Kredi almak isteyenler için en büyük kriter kredi notu.
Kredi notu geniş bir skalada incelenir ve müşteriler risk durumlarına göre gruplara ayrılır. Bu skaladaki kredi skoru değerleri 0 ile 1900 arasında değişir. Doğrusal olarak ilerler ve en düşük not 0 iken en yükseği 1900 olarak kabul edilir. Findeks kredi puanınız 1900’e ne kadar yakın olursa kredi başvurunuzun onaylanma ihtimali o kadar artar.
Kredi skorunuzun 0 olması ise bankalar için belirsizlik anlamına gelir. Bu puan genellikle daha önce bankalarla ilişki kurmamış kişilere ait olur ve dolayısıyla bankalar, 0 puana sahip kişilerin risk durumundan emin olamaz. Kredi notunuz 0 ise öncelikle kredi notu oluşturmanız gerekir.
Findeks kredi notu aralıkları ve değerlendirildikleri risk grupları şöyledir:
Skor Aralığı | Grup | Kredi Alma Durumu |
---|---|---|
0 - 699 | Çok Riskli | Alamaz |
700 - 1099 | Orta Riskli | Alma İhtimali Düşük |
1100 - 1499 | Az Riskli | Değişebilir |
1500 - 1699 | İyi | Alabilir |
1700 - 1900 | Çok İyi | Alabilir |
Kolaylıkla kredi alabilecek kişiler, kredi skoru 1500 ile 1900 arasında olanlardır. KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup, 1100-1499 arası puana sahip az riskli gruptur. Kredi notu sizin ödeme düzeniniz ile ilgili detaylı bilgiler içerdiği için banka az riskli gruba dahil bireylerin başvurusunu incelerken kararsız kalabilir. Bu durumda değerlendirmeyi farklı kriterlere göre yapabilir.
Bu noktada unutmamanız gereken şu ki, kredi notunuz en yüksek seviyede bile olsa banka kredi vermeyebilir. Kredi vermek tamamen bankanın inisiyatifindedir ve kredi notunuzun dışında gelir durumunuz ile sigortalılık süreniz de banka tarafından incelenir.
HangiKredi Finansal Raporu ile Kredi Sağlığınızı Öğrenin!
Bankalar, kredi başvurularını pek çok kritere göre değerlendirse de en belirleyici unsur Findeks kredi notudur. Bu notun hesaplanma sürecinde ise birden fazla belirleyici unsur vardır. Başvuru yapmadan önce bilmeniz gereken findeks kredi notu nasıl hesaplanır?
Findeks hesaplama ölçütleri ve oranları şöyledir:
Findeks, bankalar ile olan ilişkinizden doğan ve başvuru sürecinizi doğrudan etkileyen kredi notunuzu öğrenmenizi sağlayan online platformdur. 11 Nisan 1995 tarihinde, Türkiye’nin 9 öncü bankasının ortaklığı ile kurulmuş, Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. tarafından hizmete açılmıştır. 2019 yılının sonu itibariyle Findeks üyesi bankaların sayısı 46’ya ulaşmıştır. Onlarca finansal kurumun da dahil olduğu toplam üye sayısı 164’tür.
BDDK ve bağımsız şirketler tarafından denetlenen bu platformu kullanmak son derece güvenlidir. Kredi başvuruları öncesinde kullanılması ise söz konusu kredinin onaylanma ihtimali ile ilgili bilgi verir. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için “Findeks kredi notu nedir?” içeriğimize göz atabilirsiniz.
Findeks kredi notu öğrenme işleminin en kolay yolu, BDDK’nın bir hizmeti olan Findeks. Findeks raporu için Findeks’in web sayfasını ziyaret ederek kredi notunuzu kolayca öğrenebilirsiniz. Ayrıca pek çok banka da bu hizmeti vermektedir. Müşterisi olduğunuz bankalar ile iletişime geçerek kredi skorunuzu öğrenebilmeniz de mümkündür.
Eğer Findeks raporu sonucunda aldığınız sonuçlar kredi notunuzun düşük olduğunu gösteriyorsa, ihtiyaç duyduğunuz nakit desteğini alamazsınız. Bu durumda bankacılık işlemlerindeki davranışlarınız ile puanınızı yükseltmeniz mümkün. Peki kredi notu nasıl yükseltilir?
Kredi skorunuzu yükseltmenizin en etkili yolu, düzenli ödemeler yapmanızdır. Puanınız belirlenirken kredi ve kredi kartı borçlarınızı ne düzende ödediğinize dikkat edildiği için bu önemli bir kriterdir. Ayrıca mevcut bir borcunuz varsa, bu borcunuzu da minimuma indirmelisiniz. Borcunuz azaldıkça notunuz yükselir. Bu süreçte başvuru için acele etmemelisiniz. Sık sık başvuru yapmanız sonuca etki etmeyeceği için öncelikle gerekli şartları karşılamanız gerekmektedir.
Kredi notunuz sık sık değişmez. Bankalarla olan ilişkinizin başladığı andan puanınızı hesapladığınız güne kadar olan sürenin tamamını kapsar. Bu süreçte uzun vadeli ya da devamlılığı olan bir ödemeniz bulunabilir. Dolayısıyla ödemenin tamamlanmasına kadar geçecek uzun sürede kredi notunuz değişmeyebilir. İhtiyaç halinde kredi notu hesaplama işlemleriniz için kullanabileceğiniz en verimli platform, Kredi Kayıt Bürosu destekli Findeks internet sitesidir. Findeks notunuzu öğrendikten alabileceğiniz kredileri hesaplayabilmek için kredi hesaplama araçlarımızdan faydalanabilirsiniz.
Findeks raporu, ilişkide bulunduğunuz tüm bankalardaki kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarınızın durumunu toplu olarak görebileceğiniz bir rapordur. Toplam borcunuzu, limitlerinizi ve ödeme rutininizi bu rapor üzerinden takip edebilirsiniz. Findeks kredi raporunun içerdiği bazı bilgiler şöyledir:
Merhaba, kredi notum 1483,aylık gelirim 6000 civarı.. Memurum ve devam eden toplamda 20000 tl kredim mevcut. Mevcut kredimi de çekeceğim krediyle kapattığım taktirde 80000 tl kredi kullanabilir miyim? Bi de vergi dairesinde gecikmiş öğrenim krediai borcunu kapatmam notuma ve kredi kullanma limitime yansır mı? Çok uzun oldu ama cevaplarsanız çok mutlu olurum.
Merhaba Esra, Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ne kadar kredi alabileceğini hesaplayabilirsin: https://www.hangikredi.com/kredi/hesaplama-araclari/ne-kadar-kredi-cekebilirim
Merhaba Hasan, Kredi notun bankalar tarafından düşük bulunmuş olabilir. Ayrıca talep ettiğin tutar gelirinle orantılı olmayabilir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ne kadar kredi alabileceğini hesaplayabilirsin. https://www.hangikredi.com/kredi/hesaplama-araclari/ne-kadar-kredi-cekebilirim
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.