmektedir. Bu dönemlerde, yukarı belirlenen minimum ve maksimum tutarlar arasında bir bakiye hesaba yatırılmalıdır. Bir aylık dönemlerde üç kez, üç aylık dönemlerde ise bir kez aksatma hakkı vardır. Aksama sayısının artması sonucunda devlet desteği alma hakkı kaybolur. Bu da %15 - %20 arasında bir birikim kaybı olarak kabul edilebilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

  • İşten Çıkış Kodu Nedir? 30.10.2024

    İşten Çıkış Kodu Nedir?

  • Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir? 25.10.2024

    Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir?

  • Konkordato Nedir? 16.10.2024

    Konkordato Nedir?