Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Tüm Bankaların IBAN Sorgulama Adresleri

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 14.07.2020 Güncelleme Tarihi: 16.03.2023

International Bank Account Number’ın kısaltılması olarak hayatımıza giren IBAN kavramı, en çok kullanılan bankacılık terimlerinden biri.

Tüm Bankaların IBAN Sorgulama Adresleri
İster büyük bir şirket sahibi olun, ister kendi halinde bankacılık işlemlerinizi gerçekleştiriyor olun mutlaka IBAN ile bir işiniz oluyor.

SDSD International Bank Account Number’ın kısaltılması olarak hayatımıza giren IBAN kavramı, en çok kullanılan bankacılık terimlerinden biri. İster büyük bir şirket sahibi olun, ister kendi halinde bankacılık işlemlerinizi gerçekleştiriyor olun mutlaka IBAN ile bir işiniz oluyor.

Başka birine para göndermek, size gönderilecek para için referans vermek, ödemelerinizi yapmak, kredi ödemek, online ödeme gerçekleştirmek gibi birbirinden farklı konular için IBAN numarası gerekli.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de bankaların kendi sistemleri dahilinde belli IBAN kalıpları var ve bu kalıplar müşteri numaralarına göre değişiklik göstererek kişiselleşiyor. Peki IBAN numaralarının tamamı herkese açık mı? Açık değilse IBAN sorgulama işlemlerini nasıl yapabilirsiniz? Tüm bunları kavramak için belli temel bilgilere hakim olmak gerekiyor. 

*En çok tercih edilen 30 bankada bulunan ya da bulunmasını istediğiniz mevduat hesaplarınızın getirisinin ne olacağını mevduat faizi hesaplama sayfamızda kontrol edebilirsiniz.

IBAN Numarası Kaç Haneli?

IBAN numaralarının tamamı, alfabetik ve rakamsal olmak üzere maksimum 34 haneden oluşabilir. Hangi ülkede olursanız olsun aynı formül üzerinden basamaklar belirlenir. Bankanın bulunduğu ve ana işlem yaptığı ülkeye bağlı olarak başındaki ilk iki harf değişiklik gösterir.

Yani her IBAN numarasının başında, bankanın bağlı olduğu ülkenin kodu bulunur. Türkiye’deki bütün IBAN numaralarının başında TR bulunmasının sebebi de bu.

Türkiye’de tüm bankaların IBAN numarası tam olarak 26 haneden oluşuyor. Az önce de belirttiğimiz gibi başta yer alan TR kodundan sonra gelen 24 numara ile devam ediyor. TR’den sonra gelen 5 hane, hesabın açık olduğu bankanın kendi kodunu içeriyor.

Yine uluslararası olarak uygulanan bir sistem olarak, her bankanın kendine özgü kodu bulunmakta. Hemen ardından gelen tek haneli rezerv numarası ve genelde 0 olarak kullanılır. Sona kalan 16 hane ise müşteriye hesap açtığında verilen hesap numarası ile aynıdır. 

Bankaların IBAN Kodları Nelerdir?

Her bankanın IBAN kodları birbirinden farklı. Bazıları iki basamaklı iken bazıları 5 basamaklı olabilir. Bu yüzden tam bir IBAN numarası üzerinde bankalara ayrılan kod bölümü başına 0 eklenerek 5 haneye tamamlanabilir. Aşağıda IBAN kodları bulunan tüm kurumları ve kodlarını görebilirsiniz:

Banka İsmi IBAN Kodu Banka İsmi IBAN Kodu
Akbank 46 Aktif Bank 143
Albaraka Türk 203 Alternatif Bank 124
Anadolu Bank  135 Birleşik Fon Bankası 29
Burgan Bank  125 Citibank 92
Denizbank  134 Fibabanka 103
QNB Finansbank 111 Garanti BBVA 62
Halk Bankası 12 HSBC Bankası 123
ING 99 İş Bankası  64
Kuveyt Türk 205 Odea Bank  146
Şekerbank  59 TEB  32
Türkiye Finans 206 Vakıfbank  15
Yapı Kredi 167 Ziraat Bankası  10

Yukarıda güncel olarak verilmiş olan bankaların IBAN kodları ile IBAN formülünü dikkate alarak tam bir numarayı çözmek mümkün. Yine de bir kişinin hesabına yönelik işlem yapılacaksa, müşteri numarasının bilinmesi gerektiğini de unutmayın. Bankaların IBAN kodu kurumun kapanması gibi kesin durumlar dışında değişmez bilgilerdir. 

