Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Kartı Harcamalarınızı Düzenleyecek Bütçe Tüyoları

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 29.05.2020 Güncelleme Tarihi: 25.05.2023

Yaşadığımız yüzyıl bilişim yüzyılı, bu nedenle bilişim teknolojileri ile yapılan işler yaygınlaşıyor ve hayatımızda daha çok yer almaya başlıyor.

Kredi Kartı Harcamalarınızı Düzenleyecek Bütçe Tüyoları
Kredi kartı en sık kullandığımız araçlardan biri, hatta bazı işlemleri kredi kartı olmadan yapmak artık mümkün olmuyor. 

Kredi kartları, alışveriş ve çeşitli ödemeler için çoğu zaman kurtarıcı niteliğinde olsa da harcamalar kontrolden çıktığında büyük bir soruna dönüşebilir. Düzenli ve mantıklı bir kullanım planı çizmezseniz ayın sonunda hiç beklemediğiniz tablolarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle harcama yaparken herkesin kapıldığı o “sanki hiç ödenmeyecekmiş” hissine karşı tetikte olmalısınız. Özellikle hesap kesim tarihleri yaklaştığında!

Gelir ve Giderler Neden Hesaplanmalıdır?

Kredi kartları, maaş almadan önce harcama yapabilmek için büyük bir fırsattır. Ancak bu yapılan harcamaları, zamanı geldiğinde ödemek gerektiği unutulmamalıdır. İşte tam da bu anda bilinçli kredi kartı kullanımı yetisi, büyük önem kazanıyor. Kredi kartını bilinçli ve kontrollü kullanabilmek ise gelir ve gider hesaplamalarından geçmektedir. Özellikle her ay ödenmesi gereken taksitleriniz varsa yeni harcamalardan önce küçük hesaplamalar yapmak, ay sonu için kurtarıcı olacaktır.

En avantajlı faiz getirisini hesapla!

Gelir gider hesaplaması yapmak, bilinçli kredi kartı kullanımını öğrenmek için ilk oldukça etkili bir yöntemdir. Bunun için yapmanız gereken ilk şey: bir tarafa maaşınızı, bir tarafa da o ay yaptığınız harcamaları yazmak! Her ay kazandığınız ve harcadığınız tutarları ayrı ayrı toplayarak ödemeniz gereken miktara ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda cebinizde kalan fazla parayı veya daha ne kadar harcama yapabileceğinizi de görebilirsiniz. Kişisel gelir gider tablosu yapabilmek için aşağıdaki örneğe göz atabilirsiniz.

Şubat ayı gelir gider tablosu 

Gelirler Giderler
Gelir 1: 12.000 TL Kişisel bakım: 800 TL
Gelir 2: 6000 TL Eğlence: 900 TL
Ek gelir: 2000 TL Barınma: 6000 TL
Ulaşım: 650 TL
Krediler: 1000 TL
Ev alışverişi: 2000 TL
Sağlık: 800 TL
Enerji faturaları: 700 TL
Telefon faturası: 150 TL
Toplam aylık gelir: 20.000 TL Toplam aylık gider: 13.000‬ TL

Kredi Kartı Harcamaları Nasıl Yapılmalıdır?

Kredi kartı sistemi, bir ürün veya hizmet satın aldıktan sonra ödeme kolaylığı sağlaması nedeniyle çağın en büyük şanslarından birisidir. Ancak bu sistemin nasıl işlediğini tam olarak bilmediğinizde ay sonunda bütçenizde tutarsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. Yaşam kalitenizi yükseltmek için kredi kartı harcamalarınızı kontrol altında tutmanızda fayda var. Bunun için atabileceğiniz ilk adım her ay kredi kartı ekstrenizi kontrol etmek olabilir. “Kredi kartı ekstresi nasıl incelenir?” yazımıza göz atarak bu işlemi daha doğru ve kolay bir biçimde yapabilirsiniz.

Bilinçli kredi kartı kullanımı için önemli unsurlardan birisi yapmak istediğiniz harcamanın önemidir. Ay sonunda hiç beklemediğiniz ödemelerle karşılaşmamak için kredi kartı harcaması yaparken önem sıralaması yapabilirsiniz. Satın alacağınız ürün veya hizmetin sizin için gerçekten gerekli olup olmadığına karar vermek, bütçenizi büyük oranda koruyacaktır. Bu, aynı zamanda tasarruf etmenize ve birikim yapmanıza da son derece yardımcı olacaktır.

Kredi kartının avantajları ve dezavantajlarını bilmek, bilinçli bir kullanıcı olmanızı sağlar. Hemen hemen herkes için en önemli avantajları arasında, ileri tarihte ödeme imkânı yer alır. Dezavantajı ise çağın gerekliliklerine ve yapılan harcamalara göre sık sık artan kart limitleri olabilir. Bu nedenle harcama yaparken belli bir limiti doldurmak için çabalamak büyük bir hata olabilir. Sık yapılan harcamalarla doğru orantılı artan limitler, sizi daha fazla harcamaya teşvik edebilir!

Kredi Kartı Harcamaları Nasıl Düzenlenir?

Kredi kartı, limit yetersiz uyarısına ulaşana kadar neredeyse herkes için oldukça cazip ve baştan çıkarıcı bir fırsattır. Bu uyarı alındığında ise ay sonunda yaşam kalitesini oldukça düşürecek ödemelerle karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle kredi kartı harcamalarınızı bütçenize göre düzenlemeniz son derece önemli bir alışkanlıktır.

Sahip Olunan Kredi Kartı Sayısını Azaltmak

Kredi kartı dezavantajlarının başında gelen ilk nokta: hiç ödenmeyecek gibi yapılan harcamalardır! Kredi kartı sayısının fazla olması bu hissin zaman zaman kontrolden çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle bütçenizi korumak ve daha rahat bir yaşam sürmek için sahip olduğunuz kredi kartı sayısını azaltabilirsiniz. Eğer mümkünse kredi kartınızı bir iki adetle sınırlamak sizin için faydalı olabilir. Kredi kartlarındaki tüm taksitleri bitirdikten sonra veya ödemelerinizi başka bir kartta toplayarak fazla olanları kapattırabilirsiniz.

Kampanyalara Aldanmamak

Marka kampanyalarının çoğu, olmazsa olmaz ihtiyaçlar için düzenlenmemektedir. Aksine size harcama yaptırıp bir sonraki alışverişe teşvik edecek küçük çek veya kuponlar tanımlanmaktadır. Bu sayede hem bu alışverişinizde belli bir miktar harcamanız olacak hem de çeki kullanmak için bir kez daha alışveriş yapmanız gerekecektir. Yani kampanyalar, çoğunlukla bütçenizi korumak yerine bir şeyler satın almanız için gerçekleştirilir. Bunu aklınızdan çıkarmazsanız ay sonunda gelirinizin büyük bir bölümünü koruyabilirsiniz.

Kredi Kartı Taksitlerini Hesaplamak

Kredi kartınızı güvenli ve rahat bir şekilde kullanabilmek için taksitlerinizi hesaplamak oldukça katkı sağlar. Öncelikle her ay düzenli ödenmesi gereken faturalarınızı aşağı yukarı hesaplayarak gelir miktarından çıkarabilirsiniz. Bu sayede günlük yaşamınızı etkileyecek kesintilerden korunabilirsiniz. Kalan taksitleri her ay toplayarak giderden çıkarabilir, o ay yapabileceğiniz maksimum harcamayı önceden bilebilirsiniz. Kredi kartı taksitlerini hesaplarken ertelemeli ödemelerinizi de unutmamanız gerekir. Ödemelerinizi daha doğru ve bilinçli hesaplayabilmek için “Kredi Kartı Taksit Hesaplama Nasıl Yapılır?” yazısına göz gezdirebilirsiniz.

Hesap Kesim Tarihlerini Gözden Kaçırmamak

Bilinçli kredi kartı kullanımının en önemli ilkelerinden biri, hesap kesim tarihini bilmektir. Bu tarihi bilmek, son anda yapabileceğiniz kontrolsüz harcamalara karşı temkinli olmanızı sağlayabilir. Bunun yanında kredi kartı dışında yapacağınız harcamaları da hesap kesim tarihine göre kontrol edebilirsiniz. Hesap kesim tarihini bilmek, harcamalarınızı büyük oranda düzenleyerek eğlence ve geziler için kendinize bütçe ayırabilmenizi sağlar.

Kredi Kartı Borç Ödemesini Gecikmeden Ödemek

Ay sonu geldiğinde hiç hesapta olmayan problemlerle karşılaşmamak için bilinçli kredi kartı kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Kredi kartı borçlarını zamanında ödemek, bilinçli kullanımın ilk gerekliliklerinden birisidir. Tam zamanında borçlarınızı öderseniz bir sonraki ay bütçenizi zorlayacak daha büyük rakamlarla karşılaşmazsınız. Aynı zamanda bankanızdaki müşteri puanınızı düşürmemek için kredi kartı borcunu günü geçmeden ödemek son derece etkilidir!

Hesap kesim tarihi yaklaştığında yaşadığınız maddî sıkıntılar nedeniyle ödemelerinizi geciktirecekseniz asgari tutarı ödemeyi tercih edebilirsiniz. Bilinçli kredi kartı kullanımının olmazsa olmazlarından olan asgari tutar, geciken ödemelerden en az zararla kurtulmanızı sağlar. Ay sonunda tüm borcun belli bir kısmı, ödenmesi zorunlu asgari tutardır. Borcunuzun tamamını ödemeyecekseniz paranızı toparlamayı beklemek yerine bu tutarı yatırarak müşteri puanınızın düşmesini engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda bir sonraki ay, birikmiş ödemelerle de karşılaşmazsınız. “Kredi Kartların Asgarisini Ödemek Mantıklı mı?” yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bütçeye Göre Kredi Kartı Limiti Belirlemek

Bilinçli kredi kartı kullanımı için bütçeye orantılı limit belirlemek oldukça önemlidir. Her ay sabit gelirinizi hesaplayarak ertelemeli ödemeler için bütçe ayırabilirsiniz. Bunun için ayırdığınız bütçeye doğru orantılı olarak belirlediğiniz kart limiti, ay sonunda maaşının tamamını ödemelere yatırmanıza engel olacaktır. Bu sayede keyifli aktiviteler için kendinize bütçe ayırabilirsiniz.

Kredi kartı limiti belirlemek için bankalar da belli girişimlerde bulunur. Örneğin ilk kredi kartı limiti, maaşın maksimum iki katı olabilir. Sonraki aylarda ise bu oran maaşın yalnızca dört katına kadar ulaşabilir. Bu sayede ay sonunda ödeyemeyeceğiniz bir limiti kullanmamış olursunuz. Aynı zamanda kredi kartınızı limitini, kendinize ayırdığınız taksitli veya taksitsiz aylık harcama kotasına göre de belirleyebilirsiniz.

Tasarruf etmenizi sağlayacak önerilere göz atın! 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

7 Oy

-

4,86 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?

  • Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası  22.03.2024

    Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası