Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Finansal Okuryazarlık Seviyesi Nasıl Geliştirilir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 21.09.2021 Güncelleme Tarihi: 8.07.2024

Dünyanın birçok ülkesinde uzun yıllardan beri ilgi gören ve önemli kabul edilen finansal okuryazarlık kavramı, bireysel finans yönetiminin planlı ve doğru şekilde yapılabilmesine olanak tanır.

Finansal Okuryazarlık Seviyesi Nasıl Geliştirilir?
Finansal okuryazarlığın temel unsurları; mali çerçevedeki tutumlar, davranışlar ve bilgilerdir.

Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finansal okuryazarlık; sizin bütçe yapma, borç alma, yatırım ve tasarruf gibi kavramlar hakkında bilgi sahibi olmanız ile başlar. Edindiğiniz bilgileri doğru şekilde kullanmanız ile devam eder. Finansal okuryazarlığı olan kişiler, parayı nasıl kullanacakları ve yöneteceklerine ilişkin etkili ve bilinçli kararlar alır.

Finansal okuryazarlığı olan kişiler, sahip oldukları bilgi ve tecrübeler doğrultusunda günlük yaşamda kullanılan mali enstrümanların arasından seçim yapabilir. Bu sayede isabetli yatırımlarda bulunabilirler.

Finansal Okuryazarlığın Unsurları Nelerdir?

Dünya çapında mali okuryazarlıkla ilgili Finansal Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü tarafından belirlenen üç adet kriter vardır:

  • Finansal Bilgi
  • Finansal Tutum
  • Finansal Davranış

Bu kriterlere sahip olan ve becerilerini etkin şekilde kullanabilen kişiler, finansal okuryazar olarak nitelendirilir. Şimdi bu 3 unsuru detaylı olarak inceleyelim.

Finansal bilgi; bireylerin borç, varlık, vade, getiri, risk, enflasyon, basit ve bileşik faiz, kredi, yatırım, tasarruf ve sigorta gibi temel kavramları bilmesidir. Finansal bilgi; mali kaynaklara ulaşmak, kullanılan enstrümanlar ve bazı temel kavramlar konusunda bilgi sahibi olmayı ifade eder. Bu bilgilerin mikro ve makro seviyede farklı boyutları vardır. Mikro düzey, hane halkının ve bireylerin mali yapısını ifade eder. Makro düzey ise ekonominin genelini kapsar.

HangiKredi'nin dijital gücü ile oluşan HangiKredi Notu'nuzu hemen öğrenin!

Her insan deneyimleri sonucunda bir finansal tutuma sahip olur. Finansal tutum, tıpkı hayatta başımıza gelen olayların dünya görüşümüzü ve deneyimlerimizi etkilemesi gibi, mali gelişmeler eşliğinde edinilir. Kişiye özel olan finansal tutum, aşılması güç bir alandır; çünkü bireysel deneyime dayalıdır. Finansal tutuma sahip olanlar;parayı dikkatli ve idareli kullanma, geleceğe yönelik birikim yapma gibi konularda deneyimlerine dayanarak düzenli bir tavır sergiler.

Finansal davranış, önceki iki unsurun varlığı eşliğindeeyleme geçme durumudur.Satın almadan önce düşünmek, bütçe yapmak ve borçları zamanında ödemek finansal davranış örnekleridir. Finansal davranış; bireylerin dikkatli alışveriş yapmaları, kişisel bütçelerini izlemeleri ile tasarruflarını, birikimlerini, yatırımlarını ve borçlarını yönetebilmeleri şeklinde açıklanabilir. Bunlarla beraber uzun ve kısa vadeli yatırımlarının değerlendirilmesi de finansal davranış örneğidir.

Bu noktada “Kişisel Finans Nedir?” sorusuna değinmek gerekir. Kişisel finans, kendi gelir ve gider dengesini sağlamak için kişi tarafından uygulanan bir muhasebe yöntemidir. Finansal tutum kesin olarak belirlenmezse bu durum kişinin davranışına yansır. Kişisel finans uygulamalarının etkili olması için tutum çok net olmalıdır ki davranış da bu doğrultuda ilerleyebilsin.

Finansal Okuryazarlık Seviyesinin Önemi Nedir?

Ekonominin ve paranın günlük hayatımızdaki rolü düşünüldüğünde finansal okuryazarlığın önemi ortaya çıkar. Buradan yola çıkıldığında da herkesin finans konusunda temel birtakım bilgilere sahip olmasının gerekliliği görülür. Yeni bir ev ya da araba satın almak veya emekli olmak gibi durumlarda, hayatınızın finansal öneme sahip kararlarla dolu olduğunu daha net görürsünüz. Finansal okuryazarlık, kişilerin doğru kararlar almasına yardımcı olur. Bu da beraberinde finansal hedeflere ve yüksek refah seviyesine ulaşmayı getirir. Daha geniş açıdan bakıldığında ise finansal okuryazarlık, tıpkı bir bütünün parçası gibi, toplumun mali sağlığının gelişmesinde önemli bir role sahiptir.

Günümüzde finansal okuryazarlık kavramının ekonomi ile doğrudan ilgili kişiler dâhil herkesin yaşamında hayati bir rolü vardır. Finans yönetimine dair planlar yaparak realist ve çok yönlü bir bakış açısına sahip olabilirsiniz. Ayrıca mevcut maddi kaynaklarınızı dikkate alarak plan yapma ve tasarruf etme becerisi kazanabilirsiniz. Böylece sahip olduğunuz maddi koşulları, yatırımlarınızı ve hayallerinizi çok daha kapsamlı olarak inceleyebilir, geliştirebilir ve yönetebilirsiniz.

Finansal Okuryazarlık Seviyemizi Geliştirmek İçin Neler Yapabiliriz?

Finansal okuryazarlık, bütçe yönetimini ve gelir-gider farkındalığını kapsar.Riskleri, sermaye yönetimini ve mali piyasa dengesini anlamak, tasarrufları ve yatırımları bu doğrultuda gerçekleştirmek çok önemlidir. Finansal okuryazarlık bilginizi geliştirmek için, ilk olarak basit çalışmalar yapabilirsiniz. Bu noktada “Bütçe Kontrolü Nedir?” yazısı ile HangiKredi size yardımcı olabilir. Kişisel bütçe planlamanızı yapma konusunda fikir sahibi olarak finansal okuryazarlığa giriş yapabilirsiniz. Edindiğiniz bilgileri basit şekilde hayatınızda uygulayarak finansal okuryazarlık seviyenizi geliştirmeniz mümkündür. Finansal okuryazarlık seviyenizi geliştirmenize yardımcı olabilecek bazı öneriler:

Temel Finansal Terimleri Öğrenmek

Finansal okuryazarlıkta en önemli nokta terimlerdir. Mevduat, sepet kur, temettü gibi kavramlar size çok yabancı geliyor olabilir. Finansal okuryazarlıkta sağlam bir temel atmak istiyorsanız bu kavramları sözlük yardımıyla öğrenebilirsiniz. Ücretsiz eğitimlere katılarak da kendinizi geliştirebilirsiniz.

Planlama Yapmak

Gelirlerinizi ve giderlerinizi yazarak takip ediyor musunuz? Bütçe yapıyor musunuz? Mali durumunuzla ilgili yazılı olarak hesap yapmıyorsanız kontrolsüz kararlar verebilirsiniz. Bunu engellemek için sabit harcamalarınız da dâhil olmak üzere tüm gelirlerinizi ve giderlerinizi not alabilirsiniz. Harcamalarınızı kaydetmiyorsanız ve aylık bütçe planlamanız yoksa finansal okuryazarlık konusunda kendinizi geliştirmek için not alma alışkanlığı kazanmaya yönelik bir adım atabilirsiniz.

Finansal Gelişmeleri Takip Etmek

Finansal gelişmeleri takip etmek, pek çok yönden faydalıdır. Finansal okuryazarlığa dair öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. Ayrıca finansal kavramların kullanım şekillerine de aşinalık kazanırsın. Buna ek olarak, finansal gelişmeleri takip etmek planlama yapma konusundaki stratejinizi belirlemeniz açısından önemlidir. Yatırımları yönlendirmek için dünya gündemindeki gelişmeleri takip etmek gereklidir. Güncel ve güvenilir kaynaklar aracılığı ile finansal gelişmeleri izlemek, tüm mali işlemlerinizi çok daha isabetli yapmanız konusunda avantaj sağlar. HangiKredi Bilgi Merkezi üzerinden güncel finansal gelişmeleri takip edebilirsiniz.


 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Faiz indirimi beklentisi için erken mi? 16.09.2024

    Faiz indirimi beklentisi için erken mi?

  • Kambiyo Vergisi Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır? 12.09.2024

    Kambiyo Vergisi Nedir? Hesaplaması Nasıl Yapılır?

  • Açık Piyasa İşlemleri (APİ) Nedir? Özellikleri Nelerdir? 12.09.2024

    Açık Piyasa İşlemleri (APİ) Nedir? Özellikleri Nelerdir?

  • Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir? 4.09.2024

    Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir?