Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 9.07.2019 Güncelleme Tarihi: 9.06.2023

Zaman aşımı, günümüzde neredeyse herkesin cüzdanında en az bir tane bulunan kredi kartlarına dair en çok merak edilen konulardan biridir.

Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı
Pek çok kart kullanıcısı kredi kartı borcu ödenmezse zaman aşımına uğrayarak silinip silinmediğini araştırır. Elbette tüm borçlarda olduğu gibi kredi kartı ödemelerinde de bir zaman aşımı sınırı bulunuyor. HangiKredi olarak bu yazımızda kredi kartı borcunun ödenmemesi hâlinde sürecin nasıl işlediğine ve borçlara ilişkin transfer ve erteleme işlemlerine ayrıntılı olarak değindik.

Kredi Kartı Borcunun Zaman Aşımına Uğraması Nedir?

Bir borcun oluşması üzerinden belirli bir sürenin geçmesi hâlinde borçluya söz konusu ödemeden kaçınma hakkı veren bir sebep doğar. Bu durum, zaman aşımı olarak adlandırılır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 146. maddesi ile kanunen aksine karar verilmedikçe tüm alacakların 10 yıllık zaman aşımı kuralına tabi olduğu ifade edilmiştir. Elbette zaman aşımının sınırları yasal düzlemde çizilmiş olsa da uygulamada istisnai durumlar söz konusu olabilir.

Kredi kartınızın dönem borcunu 90 gün içerisinde ödemediğiniz takdirde hakkınızda yasal takip başlatılır. Ayrıca geçmiş dönemlere ait borçlar, af çıkmadığı ya da silinmediği takdirde hâlâ mevcut demektir. Bu ödemeler için belirlenen bir zaman aşımı süresi mevcut; ancak birtakım özel şartlar da bulunuyor.

Kredi Kartı Borcunun Zaman Aşımı Kaç Yıldır?

Kredi kartları için belirlenen zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ancak bu borcun zaman aşımı kapsamına dâhil olması için 10 yıl boyunca borca yönelik herhangi bir işlemin yapılmamış olması gerekir. Konuyu basit bir örnekle daha net biçimde açıklamak mümkün. Örneğin; geçmiş dönemlerde kredi başvurusu yaptığınızı farz edelim. Sonrasında kredi kartı kullanılmışsa ve 10 yıl boyunca borca dair hiçbir işlem yapılmamışsa borç silinecektir.

Bu noktada bankaların borca yönelik başlatacağı yasal takibin 10 yıllık süreyi sıfırlayacağını hatırlatmakta fayda var. Kısaca kredi kartı borcunuzun zaman aşımına uğraması için deyim yerindeyse bankanın bu borcu unutmuş olması gerekir.

Kredi Kartı Borcunun Varlık Yönetim Şirketine Devredilmesi Ne Anlama Gelir?

Bankalar, borçlarını tahsil etmek üzere başlattıkları hukuki takibin sonuç vermemesi hâlinde alacaklarını varlık yönetim şirketine devreder. Tahsili geciken alacak portföyleri, ihale yoluyla söz konusu şirketlere verilir. Kredi kartı borcunun varlık yönetim şirketlerine devir süreci şu aşamalarla gerçekleşir:

  1. Vadesi gelen kredi kartı borcu ödemesi, 90 gün içerisinde gerçekleştirilmezse tahsili gecikmiş alacak statüsüne geçecektir.
  2. Belirli bir süre zarfı boyunca borçluya ödeme hatırlatmaları yapılır, borca gecikme faizi uygulanır.
  3. Tüm bu süreç Kredi Kayıt Bürosuna raporlandığı için borçlunun kredi notu da olumsuz etkilenir.
  4. Varlık yönetimi şirketlerine devir yapılması ile borçluya makul ödeme planları sunulur ve borcun ödenmesine imkân sağlanır.

Kredi kartı borcu, bankadan varlık şirketlerine devredildi ise zaman aşımı süresi de değişir.

Bu durumda zaman aşımı süresi 20 yıla çıkar. Bu süre geçtikten sonra borçlunun herhangi bir ödeme yapmasına gerek kalmaz. Ancak herhangi bir işlem söz konusu olmayan dosyalarda karşı tarafın yenileme başvurusu yapması hâlinde dosya yeniden aktif hâle gelir. Bu durum, zaman aşımı süresini durdurur.

Kredi Kartı Borcu Erteleme

Gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlar, yaşamın her alanını etkilediği gibi ödeme yöntemlerinde de farklılıklara sebep oldu. Çağımızın en sık kullanılan ödeme aracı kredi kartları, kullanıcılara birtakım kolaylıklar sunar. Dönem bazındaki ödemeleri düzenli şekilde yapmak, elbette borçlunun lehine olur. Ödeme ile ilgili sorun yaşamanız hâlinde ise kredi kartı borç transferi ve erteleme gibi olanaklardan yararlanmanız da mümkündür.

Dilerseniz bankanızla iletişime geçerek kredi kartı borcu erteleme imkânından yararlanabilirsiniz. Hatta bazı durumlarda bankalar da borcunuzu ertelemeniz için teklif sunabilir. Kredi kartı borcunuzu şubelerden erteleyebileceğiniz gibi söz konusu işlemi internet bankacılığı ve mobil uygulamalar aracılığıyla da gerçekleştirebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

5 Oy

-

5 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?

  • Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası  22.03.2024

    Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası