Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kasko Araçtaki Arızayı Karşılar mı?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.11.2015 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

Pek çoğumuz kasko sigortası ile aracımızı olası hasar durumlarına karşı güvence altına alıyoruz.

Kasko Araçtaki Arızayı Karşılar mı?
Kasko sigortası kaza, afet, yanma, çalınma gibi pek çok hasar durumuna karşı aracı maddi koruma altına alıyor.

Aracınızda meydana gelebilecek ve kasko poliçesinde belirtilmiş olan tüm hasarlar, sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Bir araca sahipseniz, kasko yaptırarak hem aracınızı hem bütçenizi koruyabilirsiniz. Kasko, zorunlu bir sigorta ürünü olmamakla birlikte oldukça gereklidir. Özel bir mal sigortası olarak kabul edilir ve poliçe şartları değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle aracınıza yaptırdığınız kaskonun kapsamı için poliçenize bakmalısınız. Genellikle kaza, afet, yanma, çalınma gibi durumlarda maddi kaybınız sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Kasko sigortası ile aracınızı olası hasarlar için koruma altına alabilirsiniz. Sıklıkla zorunlu trafik sigortası ile karıştırılan bu sigorta ürününün kapsamı da aynı şekilde soru işaretlerine neden olabilir. Zorunlu trafik sigortası sadece kaza durumlarında geçerli olan ve karşı tarafın giderini karşılayan bir sorumluluk sigortasıdır. Kasko ise özel bir mal sigortası olup kaza ile birlikte doğal afet, çalınma, yanma gibi çeşitli risklere karşı sizi korur. Ayrıca pek çok poliçede pert araç kasko kapsamına dahil edilir ve aracın kasko değeri kadar ödeme yapılır.

Pert durumlarında izlemeniz gereken yolları öğrenmek için "Kasko Sahipleri Pert Durumunda Ne Yapmalı?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kasko Her Hasarı Karşılar mı?

Kasko sigortası araçta oluşabilecek ani, beklenmedik ve doğal olarak ortaya çıkan riskleri karşılamak üzere vardır. Dolayısıyla her hasarı karşılaması söz konusu değildir. Bu sigorta ürününü satın alırken, genel şartları içeren bir poliçeye sahip olursunuz. Söz konusu poliçede hangi hasarların karşılanacağına dair bilgiler yer alır. Poliçede yer alan şartlar ve limitler doğrultusunda, kasko her hasarı karşılar.

Poliçeniz doğrultusunda sigorta şirketinin karşılayabileceği pek çok zarar vardır. Eski sistemde öngörülebilir hasarların sigorta şirketi tarafından karşılanması söz konusu değildi. Örneğin yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve bakımsızlık gibi sebepler neticesinde araçta meydana gelen zararlar poliçe dahilinde kabul edilmemekteydi. Yeni sistemde bu gibi riskleri de poliçenize ekleyebilmeniz mümkündür. Ayrıca aracınız kullanılamaz ve onarılamaz duruma gelirse aracınızın araç kasko değer listesi üzerindeki değeri kadar ödeme alırsınız.

Sigorta şirketleri, poliçe doğrultusunda çeşitli teminatlar sunar. Her poliçede var olan genel teminatlar ile birlikte, ek ücret karşılığı poliçeye ekleyebileceğiniz bazı teminatlar da vardır. Poliçede hâlihazırda bulunan ve sonradan eklenerek sigorta şirketi tarafından karşılanabilen teminatlardan bazıları şöyledir:

  • Trafik kazası
  • Tek taraflı çarpma ya da çarpılma
  • Aracın yanması ve infilak etmesi
  • Aracın ya da parçalarının çalınması
  • Doğal afetlerden gelebilecek zararlar
  • Toplumsal hareketler ve terör olayları
  • Yaralanma, sakat kalma ve vefat durumları için ferdi kaza
  • Eskime payı düşmeme
  • Anahtar kaybı

Kasko Hangi Zararları Öder?

Kaskonun ödediği en önemli zararlar kaza sonrası ortaya çıkan hasarlardır. Herhangi bir sigorta poliçesine sahip olmadan kaza yaparsanız öncelikle kendi hasarınızı ve eğer suçluysanız karşı tarafın hasarını cebinizden ödemeniz gerekir. Zorunlu trafik sigortanız varsa ve suçluysanız, karşı tarafın hasarı bu poliçe doğrultusunda ödenir. Fakat kendi hasarınızı yine kendiniz karşılamak zorunda kalırsınız. Kasko, bu durumda devreye girer ve suçlu ya da suçsuz olmanıza bakmadan sizin hasarınızı karşılar.

Yapılan bir kaza sonrası araç tamamen kullanılamaz hâle gelirse, poliçede belirtilen araç kasko değeri kadar ücret araç sahibine ödenir. Bu gibi durumlarda pert araç kasko ödemesi alınabilir.

Aracınızda meydana gelecek riskleri güvence altına alan bu sigorta poliçesi, sizin ve araçtaki diğer yolcuların zararlarını da ödeyebilir. Kaza dışındaki pek çok durumu da kapsayan ve poliçeye eklenebilen ek teminatlar, şoför ve yolcuların kaza sonucu ortaya çıkabilecek sağlık giderlerini de karşılar.

Kasko isteğe bağlı bir gider olsa da araç sahibi olmak bazı zorunlu giderler doğurur. Bu giderlerden biri de MTV’dir. HangiKredi üzerinden Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplama işlemi yaparak ne kadar ödemeniz gerektiğiniz öğrenebilirsiniz.

Kasko Neleri Kapsamaz?

Kasko poliçelerinin içerikleri, tercih edilen sigorta şirketine ve sigorta ürününe göre değişkenlik gösterir. Bu hizmeti veren şirketler birden fazla poliçe seçeneği sunar ve söz konusu poliçede yer almayan durumlar için hasar ödemesi yapılmaz. Trafik kurallarına uyulmaması, yanlış/hatalı yedek parça kullanımı, ciddi hasarların onarılmaması gibi durumlar sonucunda meydana gelen hasarlar, genellikle poliçe kapsamı dışında bırakılır.

Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Ek teminatlar da eklenince kapsamı son derece geniş olan araç kasko sigortası, bazı durumlarda kesinlikle ödeme yapmaz. Bu gibi durumlardan doğal olarak kaçınmanız gerekir ve aynı zamanda poliçenizdeki haklarınızdan da yararlanamazsınız. Sigorta şirketinin ödemeye yapmadığı durumlardan bazıları şöyledir:

  1. Ehliyetsiz birinin aracı kullanıp kaza yapması ve zarar vermesi
  2. Aracı süren kişinin alkollü olması
  3. Yanlış ve bakımsız lastiklerin sebebiyet verdiği kazalar
  4. Araç kapasitesinin üzerinde, aşırı yük taşıma sonucu oluşan hasarlar
  5. Orijinal parçaların, poliçede yer almayan şekli ile değiştirilmesi

Tek Taraflı Kazada Kasko Ödeme Yapar mı?

Tek taraflı kazalarda ödeme yapması, kaskoyu farklı ve avantajlı kılan özelliklerden biridir. Aracınız ile içinde başka bir aracın bulunmadığı bir şekilde kaza yaparsanız, belirli şartları karşılamanız hâlinde sigorta şirketinden ödeme alabilirsiniz. Bariyere, refüje, kaldırıma, konteynere, direğe ve duvara çarpma gibi tek taraflı kazalarda polis çağırıp tutanak tutturmanız kaydıyla ödeme almanız mümkündür.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Gelir Tablosu Nedir? 26.09.2023

    Gelir Tablosu Nedir?

  • Dijital Hizmet Vergisi Nedir? 25.09.2023

    Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

  • Kar/Zarar Dağıtımı Nedir? 22.09.2023

    Kar/Zarar Dağıtımı Nedir?

  • Vergi Muhasebesi Nedir? 21.09.2023

    Vergi Muhasebesi Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon