Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Finansal Stresle Baş Etmenin Yöntemleri

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 21.09.2021 Güncelleme Tarihi: 11.03.2024

Stres, dış kaynaklı olumsuz durumların insan üzerindeki fizyolojik ve psikolojik etkileri olarak nitelendirilebilir.

Finansal Stresle Baş Etmenin Yöntemleri
İnsanın para ile ilişki içinde olduğu ilk dönemlerden beri, stresin oluşmasına neden olan en büyük etkenlerden biri finans yönetimidir. 

Finansal Stres Nedir?

Finansal stres, bütçe yönetimi faaliyetlerinin sekteye uğraması sonucu oluşan olumsuz etkiler olarak tanımlanabilir. Günümüzde bu durum aile ve sosyal ilişkileri doğrudan etkileyen bir konudur. İkili ilişkilerin sağlıklı olması açısından finansal stresle başa çıkmanın yollarını öğrenip bu durumu hayatınızdan çıkarmanız oldukça elzemdir. Bütçe kontrolü ve planlaması yaparak hayatınızı daha kaliteli bir hâle getirebilirsiniz.

Finansal Stresin Sebepleri Nelerdir?

Finansal stres, bütçe yönetiminin sıkıntı içine girmesiyle birlikte ortaya çıkar. Gelir seviyesini aşan harcamalar, ekonominin sıkıntıya girmesine neden olur. Alışveriş yaparken önceliklere önem vermeden gelişigüzel yapılan harcamalar da gelir-gider dengesini sarsan etkenler arasındadır. Gelire göre düzenlenmeyen harcamalar; kısa süre içerisinde borç döngüsüne girmenize ve dolayısıyla finansal stres yaşamanıza yol açar. Kısa ya da uzun vadeli bütçe planlarının sekteye uğraması yine stres sebeplerinden biridir. Hayatınızdan bu durumu çıkarmak için bütçe planlaması yapmanız gereklidir.

Finansal stresle baş etmenin yolları

Finansal Stres Neleri Etkiler?

Finansal stres, aile ve sosyal hayatınızın sağlıklı bir şekilde devam etmesini engeller. Bütçe kontrolü yaparak genel durumun farkında olup ekonominizi düzeltebilirsiniz. Sosyal hayatınızın çok daha düzenli olmasını sağlayabilirsiniz. Finansal stres altında olanlar hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuz etkilenir. Yapılan bir araştırmaya göre ekonomik sorun yaşayan kişilerin mide ağrısı ve ülser riski diğerlerine göre 3 kat daha fazla. Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklarda ise bu oranın 6-7 kata kadar çıkabildiği görülmüş. Ayrıca finansal stres altında olan kişilerde çok daha fazla uyku bozukluğu görülür. Hayat kalitenizi yükseltmek için bütçe planlaması yaparak bilinçli bir tüketici olabilirsiniz. Bu sayede finansal stres ile kolayca baş edebilir ve bu durumun olumsuz etkilerinden korunabilirsiniz. Finansal dengeyi kurabilmek için aidatsız kredi kartları önem arz eder. Aidat talep edilmeyen kredi kartları ile finansal dengenizi kurabilir, stresin birçok çeşidinden uzak durabilirsiniz.

Kredi Kartlarını İnceleyin!

Finansal Stresle Nasıl Baş Edilir?

Stres, hayatı olumsuz olarak etkileyen en temel faktörlerin başında yer alır. Finansal olarak yaşanan zorluklar bu durumu daha da körükler. Gelire göre düzenlenmiş bir bütçe planlaması ile hareket etmek finansal stresten korunmanın en etkili yollarından biridir. Gelir-gider dengesini rayına oturtarak ekonomik açıdan rahat bir yaşantıya sahip olabilirsiniz. Bu şekilde finansal stres sorununu da hayatınızdan tamamen çıkarabilirsiniz. Bütçe planı yapmak birikimler konusunda size yeni ufuklar açabilir. Bu sayede uzun vadeli hedeflerinize çok daha kısa süre içerisinde ulaşabilirsiniz.

HangiKredi’nin “En popüler para biriktirme alışkanlıkları” başlıklı yazısını okuyarak birikim konusunda detaylı bilgi sahibi olmanız mümkün.

Genel Stres Yönetimini Sağlayın

Stres, birçok farklı sebeple birlikte hayatınıza girebilir. Finansal sorunlar, stresi etkileyen ve ikili ilişkileri zorlaştıran etkenlerin başında yer alır. Stres yönetimi konusunda başarılı olmak için öncelikle planlarınızı doğru bir şekilde yürütmenizgerekir. Bu sayede genel stres yönetimini çok daha kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz. Hayatınıza olumsuz etki eden konulardan uzaklaşarak stresi topyekün hayatınızdan çıkarmanız da mümkün. Kontrolü elinize aldıktan sonra aile ve sosyal ilişkileriniz çok daha sağlıklı bir hâl alır. Finansal stres ile başa çıkmanız da kolaylaşır.

Bütçe Oluşturun

Finansal stres ile ilgili en etkili çözümlerden biri de bütçe oluşturmaktır. Bütçe kontrolünü elinize alarak hayatınızın çok daha rahat geçmesini sağlayabilirsiniz. Gelir-gider dengesini sağlayarak bütçenizin açık vermesini engelleyebilirsiniz. Bu durum sizi kısa süre içerisinde bilinçli bir tüketici hâline getirir. Böylece önceliklerinizi belirlemeniz ve hedeflerinize ulaşmanız kolaylaşır. Bütçe oluşturmak gereksiz harcamaların hayatınızdan çıkması anlamına da gelir. Kısa ve uzun vadeli planlarınızı bütçe oluşturarak çok daha net bir şekilde görebilirsiniz.

Bütçe oluşturarak “Kredi borcumu nasıl planlarım?" sorusuna da yanıt bulmak mümkün olur.

Kontrollü Harcayın

Finansal stres yönetimi konusunda başarı kazanmak için sağlıklı bir bütçe planlaması yapmak önemli. Kısa ve uzun vadeli ekonomik planların sekteye uğramadan devam etmesi için ise kontrollü harcama yapmak gerek. Harcama planının gelire ve öncelik sırasına göre şekillenmesi gerekir. Bu sayede ekonomik olarak zora düşmeden istenilenlere ulaşılabilir. Örneğin, alışverişe giderken bir alınacaklar listesi hazırlayabilirsiniz. Bu sayede market içerisinde işlerinizi çok daha hızlı bir şekilde tamamlayıp zamandan da tasarruf edebilirsiniz. Bu yöntem ile ihtiyacınız veya önceliğiniz olmayan ürünlere harcama yapmanın önüne geçmek de mümkün.

Birikim Yapın

Stres yönetiminde başarı kazanmak için öncelikle ekonomik şartların uygun hâlde olması gerekir.. Bütçe planlaması yaparak ekonomik durumunuzu kontrol altına alabilirsiniz. Bu durum sizi bilinçli bir tüketici yapar ve kısa süre içerisinde para biriktirme konusunda başarı kazandığınızı da görürsünüz. Birikim yapmak kısa dönem içinde finansal stres ile başa çıkmanın en uygun yollarından biridir. Ayrıca uzun vadeli hedeflerinize de daha hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlar. Birikimlerinizi ekonomik olarak zorlu geçen dönemlerinizde kullanıp finansal stres konusunu hayatınızdan sonsuza kadar çıkarabilirsiniz. Hem aile hem de sosyal ilişkiler için bu durum büyük bir önem teşkil eder.

Finansal Disiplin Oluşturun

Bütçe kontrolü ve planlaması yapmak finansal stres ile başa çıkma metotları arasında yer alır. Bu durumu sürekli hâle getirmek ise hayatınızı çok daha rahat bir şekilde geçirmenizi sağlar. Kısa süreli yapılan bütçe planlaması dönemsel olarak ekonominizi düzeltse de uzun vadeli sorunlar yaşanmasını engellemez. Bu nedenle planlarınızın uzun vadeli ve sürdürülebilir olmasını sağlamalısınız. Finansal disiplini hiçbir zaman elinizden bırakmayarak ekonomik durumunuzu sürekli olarak kontrol altında tutabilirsiniz. Uzun vadeli ve kontrollü yapılmış bir bütçe planlaması hayatınızın çok daha keyifli ve güvenli olmasını sağlar.

HangiKredi'nin dijital gücü ile oluşan HangiKredi Notu'nuzu hemen öğrenin!

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

1 Oy

-

1 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?