Bankalar müşterilerinden kaynaklı doğan giderlerini tahsil etmek için belirli periyotlarda ücret tahsil ederler.
Bankalar müşterilerinden kaynaklı doğan giderlerini tahsil etmek için belirli periyotlarda çeşitli hesap ücretleri tahsil ederler.
Hesap işletim ücreti, genellikle mevduat hesabı kullanan tüketicilere yansıtılan bir ücrettir. Hesap ile ilgili verilen hizmetler ve kart maliyeti gibi masraflar, banka tarafından tüketicilerden talep edilir. Kredi kartlarında bulunan yıllık kart aidatı uygulamasına benzeyen hesap işletim ücreti tahsilatı, yıllık olabileceği gibi 3 ya da 6 aylık da olabilmektedir. Fakat ilgili kanunda yapılan son düzenleme ile bu ücret yürürlükten tamamen kaldırılmıştır.
Günümüzde bazı bankalar internet şubesi sistemine geçiş yaparak, müşterinin masraflarını minimum düzeye indirmiş, böylece herhangi ek ücret almamaya başlamıştır. Bunun dışında bazı özel durumlar sebebi ile de masraf alınmaması söz konusu olmaktadır. Bir dönem pek çok tüketicinin şikâyet ettiği hesap işletim ücreti, ilgili adli makamlar tarafından haksız bulunduğu için devre dışı bırakılmıştır. Öncesinde bankada hesabı olan herkesten periyodik olarak ücret tahsil edilmekteydi.
Banka hesabı açma konusu ile ilgili tüm detaylara “Banka Hesabı Nasıl Açılır?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Hesap işletim ücreti, bankaların vadesiz hesaplardan belirli periyotlarda tahsil ettikleri ücrettir. Borç, bankadan alınan hizmetin karşılığında oluşan masraflardan doğmaktadır.
Hesap işletim ücretinin alınmasının sebebi, bankanın müşteriye sunduğu hizmetleri finanse etme amaçlarına bağlıdır. Doğan masraflar hesap sahibinden alınır ve bu sayede banka, kaliteli hizmet vermeye devam eder.
Bankalar kendi belirledikleri dönemler içerisinde tahsilat yapabilirler. Kimi bankalar 6 aylık iki taksit şeklinde ödeme alırken, kimi banka ise müşterisine yılda bir kez hesap işletim ücreti yansıtır. Çok nadir de olsa 3 aylık periyotlarla bu işlemi müşterisine yansıtan bankalar da bulunmaktadır.
Ödemeler vadesiz hesabın içerisinde borca karşılık gelecek paranın girişi ile başlar. Bu hesap içerisinden karşılık olarak para çekimi yapan kurum, böylece tüm alacağını müşterisinden tahsil etmiş olur.
Müşterilerden bu ücreti almayan bankalar, kredili mevduat hesabı tanımlayarak bu hesap üzerinden faizi geliri elde edebilmektedir.
Hesap işletim ücretinin alınması ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme ve dayanak yoktur. Dolayısıyla normal şartlarda banka bu ücreti hiçbir müşterisinden alamaz. Fakat banka ve tüketici arasındaki anlaşma doğrultusunda farklı ücretlerin alınması söz konusu olabilir. Bankaların genel olarak herhangi bir ücret talep etmediği müşteri grupları şu şekildedir:
Hesap işletim ücreti alınmayan hesaplardan yapılan bazı işlemler ücrete tabi olabilir. Banka hesabınız üzerinden taksitli nakit avans, havale, EFT gibi olanaklardan yararlanabilirsiniz fakat fonksiyonlar genellikle ücretlidir.
Banka müşterileri genel olarak hesap işletim ücretinden kaçınmaya çalışırlar. Ceplerinden fazla para çıkmasını istemeyen kişiler, bankaların sunduğu seçenekleri değerlendirerek bu ücret ile ilgili muafiyet kazanırlar. Bu bağlamda otomatik ödeme talimatı, en çok tercih edilen işlemlerden biridir. Bunun yanı sıra kredi kullanımında da bankalar işlemlerini buna göre düzenleyebilirler.
Herhangi bir ihtiyaç için kredi çektiyseniz ve bunun için açılan hesabı başka bir iş için kullanmıyorsanız burada da sizden hesap işletim ücreti kesilmez. Ancak hesaba para aktarıp banka dışındaki noktalara ödeme yapıyorsanız o zaman banka tarafınızdan ücret talep edebilir. Kredi ödemesi dışındaki her hareket bankanın ekstra masraf yapmasına sebep olur. Fakat banka ile kredi anlaşması yaparken hesabı başka işler için de kullanacağınızı belirtirseniz, banka size seçenek sunup işletim ücretini tarafınıza yansıtmayabilir.
Tüketici Sorunları Derneği (TUSODER), 2014 yılında konuyu yargıya taşıyarak, hesap işletim ücretlerinin müşterilerden tahsil edilmesi aleyhine dava açtı. Yerel mahkemelerden dönen kararı Danıştay’a taşıyan dernek yönetimi, olumlu bir karar aldırarak bankaların hesap işletim ücreti tahsil etme uygulamasına son vermelerini sağladı.
Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Tebliğ kapsamındaki ilgili maddelerinin iptalini talep eden derneğin isteğine, Danıştay 15. dairesi olumlu yanıt verdi. Daire, oy birliği ile aldığı kararda, bankaların hesap işletim ücreti alma uygulamasını kaldırarak, müşterilerden herhangi bir ücret talep edilemeyeceğine hükmetti.
Kullandığınız banka hesabı için ücret ödemeyeceğiniz gibi vadeli hesaplar üzerinden gelir elde edebilmeniz de mümkündür. HangiKredi’den en yüksek mevduat faizi oranları ve bankaların teklifleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Bankalar belirli durumlarda aldıkları hesap işletim ücretlerini iade edebilirler. Bu tip durumlar genellikle işlem hatası olarak değerlendirilir ve işlemler geriye alınır. Bununla birlikte söz konusu ücretin kaldırılması ile ilgili kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra alınan ücretler de iade edilebilmektedir.
Örneğin öğrenci adına açılmış bir hesaptan işletim ücreti çekildiyse, kişi öğrenci olduğunu belirten bir belge ile bankaya giderek bu kesintiye itiraz edebilir. Dolayısıyla önceden imza altına alınmış akde göre banka öğrenciye gerekli iade işlemini başlatır. Bunun dışında maaşını bağlı olduğu bankadan alan emekli ya da çalışan böyle bir durum ile karşılaştığında, yalnızca maaş hareketleri varsa ücret iade süreci başlatılabilir.
Bir diğer önemli durum ise mahkeme kararlarını emsal göstererek bankaların sizden talep ettiği hesap işletim ücretlerinin tarafınıza iadesini sağlamaktır. Son 10 yılın işletim ücretini çalıştığınız bankadan talep edebilirsiniz. Bankalara dilekçe yazarak işlemleri başlatabilecek olan tüketiciler, herhangi bir cevap alamamaları durumunda ya da ödemeye itiraz edilmesi halinde kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yaparak ücret iadesi talebini yineleyebilir. Bu işlemlerin sonucuna göre banka size iade yapabilir.
Bankacılık işlemlerinin dijital ortama entegre edilmesi ve internet imkânlarının genişlemesi, bankacılıkta yeni hizmetlerin önünü açtı. Hem bankalar hem de tüketiciler için tüm işlemler daha kolay ve masrafsız hâle geldiği için dijital bankacılığı aktif olarak kullanan bankalar, hesap işletim ücreti talep etmezler. Örneğin Yapı Kredi Nuvo, Enpara, CepteTEB gibi uygulamalar üzerinden yapılan işlemler genellikle ücretsizdir.
Bunun dışında faizsiz bankacılık modelini benimseyen katılım bankalarında da genel olarak hesap işletim ücreti alınmamaktadır. Ancak her zamanki gibi banka dilerse bu ücreti talep edebilir. Bu bankalar arasında Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası sayılabilir.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.