IBAN Numarasını Nasıl Öğrenebilirim?

Para gönderme ve ödeme yapma gibi işlemler için IBAN bilgilerinin elinizde olması gerekiyor. Ödemeler için kurumsal olan hesap ve IBAN numaraları açıkça paylaşılıyor olsa da kişisel hesapların numaralarını bankalardan edinmeniz mümkün değil.

Kişiye özel ve hesap bilgileri dahilinde gizlilik şartlarıyla korunuyor ve kişinin kendisi hariç kimseye bilgilendirme yapılmıyor. Peki kendi IBAN numaranızı nasıl öğrenebilirsiniz?

  • Banka şubesinden dilediğiniz zaman müşteri bilgileriniz ve IBAN numaranızı öğrenebilirsiniz.
  • Banka kartı ile ATM’den giriş yaparak, hesabınıza ait bilgileri görebilirsiniz. 
  • İnternet bankacılığından hesaplarım sekmesine girerek, istediğiniz hesabın IBAN numarasına ulaşabilirsiniz. 
  • Bankaların mobil uygulamalarındaki hesabım sekmesinden öğrenebilirsiniz. 
  • Bankaların hesabı ilk açtığınızda size teslim ettiği banka cüzdanından görebilirsiniz. 
  • Bankaların resmi sitelerinde yer alan IBAN hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz. 

IBAN Sorgulama Hesaplama Nedir?

IBAN numarasını hesaplama yöntemi çok basit olsa da bankalar kendi web siteleri üzerinden, müşteri numaralarını bilen kullanıcılar için otomatik hesaplama yapıyor.

Bankaların internet adresleri üzerinden şube kodu ve hesap numarasını giriş yaparak anında IBAN numarasını öğrenebilirsiniz. Bu iki bilgilendirmenin yanında, her banka ek olarak bir iki giriş daha yapılmasını isteyebilir. Bankaların istedikleri numaralara sahipseniz, otomatik giriş yaparak saniyeler içinde IBAN numarasına ulaşmanız mümkün. 

*Birikimlerinizi belli dönemler dışında çekmemeniz ve üstüne faiz ile kar elde ettiğiniz vadeli mevduat seçenekleri için her banka farklı imkan sunuyor. Bankaların birbirinden farklı avantajlı faiz imkanlarını öğrenmek için vadeli mevduat faizi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bankaların IBAN Hesaplama Adresleri Nelerdir?

Türkiye’de IBAN sorgulama sistemlerini en iyi kullanan bankaların linklerini aşağıdan bulabilirsiniz. 

Kredi Kartlarında IBAN Numarası Geçerli mi?

IBAN numarasına bağlı hesaplarınıza kredi kartı tanımlanması mümkün. Buna rağmen IBAN numarası ile direkt olarak kredi kartı işlemleri yapılamaz. Sadece vadeli ya da vadesiz mevduat hesapları için IBAN numarası aktif bir şekilde kullanılabilir. 

IBAN Numarası Hangi İşlemler İçin Kullanılır?

IBAN numarası, öncelikli olarak para transferlerinin gerçekleşmesi için kullanılır. Havale ya da EFT fark etmeksizin, IBAN numarası üzerinden işlem yapılması mümkün. Aynı bankadaki başka bir hesaba para göndermek anlamına gelen havale işlemlerinde çoğu zaman sadece IBAN numarası yeterli oluyor.

Başka bankadaki hesaba para göndermeyi sağlayan EFT işlemleri için ise IBAN numarasının yanında, alıcı olan kişinin kimlik numarası da istenen bilgiler arasında yer alabilir. Genelde son güncellemeler neticesinde kimlik numarası zorunlu doldurulması gereken alanlardan değil. 

IBAN Numarasının Doğru Olduğundan Nasıl Emin Olabilirim?

IBAN numarası çok uzun ve ezberlemesi zor olduğu için yazıya geçirirken bile yanlışlık olabilir. Bu yüzden para gönderme işlemleri sırasında dikkatli olmak gerekiyor. Eğer işlemlerinizi online olarak internet bankacılığı ya da mobil uygulamadan yapıyorsanız, IBAN numarasına para gönderme yaptıktan sonra, onaylama aşamasında alıcının adı, soyadı ve bankası çıkmakta.

Bu şekilde hesabın doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. İşlemlerinizi direkt şubeden yapıyorsanız da şubedeki işlemi gerçekleştiren gişe görevlisi ile doğru hesap olup olmadığını doğrulayabilirsiniz. 

IBAN Numarasıyla Yurt Dışı İşlemlerimi Yapabilir miyim?

Bankacılık işlemlerinde konu yurt dışı olduğunda belli prosedürler ortaya çıkmakta. Yapmak istediğiniz şey sadece para göndermek ya da para almaksa IBAN numarası ile bu süreci kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.

Uluslararası Banka Numarası anlamına gelen IBAN ile yurt dışındaki herhangi bir hesaba para gönderebilir ya da başkalarının size para göndermesini sağlayabilirsiniz. Buradaki tek durum, kurlara bağlı olarak bankaların yaptığı kesinti işlemleridir.

Bankadan bankaya yurt dışı para transferlerinde kesintiler değişiyor. Kurumların kendi internet siteleri üzerinden bu kesintilerin oranlarını kontrol edebilirsiniz. 

Her Banka Müşterisi IBAN Numarası Alabilir mi?

IBAN numarası bankaların müşterilerine sağladığı bir ayrıcalık değil, direkt olarak tanımlanan bir numaradır. Bankadan ekstra bir talepte bulunmadan, kendinize hesap açtığınız anda otomatik olarak IBAN numaranız da oluşturuluyor. Sonrasında bu numara ile işlemlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. 

Yanlış IBAN Numarasına Para Gönderirsem Ne Olur?

IBAN numarası çok uzun basamaklı olduğu için para gönderme işlemlerinde bazı karışıklıklar yaşanabiliyor. Bir sayıyı bile hatalı yazmak farklı kişiye para aktarılmasına sebep olabilir.

Dijital ortamda işlemi onaylamadan önce alıcının bilgilerini bir kez daha görme imkanı bulunmasına karşın, gözden kaçabilir. Böyle bir durumda direkt olarak bankanızla iletişime geçerek, anında yanlışlık olduğunu bildirmeniz gerekiyor.

*Şirketleriniz ya da ticari işlemleriniz için gerekli olan ticari kredi kartı sayfamızdan gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Eğer yanlışlıkla para gönderilen alıcı ile aynı bankadaysanız, yani işlem havale ise şubenin kısa sürede bu kişiye ulaşması mümkün oluyor. Sonucunda da alıcı olan kişi bankaya davet ediliyor ve karşılıklı olarak durumun düzeltilmesi için işlemler başlatılıyor. Başka bir bankanın müşterisine para gönderilmesi durumunda, bu kişinin bulunması biraz daha zor olsa da yine aynı prosedürler uygulanıyor. 

Paranın gönderildiği hesabın sahibi yardımcı olarak parayı geri vermeyi kabul ettiğinde herhangi bir sorun olmuyor. Fakat bunun aksi durumların da yaşanması olası. Alıcı parayı çoktan görüp çekmiş ve harcamış olabilir ya da hiçbir durum olmadan parayı geri vermeyi reddedebilir.

Böyle bir durumda gönderen kişinin dava açıp, yanlış alıcıya para gönderdiğini kanıtlaması gerekiyor. Dolayısıyla paranın miktarı ne olursa olsun, alıcı tarafın anlaşmaya varmaması yasal süreci de beraberinde getiriyor. 

IBAN numaralarında yanlışlık olmaması için gönderim yaptığınız şube, ATM ya da mobil uygulama üzerinden dikkatli bir şekilde işlemi onaylamalısınız. Numarayı girdikten sonra karşınıza çıkan alıcı bilgilerinden emin olduktan sonra onaylama butonuna tıklayarak, anında işlemin gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.

*Henüz kredi kartlarının avantajlı dünyasına adım atmadıysanız kredi kartı sayfamızdan tüm detayları, kullanım şartlarını ve başvuru süreçlerini öğrenebilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Hesapla

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

4 Oy

-

4,75 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon