hangikredi.com

Kredi Kartımdan Haberim Olmadan Para Çekilmiş!

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.06.2020 Güncelleme Tarihi: 11.03.2024

Kredi kartı ekstrenizde, bilginiz dışında bir hareket görebilme ihtimaliniz her zaman vardır.

Kredi Kartımdan Haberim Olmadan Para Çekilmiş!
Güvenlik konusunda her zaman titiz davranmalısınız.Kredi kartınızdan haberiniz olmadan olmadan para çekilmişse, büyük ihtimalle internetten yaptığınız alışverişlerde güvenli olmayan siteleri tercih etmişsiniz demektir.

Güvenli internet kullanımı ile bunun önüne geçebilirsiniz fakat tek ihtimal bu değildir. Bununla birlikte düşük ihtimalle de olsa, ATM ve POS cihazları ile de kart bilgileriniz kopyalanabilir. Ayrıca temassız özelliğinin açık olması da sizden habersiz para çekilebilme ihtimalini doğurur. Bu risklere karşı güvenlik önlemleri almalı ve dikkatli davranmalısınız.

Teknolojik gelişmeler ile birlikte internetten alışveriş yapmak da yaygın bir hâle geldi. Alışveriş sitelerinin sayısı arttı ve bununla birlikte kötü niyetli siteler de ortaya çıktı. Güvenli olmayan bir siteden alışveriş yaptığınız takdirde kredi kartı bilgileriniz kayıtlı kalabilir ve söz konusu sitenin sahipleri, bilginiz dışında para çekebilir. Bunun için sitede güvenlik sertifikalarının olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle yüksek limitli ticari kredi kartı sahibi olanlar için risk bir hayli büyüktür.

play image

Kart Güvenliğimi Nasıl Sağlayabilirim?

Alacağınız birkaç önlem ve dikkat edeceğiniz birkaç detay ile kartınızın güvenliğini sağlayabilir, tüm alışverişlerinizi risksiz bir şekilde yapabilirsiniz. Bu sayede haberiniz olmadan kartınızdan para çekilme ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz. Bilinçli bir şekilde kullanıldığında, online alışverişler de dahil olmak üzere tüm kredi kartı işlemleri güvenli hâle gelebilir.

3D Secure Sistemi

Kart güvenliğinizi sağlamanız için en kesin çözüm, 3D Secure kullanarak yapacağınız alışverişlerdir. 3D Secure sistemi bankanızla iletişime geçer ve sizin telefonunuza bir kod gelmesini sağlar. Telefonunuza gelen kodu çıkan sayfada girip onayladığınızda alışverişiniz güvenli bir şekilde tamamlanır. Bunun için kredi kartınızın 3D Secure özelliğinin aktif olduğundan emin olun. Eğer aktif değilse bankanızla telefon üzerinden iletişime geçip açtırabilirsiniz. Bu güvenlik sistemi kart bilgilerinizi şifreli bir şekilde bankaya ilettiği için çalınma ve kaydedilme riski yoktur.

3D Secure özelliği birçok alışveriş sitesinde kullanılmaktadır. Yani alışveriş yapabileceğiniz siteleri tercih ederken pek çok alternatif bulabilirsiniz. Bu nedenle 3D Secure ve benzeri güvenli ödeme sistemlerinin bulunmadığı alışveriş platformlarından uzak durmalısınız. Aksi hâlde kart bilgileriniz site yöneticileri tarafından görüntülenebilir ve telefonunuza güvenlik kodu gelmeden para çekilebilir.

Antivirüs Programı

Kart bilgileriniz, bazı bilgisayar virüsleri ile de ele geçirilebilir. Bu nedenle bilgisayarınızda mutlaka bir antivirüs programı bulundurmalısınız. Aynı durum tablet bilgisayarlar ve akıllı cep telefonları için de geçerlidir.

Sanal Kart

Online alışverişlerinizde kredi kartınız yerine sanal kart da kullanabilirsiniz. Sanal kartınızın da kredi kartı gibi numarası, son kullanma tarihi ve güvenlik kodu vardır. Tek farkı, sizin tanımladığınız limit kadar kullanılabilir olmasıdır. Örneğin sanal kartınızda 250 TL varsa en fazla bu miktarı harcayabilirsiniz. Böylece sanal kart numaranız çalınsa bile çalan kişinin harcayacağı miktar en fazla sanal kartın limiti kadar olur. Yani sanal kart, kredi kartına oranla daha güvenilir bir çözümdür.

Temassız Özelliği

Kartınızın güvenliğini sağlamak için kontrol altına almanız gereken bir başka detay da temassız ödeme özelliğidir. Temassız ödeme, kartın POS cihazına yaklaştırılması ile şifresiz bir şekilde anında ödeme yapmanıza olanak tanıyan ve zaman kazandıran bir sistemdir. Fakat kartınızın kaybolması ya da çalınması durumunda, kartı ele geçiren kişi temassız özelliği ile kolayca harcama yapabilir. Bunun için kullanmadığınız sürelerde temassız özelliğini kapalı, limiti ise düşük tutmalısınız.

Kredi Kartı güvenliği

Kredi Kartımdan Haberim Olmadan Para Çekilmiş Ne Yapmam Gerekir?

Kredi kartınızdan haberiniz olmadan çekilen paraları iade almanız çoğu zaman mümkündür. Bu nedenle kart hareketlerinizi sıklıkla takip etmeli ve geç olmadan aksiyon almalısınız. Kartınız ile ilgili işlemler için bankayla, alışveriş ile ilgili işlemler içinse paranın çekildiği kurumla iletişime geçmeniz sorunu çözebilir. Böyle bir durumda yapmanız gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Banka ile iletişime geçerek kartınızı kullanıma kapatmalısınız.
  • Harcamanın yapıldığı alışveriş sitesi ya da iş yeri ile iletişime geçerek alışverişin iptalini talep etmelisiniz.
  • Online alışverişlerde satın alınan ürün kargoya verilmiş ise kargo firması ile iletişime geçip teslimatın durdurulması gerektiğini ve ürünün iade edileceğini bildirmelisiniz.
  • Kartınız kayboldu ise başvurabileceğiniz çözümler için “Kredi Kartım Kayboldu Ne Yapmalıyım?” başlıklı yazımızdan bilgi almalısınız.

Kredi Kartından Çekilen Paranın İade Süreci

Kredi kartınızdan sizin bilginiz dışında para çekilmesi ile ilgili doğrudan banka şubesine de başvuruda bulunabilirsiniz. Bankanız size kredi kartı harcamalarınıza itiraz etme seçeneği sunar. Bankadaki yetkili kişiler sizden ayrıntılı bilgi aldıktan sonra konuyla ilgili dilekçe yazmanızı ister.

Dilekçeyi yazdıktan ve işlemleri yaptıktan sonra banka size bir faks numarası verir ve yazmış olduğunuz dilekçeyi bankanın verdiği numaraya fakslamanızı isterler. Fakslamayı geciktirmeden, en kısa sürede gerçekleştirmeniz, hızlı sonuç almanız için önemlidir.

Fakslamayı yaptıktan sonra bankanız, dilekçeyi 3 - 4 iş günü içerisinde incelemeye alır ve paranın hangi tarihte, saat kaçta, ne şekilde çekildiğini araştırır. Ödemeyi iptal etmek için işlemi sizin yapmadığınızı tespit etmeleri gereklidir. Eğer kartınızla bir iş yerine ödeme yapıldıysa banka işyeriyle iletişime geçer ve gelen itirazı işyerine bildirerek belge talep eder. Buna uluslararası bankacılık hukukunda “ters ibraz” denir. İşyeri kendisine verilen süre içerisinde belgeyi göndermezse işyerinin bankası kart sahibinin bankasına işlem tutarını iade etmek zorundadır.

Eğer para çekme işlemi bir işyeri tarafından yapılmadıysa tespit işlemi yapıldıktan sonra savcılığa başvurup suç duyurusundan bulunmanız gerekir. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken başka bir işlem kalmaz. Geri kalan işlemlerle banka ilgilenir ve gerektiği zaman sizinle iletişime geçip bilgilendirme yapar.

En fazla 90 gün içerisinde size paranızın iadesiyle ilgili olumlu veya olumsuz bir cevap verirler. Bu süre bankadan bankaya göre değişebilir ve müşteri hizmetleri ya da banka personeli, size süre hakkında bilgi verir. Bu süreçte yapabileceğiniz tek şey bankayla devamlı olarak iletişimde kalıp kredi kartınızdan çekilen paranın akıbetini takip etmektir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?