Yatırım fonu, halktan alınan paraların bazı portföyler aracılığı ile yönetilmesi anlamına geliyor.
İçindekiler
Yatırıma katkı sunarak fona katılan herkes, katılma paylarını alarak fonun yönetmiş olduğu portföye ortak olur. Katılma payları da fonun ne kadarına sahip olduklarını gösteren değer olarak baz alınır.
Yatırım Fonu Nedir? diye merak ediyorsanız Bilgi Merkezi içeriğimize göz atın!
Yatırım fonu belli işlemlerin uygulanması üzerine oldukça kazançlı hale geliyor. Yatırım fonu üzerinden 3 farklı yolla kazanmak mümkün.
Para yatırılan fonun bağlı olduğu portföylerin değerinin artması ilk kazanma yöntemi. Değeri artan mal satıldıktan sonra sermaye kazancı elde edilmiş olur. Satış işleminin sonucunda elde edilen kâr ya da zarar, fon portföy değerine yansır.
Para yatırılan fonun bağlı olduğu portföyler, ekonomik duruma göre faiz ya da kar payı getirebilir. Bunun sonucunda oluşan bütün kâr ise portföye yansıtılır.
Fona ait olan bir menkulün değeri artıyor fakat satış işlemleri gerçekleşmiyorsa katılma paylarının değerinde artış görülür. Fondaki toplam değerin bu şekilde yükselmesi de yapılan yatırımların değerinin yüksek olduğu anlamına gelir.
3 yol neticesinde elde edilen karın tam olarak ele geçmesi için kar elde eden yatırımcıların, kendi katılım paylarını satması gerekiyor. Bu satış işleminden sonra tam bir kar elde edilmiş oluyor.
Mevduat faizi hesaplamak için HangiKredi'den destek alın!
Yatırım fonunun hem kâr hem de yönetimsel anlamda pek çok avantajlı yönü bulunuyor. Bu uygulamanın tüm avantajlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Yatırım fonunun çeşitleri çok fazla olsa da en çok tercih edilenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Her ne kadar profesyoneller tarafından yönetilen bir sistem söz konusu olsa da yatırım fonuna dahil olurken mutlaka kontrol edilmesi gerekenler noktalar söz konusu. Bunların en önemlilerini sizler için sıraladık:
Yatırım fonlarına giriş yapıldığı andan itibaren kendine özgü bir koruma ve geliştirme sistemi vardır. Dahil olunan tüm yatırım fonları Takasbank adıyla da bilinen İstanbul Takas ve Saklama Bankası tarafından korunma altına alınır. Aynı zamanda menkul kıymetlerin işlemlerinin de hızlı ve daha güvenilir bir şekilde yapılabilmesi aynı kurum tarafından sağlanır.
Güvenilir kaynaklar tarafından kendi kendine korunan yatırım fonları içinde yer alan varlıklar fon yöneticisi ya da herhangi başka biri tarafından hiçbir şekilde teminat gösterilemez. İpotek, rehin ve haciz işlemleri için de aynı kural söz konusu oluyor. Yani bir başka deyişle yatırım fonlarına ait olan tüm varlıklar Sermaye Piyasası Kanunu gereği garanti ve koruma altına alınır.
Altın hesaplama yapmak için HangiKredi'den destek alın!
Yatırım kelimesinin geçtiği her durumda olduğu gibi yatırım fonunda da öncelikli olarak risk konusunu düşünmek gerekiyor. Elinizdeki mal varlığınız ne olursa olsun, risk almaya ne kadar açık olduğunuza karar vermeniz gerekiyor.
Yatırım fonu için risk almak anaparadan kaybetmek ya da beklenen paranın geri gelmemesi olabilir. Bu durumları iyice tartarak kendi risk alanınızın ne olduğunu tespit etmeniz, ardından yatırım fonuna giriş yapmanız gerekiyor.
Düşünülmesi gereken bir diğer konu da biriktirdiğiniz paranın ne kadarıyla yatırım fonuna dahil olacağınız. Bu noktada gelir gider dengenizi en iyi şekilde planlamanız ve sonucunda ne kadar tutarla yatırım fonuna gireceğinize karar vermeniz gerekiyor. Buna karar verdikten sonra ise sırada vade konusu var. Yatırım fonundaki vadeyi, yatırdığınız paraya ne kadar süre ihtiyacınız olmayacağı üzerinden yaklaşabilirsiniz.
Risk konusunda olduğu gibi yatırımın amacında da farklı noktaları düşünmek gerekiyor. Yatırım fonuna giriş konusundaki amacınız hem riskinizi hem de vadelerinizi yönetmenize kapı açan bir durum. Bu nedenle birikiminizi korumak için mi, daha çok kar elde etmek için mi yatırım fonuna giriş yapacağınıza karar vererek adım atmalısınız.
Öncelikle yatırım fonu sırasında kesinlikle sizin risk seviyenize uygun olan fonu seçmeniz gerekiyor. Aksi bir durumda beklediğinizden çok daha fazla zarara uğrayabilirsiniz.
Risk seviyesini anlamak için kontrolü yapabileceğiniz Karşılaştırma Ölçütü üzerinden yüzde 75 oranında hisse bulunduran fonun, yüzde 50 oranında hisse bulundurana göre daha riskli olduğunu görebilirsiniz.
Fonların genelinde getiri garantisi hiçbir zaman verilmemektedir. Önceden de belirttiğimiz gibi geçmiş dönem kazanımlarını incelemek oldukça önemlidir, buna rağmen geçmiş dönem sadece küçük bir referans verir.
Gelecekte kazanılacak olan para ile ilgili herhangi bir kesinlik söz konusu olamaz. Bu yüzden risk değerlerinizi iyice kontrol etmeniz gerekiyor.
Yatırım fonuna giriş yapabilmek için öncelikli olan masraflardan biri, katılım sırasındaki pay alım satımında yatırımcıdan alınan komisyon ücreti. Bu masraf çok yaygın olarak kullanılmasına rağmen her yatırım fonu tarafından tam olarak uygulanmayabilir.
Fakat uygulanacaksa miktarı ve kurallarını belirtecek şekilde fonun iç tüzüğünde mutlaka bildirilmeli. Aksi bir durumda herhangi bir masraf bildirilmesi mümkün olmayacak.
Bir diğer masraf türü ise fonun işletilmesi sırasında ortaya çıkıyor. Fonun yönetimi, belge işleri, bürokratik süreçler gibi kısımlar profesyoneller tarafından yönetildiği için, işletildiği sürece belli bir yönetim masrafı fonun içerisinden kesiliyor.
Fonun yönetilme bedeli genelde günlük olarak işletilir fakat yıl sonunda yatırımcılardan toplu olarak alınır.
Fonun işletilmesi sırasında bir de menkul kıymetlerin alım satımında devreye giren aracı kurumlara yapılan ödemeler var. Aracılık komisyonu olarak tanımlanan bu ödemeler, yatırımcıların tamamından belli oranlarda kesilir.
Yatırım fonuna dahil olan harcamaların belli oranlara bağlı olduğunu unutmamakta fayda var. Fonun büyüklüğü ile direkt bağlantılı olan harcamaların oranı, yatırımcıların karşısına fon gider oranı olarak çıkıyor. Fon gider oranlarının fonun toplamına göre belli hesaplama yöntemleri var. Genelde fonun toplamdaki harcama tutarının portföy büyüklüğüne bölünmesi ile hesaplanır.
Bunun üzerinden de fon iç tüzüğünde izahnamesinde belirtilmesi beklenir. Fonun iç tüzüğünde yer almayan hiçbir bilgi üzerinden herhangi bir masraf kesilmesi ya da ödeme gönderilmesinin mümkün olmadığını bir kez daha belirtmekte fayda var.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.