Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

İkinci El Araç Alış Sürecinde Bizi Neler Bekliyor?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 6.09.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Pandemi sonrası toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyen kişilerin sayısı artarken araç sahibi olmak isteyenlerin sayısı da ciddi bir artış gösterdi.

İkinci El Araç Alış Sürecinde Bizi Neler Bekliyor?
Sıfır otomobil almak genellikle çok fazla soru işareti oluşturmayan bir durumdur. İkinci el taşıt alırken ise bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Zira otomobilin hasar durumunun kontrolünden ekspertiz sürecine kadar çoğu noktada dikkatli olmak şart. İkinci el otomobil satın alırken, sizi neler bekliyor madde madde sıraladık. Gelin birlikte 2. el otomobil alacaklara tavsiyelerimize bakalım.

Satıcıya Neleri Sormalıyız?

İkinci el otomobil satış sitelerinde, ilan sahibi kendisini ne kadar dürüst ve açık bir şekilde ifade etmiş olursa olsun, soru sormaktan çekinmeyin. Zira kimse, sattığı bir aracı kötülemez. Ancak sevdiklerinizle, ailenizle kullanacağınız bir otomobilin arızası olup olmadığını bilmek hakkınızdır.

İkinci El Araç Alış Sürecinde Bizi Neler Bekliyor?

Birikimlerinizi değerlendirmek için yaptığınız bir yatırımın değer kaybetmesi, sizin adınıza ciddi bir zarardır. Bu nedenle satıcıdan bazı bilgileri edinmelisiniz:
●    Otomobilin bir hasar kaydı olup olmadığını öğrenin.
●    Mevcut bir ekspertiz raporu varsa isteyin.
●    Trafik cezası olup olmadığını öğrenin.
●    Aracın tam kilometresini öğrenin.
●    Motor özelliklerini, aracın paketini ve donanımlarını öğrenin. 
●    Değişen bir parçasının olup olmadığını öğrenin. 

Ekspertiz Raporu Neden Gerekli?

İkinci el taşıt alırken, satın alacağınız aracın rengini, yakıt tüketim seviyesini ya da donanımını araştırdığınız gibi satıcının aracı nasıl kullandığını ve aracın hasar durumunu da araştırmalısınız. Satın alacağınız otomobilin hem değer kaybı yaşamaması adına, hem de sorunsuz bir kullanım sunması adına ekspertiz işlemi zorunludur. Zaman zaman haberlere yansıyan bazı olaylarda satıcıların, aracı tanıdıkları ekspertiz merkezine götürüp, istedikleri raporu çıkardıkları iddiası da söz konusu olabiliyor. Bundan dolayı, güvenilir bir ekspertiz seçmelisiniz. 

HangiKredi'nin Youtube kanalında yayınladığımız bu videoda, taşıt alış satış süreciyle ilgili aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz. 

play image

Ekspertiz raporu almanın en önemli faydası, aracın motor gücünü öğrenmek ve hasar durumunu tespit etmek. Ekspertiz raporunda, aracın gerçek değeri ifade edilir. 120 bin TL’ye satın aldığınız otomobilin ekspertiz raporunda, aracın değeri 86 bin TL çıkıyorsa, satıcı ilanda belirttiği kadar dürüst olmayabilir. Tramersiz, yani hasar kaydı olmayan listelenmiş araçlarda hasar çıkabilmekte, boyasız denilen ya da değişensiz denilen araçlarda boya, parça değişimi çıkabilmekte. Bu nedenle, ekspertiz konusu oldukça önemli.

Taşıt Kredilerini İnceleyin!

Aracın Vergi, Sigorta ve Muayene Borçlarını Kontrol Edin

İkinci el otomobil satın alırken, ekspertiz raporunda istediğiniz sonucu almanız yeterli değil. Bunun dışında, aracın borç durumunu da sorgulamalısınız. Şu anda Türkiye’de ikinci el otomobil alım satımında, alıcı ve satıcı kişi bir vergi ödemek zorunda. Bunun dışında farklı resmi giderler de söz konusu. İki yılda bir yapılan araç muayenesi, zorunlu trafik sigortası bu giderler içinde. Muayene kaçağı bir otomobilin borcu faizli olarak artarken, polis çevirmesinde yakalandığınızda muayenesiz araçtan ötürü ceza alırsınız. Satın aldığınız aracın, MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) borcunun olup olmadığını da öğrenmelisiniz. 

Otomobili satın aldıktan sonra, trafik sigortasını yaptırmak için 15 günlük bir süreniz olacak. En uygun trafik sigortası tekliflerini inceleyerek, aracınızın sigortasını yaptırabilirsiniz. Bununla birlikte, plaka değişimi için notere giderek burada da ödeme yapmanız gerekiyor. 

İkinci El Otomobil Satın Almadan Önce Diğer Bilmeniz Gerekenler

Son dönemde, otomobil satın almak önemli bir yatırım aracı haline geldiği için, araç alıp satanların sayısı arttı. Bu nedenle, alım satım süreçlerinde dikkatli olmak daha da önemli.

İkinci el araç alırken başınızın ağırmasını istemiyorsanız, en uygun bütçeyle otomobil sahibi olmak ve yatırımınızın değerlenmesini istiyorsanız, aşağıdaki konulara dikkat edebilirsiniz:

  • Bir otomobilin daha önce kaç kişi tarafından kullanıldığını, ruhsat sahipliği sorgulama ile öğrenebilirsiniz. Bunun için 5664’e kısa mesaj atarak, ilgili ekrandan plakayı girmelisiniz. Bununla birlikte bu ekranda, aracın kaç sene kasko kapsamında olduğunu da göreceksiniz.
  • Aracın kilometresinde hile yapıldığına yönelik bir şüpheniz varsa, servis kayıtlarını inceleyebilirsiniz. 
  • Uygun fiyatlı ikinci el araç almak istiyorsanız, ilan sitelerinde ortalama fiyatları inceleyin. Ortalamanın çok üzerinde fiyata satılan araçlarda, zarar etme durumunuz söz konusu olabilir.
  • İkinci el araçlarda mevsimsellik, fiyatı etkileyen önemli bir konu. Özellikle yaz aylarında artan taleple fiyat yükselir, bu nedenle kış aylarında daha uygun fiyata otomobil satın alabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi ikinci el otomobil satışında, süreç çok da karmaşık değil. Güvenilir ve dürüst bir satıcı ile yolunuz kesiştiğinde, ekspertiz ve diğer adımlar çok kolay. Taşıt kredisi desteği ile, ihtiyacınız olan finansmanı rahat bir şekilde bulabilir, hayalinizdeki otomobili satın alabilirsiniz. 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

7 Oy

-

4,14 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

  • Revalüasyon Nedir? 22.05.2023

    Revalüasyon Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon