hangikredi.com

İşsizlik Maaşı Yardımı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 31.03.2021 Güncelleme Tarihi: 10.05.2023

İşsiz kalan binlerce kişinin geçim kaynağı, çalışmadıkları durumlarda devlet tarafından onlara ödenen maaşlar ile karşılanmaktadır.

İşsizlik Maaşı Yardımı Nedir?
İşsizlik maaşına dair tüm detaylar blog yazımızda!

Ekonomik faaliyetlere bağlı olarak gelişen para ve komisyon artışları, dolar ve döviz kurları düşüşleri ve daha birçok finansal değişim beraberinde birçok sorunu da getirebiliyor. Bazen olumlu seyreden para miktarı ve kur düşüşleri bazen de olumsuz seyredebiliyor. Bu gibi durumlarda işverenler ve çalışanlar zor durumda kalabiliyor.

Özellikle de bugün hala mücadelesini vermekte olduğumuz Covid-19 salgınına bağlı olarak işsizlik oranı birden tırmanışa geçti.

Ekonomideki dalgalanmalar nedeniyle işinden olan işçilerin çoğuna iş yerleri veya işverenleri aylık gelir sağlayacak işsizlik maaşı vermektedirler. Bu sayede verilen maaşlar kısa bir süreliğine de olsa işsiz kalanların derdine deva olmuştur.

Kamu bankaları başta olmak üzere dönemsel olarak özel bankaların da katılım gösterdikleri en uygun kredi seçeneklerinden biri de destek kredisidir. "Kamu Bankalarından Destek Kredisi" yazısını incelemeyi unutmayın!

Covid-19 salgının ne zaman biteceği yönünde henüz hiç kimsenin kesin bir fikri bulunmamaktadır.Bu süreçte yapılması gereken işsiz kalan vatandaşlara belli başlı iş fırsatları sunmaya veya işsizlik maaşı, yardımı ödeyerek bir süre onların ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri desteği sağlamaktır. Bu yazının tamamında işsizlik maaşı ile ilgili birçok soru ve yanıt yer almaktadır. Pandemi sürecinde işsiz kalan ve daha öncesinden de uzun süredir çalışmayan kişilerin işsizlik maaşından yararlanmaları için yapmaları gerekenler aşağıda adım adım verilmiştir.

Ülkemizde ve Dünyada İşsizlik Maaşı

Dünya genelinde yayılan Korona virüs sebebiyle işsiz kalan birçok işçi kendisinin ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi. Çoğu işçi ücretsiz olarak izne çıkarılırken çoğu çalışan da süresiz izne çıkarıldı. Bu durumdan mağdur olan çalışanlar, işçiler ve hatta bazı işverenler umudunu işsizlik maaşında buldu.

Salgının seyri artarken işsizlik oranı da artmaya devam ediyor. İşsiz kalan çoğu vatandaş İŞKUR’a müracaat ederek iş arama çabasına giriyor veya günlük işlerden herhangi biri de olsa işçiler bu başvurularını hala da devam ettiriyor. Özellikle de süresiz izne ayrılan ve aynı şekilde ücretsiz izne ayrılan bütün çalışanların iş başvurusu yapma çabası devam ediyor.  

Kısacası hem ülkemizde hem de dünyada işsizlik maaşı almaya hak kazananların çoğunun belli şartları taşıyor olması gerekir. Bu şartları taşıyan çalışanların sigorta prim günleri, çalıştıkları gün sayıları ve ne zamandan beri işlerinden ayrılmış oldukları önemli faktörler arasında yer alıyor. Peki, işsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı alabilmek için hangi şartları taşıyor olmak gerek? 

İşsizlik Maaşı Nedir?

İşsizlik maaşı; işsiz kalan sigortalı çalışanların uğradıkları gelir kayıplarını engellemek ya da bu kayıpları en aza indirmek için kendisinin ve aile bireylerinin gereksinimlerini karşılayabilecekleri bir yardım maaşıdır.

Devlet tarafından ödenen bu maaş, kişilerin bir süreliğine ihtiyaç duydukları şeylerden mahrum kalmamalarını ve aileyi geçindirmelerini sağlamaktadır. Aslında bu maaş devlet tarafından ödense de maaşın temeli sigortalı olan işçilerin çalıştıkları süre boyunca işçi, işveren ve devletin de katkısı ile yaratılan bir İşsizlik Sigortası Fonu tarafından ödenir.

İşten çıkış ile birlikte gelir kaynağının kesilmesi ön görülemez maddi sıkıntılara yol açar. Hal böyle olunca yeni iş bulana kadar aradan geçen zaman diliminde harcamalarını yapabileceği bütçenin olmaması kişileri zor durumda bırakabilir. "İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir?" yazımız üzerinden detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Yardımı Ne Kadar?

Bir kişinin alacağı işsizlik maaşı belirli bir prosedüre göre hesaplanır. Kişinin çalıştığı son 4 aylık süresi içerisinde prim esas kazanç üzerinden hesaplanır. Çalışan kişinin son 4 ayda kazandığı günlük brütün %40’ı alınır ve güncel olan asgari ücretin %80’ini geçmeyecek bir şekilde belirlenmektedir. Yani başka bir tanımla en düşük işsizlik maaşı asgari ücretin %40’ı en yüksek yardım maaşı da brüt asgari ücretinin %80’i olabilmektedir.

İşsizlik Maaşının Vergi Kesintisi Var mı?

Maaşların çoğunda belli bir vergi kesintisi uygulanmaktadır. Buna işsizlik maaşı da dâhildir. İşsizlik maaşı üzerinden yapılan vergi kesintisi yalnızca %07.59 oranındadır. Bu alınan vergi kesintisine de damga vergisi adı verilir. Kısacası damga vergisi dışında diğer vergiler alınmamaktadır.

İş Yerinden Kendi İsteği ile Ayrılan Biri İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Bir çalışan, çalıştığı işyerinden veya kurumdan kendi isteği ile ayrılıyor veya istifa ediyorsa işsizlik maaşı alma hakkına sahip olmamakta. Çalışan kişinin işsizlik maaşı alabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi üzerinden işten çıkış işlemleri yapılmakta ve geçerli Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanın işten ayrılış seçeneklerinden birini seçer.

İşsizlik Maaşından Faydalanma Şartları Neler?

  • Çalışanın kendi isteği dışında işsiz kalması,
  • Hizmet süresinin sona ermeden önceki son 120 gün hizmet süresine dâhil olmak,
  • Hizmet süresinin feshinden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primini ödemiş olmak,
  • Hizmet süresinin iptalinden sonraki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR şubelerine bireysel olarak ya da internet üzerinden başvurmak,

İşsizlik Maaşı Almak için Ne Kadar Süre Çalışmış Olmak Gerekiyor?

İşsizlik maaşı alabilmenin birkaç koşulu vardır. Bu koşullardan en önemlisi de çalışanın iş sürecinde elde ettiği gün sayıdır. Çünkü maaş alacak olan çalışanın işsizlik ücreti bu günler üzerinden hesaplanır. Öncelikle çalışan kişinin işten ayrılmadan önceki son 4 ayı boyunca kesintisiz olarak çalışmış olması gerekir. Buna ek olarak son 3 yıl içerisinde sigorta priminin gün sayısı en az 600 gün olmalıdır.

İşsizlik Maaşını Kaç Ay Boyunca Alabilirim?

İşsizlik maaşı alacak olan çalışanın maaşı alabileceği süre, işten çıktıktan sonra çalışan kişinin son 3 yıl içerisindeki sigorta primi gün sayısı üzerinden hesaplanmaktadır. Son 3 yılda en az 600 gün sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemiş olan ve bu şarta bağlı olarak 600 gün prim ödeyen bir çalışana 180 gün, 900 gün prim ödemiş olan bir çalışana 240 gün, aynı şekilde 1080 gün ve daha fazla çalışmış olan, prim ödeyen çalışana da 300 gün boyunca işsizlik maaşı verilebilir.

İşsizlik Maaşı için Nasıl Başvuru Yapılır?

İşsizlik maaşı için başvuru yapmak istediğinizde birtakım şartları sağlıyor olmanız gerekir. Bunların başında da başvuru yapabilmek için 30 günlük süreyi aşmış olmanız lazım. İşten ayrılan sigortalı çalışanın Sosyal Güvenlik Kurumu işten çıkış tarihi itibariyle 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimlerine gidebilir veya elektronik ortam üzerinden İŞKUR uygulamasını kullanarak iş aramakta olduğunuzu belirtebilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesilebilir?

İşsizlik maaşı almak isteyen çalışanlara İŞKUR tarafından verilmekte olan ve mesleğine uygun, son çalıştığı işteki ücret ve çalışma şartlarına yakın ve ikamet ettiği adresin belediye sınırları içerisinde olan bir işi haklı bir nedene bağlı olmadan reddetmesi sonucunda işsizlik yardımını, maaşını alma hakkını kaybeder. Buna ek olarak da kalan diğer aylarında ödemesini alamaz ve hak sahipliğe de sona erer.

Yardım maaşı alan kişilerin gelir getiren bir işte çalışması ya da herhangi bir SGK kuruluşundan yaşlılık maaşı aldığı tespit edildiği takdirde işsizlik maaşı alma hakkı son bulur. Ayrıca İŞKUR’un yönlendirmiş olduğu mesleki eğitim ve geliştirme kurslarına katılmaya yönelik çağrıya yanıt vermeyen, bu yönlendirmeleri reddeden veya kabul edip de sonrasında herhangi bir haklı sebep olmadan devamsızlık yapan kişilere de bu maaş ödenmez.
 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?