hangikredi.com

Oto Expertiz Ücreti Ne Kadar?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 17.12.2021 Güncelleme Tarihi: 19.09.2024

Oto ekspertiz, araç alan ya da satan kişilerin en çok duyduğu kavramlardan biridir.

Oto Expertiz Ücreti Ne Kadar?
Bir araç satın alınacağında mutlaka ekspertiz işleminden geçirilmelidir.

Ekspertiz aracın sağlamlığı hakkında bilgi verebildiği gibi değerini de ölçen bir işlemdir. Bu nedenle bankalar, taşıt kredisi vermeden önce araç için ekspertiz işlemi yapar. Tabii bu işlemin bir de ücreti vardır. Bu nedenle araç satın almak isteyenler oto ekspertiz ne demek, oto ekspertiz fiyatları ne kadardır gibi konular hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar.

Oto Ekspertiz Nedir? Nasıl Yapılır?

Oto ekspertiz, aracınızın geçirmiş olduğu kazalar da dahil olmak üzere değişen parçaları, mekanik durumu, yaşı, işleyişi ile ilgili incelemelerde bulunma ve incelemeler sonucunda rapor çıkarma işlemidir. İşlemi gerçekleştiren uzmana ise eksper adı verilir. Genelde ikinci el alım satım işlemlerinde devreye giren eksper sayesinde arabanın gerçek satış bedeli de belirlenir. Bu sayede bankanın taşıt kredisi için tüketiciye vereceği tutar da hesaplanmış olur. Peki oto ekspertiz nasıl yapılır?

Ekspertiz işlemi için araç servise getirilir ve eksper de servise gelir. Serviste bulunan cihaz ve aletler yardımıyla aracın tüm detayları incelenir. Bunların arasında boyanın orijinalliğinden süspansiyona, frenden motor kondisyonuna kadar pek çok detay vardır. Ekspertiz sürecinde çok sayıda farklı cihaz kullanılır, ustalardan destek alınır ve aracın hemen her parçası test edilir.

Ekspertiz raporu sayesinde araçlardaki ağır hasarları tespit etmek de mümkündür. “Ağır Hasar Kaydı Nedir? Aracın Pert Durumu 2021” başlıklı sayfamızdan ağır hasar kaydı ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Oto Ekspertiz Ne Kadar Sürer?

Oto ekspertiz işleminin süresi, yapılış amacına ve servis duruma bağlı olarak değişkenlik gösterir. Serviste sıra beklemek gibi bir durum söz konusu olursa süre uzayabilir. Fakat işlem başladıktan sonra genellikle yarım saat ile 2 saat arasında tamamlanır. Taşıt kredisi gibi durumlarda araca tam kapsamlı ekspertiz yapılır. Bu nedenle işlemin 2 saate kadar uzaması mümkündür. Peki bu 2 saat boyunca oto ekspertiz nelere bakar?

Oto Ekspertizde Nelere Bakılır?

Oto ekspertiz eğer özel bir talep ile yapılıyorsa, aracın belirli bölgelerine bakılması istenebilir. Fakat taşıt kredisi gibi bir durum söz konusu olduğunda, aracın istisnasız her noktasına bakılır. Ayrıca aracın her bölgesine, o bölge ile ilgili uzmanlığı bulunan bir usta bakar. Örneğin aracın lastikleri ile elektrik aksamına aynı usta bakmaz. Ekspertiz sürecinde kullanılan cihazlara bakmak, ekspertizde nelere bakıldığı konusunda net fikirler verebilir.

Oto Ekspertizde Kullanılan Cihazlar
Lift Süspansiyon test cihazı Yanal kayma testi cihazı
Akü testi cihazı Arıza tespiti cihazı Fren testi cihazı
Yönetim paneli Dinamometre Fren hidrolik test cihazı
Lastik diş derinlikölçeri Lastik basınç hava saati Kompresör ve şartlandırıcı
Boya kalınlığı ölçüm cihazı Kaporta ve boya test ölçümü cihazı Bilgisayar alt yapısı ve gerekli temel yazılımlar

Oto Ekspertiz Raporu Ne İşe Yarar?

Oto ekspertiz raporu, özellikle ikinci el araba almak istediğinizde doğru aracı seçmenize yardımcı olur. Dıştan bakıldığında sizin göremediğiniz pek çok sorun rapor üzerinde kolaylıkla görülebilir. İçeriğe göre mekanik kontrol, kaporta boya kontrolü, elektronik kontrol, hasar durumu, kilometre durumu, yol sürüş, fren, yanal kayma ve süspansiyon gibi detaylara bakılan raporda, almak istediğiniz aracın hangi sorunlara sahip olduğunu görmeniz mümkün. Aynı zamanda aracın sahibi iseniz de satış işlemleri sırasında ne kadar değer biçeceğinizi rapordaki detaylar sayesinde görebilirsiniz.

Ekspertiz raporunun cevap verebileceği sorulardan bazıları şöyledir:

  1. Satış için verilen özelliklerin ne kadarı doğru?
  2. Aracın dış görünüşünde herhangi bir sorun ya da eksiklik söz konusu mu?
  3. Bildirilen durumlar dışında aracın herhangi bir aksaklığı söz konusu mu?
  4. Kaza geçmişi temiz mi?
  5. Aracın parçalarında değişiklik yapılmış mı?
  6. Aracın geçmişinde kaza varsa toplam maddi zarar ne kadar?

Ekspertiz işlemi, yukarıdaki konuların dışında trafik kazalarında da yapılan bir işlemdir. Bir trafik kazası gerçekleştiğinde, sigorta şirketlerinin yükümlülüğünü belirlemek ve hasarın boyutunu tespit etmek için de ekspertiz yapılır. Eksperler bu süreçte aracın değerini değil hasarı tespit eder.

Aracın mekanik konudaki yeterliliği, ekspertizde olduğu gibi araç muayenesinde de ölçülür. Aracınızı muayeneye götürmeden önce “Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımıza göz atmanızı öneririz.

Oto Ekspertiz Ücreti Nedir?

Oto ekspertiz ücretleri, ekspertiz işleminin sebebine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin bireysel tüketiciler arasındaki taşıt alışverişlerinde, özel olarak ekspertiz işlemi yaptırılırsa, alınan hizmetin boyutuna ve hizmet alınan kuruma göre farklı fiyatlandırmalar çıkar. Bankaların kredi kullandırma sürecinde yaptırdığı ekspertizin fiyatı ise banka tarafından belirlenir. Bu ücret genellikle 1.000 TL’den fazla olur ve krediyi kullanan kişiden tahsil edilir.

Sigortacılık alanında yapılan ekspertiz işlemleri ise her yıl güncellenen fiyatlar doğrultusunda ücretlendirilir. Ücretler aracın sigorta kademesi ve hasarın boyutuna göre değişkenlik gösterir. Peki sigorta işlemleri için yapılan oto ekspertiz ücreti ne kadar? Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği tarafından 2021 yılı için yayınlanan ve sigorta dahilindeki KDV hariç ekspertiz ücretleri aşağıdaki gibidir.

Motorlu Araçlar Ekspertiz Ücret Tarifesi
Araç Sınıfı Oran Taban Fiyat Tavan Fiyat
Binek, Hafif Ticari ve Motosiklet Hasar tutarının %1,5'i  274,50TL 1.344,48TL
Ağır Vasıta Hasar tutarının %1,5'i 408,95TL 1.344,48TL
İş Makinesi Hasar tutarının %1,5'i 610,62TL 2.801TL
Uzaktan Ekspertiz Hasar tutarının %1,5'i 224,08TL 2.240,80TL
Değer Tespiti Hasar tutarının %1'i 280,10TL 2.801TL
Değer Kaybı Sabit fiyat 168,06TL 168,06TL
Kaza Tespit Tutanağı Tanzimi Sabit fiyat 302,51TL 302,51TL

Kendi aracınız ya da satın almayı düşündüğün bir araç hakkında, sigorta ile ilgili sorgulama yapmak istiyorsanız, “Tramer Sorgulama” başlıklı sayfamızdan yardım almalısınız.

Oto Eksper Nasıl Olunur?

Oto eksper yani bu branşta sigorta eksperi olabilmek, Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülen bir prosedür ile mümkündür. Hazine Müsteşarlığı, sigorta eksperliği ile ilgili eksperlik kursu açar. Eksper adayları, 3 ay süren bu kursa katılır. Kursu başarı ile tamamlayan adaylar eksperlik sertifikası alır ve eksper olmaya hak kazanır.

Oto Eksper Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

  • En az 2 yıllık üniversite mezunu olmak
  • Geçmişteki ticari girişimler ile ilgili iflas etmemiş olmak
  • Geçmişteki ticari girişimler ile ilgili konkordato ilan etmemiş olmak
  • Hazine Müsteşarlığı tarafından açılan eksperlik kursunu başarı ile tamamlamak

Ekspertiz Satış Sürecini Kolaylaştırır mı?

Aracınızı satmak istediğinizde elinizde ekspertiz raporu olması karşı tarafa ekstra bir güvence sağlar. Söylediğiniz özellikler ve aracın geçmişi ile ilgili detaylar raporda çok daha geniş bir şekilde yer aldığı için, alıcı olan kişiler de rapor üzerinden karar verebilir bu rapora göre mali durumlarını kolaylıkla ayarlayabilir. Elinde uzman raporu olmayan satıcılar genelde ya satış işleminden hemen önce ya da satış sırasında karşı tarafı ikna etmek için çok büyük uğraşlar vermek zorunda kalıyor. Satışa çıkmadan sunulacak olan rapor sayesinde çok kısa süre içerisinde karşı tarafı ikna edebilirsiniz.

Araba Alırken Ekspertiz Parasını Kim Öder?

Araba alırken eğer taşıt kredisi kullanılmıyorsa, ekspertiz yaptırmak zorunlu değildir. Fakat mutlaka ekspertiz yapılmalı ve araç hakkında detaylı bilgi elde edilmelidir. Bu süreçte ekspertiz ücretini, ekspertiz işlemini talep eden kişinin ödemesi gerekir. Aracı satın almak isteyen kişi, aracın sağlamlığından emin olmak için ekspertiz yaptırmak istiyorsa ücretini ödemelidir. Aynı şekilde satıcı da aracın sağlamlığını kanıtlamak için ekspertiz yaptırmak isteyebilir. Bu durumda da ücreti satıcı öder. Taşıt kredisi kullanılacağında da ekspertiz ücreti, aracı satın almak isteyen kişiye yansıtılır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?