Bankalar, çeşitli hizmetler sunarak kişilerin hayatını kolaylaştırır.
İçindekiler
Bankaların uyguladığı kredi işlemleri, genel olarak nakdî ve gayri olmak üzere ikiye ayrılır. Nakdî kredi, faiz ya da komisyon karşılığında kişiye verilen ödünç para şeklinde özetlenebilir.
Gayri kredi ise biraz daha farklıdır. Bu türde banka, itibarını ortaya koyar. Herhangi bir işin belirlenen şartlar dâhilinde yapılacağını belirtir. Aynı zamanda alınan borçların da belirlenen süre içerisinde ödeneceğini bildirir. Bu mektup, gayri nakdî kredi türlerinden bir tanesidir.
Teminat mektubu, genellikle bankalar tarafından düzenlenen belgeler arasında yer alır. Kullanıcılar tarafından ''teminat belgesi'' olarak isimlendirilen bu mektup, gerçek ya da tüzel kişilere verilir. Bir işin belirlenen şartlar doğrultusunda tamamlanacağını ya da borcun belirlenen sürede ödeneceğini güvence altına alır. Kişiler, bankaya başvurarak teminat mektubu alabilir. Alınan bu belge sonucunda tüketici, belirtilen süre içerisinde işi yapar veya ödemesi gereken miktarı öder.
Teminat mektubu, güvence veren bir belge türüdür. İhale, proje, mal alım ve satım başta olmak üzere pek çok yerde kullanılır. Örneğin mal ve hizmet satın alacak kişi, satıcıya teminat mektubu verir. Bu sayede işlemler, daha kolay bir şekilde tamamlanır.
Bu belge, kâğıt üzerinde yer alan metinlerden oluşur. İçerisinde tarafların bilgisi, tutar, yapılan iş ya da ödenecek miktar gibi çeşitli şartlar yazar. Hayata geçirilecek olan iş, belirlenen tutar oranında garanti altındadır. Metnin genel şekli, belgeyi veren kurumlar tarafından belirlenir. Fakat mektup içerisinde değişmeyen bazı maddeler de mevcuttur.
Bunlardan ilki, güvencenin süreli olup olmadığını açıklar. Süreli ise mektupta geçerlilik tarihi bulunmak zorundadır. Tarih olmayan mektuplarda, süresiz ibaresinin bulunması gerekir. Belgedeki diğer bilgiler ise düzenlenme tarihi, banka ismi, tarafların imzası ve verilecek kurumdur.
Teminat mektubu çeşitleri vadeye, banka limitine ve kullanılan alana göre çeşitlilik gösterebilir. Tercih edebileceğiniz teminat mektubu türleri aşağıdaki gibi sıralanır;
Teminat Mektubu Türleri |
Süreli (vadeli) teminat mektupları |
Süreli (vadeli) teminat mektupları |
Süresiz (vadesiz) teminat mektupları |
Avans teminat mektupları |
Kesin teminat mektupları |
Geçici teminat mektubu |
Süreli (vadeli) teminat mektupları, metin içerisinde belirli bir tarihin yer aldığı türüdür. Genellikle güvence altına alınan işin ya da borcun bitiş süresi vade şeklinde belirtilir. Kişiler, metinde yer alan teminat mektubu süresini dikkate alarak işlerini ya da borçlarını tamamlar.
Süresiz (vadesiz) teminat mektupları, herhangi bir tarihin yazılmadığı belge türüdür. Bu teminat mektubu türü, vadesiz olarak da adlandırılabilir. Borçlar Kanunu'na göre bu belgeler, 10 yıllık zaman aşımına tabidir. Teminat mektubu zaman aşımı, borcun ilk tanziminde değil ödenmesi gereken tarihten sonrasını içerir.
Avans teminat mektupları, genellikle inşaat sektöründe kullanılır. Kamu ya da özel ihale kazanan kişiler, işe başlayabilmek için belirli miktarda ön ödeme alabilir. Bu avanslar, banka tarafından güvence altına alınır. Yapılan iş sözleşmesine uyulduğunda güvence altına alınan avans, hak edişler mahsup edildikten sonra geri verilir.
Kesin teminat mektuplarında borçlunun, belirtilen yükümlülüğü yerine getirmediği takdirde bankanın bu miktarı borçluya ödeyeceği yazar. Alacaklının dürüst davranmadığı durumlarda teminat mektubu bozdurma talebi kabul edilmez. Örneğin kişinin borcunu ödediği kanıtlanmış ise, mektup paraya çevrilmez. Bu belge mahkemeye, vergi dairesine, gümrüklere ya da icra dairesine verilir.
Geçici teminat mektupları, genellikle kamu ve devlet ihalelerine katılmak amacıyla kullanılan belgedir. Kişiler, arttırmayı kazandığı takdirde belirtilen miktarı ödemekle yükümlüdür. İhalenin kesinleştiği, fakat kişinin kazanamadığı durumlarda ise teminat mektubu iadesi yapılabilir.
Teminat mektupları, bankalar tarafından düzenlenen belgelerden bir tanesidir. Öncelikle ihtiyaç olduğunuz miktarı belirledikten sonra teminat mektubu başvurusu yapmanız gerekir. Banka, sizin adınıza gerekli işlemleri yürüterek limitiniz dâhilinde bir yazı hazırlar. Bu sayede sözleşmede yazan miktar kadar, bankaya sorumlu olabilirsiniz.
Banka ise muhatap olan kişiye ya da kuruma karşı sorumlu olur. Alınan mektubu ilgili kuruma ilettikten sonra hizmet, ticaret, alım ve satım işlemleri yapabilirsiniz. Bu mektupları kullanırken çeşitli hususlara dikkat etmek gerekir. Örneğin güvence süresini göz önünde bulundurarak mal satışı işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Süre geçtiği takdirde, borcunuzu kendi imkânlarınızla almalısınız.
Teminat mektubu şartları, bankaların belirlediği kurallar çerçevesinde değişiklik gösterebilir. Bu belge, kuruluş tarafından gerçek ya da tüzel kişilere verilir. Müşteriler, aldıkları bu belge neticesinde yükümlü olduğu işi sürenin sonuna kadar yapmakla mükelleftir. Başvuran kişinin kredi puanı düşükse bu mektubu alma ihtimali bir hayli düşer. HangiKredi Finansal Raporu ile kredi notunuzu hemen öğrenebilir, durumunuza özel hazırlanmış öneriler ile kredi sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.
HangiKredi Finansal Raporunuzu Alın
Teminat mektuplarında üç farklı taraf mevcuttur. Bunlar;
Üç taraf, teminat mektuplarında yer alan maddelere göre karara varır. Böylece kişilerin mağdur olması engellenmiş olur.
Başvuran kişi, teminat mektubu talep formu doldurarak bu belgeyi, hangi amaçla kullanılacağını bankaya bildirir. Bankalar, bu durumu kendi kuralları çerçevesinde değerlendirerek olumlu ya da olumsuz sonuç verir. Teminat mektubu sorgulama işlemi ise Kredi Kayıt Bürosu'nun hayata geçirdiği sistem üzerinden kontrol edilir. TMDS hizmeti ile kişiler, teminat mektuplarının geçerliliğini sorgulayabilir. Bu sistemle ihtiyaçlarınızı bankaya gitmeden güvenli bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Teminat mektubu komisyonu, tercih edeceğiniz bankaya göre çeşitlilik gösterir. Bunun yanı sıra garanti edilen işe ya da borca göre de değişebilir. Teminat mektubu masrafı genellikle oransal olarak %1 ile %5 arasındadır. BDDK'nın denetiminde olan bu komisyon oranı, dönemsel olarak belirlenir.
Teminat mektupları; işin çeşidine, vade boyutuna ve banka limitine göre çeşitlilik gösterir. Her teminat belgesinin kendine özgü geçerlilik süresi olur. Tercih edeceğiniz teminat belgesine göz atarak geçerlilik süresi hakkında bilgi alabilirsiniz.
Teminat mektupları, kişilerin çeşitli kurumlar ile iş yapmasına yardımcı olur. Alacaklı tarafın mağdur olmasını engelleyerek şeffaf ve adaletli bir ticaret ortamının oluşmasını destekler. Ticari riskleri azaltırken tahsilat problemlerini ortadan kaldırır. Borcun ödenmediği durumlarda riski bankalar üstlenir.
Hangikredi Finansal Raporu, krediyle ilgili banka bazlı onaylanma ihtimalini kolayca öğrenmenizi sağlar. Finansal durum, rapor trendi, kredi ve kredi kartı limiti gibi detaylar hakkında bilgiler sunar. Web sitemizin ''Finansal Raporunuzu Öğrenin'' kısmına tıklayarak genel, finansal ve kişisel bilgilerinizi doldurabilirsiniz. Verdiğiniz bilgilerin ardından kredi onaylanma ihtimalini bankaya başvurmadan öğrenebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.