Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

İsteğe Bağlı Sigorta Primi 2023 Ücretleri

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 15.02.2023 Güncelleme Tarihi: 15.02.2023

Sigorta yaptırmak, geleceğinizi maddi açıdan güvence altına alır.

İsteğe Bağlı Sigorta Primi 2023 Ücretleri
Aynı zamanda temel sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmanızı sağlar. İşverenin her bir çalışanı için sigorta yaptırması yasal bir zorunluluk olduğunu da belirtelim. Çalışmayan kişiler ise isteğe bağlı sigorta yaptırarak bu güvenceleri elde edebilir.

Ev hanımları gibi sigortalı bir işe sahip olmayanlar hem temel sağlık hizmetleri hem de gelecekteki emeklilik planları için isteğe bağlı sigorta programından faydalanır. Bu programdan yararlanmak için belirli bir primin ödenmesi gerekir. Peki, 2023 isteğe bağlı sigorta primi ne kadardır?

İsteğe bağlı sigorta primi 2023 ücretleri ne kadar?

Prim ve ücretlerden önce “İsteğe bağlı sigorta nedir?” sorusunu cevaplayalım. Birçok farklı sosyal güvence programı olduğu için primler birbirine karıştırılabilir. İsteğe bağlı sigortalılık, herhangi bir kurum ya da iş yerinde çalışma zorunluluğu olmaksızın SGK hizmetlerinden faydalanabilmenizi sağlar. Bu sayede kişiler, resmî bir işte çalışmadan da sigortalı olma hakkını elde eder.

Sistemden faydalanabilmek için belli bir miktarda prim ödenmesi gerekir. Normal sigortada primler, çalışan adına işveren tarafından ödenir. İşletme sahipleri de bu ücreti Bağ-Kur üzerinden kendileri yatırmalıdır. İsteğe bağlı programda ise kişi, kendi primini öder. İsteğe bağlı sigorta priminin tutarı, 2023 yılında ilgili kurum tarafından ilan edilmiştir. Duyurulan bu meblağ her yıl güncellenir. Geçerli olan tutarlar tablodaki gibidir.

İsteğe Bağlı Sigorta Primleri (2023)
4/A İsteğe Bağlı Sigorta Primi Günlük en az 54,21 TL
4/B İsteğe Bağlı Sigorta Primi Beyan edilen aylık gelirin %32’si
Bağ-Kur İsteğe Bağlı Sigorta Primi Beyan edilen aylık gelirin %32’si
Ev Hanımları İsteğe Bağlı Sigorta Primi Aylık en az 3.202,56 TL

İsteğe göre sigortalı olabilmenin bazı sınırları da bulunur. “Hangi Sigortalar İsteğe Bağlı Yapılır?” yazımızı okuyarak konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

4/A isteğe bağlı sigorta primi 2023

İsteğe bağlı sigortalar genel olarak 4/B kapsamındadır. Bazı durumlarda ise 4/A kapsamına dâhil edilebilir. Sisteme 4/A ile dâhil olan kişiler, 1261 günden fazla sigorta primi ödedikleri anda 4/B statüsüne geçer ve Bağ-Kur kapsamında emekli olur. Ama part-time veya dönemsel çalışan kişiler, 4/A kapsamından devam edebilir. Ayrıca ayda 30 günden az çalışan herkes 4/A kapsamına dâhil edilir.

Bu bilgiler doğrultusunda 4/A isteğe bağlı sigorta primi, 2023 yılında günlük 54,21 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu tutar, 1 gün için en düşük miktarı ifade eder. Kişinin 1 ay içinde 20 gün 4/A kapsamında sigortalı çalıştığı düşünülürse kalan 10 gün için 542,1 TL isteğe bağlı prim ödenebilir.

4/B isteğe bağlı sigorta primi 2023

Genel hatlarıyla isteğe göre sigortalı olma 4/B kapsamına ele alınır. Bu nedenle “2022 4/B isteğe bağlı sigorta primi ne kadar?” sorusuyla da sıkça karşılaşabilirsiniz. Bu program dâhilinde net bir ücretten bahsetmek mümkün değildir. Net rakam yerine elde edilen gelir üzerinden bir oran kararlaştırılır. Buna göre 4/B isteğe bağlı sigorta prim oranı, 2023 yılı için %32’dir. Söz konusu oran, kişinin aylık gelirine göre hesaplanır. Aylık gelir ise sigortalı kişi tarafından SGK'ya beyan edilir.

Bağ-Kur isteğe bağlı sigorta primi 2023

Bağ-Kur sistemi, isteğe bağlı sigorta kapsamında değerlendirilir. Aslında bazı kişiler için yaptırılması zorunludur. Fakat primler bir işveren tarafından değil de doğrudan sigortalı tarafından ödendiği için istek üzerine yapılması da kabul edilir.

Bağ-Kur, kendi işletmesine sahip olan kişilere özgüdür. İşletmesi olanlar bir işverene sahip olmadıkları için kendi kendilerini sigortalar. Bu durumda da Bağ-Kur primi ödenir. Peki, 2022 Bağ-Kur isteğe bağlı sigorta primi ne kadardır? Bu kurum aslında 4/B sisteminin eski adıdır. Yani bu iki program birbirinin aynısıdır. Dolayısıyla primler arasında herhangi bir farktan söz edilmez. 4/B için belirtilen %32 prim oranı aynen geçerlidir. %32’lik payın %20’lik kısmı malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamındadır. Bu ücret, emeklilik için ödenir. Kalan %12’lik kısım ise sağlık için alınır. Karşılığında da devlet hastanelerinden ücretsiz faydalanma hakkı sunulur.

Ev hanımları isteğe bağlı sigorta primi 2023

Tercihe bağlı sigortadan en çok faydalananlar arasında ev hanımları vardır. Normalde çalışmayan ya da evlendikten sonra çalışmayı bırakan kadınlar, bu sistem sayesinde yeniden işe başlamak zorunda kalmadan emekli olabilir. Bu noktada ev hanımları 2023 isteğe bağlı sigorta primi ne kadardır ve nasıl hesaplanır gibi sorular sorar.

Ev hanımı olarak yaşamına devam eden kadınlar için primler, asgari ücret üzerinden belirlenmiştir. Brüt asgari ücret miktarı, 2023 yılı için 10.008 TL’dir. Buna göre isteğe bağlı sigorta priminin en düşük tutarı 3.202 lira 56 kuruştur. En yüksek tutar ise bu ücretin 7,5 katı olarak bilinir.

İsteğe bağlı sigorta primi 2023 ücretleri nasıl hesaplanır?

Ödenecek primler, bazı gruplar için net bir şekilde belirtilmiştir. Bunun dışında kalanlar, yani aylık gelir üzerinden hesaplama yapması gerekenler de vardır. İsteğe bağlı sigorta primi hesaplama 2023 yılında aylık gelirin %32’sidir. Örneğin aylık gelirini 5.000 TL olarak beyan eden bir sigortalı, her ay 1.600 TL isteğe bağlı sigorta primi öder.

İsteğe bağlı sigorta primi 2023 ücretleri nasıl ödenir?

Bu sistemden faydalanabilmek için SGK’ye gidilebilir ya da e-Devlet üzerinden başvuru adımları tamamlanabilir. Prim ödemeleri için de fiziksel ya da online noktalar kullanılır. İsteğe bağlı sigorta primi 2023 yılında PTT şubelerinden ödenir. Ek olarak e-SGK sistemi ya da anlaşmalı bankaların mobil/internet hizmetleri üzerinden online prim ödemesi yapılabilir.

İsteğe bağlı sigorta primi ödenirken nelere dikkat edilmelidir?

Prim ödemelerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan biri, ödemelerin düzenli yapılmasıdır. Her ayın son gününe kadar mutlaka prim ödenmelidir. İşlem yapılmadığında kişinin sigorta programından çıkarılması söz konusu olmaz; ancak ödemesi yapılmayan aylar için gecikme faizi uygulanır.

Kendi isteğiyle sigorta yaptıran kişiler, gelirlerini kaybetmeleri hâlinde SGK’ye başvurarak sigortayı sonlandırmalıdır. Aksi hâlde gecikme faizi işlemeye devam eder. Sigortalı olma durumunun sona ermesi, sadece kişinin vefatıyla ya da emekli maaşı almaya hak kazanması ile mümkündür. Bu şartlar dışında isteğe bağlı olarak yapılan sigortalar, ancak kişinin özel talebiyle sonlandırılabilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

36 Oy

-

2,75 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Kira Kredisi Nedir? Nasıl Başvurulur? 7.06.2023

    Kira Kredisi Nedir? Nasıl Başvurulur?

  • Kredi Kartı Blokesi Nasıl Kaldırılır? 5.06.2023

    Kredi Kartı Blokesi Nasıl Kaldırılır?

  • Varant Hisse Nedir? 1.06.2023

    Varant Hisse Nedir?

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon