Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

İpotekli Bireysel Finansman Kredisi

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 23.07.2020 Güncelleme Tarihi: 15.03.2023

Bankaların kredi kullandırma şartlarına tam olarak uyumlu olmayan tüketiciler, ipotek uygulaması sayesinde finansman ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

İpotekli Bireysel Finansman Kredisi
İpotekli bireysel finansman kredisinde bankalar, kredi imkânından faydalanmak isteyen müşterilerinin üzerine kayıtlı, miktarı karşılayacak değerde olan taşınır ya da taşınmaz her türlü mala el koyarak istenen krediyi verebilirler.

Kredi ödemeleri sona erene kadar bankalar, herhangi bir işlem yapılmasına da müsaade etmezler. Böylece herhangi bir sorunla karşılaşıldığında ipoteğin verdiği hukuki güce dayanarak mala el koyup haczedebilirler.

Bankalar kredi verirken kurumu güvenceye alacak bir takım durumları göz önüne alır. Bu sektör açısından bakıldığında son derece doğaldır. Kredi ödemelerinde sorun yaşandığında hızlıca müdahale edebileceği, elini güçlendirici argümanlar arayan bankalar, birçok noktaya dikkat ederler. İlk olarak belirli sigortalılık süresine ve gelire bakan kurumlar, bu konuda yeterli ve güvenilir bir noktaya gelip ikna olmazsa son seçenek olarak ipotekli krediyi tüketiciye sunarlar.

Ancak bazı durumlarda bankalar ipotek karşılığı dahi size kredi vermeyebilir. Bunun temel sebeplerinden birisi, başvuru sahibinin kredi notu düşük olmasıdır. Daha önce yaptığınız bankacılık işlemlerinde gecikmeli ödemeler ya da haciz yoluyla borcun tahsilatı gibi sorunlarla karşılaştıysanız banka size güvenmeyerek ipotekli bireysel finansman kredisi vermek istemeyebilir. Kurum, ipotekle her ne kadar kendisini güvenceye almış olsa da tahsilatı haciz yoluyla yapmak istemez. Bu banka için son derece uğraştırıcı ve masraflı bir iştir.

HangiKredi kredi hesaplama aracı sayesinde İpotekli bireysel finansman kredisi ve diğer kredi türleri için faiz hesaplaması yapabilirsiniz.

İpotekli Kredi Nasıl Alınır?

Bankaya kredi için başvuran müşteri, herhangi bir gelir kaynağı gösteremediği zaman ipotekli kredi yoluna başvurulur. Kullanmak istediği miktarı karşılayacak taşınır ya da taşınmaz her türlü mal, bankanın gözetimine bırakılır. Gerekli olduğu durumlarda kurum malı sizden haciz yoluyla alarak borcunuzu kapatmak için kullanabilir. Müşteri temsilciniz, genel olarak yüksek miktarda ve uzun vadede kredi kullanmak istediğinizde size bu seçeneği sunar.

Bazı durumlarda temsilciniz durumunuzu şüpheli bulabilir ve krediyi karşılaması veya kredi notunuzun yüksek olması durumunda dahi ipotekli bireysel finansman kredisi kullanmanıza onay vermeyebilir. Bunun için doğru planlama ile bankaya gitmeli ve krediyi hangi amaçlar için kullanacağınızı beyan etmelisiniz.

İpotekli Kredinin Şartları Nelerdir?

Tüm kredi işlemlerinde olduğu gibi ipotekli kredilerde de belli başlı şartlar aranır. Elbette inceleme esnasında daha detaylı bilgiler istenebilir. Bu durum tamamen banka ile ilgilidir. Öncelikli olarak 18 yaşını doldurmuş olmak, düzenli bir gelire sahip olmak, talep edilmesi durumunda kefil gösterebilmek genel geçer şartlar arasında yer alır. Ancak bankanız size kredi özelinde daha detaylı sorular yöneltebilir.

Bu tür bir kredi kullanmak isterseniz öncelikle ipotek altına alınacak mal sizin üzerinize olmalıdır. Başkasının üzerine olan herhangi bir taşınmazı bankanız kesinlikle dikkate almaz. Bu kişi sizin kefiliniz olsa dahi banka kime kredi verecekse malın sorumluluğunu da o kişide arar.

Bir diğer detay ise ipoteğe konu olan malın değeridir. Söz konusu malın değeri belirlenirken sizin beyanınız esas alınmaz. Bu gibi durumlarda bankanız ev, araba, arsa gibi mallarınızın o günkü değerini belirleyecek ve bir takım durumları göz önünde bulundurabilecek bir uzman, yani eksper atar.

Eksper, malınızı dikkatli bir biçimde inceler ve ekspertiz işlemi sonrası gerçek değerini tespit eder. Tespitlerini bir rapor haline getirir ve bankaya bildirir. Banka da buna göre krediyi kullandırıp kullandırmama konusunda karar verir. Ekspertiz ücreti sizden tahsil edilir ve kredi onaylanmasa dahi bu ücret iade edilmez.

Kredi notunuzun yüksek olması da bir diğer şarttır. Notunuz sizin geçmiş yıllarda bankalar ile olan ilişkinizin bir yansımasıdır. Dolayısıyla banka ipotekli bireysel finansman kredisini tarafınıza tahsis ederken notunuzu dikkatle inceler ve kararını buna göre verir.

Hangi İstisnai Durumlar Var?

Kredi çekmek istediğinizde oluşacak masrafları da düşünerek hareket etmelisiniz. Ancak ipotekli bireysel finansman kredilerinde oluşacak bazı masraflar sizinle ilgili değildir ve bu durumlar istisna olarak kabul edilir.

Öncelikli olarak emlak alım satımlarında ortaya çıkan tapu harcı burada karşınıza çıkmaz. Devlet, ipotek konulan taşınmazı tapu harcından muaf tutar ancak ipotek masrafı ve tapu işlem ücreti gibi ödemeler sizden tahsil edilir.

Kredi çektiğinizde otomatik olarak sizden %5 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) kesilir. Eğer konutunuzu ipotek ediyorsanız bu BSMV’den de otomatik olarak muaf tutulursunuz. Böylece dosya masraflarınızın bir kısmını azaltmış olursunuz.

Değerin Yüzde Kaçına Kadar Kredi Veriliyor?

Herhangi bir malınızı ipotek göstererek kredi kullanıyorsanız banka ekspertiz aracılığı ile değeri belirler. Belirlenen değerin üzerinden yasal olarak bankalar size yüzde 80’e kadar kredi verebilirler. Ancak genel olarak bankalar sınırı yüzde 50’de tutar ve bu oranı aşmamaya özen gösterir. Bunun temel nedeni mal üzerinde zaman içerisinde gerçekleşebilecek değer kayıplarıdır.

İpotekli Bireysel Finansman Kredisini Kimler Kullanabilir?

Bu tür kredileri kullanabilmek için her ne kadar bir mal beyanında bulunsanız da düzenli gelir şarttır. Düzenli geliriniz var ancak başka kredilere gidiyorsa bankanız size yüksek ihtimalle onay vermez. Ancak amacınız birden çok krediyi tek noktada toplamak ise o zaman müşteri temsilciniz yapmak istediğiniz işlemi anlayışla karşılayarak kredinize onay verebilir.

Daha önceki yüksek faizli borçlarınızı düşük faiz üzerinden yapılandırmak istediğinizde bankanız size ipotekli bireysel finansman kredisi verebilir.

İpotekli Kredinin Olumlu Yanları Nelerdir?

Pek çok kredili üründe olduğu gibi ipotekli bireysel finansman kredisinde de olumlu yanlar bulunmaktadır. İpotekli kredinin olumlu yanları şöyle örneklendirilebilir:

  • Öncelikle düzenli geliriniz var ama yeterli düzeyde değilse taşınır ya da taşınmaz her türlü malınızı teminat göstererek kredi çekebilirsiniz.
  • Bir diğer olumlu yanı ise kefil istenen durumlarda banka malın değerine dayanarak sizden kefil istemeyebilir. Bu gibi durumlarda fazla uğraşmadan kısa sürede kredinize kavuşabilirsiniz.
  • Kredi siciliniz bozuksa ve gecikmeli ödeme yaptıysanız banka kredi konusunda size toleranslı davranmayabilir. Ancak bazı durumlarda müşteri temsilcisi, kredi sicili durumuna bakmadan teminata ve amacınıza dayanarak kredi kaynağını açabilir.

İpotekli Kredinin Olumsuz Yanları Nelerdir?

Kredili işlemlerde olumlu yanlar olabileceği gibi olumsuz taraflar da vardır. Bu doğrultuda ipotekli işlemlerde faiz zaman zaman yüksek olabilir. Kredi kullanacağınız zaman oranlara mutlaka dikkat etmeli ve buna göre hareket etmelisiniz.

İkinci dezavantajlı durumu ise 90 günlük süre içerisinde herhangi bir ödeme yapmamanız durumunda teminat gösterdiğiniz mala banka el koyar. Bu durumda hem kredi notunuz düşer hem de malınız ipotekli satış yoluyla başka birine devredilir.

İpotekli Finansman Kredisinde Vade Sayısı Kaçtır?

Kendinize ait ev, araba, arazi gibi taşınır ya da taşınmazınız varsa teminat göstererek ipotekli bireysel finansman kredisi imkânından faydalanabilirsiniz. Elbette burada özel durumları başvuru yaptığınız banka ve müşteri temsilcisi belirler. Dolayısıyla kredi alıp alamamak sizin ihtiyacınıza göre de şekillenebilir.

Aldığınız ipotekli kredinin ödemelerini rahat bir şekilde yapabilmek için vade süresine dikkat etmelisiniz. Vade süresi bankadan bankaya değişen bir durumdur. Bankalar en az 48 en fazla 60 aya kadar ipotekli bireysel finansman kredisi kullandırabilir.

Acil nakit ihtiyaçlarınız için HangiKredi üzerinden en avantajlı faiz oranları ile ihtiyaç kredisi başvurusu yapabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

54 Oy

-

3,57 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

23 Yorum

Ekrem Uğur
Ekrem Uğur 31.07.2020 • 00:00

Kredim hesabıma yattığını söyledi ama hangi banka hesabına yattı

Yanıtla Beğen(6)
ikon
Hangikredi 7.08.2020 • 00:00

Merhaba Ekrem, Kredi tutarı, kredi çekilen bankanın hesabına yatırılır.

Beğen(8)
Selim
Selim 22.05.2020 • 00:00

Merhabalar, Istanbulda sıfır dairem var (şu an inşaat halinde) Almanya'da yaşıyorum ve çalışıyorum. İpotek karşılığında 190 bin lira kredi çekebilir miyim Türkiyede ? (Türk Vatandaşıyım ve yaşım 28)

Yanıtla Beğen(6)
ikon
Hangikredi 27.05.2020 • 00:00

Merhaba Selim, İnşaat halindeki daire için senin adına düzenlenmiş bir tapu varsa (henüz iskanı alınmamış olabilir) bu daireyi bankaya ipotek göstererek ipotekli ihtiyaç kredisi başvurusu yapabilirsin.

Beğen(6)
Daha Fazla Yorum

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 19.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?