Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Karekod ile Para Çekme İşlemleri

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 17.11.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

QR kod ile para çekme, finansal teknolojilerin tüketicilere sunduğu kolaylıklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Karekod ile Para Çekme İşlemleri
Kart, şifre ve ATM üzerindeki karmaşık işlere olan ihtiyacı ortadan kaldıran karekod teknolojisi, her banka müşterisinin kullanması gereken bir işlemdir.

Oldukça kullanışlı ve zaman kazandıran bir hizmettir. Tabii bu teknolojiden faydalanabilmek için nasıl çalıştığını ve nasıl kullanıldığını bilmek gerekir. Bilinçli bir şekilde kullanıldığında güvenlidir. Peki karekod ile nasıl para çekilir?

Karekod ile Para Çekme İşlemi Nedir? Nasıl Yapılır?

QR kod ile para çekme, son yıllarda akıllı telefonlar ile hayatımıza giren bir çeşit barkod üzerinden geliştirilmiş bir teknolojidir. Bankanın telefondaki mobil uygulaması ile ATM, bir karekod yardımı ile eşleştirilir ve bu sayede karta ve şifre girmeye gerek kalmadan para çekilebilir ve yatırılabilir. Karekod işlemi her bankada farklı bir menü altında olabilir fakat temelde aynı mantık üzerinden çalışır. Karekod ile para çekmek için izlenebilecek adımlar şu şekildedir:

  1. ATM’ye gidilir.
  2. Telefondan mobil uygulamaya giriş yapılır.
  3. QR kod ile para çekme menüsüne girilir.
  4. Paranın çekileceği hesap seçilir.
  5. Çekilecek olan tutar girilir ve uygulamaya kamera izni verilir.
  6. Uygulama içerisinde açılan kamera ATM ekranına tutulur.
  7. ATM ekranındaki karekod, açılan kamera ile okutulur.
  8. İşlemin onaylanmasının ardından ATM çalışır ve istenilen tutarda parayı verir.

Para Yatırma İşlemi de Yapılabilir mi?

Karekodun tek işlevi para çekme değildir. Pek çok banka, karekod ile para yatırma işlemine de izin verir. QR kod ile para yatırma adımları aşağıdaki gibidir.

  1. ATM’ye gidilir.
  2. Telefondan mobil uygulamaya giriş yapılır.
  3. QR kod ile para yatırma menüsüne girilir.
  4. Paranın yatırılacağı hesap seçilir.
  5. Yatırılacak olan tutar girilir. (Bazı bankalar tutar bilgisi istemeyebilir.)
  6. Uygulamaya kamera izni verilir ve uygulama içerisinde açılan kamera ATM ekranına tutulur.
  7. ATM ekranındaki karekod, açılan kamera ile okutulur.
  8. Kod okunduktan sonra ATM’nin para yatırma haznesi açılır.
  9. Açılan hazneye para koyulur.
  10. Ekranda onay mesajı çıktığında işlem tamamlanmış olur.

ATM’den kartsız bir şekilde para çekilebildiği gibi para transferi de yapılabilir. “Atm'den Kartsız İşlemle Nasıl Para Gönderilir?” başlıklı sayfamızdan bu işlem hakkında detayları öğrenebilirsiniz.

Karekod ile Para Çekme İşleminin Limiti Var mıdır?

Bankalar, QR kod ile para çekme limiti koymaktadır. Dolayısıyla karekod yardımıyla çekilebilecek paranın bir üst sınırı vardır. Bu limitlerin güvenlik, ATM’deki para miktarını koruma, bankanın gelir elde etme uygulaması gibi sebepleri vardır. Söz konusu limitler ise her bankada farklıdır. Genellikle 3.000 TL - 5.000 TL gibi günlük limitler söz konusudur. Bazı bankalar, belirli bir hizmeti ücreti almak şartıyla bu limitlerin aşılmasına da izin vermektedir.

Günde Kaç Kere QR Kod ile Para Çekme İşlemi Yapılabilir?

QR kod ile para çekmenin tutar bazında limiti olduğu gibi işlem bazında da limiti vardır. Yani bir ATM’den, karekod kullanarak, aynı gün içinde defalarca para çekmek mümkün değildir. Bankalar işlemleri 3, 5 ya da 10 adete kadar sınırlayabilmektedir. İşlem limitlerini belirlemek de bankaların inisiyatifinde olduğu için her bankada işlem adedi limiti farklılık gösterir.

Karekod ile Para Çekme İşlemi Ortak ATM'lerden Yapılabilir mi?

Ortak ATM’den QR kod ile para çekme işlemi yapmak da mümkündür. Peki ortak ATM nedir, ne işe yarar? Aslında aktif olarak hizmet veren ATM’lerin neredeyse hepsi ortak ATM’dir. Ortak ATM’ler, başka bankaların müşterilerinin de işlem yapmasına izin verir. Örneğin bir tüketici, İş Bankası’na ait bir ATM’yi kullanarak, QR kod yardımıyla, Akbank’taki hesabından para çekebilir. Karekod ile ortak ATM’den para çekebilmek için her iki bankanın da bu teknolojiyi destekliyor olması gerekmektedir.

Ortak ATM Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

QR kod ile başka bankamatikten para çekme işlemi, oldukça avantajlı bir hizmettir. Ortak ATM kullanmanın buna benzer pek çok farklı avantajı da bulunmaktadır. ATM’ler yerleşik olarak hizmet veren cihazlar oldukları için her zaman, her yerde ulaşılabilir olmayabilirler. Acil durumlarda en yakın ATM’ye gidip o bankanın müşterisi olmadan da işlem yapabilmek en önemli avantajlarından biridir. Ortak ATM kullanımı zaman kaybını en aza indirir, acil durumlardaki nakit ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur ve ATM arama problemini çözer.

İşlem Ücreti Alınır mı?

Başka ATM’den QR kod ile para çekme, diğer ortak ATM işlemleri gibi ücrete tabidir. Ortak ATM kullanımı özel bir hizmettir ve bankalar, başka bankaların müşterilerine hizmet verdikleri için ücret talep ederler. Karekod ile para çekme işlemlerinden de ücret alınır. Fakat bazı bankalar, kendi aralarında anlaşma sağlayarak müşterilere bu hizmeti ücretsiz sunabilirler. Örneğin devlet bankalarının (Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank) herhangi birinin müşterisi olan tüketiciler, diğerlerinin ATM’lerini ücretsiz bir şekilde kullanabilirler.

QR Kod ile Para Çekme İşleminin Avantajları Nelerdir?

  • QR kod ile para çekmenin en önemli avantajı güvenli olmasıdır.
  • Para çekerken ekranda isim, T.C. no, bakiye gibi herhangi bir bilgi görünmez.
  • Şifre ile giriş yapılmayacağı için şifrenin çalınma ihtimali yoktur.
  • Cüzdan ve kart taşımayı gerektirmediği için pratiktir.
  • Banka ve kredi kartını taşıma zorunluluğu ortadan kalkar ve bu kartların kaybolma ihtimali en aza iner.
  • Son derece hızlı bir işlemdir. Kod okutulduktan sonra anında para haznesi açılır.
  • İşlem hızlı bir şekilde tamamlandığı için zaman kaybı yaratmaz ve ATM’de kuyruk oluşmasını önler.
  • Karekod ile para çekmenin bir diğer avantajı da hijyenik olmasıdır.
  • Kod yardımıyla para çekildiğinde ATM’ye herhangi bir şekilde dokunmaya ve tuşlara basmaya gerek yoktur.

Her Bankanın Karekod ile Para Çekme İşlemi Aynı mıdır?

QR kod ile para çekme işlemi, sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde aynı mantıkla işler. ATM ve mobil uygulama arasında iletişim kurulduğunda sistem üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda para çekilir. Ama her bankanın mobil uygulaması farklı şekilde tasarlanır. Bu da karekod ile para çekme işlemi için farklı adımlar izlenmesine sebebiyet verebilir. Aradaki fark, genellikle işlemin farklı bir menünün altında bulunmasıdır. İşlem menüsü bulunduktan sonraki süreç, çok büyük oranda aynı şekilde devam eder.

ATM'sinden QR Kod ile Para Çekilebilen Bankalar

Akbank Türkiye İş Bankası
T.C. Ziraat Bankası TEB
QNB Finansbank Yapı Kredi
Kuveyt Türk AlBaraka Türk
Halkbank Denizbank
Vakıfbank Garanti BBVA

Karekod ile Para Çekme İşlemi Güvenli midir?

Bu hizmetin kullanıma sunulduğu ilk dönemlerde, QR kod ile para çekme dolandırıcılığı haberleri de bir anda yayılmıştır. O dönemler yeni bir teknoloji olduğu için açıkları vardı ve söz konusu dolandırıcılık olaylarından sonra güvenlik açıkları kapatıldı. Elbette tüm teknolojik hizmetlerde olduğu gibi bu hizmette de çok küçük bir risk vardır. Fakat bu risk son derece küçüktür ve QR kod teknolojisi doğru bir şekilde kullanılırsa, söz konusu risk de tamamen ortadan kalkar.

QR kod ile para çekme işleminin günümüzde çok yaygın olmasının en önemli sebeplerinden biri de güvenli olmasıdır. Çünkü bu işlemle para çekilebilmesi için, kişinin kendi kimlik bilgileri ile mobil uygulamaya giriş yapması ve kendi telefonu ile ATM’deki kodu okutması gerekir. Örneğin bir banka kartı, kartın sahibi olmayan ama şifresini bilen birinin elindeyse, karttaki para kolayca çekilebilir ve ATM buna engel olamaz. Fakat karekod teknolojisinde böyle bir durum mümkün değildir.

Karekod ile ya da farklı bir şekilde “Kredi kartımdan haberim olmadan para çekilmiş!” diyorsanız, ilgili sayfamızdaki güvenlik önlemlerini almalı ve gerekli işlemleri zaman geçmeden gerçekleştirmelisiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

13 Oy

-

3,31 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Kısmi Emeklilik Nedir? Şartları Nelerdir? 25.07.2024

    Kısmi Emeklilik Nedir? Şartları Nelerdir?

  • BES Teminatlı İhtiyaç Kredisi Nedir? 25.07.2024

    BES Teminatlı İhtiyaç Kredisi Nedir?

  • İş Göremezlik Raporu Nedir? Nasıl Alınır? 22.07.2024

    İş Göremezlik Raporu Nedir? Nasıl Alınır?

  • HGS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? 18.07.2024

    HGS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?