Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Ağır Hasar Kaydı Nedir? Aracın Pert Durumu

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 18.01.2021 Güncelleme Tarihi: 10.05.2023

Trafikte araç yoğunluğunun fazla olması, tedbirsizlikler ve bazen de elimizde olmayan sebepler kazalara neden olabiliyor.

Ağır Hasar Kaydı Nedir? Aracın Pert Durumu
Bu kazaların sağlık açısından ve maddi açıdan bazı sonuçları olabiliyor. Bu maddi sonuçların başında, ağır hasar kaydı geliyor.

Ağır hasar kaydı ve ağır hasar kaydı sorgulamaya dair merak ettiğiniz her şeye sizin için hazırladığımız sayfadan hızlıca ulaşabilirsiniz.

Ağır Hasar Kaydı Nedir?  

Ağır hasar kaydını, hasar kaydını aracın geçirdiği tüm kazaları gösteren bir rapor olarak açıklayabiliriz. Araç alımlarında ilk olarak aracın hasar kaydı olup olmadığını öğrenmek gerekir. Eğer satın alacağınız aracın bir hasar kaydı mevcutsa bu kaydın oranı yani ağır hasar kaydı limiti oldukça önemlidir.

Araç Kasko Değerinizi Hesaplayın

 

Otomobilinizin sigorta şirketleri tarafından belirlenen değerini Araç Kasko Değer Listesi sayfasından öğrenebilir, sigorta teklifi alabilir ve kasko karşılaştırması yapabilirsiniz.

Ağır Hasar Kaydı Ne Demek?

Ağır hasar kaydı, ilgili aracın karıştığı kazaların tutulan tüm kayıtları anlamına geliyor. Aracın kasko sigortasının olması, sigorta nezdinde bir hasara sahip olması ve tüm şirketlerce “Ağır Hasar Kayıtlı” olarak isimlendirilmesine neden olur. 

Ağır Hasar Kaydı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İkinci el araç satın alma işleminizi yaparken mutlaka aracın ağır hasar kaydı sorgulaması yapılması gerekiyor. Bu kayıt ile satın alınacak arabanın başından hangi kazalar geçtiğini, ne kadar hasar aldığını öğrenmek mümkün. Eğer ağır hasar kaydı olan bir araç seçmişseniz bunu öğrenmek için e-Devlet’i kullanabilirsiniz.
 
Eğer e-Devlet şifreniz mevut değilse öncelikle bir PTT şubesinden şifrenizi alabilirsiniz. Sonrasında şifrenizle sisteme giriş yaparak e-hizmetler kısmından Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama ekranına yönlendirilirsiniz.
Bu aşamada araç plaka bilgisi ile aracın ağır hasar kayıtlı araç olup olmadığını öğrenmeniz mümkün.
 
Satın almak istediğiniz araç için kaza bilgisi sorgulaması yapmak için de izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • KAZA yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını yazın.
  • 5664’e kısa mesaj gönderin.
  • Araç kazaya karışmışsa bütün kusur oranlarının bilgisi mesaj olarak iletilir.

İkinci el araba satın alırken dikkat etmeniz gerekenleri merak ediyorsanız, İkinci El Taşıt Kredisi sayfamızı inceleyebilir, konu ile ilgili tüm detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

Ağır Hasar Kaydı Nedir?
Kaza Yaz 5664'e Gönder

Ağır Hasar Kaydı ile Pert Aynı Şey mi?

Ağır hasar kaydı ile pert kaydı arasında bir takım farklılıklar vardır.  Eğer araç pert kayıtlı ise can ve mal güvenliğini tehlikeye atmasından kaynaklı trafikten men edilir. 

Ağır hasar kaydı olan bir araçta da zaman zaman trafikte bulunması doğru görülmez ve pert kaydı olarak isimlendirilebilir. Edinilen hasarın derecesi ve hasarın aracın piyasa değerine olan oranıdır.

%70 ya da daha fazla oranda hasar alınan bir durum söz konusu ise araç ağır hasarlı olarak sınıflandırılır. Bu iki hasar kaydı da aracın “tehlikeli araç” olarak kategorize edilmesine neden olmaktadır. Bu durumda ağır hasar kaydı alt limiti %70’tir.

Aracınızın Kasko Değerini Öğrenin

Değişensiz Hasar Kaydı Nedir?

Yukarıda verdiğimiz bilgilere ek olarak, bazı ikinci el araç ilanlarında “değişensiz” kelimesi dikkat çeker. Değişeni olan araçlar, pek çok açıdan çokça değer kaybeden araçlardır.

Değişen parçaların orijinal olmasına karşın aracın değeri yine de düşer. Değişensiz ağır hasar kaydı da değişen parça olmaksızın meydana gelen ağır hasar kaydı anlamına gelir.

Ağır Hasar Kaydı Neye Göre Belirlenir?

Bir aracın sigorta şirketleri tarafından ağır hasarlı olarak nitelendirilip nitelendirilmeyeceği işin uzmanları tarafından verilecek olan ekspertiz raporuna göre belirlenir. Eğer ekspertiz raporunda, aracın kaza sonucunda %70 oranında hasar aldığını belirtiliyorsa araç ağır hasarlı sınıfına girer.

Ağır hasarlı olarak kabul edilen araçlar ise çoğunlukla sigorta sahibinin onayı ile pert olarak ayrılabilir. Bunun yanı sıra, aracın piyasa değerine göre ağır hasarlılık oranı %50 oranına kadar da inebilir.

Ağır Hasar Kaydı Nedir? Aracın Pert Durumu

Taşıt kredisi hesaplaması yapmak için sayfamızı ziyaret edebilir, tüm detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

Ağır Hasar Kaydını Sildirme Nasıl Yapılır?

Eğer aracınızı satıyorsanız ve aracınız ağır hasar kayıtlı araç olarak nitelendiriliyorsa, bazı durumlarda bu kaydı sildirebilirsiniz. Bu durumlar arasında mevcut olmayan bir hasarın işlenmesi ya da yazılan hasarın yanlış olması sayılabilir. 

Ağır hasar kaydı sildirmeniz gereken bir durumda başvurmanız gereken yer Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi, yani Tramer’dir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta ufak çaplı hasar kayıt bilgilerini sildirme işlemidir.

Tüm sigorta verilerinin toplandığı bu bilgi merkezi vesilesiyle siz de aracınıza ait olan tüm sigorta işlemlerini takip edebilirsiniz. Bunun yanı sıra aracın hasarının olup olmadığını da yine aynı şekilde Tramer Araç Hasar Kaydı Sorgulama üzerinden yapabilir, tüm kayıtlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Normal olarak işlemiş, hata bulunmayan ağır hasar kayıt bilgilerini sildirmeniz mümkün değildir. Plaka değiştirmeniz de sildirme konusunda etkili değildir.
 
Hasar kaydı itiraz işleminiz için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;

  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin öncelikle ilgili itiraz sayfasına giriş yapın.
  • Cep telefonu numaranızı, aracın plakasını ve şase numarası bilgilerini yazın.
  • Hatalı olduğunu düşündüğünüz ve silinmesini talep ettiğiniz hasar tarihini yazın.
  • Açıklama bölümüne hasarın neden silinmesi gerektiğini net ve mantıklı bir şekilde girin.

Kazalarda Kusur Oranları

 Bedelsiz Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Bedelsiz ağır hasar kaydı, kaza durumunda kusurlu olmayan tarafta oluşan hasar kaybına denir. Kusurlu tarafın sigorta şirketinden hasarın karşılanmasını talep edebilmesi esasına dayanır. Hatası olmayan taraf, bunu aracısız olarak yapabilir.

Dosya kapanıp kusurlu taraf belli olduktan sonra, dilekçe, tutanak, ruhsat ve  kimlik fotokopileri ile sigorta şirketine göndererek değer kaybını belirtebilir.
 

   Hasar Bildirimi Yapmak için İhtiyacınız Olan Belgeler   
Alkol Raporu Trafik Kaza Raporu
Ruhsat Fotokopisi Ehliyet Fotokopisi
Hasar Anı Fotoğrafları Kasko Poliçesi

Sürücüler yukarıda yazılı olan bu belgeleri anlaşmalı olduğu sigorta şirketine gönderir göndermez talep ettikleri eksper araçta bir hasar incelemesi yapar.

Eksperin yapacağı bu hasar incelemesi sonrasında aracın ağır hasar kayıtlı olup olmadığı sürücüler tarafından öğrenilebilir.

Eksperin yaptığı incelemenin ardından, belirlenen hasarın değeri, aracın kaza tarihindeki piyasa değeri kadar ya da daha fazlaysa araç, ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilir.
 

Eğer aracın alınan hasar sonucunda perte çıkması gibi bir durum söz konusu olursa, aracın kaza tarihindeki piyasa değeri kadar bir tutar araç sahibine ödenir.
 
Kaza durumunda trafik sigortası hasar ihbar süresini öğrenmek için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.  

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

1 Oy

-

4 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon