Kat irtifakı, yeni bir ev almak isteyenlerin sıkça karşılaştığı bir terim. Tapu üzerinde yazan “kat irtifakı” kavramını ilk kez görmüşseniz ne olduğunu anlamayıp “kat irtifakı ne demek” diye sorabilirsiniz. Kat irfitakı nedir, kat mülkiyeti ile arasındaki fark nedir gibi tüm sorularınıza cevap bulmak için sizin için hazırladığımız blog yazımızdan destek alabilirsiniz.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde konut henüz inşaat halindeyken, hak sahiplerinin payları olduğunu ifade etmek için çıkartılan bir tapu çeşididir. Bir diğer bir deyişle kat irtifakı tapusu, arsa tapusu ile kat mülkiyeti tapusu arasında, inşaatın başından bina bitirilip iskanı alınana kadar hukuken normal bir geçiş süreci olması adına çıkarılan bir tapu türüdür.
Buna istinaden, gayrimenkul alanında çok bilgili değilseniz, ev alım satımı esnasında “kat irtifakı tapusu” yazısını gördüğünüzde ya da duyduğunuzda aklınıza kayda değer riskler ve yapılması gereken kontroller gelmeli. Bu riskleri yönetebilmek için bilgi edinmeli ve ilgili kişilerle de işbirliği halinde olmalısınız.
Ev almayı düşünüyorsanız konut kredisi seçeneklerine göz atmak için sayfamızdan destek alabilirsiniz.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti ibareleri ilk bakışta yakın kavramlarmış gibi görünebilir. Bu yüzden hiç duymayan birisi bu terimleri karıştırabilir. Bu farkları aşağıda detaylıca açıklıyoruz.
Kat irtifakı tapusu gayrimenkulün inşası esnasında iskan alınana kadar olan süreçte kullanılan tapu türüdür. Daha sonraki süreçte ise iskan alınmasının ardından kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek yasal bir yükümlülüktür.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tapusu arasındaki en önemli fark bir bakıma tapuların risk düzeyidir. Kat irtifakı tapusu olan bir gayrimenkul daha yüksek hukuki risklere tabiyken, kat mülkiyeti tapusu yasal anlamında çok daha sağlam bir zemine oturur. Kat irtifakı tapusu olan bir konut, uzman bir gayrimenkul danışmanı tarafından yapılan risk analizinde sorun olmaz ise rahatlıkla satın alınabilir. Kat mülkiyeti tapularında göz önünde bulundurmanız gereken risk faktörleri daha azdır. Kat mülkiyeti tapusu, bir binanın kurallar dahilinde inşa edildiğinin de tescilidir.
Evinizi maddi hasarlara karşı güvence altına almak için konut sigortası sorgulaması yapabilirsiniz.
Kat irtifakı tapusunun alınması için Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenecek resmi bir senete ihtiyaç vardır. Kat irtifakı, tapu kütüğüne bu belge üzerinden ulaştırılır. Kat irtifakı, bir arsanın sahipleri için, arsadaki payları oranında verilir. Bina daha inşaat durumundayken satın alınan daire, konut, dükkan vb. gibi taşınmazlarda satıcı olan taraf, alıcıya kat irtifakı tapusu verir. Arsa payın devretmek gerekmesi durumunda, arsaya bağlı kat irtifakı da devredilir.
Ne kadar konut kredisi çekebilirim diye merak ediyorsanız hesaplama aracımızdan destek alabilirsiniz.
Kat irtifakı, ideal olarak binaya iskan alınmasının hemen ardından, kat mülkiyeti tapusu almak için gerekli işlemler başlatıldığında sona erer. Kat irtifakı olan bir inşaatın, bu tarihten sonra en fazla 5 yıl içinde projesine uygun olarak tamamlanacağı öngörülür. Müteahhit, bu süre dahilinde inşaatı tamamlamadığı takdirde, kat irtifakı tapusu olan bireyler Sulh Hukuk Mahkemesi’ne üzerinden kat irtifakını talep edebilir.
Arsa kredisi ile ilgili detaylı bilgi almak için içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Kat irtifaklı bir konut detaylı bir risk analizi yapılmış ise gönül rahatlığıyla alınabilir ve orada problemsiz şekilde yaşanabilir. Fakat öncelikle kat irtifaklı bir konut satın almanın riskleri ile ilgili bilgi sahibi olmanız ve gayrimenkul eksperinizden belli kontrolleri yapmasını istemeniz gerekir.
Riskleri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Tapu alım ve satım işlemleri ile ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz yazımıza göz atabilirsiniz.
Deprem ve deprem ile beraber görülebilecek tsunami, yer kayması, yangın ve patlama gibi afetlerin doğrudan sebep olduğu maddi zararları nakit olarak karşılayan DASK, devlet tarafından yapılan kanuni düzenlemeler ile yaptırılması zorunlu bir sigorta türü olarak geçer. Poliçede ifade edilen limit kapsamında yapılan ödemeler, meydana gelen hasarı karşılama halinde konut sahibi için bir teminat özelliği taşır.
DASK sadece kat mülkiyeti sahipleri için değil; kat irtifakı sahipleri için de zorunlu kılınmış bir düzenlemedir. 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu kapsamında açıkça ifade edildiği gibi tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi gayrimenkuller üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalara ek olarak kat irtifakı verilmiş binalar, tapuda daha cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı “arsa vs.” olarak geçen binalar ve tapu tahsisi daha yapılmamış kooperatif evleri için de mecburidir. DASK ödemelerinde verilen ekstra haklar, taksitli ya da peşin ödeme gibi olanaklar ve çeşitli indirimler, zorunlu deprem sigortasının yapılmasını daha kolay hale getiren etkenler içinde bulunur. DASK, evinizin güvencesi olması anlamında son derece önemlidir.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.