hangikredi.com

IBAN Nasıl Sorgulanır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 14.07.2020 Güncelleme Tarihi: 10.07.2024

International Bank Account Number’ın kısaltılması olarak hayatımıza giren IBAN kavramı, en çok kullanılan bankacılık terimlerinden biri.

IBAN Nasıl Sorgulanır?
İster büyük bir şirket sahibi isterse bireysel olarak bankacılık işlemlerini gerçekleştiren biri olun mutlaka IBAN kullanmanız gerekiyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de bankaların kendi sistemleri dâhilinde belli IBAN kalıpları var. Bu kalıplar, müşteri numaralarına göre değişiklik göstererek kişiselleşiyor. HangiKredi olarak bu yazımızda IBAN ile ilgil ayrıntılı bir rehber hazırladık.

IBAN Nedir?

Harf ve rakamlardan oluşan IBAN; banka hesabını gösteren, havale ve EFT ile para gönderme ve gelen transferleri kabul etme gibi işlevleri olan bir karakterler bütünüdür. Herhangi bir bankada mevduat hesabı olan her bir tüketici için özel olarak oluşturulan bir çeşit elektronik adrestir. Uluslararası Banka Hesap Numarası olarak da bilinen bu kod, dünyanın her yerinde geçerlidir.

Para transferi ve ödemeler ile ilgili işlemlerde IBAN numarası gereklidir. IBAN’ların bağlı olduğu hesaplar için genellikle bir banka kartı çıkartılır. Hesaptaki para, bu kart aracılığı ile kullanılır. Bu noktada banka kartı kullanma yaş sınırı uygulamasını hatırlatmakta fayda var. Yani 18 yaşından küçük olanlar banka kartı ve IBAN kullanamıyor.

Henüz kredi kartlarının avantajlı dünyasına adım atmadıysanız kredi kartı sayfamızdan tüm detayları, kullanım şartlarını ve başvuru süreçlerini öğrenebilirsiniz.

IBAN Numarası Kaç Hanelidir?

Uluslararası Banka Hesap Numarası standardına göre her bir IBAN, en fazla 34 karakter içerebilir. Türkiye standartlarında ise IBAN’lar 26 hanelidir. Bu 26 hanenin ilk ikisi harf, kalan 24 tanesi rakamdır. Genel olarak IBAN; ülke kodu, banka/şube kodu, rezerv numarası ve hesap numarasından oluşan bir kombinasyondur.

IBAN numaralarının başında, hesabın bulunduğu ülkenin kodu yer alır. Türkiye’nin kodu TR olduğu için ülkedeki tüm numaralar bu kısaltma ile başlar. Ülke kodundan sonraki 5 rakam, IBAN şube kodunu ifade eder. Ardından gelen rezerv numarası çoğunlukla 4 adet 0 şeklindedir. Son kısımdaki 16 hane ise tüketicinin hesap numarasıdır.

IBAN Sorgulama Hesaplama Nedir?

IBAN numarasını hesaplama yöntemi çok basit olsa da bankalar, işlemi kendi web siteleri üzerinden müşteri numaralarını bilen kullanıcılar için otomatik şekilde yapabiliyor. Bankaların internet adresleri üzerinden şube kodu ve hesap numarası bilgileriyle IBAN’ınızı öğrenebilirsiniz. Bankalar, ek olarak bir iki giriş daha yapılmasını isteyebilir. Kurumun istediği numaralara sahipseniz otomatik giriş yaparak saniyeler içinde IBAN numarasına ulaşmanız mümkün.

IBAN Numarası Nasıl Alınır?

IBAN, çok sayıda karakter içerdiği için ezberlemesi zor bir numara. Bu nedenle kullanılması gerektiğinde mutlaka IBAN kontrolü yapılması gerekir. Dijital bankacılık hizmetleri sayesinde bu numaraya ulaşmak son derece hızlı ve kolay hâle geldi. IBAN numarası alınabilen kanallar şu şekilde sıralanabilir:

  • Mobil uygulamadaki hesap bilgileri sekmesi
  • İnternet şubesindeki hesap bilgileri sayfası
  • Hesap açılışında teslim edilen fiziksel hesap cüzdanı
  • ATM’lerdeki ilgili menüler
  • Çağrı merkezi ve müşteri hizmetleri
  • Banka şubeleri
  • Bankaların internet sitelerinde bulunan IBAN sorgulama ve hesaplama araçları

IBAN, her bankanın belirli bir format ve hesap yapısına göre oluşturduğu bir kodlamadır. Numaranızı aldıktan sonra IBAN’a para gönderme ve uluslararası para transferi gibi işlemler yapmaya başlayabilirsiniz. IBAN isim bulma ve sorgulama, banka şubelerinden gerçekleştirilebilir.

Çağrı Merkezi Aracılığıyla

Finansal kuruluşların telefon bankacılığı adı altında hizmet veren çağrı merkezleri, pek çok bilgiye ulaşma imkânı sunan bir kanaldır. İlgili bankanın müşteri hizmetleri numarasını aramak suretiyle IBAN sorgulamak ve öğrenmek mümkündür. Fakat bu işlem, sadece hesap sahibi tarafından yapılabilir. Ayrıca işlemlere başlamadan önce çeşitli güvenlik sorularına doğru cevaplar verilmesi gerekir.

İnternet Bankacılığıyla

İnternet bankacılığı, kolay kullanılabilen ve hemen her bilgiyi tek bir çatı altında toplayan bir kanaldır. Bu yöntemle IBAN numarası almak için öncelikle bir internet bankacılığı hesabına sahip olmalısınız. Ardından şifre ile giriş yaptığınızda sahip olduğunuz kartları ve hesapları kolayca görüntüleyebilirsiniz.

IBAN Numarası Nasıl Öğrenilir?

Para gönderme ve ödeme yapma gibi işlemler için IBAN bilgilerinin elinizde olması gerekiyor. Kurumsal hesap ve IBAN bilgileri genellikle açıkça paylaşılıyor. Ancak kişisel hesapların numaralarını bankalardan edinmeniz mümkün değil. IBAN, kişiye özel ve hesap bilgileri dâhilinde gizlilik şartlarıyla korunuyor. Dolayısıyla kişinin kendisi hariç kimse IBAN no öğrenme işlemini gerçekleştiremez. Peki kendi IBAN’ınızı nasıl öğrenebilirsiniz?

  • Banka şubesinden
  • Banka kartı ile ATM’den giriş yaparak
  • İnternet bankacılığından hesaplarım sekmesine girerek
  • Bankaların mobil uygulamalarındaki hesap sekmesinden
  • Hesap açılışında verilen banka cüzdanından
  • Bankaların resmî sitelerinde yer alan hesaplama araçları ile

Yukarıda sıralandığı üzere IBAN numarasını öğrenmek için pek çok yöntem bulunuyor. Bankanızla iletişime geçerek kolayca IBAN numaranızı öğrenmeniz ve finansal işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün olur. Şirketleriniz ya da ticari işlemleriniz için gerekli olan ticari kredi kartı sayfamızdan gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Bankaların IBAN Kodları Nelerdir?

Her bankanın IBAN kodu birbirinden farklı. Bazıları iki basamaklı iken bazıları daha fazla olabilir. Aşağıda IBAN kodları bulunan tüm kurumları ve kodlarını görebilirsiniz:

Banka İsmi   IBAN Kodu   Banka İsmi   IBAN Kodu  
Akbank 46 Aktif Bank 143
Albaraka Türk 203 Alternatif Bank 124
Anadolu Bank 135 Birleşik Fon Bankası 29
Burgan Bank 125 Citibank 92
Denizbank 134 Fibabanka 103
QNB Finansbank 111 Garanti BBVA 62
Halk Bankası 12 HSBC 123
ING Bank 99 İş Bankası 64
Kuveyt Türk 205 OdeaBank 146
Şekerbank 59 TEB 32
Türkiye Finans 206 VakıfBank 15
Yapı Kredi 167 Ziraat Bankası 10

Yukarıda güncel olarak verilmiş olan kodlar ile IBAN formülünü dikkate alarak tam bir numarayı çözmek mümkün. Yine de bir kişinin hesabına yönelik işlem yapılacaksa müşteri numarasının bilinmesi gerektiğini de unutmayın. Bankaların IBAN kodu, kurumun kapanması gibi kesin durumlar dışında değişmez bilgilerdir. En çok tercih edilen bankaların mevduat getirisini öğrenmek isterseniz HangiKredi mevduat faizi hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Bankaların IBAN Sorgulama Adresleri Nelerdir?

Bankaların IBAN sorgulama hizmetine genellikle internet bankacılığı veya mobil uygulamaları aracılığıyla erişilebilir. Ayrıca bazı bankaların IBAN sorgulama için özel olarak tasarlanmış web sayfaları da bulunabilir. Türkiye’de IBAN sorgulama sistemlerini en iyi kullanan bankaların linklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Ziraat Bankası IBAN Sorgulama
İş Bankası IBAN Sorgulama
Garanti Bankası IBAN Sorgulama
Cepte TEB IBAN Sorgulama
Yapı Kredi IBAN sorgulama
HSBC IBAN Sorgulama
Türkiye Finans IBAN Sorgulama
Kuveyt Türk IBAN Sorgulama
OdeaBank IBAN Sorgulama
VakıfBank IBAN Sorgulama
ING Bank IBAN Sorgulama
Ziraat Katılım IBAN Sorgulama
Fibabanka IBAN Sorgulama

Her bankanın kendi internet sitesinde veya mobil uygulamasında IBAN sorgulama aracı bulunur. Dilerseniz tablodaki adresleri ziyaret ederek IBAN sorgulama işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

IBAN Numarası Hangi İşlemler İçin Kullanılır?

IBAN, öncelikli olarak para transferlerinde kullanılır. Havale ve EFT fark etmeksizin IBAN üzerinden işlem yapmak mümkün. Aynı bankadaki başka bir hesaba para göndermek anlamına gelen havale işlemlerinde çoğu zaman sadece IBAN yeterli oluyor.

Başka bankadaki hesaba para göndermeyi sağlayan EFT işlemleri için ise IBAN numarasının yanında alıcı olan kişinin kimlik numarası da istenebilir. Son güncellemeler neticesinde kimlik numarası zorunlu doldurulması gereken bir alan olmaktan çıktı.

IBAN ile Nasıl Para Gönderilir?

IBAN ile para gönderme işlemi en güvenli para transfer yöntemlerinden biridir. Üstelik en sık yapılan dijital bankacılık işlemleri arasında yer alır. Bu işlemde hata riski son derece düşüktür. Numara doğru yazıldığında para doğrudan ilgili kişinin hesabına ulaşır. Hem dijital hem de fiziksel yollarla para göndermek mümkündür.

Mobil Uygulama Üzerinden IBAN ile Para Gönderme

Para göndermek için en çok kullanılan kanallardan biri de mobil uygulamalardır. Her bankada işlemin yapılacağı adımlar farklılık gösterebilir; fakat genellikle birbirine benzer şekildedir. Para transferi ile ilgili menüden IBAN ile para gönderme seçilir. Paranın gönderileceği hesap seçilir ve alıcının IBAN’ı ile adı ve soyadı yazılır. Gönderilecek tutar girilir, ardından işlemi tamamlayacak olan butona basılarak para gönderilir.

ATM’den Kartsız İşlem ile IBAN’a Para Gönderme

Elde nakit olarak bulunan parayı da IBAN’a göndermek mümkündür. Bu işlem için ATM kullanılır; fakat bir kart olmasına gerek yoktur. Ardından aşağıdaki bilgileri girerek nakit paranızı ATM’ye yatırabilirsiniz.

  • Göndericinin ve alıcının telefon numarası
  • Göndericinin ve alıcının T.C. kimlik numarası
  • Alıcının IBAN’ı

Kartsız işlemle para gönderme seçeneği kullanılabilir. ATM’ye kart takmadan önce “Kartsız İşlemler” şeklinde bir buton görünür. Bu butona basıldığında “para transferi, para gönderme, para yatırma” gibi isimlere sahip olabilecek seçenekler çıkar. İşlemlerinizi buradan tamamlayabilirsiniz.

Yanlış IBAN Numarasına Para Gönderilirse Ne Olur?

IBAN numarası çok uzun basamaklı olduğu için para gönderme işlemlerinde bazı karışıklıklar yaşanabiliyor. Bir sayıyı bile hatalı yazmak farklı kişiye para aktarılmasına sebep olabilir. Dijital ortamda işlemi onaylamadan önce alıcının bilgilerini bir kez daha görme imkânı bulunsa da küçük hatalar gözden kaçabilir. Böyle bir durumda direkt olarak bankanızla iletişime geçerek işlemde bir yanlışlık olduğunu bildirmeniz gerekiyor.

Eğer yanlışlıkla para gönderilen alıcı ile aynı bankadaysanız; yani işlem havale ise şubenin kısa sürede bu kişiye ulaşması mümkün oluyor. Sonucunda da alıcı olan kişi bankaya davet ediliyor ve karşılıklı olarak durumun düzeltilmesi için işlemler başlatılıyor. Başka bir bankanın müşterisine para gönderilmesi durumunda bu kişinin bulunması biraz daha zor olsa da yine aynı prosedürler uygulanıyor.

Paranın gönderildiği hesabın sahibi, iadeyi kabul ettiği takdirde herhangi bir sorun olmuyor. Fakat bunun aksi durumların da yaşanması olası. Örneğin; alıcı parayı çoktan görüp çekmiş ve harcamış olabilir ya da parayı geri vermeyi reddedebilir. Böyle bir durumda gönderen kişinin dava açarak yanlış alıcıya para gönderdiğini kanıtlaması gerekiyor. Dolayısıyla paranın miktarı ne olursa olsun alıcı tarafın anlaşmaya varmaması, yasal süreçleri de beraberinde getiriyor.

IBAN Numarasının Doğru Olduğundan Nasıl Emin Olabilirim?

IBAN, uzun ve ezberlemesi zor bir numara. Dolayısıyla yazıya geçirirken bile yanlışlık olabilir. Bu yüzden para gönderme işlemleri sırasında epey dikkatli olmak gerekiyor. Eğer işlemlerinizi online olarak internet bankacılığından ya da mobil uygulamadan yapıyorsanız IBAN’a para gönderdikten sonra onaylama aşamasında alıcının adı, soyadı ve bankası çıkacaktır.

IBAN numaralarında yanlışlık olmaması için gönderim yaptığınız şube, ATM ya da mobil uygulama üzerinden dikkatli bir şekilde işlemi onaylamalısınız. Numarayı girdikten sonra karşınıza çıkan alıcı bilgilerinden emin olduktan sonra onaylama butonuna tıklayarak anında işlemin gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde hesabın doğru olup olmadığı da kontrol edilebilir. İşlemlerinizi direkt şubeden yapıyorsanız yetkili kişilerden destek alarak hesabınızı doğrulayabilirsiniz.

IBAN Numarasıyla Yurt Dışı İşlemleri Yapılabilir mi?

Bankacılık işlemlerinde konu yurt dışı olduğunda belli prosedürlerden söz edilebilir. Yapmak istediğiniz işlem sadece para göndermek ya da almaksa IBAN ile bu süreci kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. Uluslararası Banka Numarası anlamına gelen IBAN ile yurt dışındaki herhangi bir hesaba para gönderebilir ya da hesabınıza transfer yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken husus, bankaların kurlara bağlı olarak yaptığı kesinti işlemleridir. Bankaların yurt dışı para transferlerinde yaptığı kesintiler, kuruma göre değişebilir. Dolayısıyla bankaların kendi internet siteleri üzerinden bu kesintilerin oranlarını kontrol etmelisiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 12.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?