hangikredi.com

Kredi Kartlarının Sürekli Asgarisini Ödemek Mantıklı mı?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 11.05.2021 Güncelleme Tarihi: 15.04.2024

Kredi kartları bizlere belirli bir limit ve kullanma süresi ile sunulan ödeme araçlarıdır; nakit taşımadan para taşıma, alışveriş yapma ve harcama yapma imkânı sunar.

Kredi Kartlarının Sürekli Asgarisini Ödemek Mantıklı mı?
Kredi kartınızı bankanızın size verdiği, aylık periyotlarda geri ödenmesi gereken kredi gibi düşünebilirsiniz.

Kredi Kartlarının Asgarisini Ödemek Mantıklı mı?

Kredi kartları bizlere belirli bir limit ve kullanma süresi ile sunulan ödeme araçlarıdır; nakit taşımadan para taşıma, alışveriş yapma ve harcama yapma imkânı sunar. Kredi kartınızı bankanızın size verdiği, aylık periyotlarda geri ödenmesi gereken kredi gibi düşünebilirsiniz. Ödeme geciktiğindeyse, asgari tutar ödenerek devamlılık sağlanır. Asgari tutarı ödemezseniz, borç gecikmeye gireceği için faiz işlenir.

Aynı durum yalnızca asgari tutar ödendiğinde de geçerlidir, toplam borç yerine asgari miktarı ödediğinizde kalan miktar faiz işlenmiş bir şekilde gelecek aya aktarılır. Bu şekilde devam ettiğinizde giderek büyüyen finansal borç ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki bunu engellemek için ne yapabilirsiniz?

  • Gelir gider takibi yaparak gereksiz harcamalardan kaçının, 
  • Bütçenize göre kredi kartı limitinizi belirleyin,
  • Hesap kesim tarihlerini atlamayın. 

Ayrıca bütçenizi yönetmek için 50-30-20 kuralından faydalanabilirsiniz. 

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Kredi kartlarının asgari ödeme tutarı kart limitine bağlı olarak değişir. Pandemi döneminde tüm kartlar için asgari ödeme tutarı %20’ye sabitlenmişti ancak 09.06.2022 tarihinde BDDK, limiti 25 bin TL ve üzerindeki kredi kartlarının asgari ödeme tutarını %20’den %40’a çıkardı. Limiti 25 bin TL'nin altında olan kredi kartlarında ise ödeme oranı %20 olarak kaldı. 

Kredi kartı asgari ödemesi

Kredi kartı asgari ödemesinin faiz oranları ile nasıl hesaplandığını anlamak için bir örnek ile ilerleyelim. Son ödeme tarihinin gelmiş olduğu ve ödeme yapmanız gerektiğini varsayalım. Bu tarih geldiğinde 10 bin Türk lirası kredi kartı borcunuz olsun. Eğer kredi kartınızın limiti 25 bin TL ve üzerindeyse ödemeniz gereken tutar 4 bin TL, 25 bin TL’nin altındaysa 2 bin TL’dir. Asgari tutar dışında kalan tutara ise akdi faiz işler. Borcun sadece asgari tutarını ödediğinizde:

Kalan Dönem Borcu: 10.000 TL – 4000 TL = 6000 TL
Önümüzdeki Dönem Ödenecek Faiz: 6000 TL*%4,25 = 255
Toplam Ödeme = 255 TL + 63,75 TL = 318.75‬ TL (Bu tutar bir sonraki dönem borcunuza eklenir.) 

Kredi Kartı Asgari Tutarı Ödenmezse Ne Olur? 

Kredi kartı asgari tutarını ödemediğinizde, 90 gün sonra yasal takip başlatılır. Ardından ödeme yapılmadığı sürece faiz işler ve kredi kartınız kullanım dışı kalır. 

 90 Günlük Gecikme Olduğunda        Asgari Tutar Ödenmediğinde  
Yasal Takip Başlatılır Borcunuza Faiz İşlenir
Faiz İşler
Kredi Kartı Kullanıma Kapatılır 

Kredi Kartı Asgari Tutarı Ödemeyi Zorlaştırır mı?

Kredi kartınızın yalnızca asgari tutarını ödediğinizde, borç takibinizi dikkatli yapmazsanız büyük bir finansal borç ile karşılaşabilirsiniz. Her asgari ödemenin kredi kartınıza ekstra yük getireceğini unutmayın. Sürekli borçlu konumda olmak kredi notunuza olumsuz yansıyabilir. Borçluluk oranınız sabit kaldığında veya yükseldiğinde bir süre sonra kredi notunuz olumsuz etkilenebilir. 

Kredi notumuz finansal itibarımızı yansıtır bu yüzden çok iyi veya iyi olması önemlidir. Doğru kararlar vermek için finansal okuryazarlığınız yüksek bir seviyede olmalı veya profesyonel finansal danışmanlık almalısınız. 

  1. 700 – 1099 Orta riskli grup
  2. 1100 – 1499 Az riskli grup
  3. 1500 – 1699 İyi
  4. 1700 – 1900 Çok iyi 

HangiKredi Finansal Raporu ile Kredi Sağlığınızı Öğrenin!

Kredi Kartı Asgari Ödeme Hesaplama Aracı

Güncel Kredi Kartınızın Asgari Ödeme Tutarını Hesaplama Aracımız üzerinden kredi kartı borcunuz için en uygun ödeme planını görebilirsiniz.

Asgari Ödeme Yapıldığı Zaman Uygulanan Faiz Oranı

Kredi kartlarında kanunen iki farklı faiz oranı uygulanır; akdi faiz ve gecikme faizi. Kredi kartı asgari ödemesi için kullanılacak faiz oranı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanır. TCMB, 6 Nisan 2024'ten itibaren geçerli olacak akdi faiz oranını aylık %4,25, gecikme faiz oranını ise %4,55 olarak açıkladı.

Kredi kartı dönem borcunun asgari ödeme tutarlarına gecikme faizi uygulanırken, diğer tüm işlemlerde akdi faiz en yüksek faiz oranı uygulanır. Bu hesaplamaların ardından toplam faiz miktarından %15 Kaynak Kulanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve %10 Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) vergileri, yani toplam %25 vergi alınır. 

Kısaca özetlemek gerekirse kredi kartlarının asgari tutarını ödemek zorunda kaldığımız durumlarda bizi kurtarsa da uzun vadede bu yolla devam etmek kredi notumuza zarar verebilir. Bu nedenle finansal borç yükünüz artmadan bütçe planlaması yaparak önlem almak önemlidir. 


Kaynaklar
BDDK Dönem Borcu Kararı
BDDK Faiz Oranı Kararı
TCMB Faiz Oranı Basın Duyurusu

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?