hangikredi.com

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 18.01.2021 Güncelleme Tarihi: 21.03.2024

İkinci el araç alım satımında neredeyse herkesin ilk bilmek istediği, aracın ağır hasar kaydının olup olmadığıdır.

Ağır Hasar Kaydı Nedir?
Araç sahipleri, trafikte talihsiz kazalara karışabilir. Kazada aracın aldığı maddi hasar, ilerleyen dönemlerde özellikle satış sırasında problem yaratabilir. Bu noktada önemli olan, hasarın boyutudur. Ağır hasar yaratan ve zarar oranı yüksek olan kazalar, aracın değerini önemli ölçüde düşürür. O zaman araçta ağır hasar kaydının ne olduğunu ve taşıt alım satım aşamasında neleri etkilediğine birlikte bakalım.

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Ağır hasar kaydı, bir aracın kaza sonrasında büyük oranda zarar gördüğünü gösterir. Aracın güncel piyasa değerine yakın, yani genellikle %70 oranındaki maddi hasarlar ağır olarak kabul edilir. Hasar, trafik kazasının yanında doğal afetler ve benzeri diğer nedenlerle de meydana gelmiş olabilir. Aracın tamir ve onarım masrafının yüksek seviyelere ulaşması, ilgili kaydın ağır hasar adıyla açılmasına sebebiyet verir.

Kaza yapmış bir aracın ağır hasarlı olarak kaydedilmesi için yeniden trafiğe çıkabilecek durumda kabul edilmesi gerekir. Belirli bir tamir ve onarım süreci sonrasında trafiğe çıkabilecek duruma gelen araçlar, “ağır” hasar kapsamında yer alır. Onarılamaz durumdaki araçların durumu ise “pert” olarak kabul edilir.

İyi bir onarım sürecinden sonra ağır hasarlı araçların trafiğe çıkmasında herhangi bir engel bulunmaz. Ağır hasar kaydı, kazanın ardından yürütülen ekspertiz süreciyle belirlenir. Eksper, kazanın ve zararın boyutuna bakılarak araçtaki hasarın nasıl kaydedileceği belirler. Dolayısıyla bu süreçte araç sahibinin inisiyatifi değil, eksperin kararı belirleyici olur.

Aracınızın Geçmişini Öğrenin: Ağır Hasar Kaydı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İkinci el araç satın alma işlemi sırasında mutlaka ağır hasar kaydı sorgulamasını yapmalısınız. Hasar kaydı sorgulama sayesinde satın alınacak aracın başından hangi kazalar geçtiğini ve ne kadar zarar gördüğünü öğrenebilirsiniz. Üstelik bunun için T.C. kimlik no, plaka ve şasi numarası gibi bilgiler yeterli. e-Devlet, SMS veya çağrı merkezi üzerinden ağır hasar kaydı sorgulama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

İkinci el araba satın alırken dikkat etmeniz gerekenlere, İkinci El Taşıt Kredisi sayfamızdan tüm detaylarıyla ulaşabilirsiniz.

SMS ile Ağır Hasar Kaydı Sorgulama

SMS ile sorgulama yapmak, ağır hasar kaydını öğrenmek için en çok tercih edilen yollardan biri. Çünkü zamandan ve mekândan bağımsız olarak ulaşılabilecek bir yöntemdir. Satın almak istediğiniz araç için SMS ile kaza bilgisi sorgulaması yaparken şu adımları izlemelisiniz:

1. KAZA yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını yazın.
2. 5664’e kısa mesaj gönderin.
3. Birkaç dakika sonra cevap olarak aracın hasar kaydı tarafınıza iletilir.
4. Aldığınız kısa mesaj, araç kazaya karışmışsa bütün kusur oranlarına yer verir.

Ayrıca bu sorgulamayı, aracın şasi numarasını yazarak da gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada ilgili hizmetin ücretli olduğunu ve tutarın yıldan yıla değiştiği belirtelim. “5664” nolu hat, Sigorta Bilgi ve Denetim Merkezi tarafından sunulur. Güvenilir ve hızlı sonuçlar veren bu sorgulama kanalından aracın parçaları hakkında da bilgi alabilirsiniz. Bunun için önce “PARÇA” kelimesini, sonra boşluk bırakarak plaka bilgisini yazmalısınız. Ardından ilgili numaraya kısa mesaj göndererek aracın değişen parçalarını öğrenebilirsiniz.

Çağrı Merkezi ile Ağır Hasar Kaydı Sorgulama

Hasar kaydı sorgulamasını, 11890 numaralı çağrı merkezinden yapabilirsiniz. İlgili numarayı aradığınızda sizden T.C. kimlik nosunu ve aracın plakasını ya da şasi bilgisini girmeniz istenir. Hemen ardından aracın hasar durumuna dair detaylar verilir. Bu hizmet de tıpkı SMS ile hasar kaydı sorgulama gibi ücretlidir. Operatörlere göre farklı fiyat tarifleri bulunur.

e-Devlet ile Ağır Hasar Kaydı Sorgulama

Ücretsiz ağır hasar kaydı sorgulama işlemi için e-Devlet’i tercih edebilirsiniz. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa öncelikle bir PTT şubesine başvurmalısınız. Şifre aldıktan sonra sisteme giriş yapılır ve e-Hizmetler kısmından Emniyet Genel Müdürlüğünün online araç sorgulama ekranına tıklanır. Bu aşamada plaka bilgisi ile taşıtın ağır hasar kayıtlı araç olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

e-Devlet üzerinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne (SBM) ait bir hizmet sayfası vardır. Burada yer alan Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama sayfasından aracın hasar durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Fakat burada önemli bir detay bulunur. e-Devlet üzerinden başkalarının adına kayıtlı olan araçlarla ilgili sorgulama yapılamaz. Bu nedenle e-Devlet yoluyla ağır hasar kaydı sorgulaması için aracın mevcut sahibinden destek alabilirsiniz.

Ağır Hasar Kaydı Eksper Tarafından Belirlenebilir mi?

Ağır hasar kaydı, bir ekspertiz sürecinin sonucu olarak ortaya çıkar. Yani hasar tespitinde kazayla ilgilenen eksperin raporu dikkate alınır. Araca ilişkin ekspertiz raporunu, Sigorta Bilgi Merkezi web sitesinden öğrenebilirsiniz. Bu noktada ekspertiz ve sigorta süreçleri arasındaki ilişkiye değinelim. Trafik kazalarına, doğal afetlere ve diğer durumlara karşı aracın kasko ve trafik sigortası olması büyük önem taşır. Zorunlu trafik sigortası ve kasko, ağır hasar gibi durumlarda maddi zararın büyük ölçüde giderilmesini sağlar.

Ayrıca sigorta güvencesi, hasar tespitinde eksperin rolü açısından da oldukça önemli. Ekspertiz raporunda verilen bilgiler doğrultusunda aracın hasar durumu, değer kaybı ve onarım maliyetleri belirlenir. Böylece sigorta şirketinin ödemesi gereken tazminat da tespit edilir. Bunun için kazaya dair bilgileri ve belgeleri, sigorta şirketine bildirmelisiniz. Ardından ekspertiz, zararın tespitini gerçekleştirir. Daha sonra bu rapor kapsamında 10 iş günü içerisinde hasar ödemesi yapılır.

Ağır Hasar Kaydının Belirlenebilmesi için Hangi Belgeler Gerekir?

Ağır hasar kaydının belirlenebilmesi için bazı belgelerin sigorta şirketine teslim edilmesi gerekir. Tarafların kusurlu olup olmadığı, hasarın boyutu ve sigorta/kasko durumu söz konusu belgeler üzerinden öğrenilir. Hasarın belirlenme sürecinde ihtiyaç duyulan belgeler şunlardır:

  • Kasko poliçesi
  • Kaza raporu/kaza tespit tutanağı
  • Ehliyet fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Alkol raporu
  • Aracın hasarlı bölgelerini gösteren fotoğraflar

Trafik kaza raporu, emniyet güçleri ve diğer yetkililer tarafından hazırlanır. Bu raporda kazanın günü, saati ve diğer detayları yer alır. Kaza sonrası oluşan hasarı gösteren fotoğraflar ise raporla beraber kanıt niteliği taşır. Sayılan belgeleri eksiksiz olarak teslim ederek ekspertiz raporunda hasar kaydının doğru yapılması ve sigorta süreçlerinin sorunsuz ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

Otomobilin Sağlığını Gösteren Ağır Hasar Kaydı Nasıl Hesaplanır?

Ağır hasar kaydının hesaplanabilmesi için kazanın gerçekleşmesinin ardından 5 iş günü içerisinde hasar bildirimini yapmalısınız. Bunun için istenen belgeleri ve hasar ihbar süresini gözeterek sigorta şirketinize başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunun ardından sizin için bir eksper görevlendirilir. Ekspertiz, hasar hesaplaması yapar ve bunu bir raporla size teslim eder.

Ağır Hasar Kaydında Oluşan Zarar Nasıl Karşılanabilir?

Ağır hasar kaydında yer alan zararlar, aracın güncel piyasa değerinden fazla olabilir. Söz konusu hasarı karşılarken maddi açıdan zorlanabilirsiniz. Fakat kasko ve sigorta poliçeleri, böyle anlarda yardımınıza koşar. Yaşanan kazada karşı tarafın kusuru varsa aracınızda oluşan hasar, ilgili kişinin sigorta şirketi tarafından ödenir.

Eğer yaşanan ağır hasarlı kazada kusurlu taraf sizseniz problem biraz daha büyük olabilir. Bu durumda kaskonuzun olup olmaması son derece önemlidir. Kaskonuz varsa zararınız, kusur şartı aranmaksızın sigorta şirketiniz tarafından karşılanır. Ama kaskonuz yoksa zararınızı, kendi cebinizden ödemek durumunda kalırsınız.

Bedelli Hasar Kaydı

Bir aracın bedelli hasar kaydının bulunması, çoğunlukla araç sahibinin hatalı taraf olduğunu gösterir. Bu durumda ağır hasarın onarımı için kasko poliçesinden yararlanılır. Araç sahibinin sigorta şirketi tarafından giderilen zararlar, bedelli hasar kaydı kapsamında yer alır. Araç sahibinin kaskosu yoksa hasarı kendisi de karşılayabilir. Ancak bu durumda hasar kayıtlarında bazı belirsizlikler olabilir.

Bedelsiz Hasar Kaydı

Bedelsiz hasar kaydı, ağır zarara neden olan bir kazada trafik sigortası poliçesinin devreye girmesiyle açığa çıkar. Ağır hasar görmüş aracın sahibi, kazada kusurlu olan karşı tarafın sigorta poliçesi kapsamında ödeme alabilir. Böyle bir durumda hasar kaydında bedelsiz ifadesi yer alır.

Ağır Hasar Kaydını Sildirme Nasıl Yapılır?

Eğer ağır hasar kayıtlı aracınızı satmak istiyorsanız bazı durumlarda bu kaydı sildirebilirsiniz. Bu durumlar arasında mevcut olmayan bir hasarın işlenmesi ya da zararın yanlışlığı sayılabilir. Normal olarak işlemiş ve hata bulunmayan ağır hasar kayıt bilgilerini sildirmeniz mümkün değildir. Ağır hasar kaydını sildirmek için Trafik Sigortaları Bilgi Merkezine başvurabilirsiniz. Hasar kaydı itiraz işlemi için şu adımlar izlenir:

  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin ilgili itiraz sayfasına giriş yapın.
  • Cep telefonu numaranızı, aracın plakasını ve şasi numarası bilgilerini girin.
  • Hatalı olduğunu düşündüğünüz ve silinmesini talep ettiğiniz hasar tarihini belirtin.
  • Açıklama bölümüne hasarın neden silinmesi gerektiğini net ve mantıklı bir şekilde yazın.

Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER), aracınıza ait olan tüm sigorta işlemlerini tek bir yerden takip etmenizi sağlar. Bunun yanı sıra aracın hasarının olup olmadığını da pratik şekilde öğrenme şansı verir. TRAMER Araç Hasar Kaydı Sorgulama üzerinden aracınızla ilgili tüm kayıtlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ağır Hasarlı Araçlar Nasıl Anlaşılır?

Satın almayı düşündüğünüz bir aracın ağır hasarlı olduğuna dair şüphelerinizi farklı yollarla giderebilirsiniz. Öncelikle SMS ve benzeri yöntemlerle aracın hasar geçmişini sorgulamalısınız. Fakat meydana gelen bir kazada araç sahipleri anlaşma sağlar ve zararı kendi ceplerinden karşılarsa sigorta sürecinde görülebilecek resmî bir kayıt bulunmaz. Bu durumda sorunsuz gibi görünen bir aracın ağır hasarlı olma ihtimali vardır.

Satın almayı düşündüğünüz aracın hasarsız olduğunu netleştirmek için oto ekspertiz merkezlerinden yararlanabilirsiniz. Ağır hasarlı araçlarda genellikle şasi, airbag, motor bloğu ve şanzıman gibi parçaların onarıldığına rastlanır. Eğer söz konusu parçalar onarım görmüşse ekspertiz raporunda buna dair bulgular ortaya çıkar. Böylece aracın ağır hasar kayıtlı olduğunu anlamak ve belgelemek mümkün hâle gelir.

Ağır Hasar Kayıtlı Araca Kasko Yaptırılır mı?

Araçta bulunan ağır hasar kaydı, kasko süreçleri için bir engel oluşturmaz. Ancak bunun için aracın güvenli sürüşe uygun şartları taşıması gerekir. Bu noktada ağır hasar ve pert araçlar arasındaki ayrım belirleyici olur. En az %70 oranında zarar gören ve kullanılamaz duruma gelen araçlar için pert kaskosu bulunur. Nispeten daha düşük zarara uğrayan, ağır hasar kayıtlı arabalarda ise farklı poliçe teminatları uygulanır.

HangiKredi üzerinden kasko ve tamamlayıcı trafik sigortası gibi konular hakkında bilgi alabilir, en avantajlı poliçe tekliflerine ulaşabilirsiniz.

Ağır Hasar Kaydı ile Pert Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Ağır hasar kaydı ile pert kaydı, sıklıkla karıştırılan iki durumu ifade eder. Her iki durumda da aracın hasar tutarı, güncel kasko değerine yakın ya da daha fazla olur. Tamir edilemez ya da onarımı yapılsa dahi trafikte risk yaratabilecek durumdaki araçlar pert olarak kaydedilir. Yani pert olan araçlar, trafikten men edilir. Fakat ağır hasarlı aracın trafiğe çıkma şansı bulunur. Ağır hasarlı araç, yeterli bir onarım sürecinden sonra sorunsuz çalışabilecek duruma gelirse trafiğe çıkarılabilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?