Pandemi sonrası toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyen kişilerin sayısı artarken araç sahibi olmak isteyenlerin sayısı da ciddi bir artış gösterdi.
Zira otomobilin hasar durumunun kontrolünden ekspertiz sürecine kadar çoğu noktada dikkatli olmak şart. İkinci el otomobil satın alırken, sizi neler bekliyor madde madde sıraladık. Gelin birlikte 2. el otomobil alacaklara tavsiyelerimize bakalım.
İkinci el otomobil satış sitelerinde, ilan sahibi kendisini ne kadar dürüst ve açık bir şekilde ifade etmiş olursa olsun, soru sormaktan çekinmeyin. Zira kimse, sattığı bir aracı kötülemez. Ancak sevdiklerinizle, ailenizle kullanacağınız bir otomobilin arızası olup olmadığını bilmek hakkınızdır.
Birikimlerinizi değerlendirmek için yaptığınız bir yatırımın değer kaybetmesi, sizin adınıza ciddi bir zarardır. Bu nedenle satıcıdan bazı bilgileri edinmelisiniz:
● Otomobilin bir hasar kaydı olup olmadığını öğrenin.
● Mevcut bir ekspertiz raporu varsa isteyin.
● Trafik cezası olup olmadığını öğrenin.
● Aracın tam kilometresini öğrenin.
● Motor özelliklerini, aracın paketini ve donanımlarını öğrenin.
● Değişen bir parçasının olup olmadığını öğrenin.
İkinci el taşıt alırken, satın alacağınız aracın rengini, yakıt tüketim seviyesini ya da donanımını araştırdığınız gibi satıcının aracı nasıl kullandığını ve aracın hasar durumunu da araştırmalısınız. Satın alacağınız otomobilin hem değer kaybı yaşamaması adına, hem de sorunsuz bir kullanım sunması adına ekspertiz işlemi zorunludur. Zaman zaman haberlere yansıyan bazı olaylarda satıcıların, aracı tanıdıkları ekspertiz merkezine götürüp, istedikleri raporu çıkardıkları iddiası da söz konusu olabiliyor. Bundan dolayı, güvenilir bir ekspertiz seçmelisiniz.
HangiKredi'nin Youtube kanalında yayınladığımız bu videoda, taşıt alış satış süreciyle ilgili aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Ekspertiz raporu almanın en önemli faydası, aracın motor gücünü öğrenmek ve hasar durumunu tespit etmek. Ekspertiz raporunda, aracın gerçek değeri ifade edilir. 120 bin TL’ye satın aldığınız otomobilin ekspertiz raporunda, aracın değeri 86 bin TL çıkıyorsa, satıcı ilanda belirttiği kadar dürüst olmayabilir. Tramersiz, yani hasar kaydı olmayan listelenmiş araçlarda hasar çıkabilmekte, boyasız denilen ya da değişensiz denilen araçlarda boya, parça değişimi çıkabilmekte. Bu nedenle, ekspertiz konusu oldukça önemli.
İkinci el otomobil satın alırken, ekspertiz raporunda istediğiniz sonucu almanız yeterli değil. Bunun dışında, aracın borç durumunu da sorgulamalısınız. Şu anda Türkiye’de ikinci el otomobil alım satımında, alıcı ve satıcı kişi bir vergi ödemek zorunda. Bunun dışında farklı resmi giderler de söz konusu. İki yılda bir yapılan araç muayenesi, zorunlu trafik sigortası bu giderler içinde. Muayene kaçağı bir otomobilin borcu faizli olarak artarken, polis çevirmesinde yakalandığınızda muayenesiz araçtan ötürü ceza alırsınız. Satın aldığınız aracın, MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) borcunun olup olmadığını da öğrenmelisiniz.
Otomobili satın aldıktan sonra, trafik sigortasını yaptırmak için 15 günlük bir süreniz olacak. En uygun trafik sigortası tekliflerini inceleyerek, aracınızın sigortasını yaptırabilirsiniz. Bununla birlikte, plaka değişimi için notere giderek burada da ödeme yapmanız gerekiyor.
Son dönemde, otomobil satın almak önemli bir yatırım aracı haline geldiği için, araç alıp satanların sayısı arttı. Bu nedenle, alım satım süreçlerinde dikkatli olmak daha da önemli.
İkinci el araç alırken başınızın ağırmasını istemiyorsanız, en uygun bütçeyle otomobil sahibi olmak ve yatırımınızın değerlenmesini istiyorsanız, aşağıdaki konulara dikkat edebilirsiniz:
Gördüğünüz gibi ikinci el otomobil satışında, süreç çok da karmaşık değil. Güvenilir ve dürüst bir satıcı ile yolunuz kesiştiğinde, ekspertiz ve diğer adımlar çok kolay. Taşıt kredisi desteği ile, ihtiyacınız olan finansmanı rahat bir şekilde bulabilir, hayalinizdeki otomobili satın alabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.