Tüketici ihtiyaç kredisi başvurusu yapmak niyetinde misiz? Dilerseniz önce kredi kullandırımında temel kriterlerden olan kredi notunuzu (kredi puanı) öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
Finansman ihtiyaçlarınızı kredi kullanarak karşılamak istiyorsanız kredi notunuzu önceden bilmenizde fayda vardır.
Findeks kredi notu öğrenme işlemini pek çok farklı kanaldan yapmak mümkündür. Finansal geçmişinizi ve risk grubunuzu gösteren bu puanlama sistemi, KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından tutulan kayıtlar doğrultusunda belirlenir. Notunuzu KKB tarafından yetkilendirilen Findeks üzerinden ya da çalıştığınız bankalardan öğrenebilirsiniz.
Findeks, KKB puanı hakkında bilgi veren (kısmen ücretli) bir portaldır. Kredi notunuzu bankalardan değil de Findeks üzerinden öğrenmek isterseniz, bir defaya mahsus ücretsiz olarak bilgi alabilirsiniz. İlgili formları doldurduktan sonra bilgiler tarafınıza iletilir. Bundan sonraki işlemlerinizde ise ücret ödemeniz gerekir. Bankaların da kredi puanı öğrenme işlemi için çoğu zaman ücret talep etmektedir. Hangisinin daha avantajlı olduğuna karar vermek için karşılaştırma yapmak ise tüketicilerin inisiyatifindedir.
KKB puanını öğrenmek önemlidir fakat bilmemeniz kredi çekmenize engel değildir. Kredi puanınızı bilmek kredi alabilme ihtimalinizle ilgili size bir fikir verir. Eğer kredi notunuz çok düşükse onaylanmayacak başvurular yaparak kredi puanını daha da düşürmek yerine öncelikle kredi puanı yükseltme adımlarını takip ederek yükselmesini sağlayabilirsiniz. Bankalar, belirli bir puanın altında kalan tüketicilere kredi vermeyebilir fakat bazı durumlarda inisiyatif kullanması mümkündür.
Kredi notunuzu öğrenerek gelecekteki kredi alma ihtimalinizi değiştirebilirsiniz. Kredi notunuz düşükse yaptığınız başvurular, değerlendirme sürecinden sonra büyük ihtimalle reddedilir. Böyle bir durumda arka arkaya başvurularınızın reddedilmesi kredi puanının daha da düşmesine neden olur.
Kredi notunuz düşükse, başvuru yapmadan önce bazı noktalara dikkat ederek kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Kredi notunuz yükseldikten sonra dilediğiniz tutar için başvuruda bulunabilirsiniz. Birtakım kredi notu yükseltme yöntemi mevcuttur. En etkili yöntem, mevcut borçların en kısa sürede ödenmesidir.
Aktif olarak kredi, kredi kartı ya da kredili mevduat hesabı kullanan ya da son 5 yıl içinde kredi kullanıp kapatmış olan tüm kişilerin kredi puanı vardır. Banka hesabınız olmasına rağmen son beş yıldır hiç kredili ürün kullanmadıysanız kredi notunuz hesaplanamaz.
Findeks kredi notunu öğrenmenin bedeli, hizmetin alındığı kuruma göre değişkenlik gösterebilmektedir. Yetkili kurum olan Findeks, düşük bir ücretle kredi puanınızı detaylı bir şekilde size bildirir. Bankalar ise kendi belirledikleri fiyatlar üzerinden bu hizmeti verirler. KKB puanı öğrenme fiyatı, dönemsel olarak değişebilir ve kampanya döneminde ücretsiz ulaşmak da mümkündür.
Findeks notunuz, borçlarınızın ve ödemelerinizin güncel durumundan doğrudan etkilenir. Borç durumunuzun değişmesi, not durumunuzu da değişir. Notu etkileyen faktörlerin çoğu, günlük olarak güncellenir ve nota yansıtılır. Bazı bilgilerin notu etkilemesi 2 gün sürmektedir. Bilgilerin bir kısmı ise aylık olarak hesaplamaya dahil edilir ve dolayısıyla notunuz, en geç 1 ay içinde güncellenir.
Findeks kredi notunuzu etkileyen çok sayıda faktör vardır. Bu faktörleri değiştirmek sizin elinizde olduğu için puanınızı yükseltmeniz ya da düşürmeniz mümkündür. Başvurularınız reddediliyorsa notunuz düşüktür ve yükseltmek için aşağıdaki detaylara dikkat etmeniz gerekir. Puanınızı belirleyen faktörler şöyledir:
Hesaplama konusunda daha detaylı bilgiler için “Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?” yazımıza göz atabilirsiniz.
KKB puanını öğrenmenin en pratik yolu, Findeks’in internet sitesine girmek ya da mobil uygulamadan sorgulama yapmaktır. Findeks dışında puanınızı öğrenebileceğiniz yöntemler arasında bankanızı aramak ya da şubelere gitmektir. Findeks ya da banka seçeneği dışında da notunuzu öğrenebileceğiniz yöntemler mevcuttur.
Findeks kredi notunuzu, cep telefonunuzdan göndereceğiniz bir SMS ile öğrenebilirsiniz. Tüm operatörler, aynı servis numarası üzerinden bu hizmeti verir. T.C. kimlik numaranızı yazıp 1122 numaralı hatta göndermeniz hâlinde puanınızı cep telefonunuzdan görebilirsiniz. Operatörlerin sunduğu bu hizmet ücretlidir.
E-devlet üzerinden de kredi puanı sorgulaması yapmak mümkündür. E-devlet şifreniz varsa, sistem üzerinden “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” yapabilirsiniz. Ardından adınıza ait risk raporu size gönderilir ve söz konusu raporda kredi puanınız da yer alır.
Puanınızın düşmesi, bankalar nezdinde riskli bir grupta değerlendirilmenize yol açar. Riskli grupta olduğunuzda bankaya yaptığınız başvurular doğrudan reddedilir. Notunuzun düşmesine yol açan bazı durumlar şöyledir:
Kredi notları, belirli puan aralıkları dahilinde risk gruplarına ayrılır. Bankalar, başvuru yapan tüketicileri bu risk gruplarına göre değerlendirir ve başvuruyu bu duruma göre cevaplar. 1 ile 1900 arasında değişen bu puan ne kadar yüksek olursa, tüketici o kadar güvenli olur. Bankalar, kendi kriterlerine göre bir alt puan limiti belirler. Bu nedenle düşük puana sahip tüketicilerin başvurularının onaylanması da mümkündür.
Örneğin Akbank ya da Denizbank gibi bankalar, en az 1500 puana sahip olmanızı isteyebilir. Buna karşın Garanti BBVA ve Enpara, 1200 puandaki tüketicilere de kredili ürün kullandırmayı kabul edebilir. Bu puan aralıkları ve bankaların değerlendirme kriterleri dönemsel olarak değişebilir.
Finansman desteğine ihtiyacınız varsa HangiKredi üzerinden en uygun kredi seçeneklerini inceleyebilirsiniz.
Sayın Çetin Doğru, Makaledeki adımları takip ederek kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.
Sayın Vedat, Kredi notunuzu Findeks aracılığı ile öğrenebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.