hangikredi.com

İhtiyaç Kredisi mi Nakit Avans mı?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 11.09.2020 Güncelleme Tarihi: 3.01.2024

Bankaların nakit çözüm için sundukları en önemli iki seçenek ihtiyaç kredisi ve nakit avanstır; kolay bir şekilde alınabilen bu seçenekler ile anlık ihtiyacınıza göre nakit çekebilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi mi Nakit Avans mı?
Nakit avans nedir, nasıl çekilir, faiz oranları nedir, geri ödemesi nasıl yapılır, kredi ve nakit avans arasındaki fark nedir, kredi faiz oranları nelerdir, kredi başvurusunda gerekli belgeler nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Nakit avans nedir?

Nakit avans bankalar tarafından sunulan kredi türlerinden biridir. Kredi seçenekleri arasında yer almasa da banka kartı ya da kredi kartı aracılığı ile bu seçenekten yararlanabilirsiniz. Banka kartınız varsa, KMH yani kredili mevduat hesabı limitleri dahilinde, bakiyeniz eksiye düşecek şekilde nakit para çekebilirsiniz.

Yani KMH limitiniz 1.000 TL ise ve bunu kullanırsanız, banka KMH hesabınızdaki tutar -1.000 TL olarak gözükür. Ödemelerinizi belirlenen miktarlarda yaptığınızda hesabınız eksiden çıkarak sıfırlanır ya da hesapta para varsa normal seviyesine gelir.

Nakit avans kredi kartından da verilen bir hizmet. Müşteri limitinizin verdiği sınır doğrultusunda, kredi kartınızın da limiti göz önünde bulundurularak taksitli nakit avans çekme imkanınız bulunuyor. Kaç ay ödeme yapacağınız ve ne kadar nakit avans çektiğinize bağlı olarak geri ödemeleriniz değişiklik gösterir. 3.000 TL’lik kredi kartınızın 1.000 TL’si ile nakit avans çekerseniz, kullanılan limitiniz 2.000 TL olarak kalır. Ödemelerinizi yaptıkça da bu limit yeniden açılmaya başlar.

Nakit avans kredi kartı limitini etkiler mi?

Nakit avans nasıl çekilir?

Nakit avansın krediden en büyük farkı, kredi kartı ya da KMH limitinin yeterli olması halinde her an ATM, mobil bankacılık ya da şubeler üzerinden alınabiliyor olması.

Kullanım limitiniz yeterli olduğu sürece, hiçbir belge ile uğraşmadan anında kredi ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kredi kartınızın limiti çok fazla ise ihtiyaç kredisinde verilebilecek tutara yakın miktarda nakit çekmeniz mümkün. Eğer düşük limitli kredi kartı kullanıyorsanız, kredi başvurusu daha avantajlı olabilir.

İhtiyaç kredisi mi nakit avans mı

Nakit avans faizi nasıl hesaplanır?

Bankaların nakit avans seçenekleri için müşterilerine sunacakları faiz oranları 3 ayda bir yenilenerek Merkez Bankası tarafından belirlenir. Kredilerde bankaların inisiyatifleri ön planda olsa da nakit avans için genelde resmi rakamlar dikkate alınır.

Ödeme süresine göre de farklılık gösteren faiz oranlarının yanında bankalar işlem ücreti adı altında belli oranlar da keser ve ne kadar sürede ödeyeceğinize bağlı olarak faiz eklenir. Taksitsiz nakit avans seçeneklerinde ise sadece bankaların aldıkları hesap işletim ücreti devreye girer ve bu rakamlar da bankalar tarafından belirlenir.

Nakit Avansın Avantajları Nelerdir?

  1. Nakit avans sayesinde çok kısa vade ve düşük tutarlar ile ihtiyaçlar karşılanabilir.
  2. Nakit avans işlemleri için limitiniz yeterliyse banka prosedürleri ile uğraşılmasına gerek kalmaz.
  3. Banka ile direkt olarak iletişime geçilmediği ve zaten var olan limitler üzerinden işlem yapıldığı için kredi notu gibi değerlendirme süreçleri gerçekleşmez.

Nakit avans ile taksitli nakit avans arasındaki farklar

İhtiyaç kredisinin avantajları nelerdir?

  1. İhtiyaç kredisi faiz oranları nakit avansa göre daha düşük.
  2. Kullanım alanı doğrultusunda ihtiyaç kredisi çeşitlilik ve farklı opsiyonlar tanır.
  3. İhtiyaç kredisi daha fazla miktarda nakit çekilmesini sağlar.

İhtiyaç kredisi ve nakit avans kullanım farkları nelerdir?

İhtiyaç kredisinde yapılan değerlendirmeler sonucunda 500.000 TL’ye kadar nakit çekme imkanı tanınır. Nakit avansta ise sadece kredi kartı ya da KMH limiti kadar nakit çekebilirsiniz. Faiz oranları ise finansal sağlığınıza bağlı olarak değişir. 

Güncel kredi faiz oranları nelerdir?

Bankaların faiz oranları, direkt bir merkez tarafından belirlenmediği için farklılık gösterir. Kampanyalarda ve dönemsel olarak faiz oranlarında değişiklikler söz konusu olabilir. En çok tercih edilen bankaların kredi faiz oranlarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:

Banka adı    Kredi miktarı       Vade süresi       Faiz oranı   
Garanti BBVA  100.000  24 ay %3,73
ING 100.000  24 ay %3,49
İş Bankası 100.000  24 ay %4,15
Akbank 100.000  24 ay %3,83
Yapı Kredi 100.000  24 ay %4,34

*Tablodaki faiz oranları 3 Ocak 2024 tarihindeki güncel faizlere göre hesaplanmıştır.

İhtiyaç kredisi için gerekli belgeler nelerdir?

İhtiyaç kredisi için her banka farklı belgeler isteyebilir. Gelir belgesi ve kimlik öncelikli olmakla birlikte, kredinin türüne göre de istenen evraklar farklılık gösterebilir. İhtiyaç kredisi için gerekli olan evrakları aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:

  Özel Sektör Çalışanları      Özel Sektör Çalışanları   Emekliler  Vergi Levhalı Kurumlar 
Nüfus Cüzdanı Nüfus Cüzdanı Nüfus Cüzdanı Nüfus Cüzdanı
Maaş Bordrosu Maaş Bordrosu Emekli Maaş Dökümü Güncel Vergi Levhası
SGK Döküm Belgesi İkametgah Belgesi İkametgah Belgesi İmza Sirküleri
İkametgah Belgesi Varsa Ek Gelir Belgesi Varsa Ek Gelir Belgesi Oda Kayıt Belgesi
İş Yeri İmza Sirküsü Bilanço ve Gelir Tablosu
Varsa Ek Gelir Belgesi Ticaret Sicil Gazetesi
Varsa Ek Gelir Belgesi

İhtiyaç kredisi her ne kadar nakit avanstan daha avantajlı olsa da her bankanın faiz oranları değişiklik gösterebilir. Bu yüzden özellikle uzun vadeli ve yüksek miktarlı krediler için faiz oranlarını en iyi şekilde araştırmak gerekiyor.

İhtiyaç kredisi başvurularında nelere dikkat etmeli?

En düşük faiz oranlarını veren bankalar, geri ödeme konusunda çok daha avantajlı seçenekler sunar. Aynı zamanda ihtiyacınız olan alan için gerekli ihtiyaç kredisine başvurmanız da çok önemli. Tatil kredisi, eğitim kredisi, borç kredisi seçenekler doğrultusunda, bankaların sunduğu farklı faiz ve vade oranlarını kontrol etmeniz gerekiyor.

HangiKredi üzerinden kolayca kredi hesaplaması yapabilir, bankalara online başvurabilirsiniz! 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?