Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Kartının Çalınması veya Kırılması Durumunda Ne Yapılmalı?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 27.06.2019 Güncelleme Tarihi: 24.08.2023

Nakit paranın yerini alan kredi kartları, günlük hayatta yoğun olarak kullanılır.

 Kredi Kartının Çalınması veya Kırılması Durumunda Ne Yapılmalı?
Durum böyle olunca “Kredi kartım kırıldı, şimdi ne yapmalıyım?” ve “Kayıp kredi kartı için nereye başvurmalıyım?” gibi sorularla sıklıkla karşılaşılır. Kayıp kredi kartı durumlarında çalınma ihtimalini göz ardı etmemelisiniz. Kartınızın kırılması ise nakde ulaşma ve harcamaları karşılama noktasında bazı zorluklara sebebiyet verebilir. Bu yazımızda kırık ya da kayıp kredi kartı bildirimi için neler yapmanız gerektiğini adım adım anlatacağız.

Kredi Kartınız Kaybolduysa Ne Yapmalısınız?

Kredi kartınız kaybolduğunda zaman kaybetmeden harekete geçmelisiniz. Aksi takdirde kartın kötü niyetli kişilerin eline geçmesinden kaynaklı bazı maddi kayıplara uğrayabilirsiniz. Kayıp ya da çalıntı kredi kartı durumlarında şu adımları izlemelisiniz:

  • Kaybolan ya da çalınan kredi kartınızda kullanılabilir limit olup olmadığını netleştirin.
  • Kredi kartınızın kaybolduğunu fark ettiğiniz anda bankanızın müşteri hizmetlerini arayın ve kayıp/çalıntı bildirimi yapın. Bankalar bu konuda hassas oldukları için işlemleri hızlandırır ve soruna hemen çare bulur.
  • Müşteri hizmetleri yetkilisi bildirimden hemen sonra kredi ya da banka kartınızı kullanıma kapatacaktır. Bu sırada size güvenlik için belirli sorular sorulabilir.
  • Bankaya kayıp ihbarı yaptıktan sonra rahat edebilirsiniz. Bundan sonra kimse kartınızı kullanamayacaktır.
  • Eğer kartınız sigortalıysa kayıp/çalıntı bildirimi öncesinde son 24 saatte yapılan ve size ait olmayan alışverişler için sadece belirli tutarlarda sorumluluk payı ödersiniz. Ama sigortanız yoksa bu harcamaları tamamen siz ödemek zorundasınız.
  • Eğer harcamalar size ait değilse polise ya da savcılığa suç duyurusunda bulunarak tutanak düzenletmelisiniz.

Kredi kartı güvenliği için alabileceğiniz bazı önlemler var. Bu önlemler arasında kredi kartı sigortası da yer alır. Kredi kartı sigortası, kaybolma ve çalınma gibi durumlara yönelik teminatlar içerir. Böylece söz konusu durumlardan kaynaklanan sorunlara karşı hazırlıklı olmanızı sağlar.

Kredi Kartı İptali

Kredi kartı kaybolması ya da çalınması, sıkça rastlanan durumlar arasında. Kredi kartınızı kaybettiyseniz hiç beklemeden kayıp/çalıntı bildiriminde bulunmalısınız. Ayrıca kredi kartı iptali yaptırmanız da oldukça önemli. Kayıp/çalıntı durumlarında bankanız, risk almak istemediğinden doğrudan kredi kartı iptali yapar. Çünkü çalınmış kartla yapılan alışverişlerde bankanın da sorumluluğu vardır. Bankanız, isteğiniz doğrultusunda yeni bir numara ile kartınızı güncelleyebilir.

Kartınızı iptal ettirdikten sonra karakola giderek tutanak tutturmalısınız. Olayın gerçekleştiğini düşündüğünüz yere en yakın karakola başvurmanızda fayda var. Aksi hâlde ilgili konuma yakın karakola yönlendirilirsiniz. Bu da zaman kaybına yol açar. Öte yandan, bankaların çağrı merkezi numaralarını bilmeniz de önemli. Kayıp kredi kartı iptali için bazı bankaların telefon numaraları şöyle:

Banka Adı Telefon Numarası
Garanti BBVA 444 0 333
Denizbank 444 0 800
İş Bankası 0850 724 0 724
Yapı Kredi 444 0 444
Akbank 444 25 25
VakıfBank 0850 222 0 724
CEPTETEB 0850 222 09 29
QNB Finansbank 0850 222 0 900

Kredi kartı kaybolanlar, internet bankacılığına ve fiziki şubelere de başvurabilir. Kayıp kredi kartı iptali talebiniz, kısa süre içerisinde yerine getirilir. Ardından yeni kredi kartınızla harcamalarınızı güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

En Avantajlı Kredi Kartı Hangisi? gibi sorularınız için HangiKredi’yi ziyaret edebilirsiniz.

Kredi Kartı Harcama İtirazı

Kaybolan kartınızın kullanıldığı tespit edilirse kredi kartı harcama itirazı yapabilirsiniz. Bunun için bankanız, size harcama itiraz formu gönderir. Bu formu doldurduktan sonra polis tutanağı ya da savcılık suç duyurusu kopyası ile bankanıza başvurmalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var: Kredi kartı şifresi. Söz konusu şifre, kartınızdan harcama yapılmasına engel olabilir. Fakat bankanız, şifre saklama yükümlülüğünün sizde olduğu gerekçesiyle ödeme yapmayabilir. Örneğin 3D Secure* şifresiyle gerçekleştirilen harcamalarda itiraz başvuruları genellikle reddedilir.

Kredi Kartı Kırıldığında Ne Yapılmalı?

Kredi kartının kırılması, günlük hayatta işlerinizi zorlaştırabilir. Mesela nakit paranızın olmadığı anlarda ve ATM’nin bulunmadığı bir yerde bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Kredi kartınız kırıldığında yapmanız gerekenler şunlardır:

  • Fiziki şubelerden yeni kart başvurusu: Kredi kartı hizmeti aldığınız bankanın herhangi bir şubesine giderek durumu anlatabilir ve yenisini talep edebilirsiniz.
    • Müşteri hizmetlerini aramak: Kredi kartı konusunda hizmet aldığınız bankanın müşteri hizmetlerini arayarak “kartım kırıldı” bildiriminde bulunmanız yeterli. Bu bildirimin ardında sizlere birkaç güvenlik sorusu yöneltilir ve başvurunuz alınır. Kartın size ait olduğu teyit edildikten sonra gerekli işlemler başlatılır.

Kredi kartınızın kırılması, güvenlik açısından sorun oluşturmaz. Sadece kartın fiziksel olarak kullanımını engeller. Yani kırık kredi kartını kullanmanızda herhangi bir sakınca yok. Örneğin internet üzerinden alışveriş yapmaya devam edebilirsiniz. Bununla beraber kırılan kartınızın herkesin gelip geçtiği bir yerde bırakmamalısınız. Böylelikle bilgilerinizin çalınmasına ve bakiyenizin kullanılmasına karşı önlem alabilirsiniz.

Kredi Kartı Nasıl Yenilenir?

Kredi kartları, çeşitli nedenlerle kırılabilir ya da kaybolabilir. Bununla birlikte kredi kartınızın kullanım süresi de dolabilir. Bilindiği üzere her kredi ya da banka kartının belli bir kullanım süresi var. Bu süre dolunca kartınızı yenilemelisiniz. Kredi kartı yenileme sürecinde banka, sizden adres talep eder. Ardından yeni kartınızı, belirttiğiniz adrese gönderir. Kayıp ve kırılma gibi durumlarda da bankayı aramanız ya da şubeye gitmeniz gerekir. Kartın size ait olduğunun teyit edilmesiyle yenileme işlemleri başlatılır.

Kredi Kartı Yenileme Ücreti Ne Kadardır?

Kayıp ve kırılma durumlarında kredi kartı yenileme işlemi yapılır. Bu noktada akıllara kredi kartı yenileme ücretinin ne kadar olduğu sorusu gelir. Ayrıca ücretin hangi koşullarda ödendiği de merak edilir. Şu durumlarda tüketiciden kart ücreti alınır:

  • Kartın kaybolması yahut çalınması
  • Kartın kırılması ya da zedelenmesi
  • Eskiyen kartların yenilenmesi

Yani kısaca kullanıcı hatası içeren durumlarda kart yenileme ücreti alınır. Kart yenileme ücreti, bankadan bankaya değişiklik gösterir. Aşağıda bazı bankaların kayıp/çalıntı durumlarında kart değişim ücretlerini bulabilirsiniz.

  • VakıfBank: 10 TL
  • DenizBank: 5 TL
  • Akbank: 8 TL
  • QNB Finansbank: 4-16 TL
  • Ziraat Bankası: 10 TL
  • Yapı Kredi: 10 TL

Kredi kartı yenileme ücretleri, yıllara göre değişebilir. Bu nedenle bankaların sunduğu güncel ücret tarifelerini takip etmelisiniz. Söz konusu ücreti ödedikten sonra yeni kredi kartınızı alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yenilenen Kredi Kartı Ne Zaman Gelir?

Yenilenen kredi kartının gelme süresi, bankadan bankaya değişiklik gösterir. Genellikle başvuru yapılan tarihten itibaren 15 gün içerisinde yeni kart hazırlanır. Ardından bu kart, alıcının istediği adrese gönderilir. Dilerseniz kartınızı bankaların şubelerinden de alabilirsiniz. Bu sayede söz konusu süreci, 7 ile 10 gün içerisinde tamamlamanız mümkün olur.

HangiKredi içeriklerinden kredi kartı kapatma gibi daha pek çok konu hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Notlar:

*internet alışverişlerindeki riskleri azaltan 3 aşamalı güvenlik protokolü

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

26 Oy

-

4,15 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?

  • Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası  22.03.2024

    Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası