Her çalışan için işten çıkarılma süreci streslidir.
İçindekiler
Her çalışan için işten çıkarılma süreci streslidir. İşten çıkış ile birlikte gelir kaynağının kesilmesi ön görülemez maddi sıkıntılara yol açar. Hal böyle olunca yeni iş bulana kadar aradan geçen zaman diliminde harcamalarını yapabileceği bütçenin olmaması kişileri zor durumda bırakabilir.
1999 yılında 4447 sayılı kanuna dayanarak ortaya çıkan İşsizlik Fonu, işsiz kalma durumunda belli bir süreliğine işsiz kalan kişiye gelir sağlamak için oluşturulmuştur. Fon içerisinde biriken paralar işveren, sigortalı ve devletten alınır ve işsiz kaldığı dönemde, gerekli şartları sağlaması sonrasında işçiye verilir.
İşsizlik fonundan yararlanabilmek için öncelikle şartları taşımanız, sonrasında başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu konuda yetkili kurum İŞKUR olarak belirlenmiştir. Kurumun belirlediği şartları taşıyan her çalışan işsiz kaldığında ödenekten yararlanarak, yeni iş arama sürecinde maddi destek almış oluyor.
İşsizlik fonundan yararlanabilmek için belli başlı şartlar gerekmektedir. Bu koşulları taşımayan kişilere işsiz kalsalar dahi herhangi bir ödeme yapılmaz. İşsizlik maaşı şartları arasında şunlar yer almaktadır:
İşsizlik maaşı alma koşullarını taşımayan kişilere, çalışırken adına işsizlik sigortası primi yatırılsa dahi herhangi bir ödeme yapılmaz. Bu nedenle kişiler kuruma işsizlik ödeneği için başvuru yaptıklarında şartları taşıyıp taşımadıklarını mutlaka incelemeliler.
Zorunlu Trafik Sigortası Hesapla
İş akdinin sonlandırılmasını takip eden 30 gün içerisinde kişinin bu konuda tek yetkili kurum olan İŞKUR’a başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru için şu işlemleri takip edebilirsiniz:
İşsizlik ödeneğini almaya hak kazandığınızda ödeme planını görebilmek için online işlemlerden “Tazminat ve Fon” kısmından tüm planı sorgulayabilirsiniz.
İşsizlik fonundan yararlanabilmek için ayrıca iş almaya hazır olmak da gerekmektedir. Kısacası İŞKUR’a iş arama kaydının da yapılması gerekiyor. Aksi takdirde tüm şartları sağlasanız dahi sistem sizin iş almaya hazır olmadığınızı düşünerek, fondan yararlanmanıza engel olacaktır. Başvuru yapmadan önce iş arama kaydı yaptırmanız sizin yararınıza olacaktır.
Kişinin ayrıldığı işinde son dört ayda aldığı maaş göz önüne alınarak, sigortadan alacağı prim belirlenir. Buna göre günlük kazancının brüt yüzde 40’ı göz önüne alınır. Hesaplanan işsizlik ödeneği brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. Ayrıca damga vergisi dışında herhangi bir kesintiye uğramadan ihtiyaç sahibi işsize ödemesi yapılır.
Fondan yararlanmak için yapılan başvuruların ardından takip eden ayın sonuna kadar tüm işlemler sonuca ulaştırılır. Her ayın 5’inde işsiz kişinin adına PTT şubelerine yatırılır. Kişi T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı ile maaşını çekebilir.
Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan ödemelerin tarihi, gerekli görülmesi durumunda öne çekilebilir ya da ileriye atılabilir. Bu konuda tek sorumlu bakanlıktır.
İşsizlik fonundan yararlanma süresi belirlenirken hizmet akdinin sona ermesinden önceki üç yıla bakılır. Bu durumda:
Fondan yararlanırken yanında bazı hakları da getirmektedir. Böylece kişi işsiz kaldığı dönemlerde birçok konudan muaf olur. Kapsam içerisine dahil olan hizmetler:
Fona yatırılacak primler, sigortalının aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanır. Buna göre yüzde 1 çalışan, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 devlet tarafından ödenir. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primi ödeyenlerden ise yüzde 1 sigortalıdan, yüzde 2 işverenden kesinti yapılarak, birikim yapılır.
İşsizlik fonundan yararlanırken, iş bulan kişilerin maaşları otomatik olarak kesilir. Ancak yeniden işsizlik fonundan yararlanmak için gerekli şartları yerine getiremeden işsiz kalan kişi, daha önce aldığı ve yarım kalan ödeneğini yeniden başlatabilir. İŞKUR’a yapılan başvuru neticesinde yarıda kesilen ödenek, tekrar hak sahibine tahsis edilir.
Ancak girilen işte yeni hak sahipliği kazanacak şartları yerine getirecek şekilde işsiz kalınması durumunda yarım kalan ödenek ödenmez. Bu durumda kişiye yeni hak sahipliğinden doğan maaş ödenir.
İşsizlik maaşı, işçiye en büyük destektir. Yeniden iş arama süreci içerisine giren kişi, bu zaman aralığında devletin biriktirdiği fon sayesinde maddi kesintiye uğramamış olur. Böylece sigortalı çalışan hiçbir şekilde mağdur olmaz ve ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamaya devam eder. Sigortalı bir çalışan iseniz ve işsiz kaldıysanız fona başvurarak bu imkandan yararlanabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.