Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Findeks Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 3.02.2015 Güncelleme Tarihi: 30.03.2023

Findeks kredi notu sorgulama işlemini nasıl yapabileceğinizi ve hangi puanın ne anlama geldiğini daha önce yazmıştık.

Findeks Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?
Peki Findeks kredi notu nasıl hesaplanır? Bileşenleri nelerdir? Hangi unsur ne kadar etki yapmaktadır? 

Findeks kredi notu, hem finansal hareketleriniz hem reel sektördeki harcamalarınıza istinaden oluşturulan bir nevi bankacılık karnesidir. Bankacılık hizmetlerinden yararlanmak istediğinizde banka, Findeks kredi notunuza bakar ve başvurunuzu puanınıza göre değerlendirir.

Kredi notu, KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından yetkilendirilmiş olan Findeks tarafından hesaplandığı için Findeks kredi notu olarak da adlandırılır. Belirli bir puan cetveli metrikler üzerinden ölçülen KKB kredi notu, tüketicilerin kredi çekme, kredi kartı alma gibi başvurularının değerlendirme sürecinde kullanılır. Tüketicinin geçmişteki finansal hareketlerine göre hesaplanır.

Bir krediye ihtiyaç duyduğunuzda ya da kredi kartı almak istediğinizde banka, öncelikle sizin kredi puanınıza bakar. Bu puan, geçmişte yaptığınız ödemelerin düzeni, kredi ve kredi kartı borçlarınız gibi detaylar doğrultusunda hesaplanır. Belirlenen limitlerin altında kalmanız hâlinde başvurunuz reddedilir. Dolayısıyla söz konusu puanlama bankalardan alabileceğiniz hizmetleri doğrudan etkiler.

Findeks Kredi Notu

Findeks Kredi Notu Etkenleri

Findeks kredi notu bir çeşit bankacılık karnesidir ve hem finansal hareketleriniz hem de reel sektördeki harcamalarınız doğrultusunda oluşturulur.

Findeks risk raporu alarak puanınızı etkileyen tüm unsurların detaylarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz;

Etken Adı  Açıklaması 
Kredi ve Kredi Kartı Ödemeleri  Kredi ve kredi kartı ödemeleri %35 oranında bir etkiye sahiptir. Daha önceden başvurduğunu ve kullandığınız kredilere ait ödeme düzeni, puanda 3’te 1’e denk gelen bir etki yaratır. Bununla birlikte kredi kartı ödemelerinin son ödeme tarihini geçirmemiş olmanız da son derece etkilidir.
Mevcut Borç Durumu Mevcut borç durumu ve hesaplarınızın son hali de %35 oranında etkilidir. Hâlihazırda ödemekte olduğunuz bir krediniz ya da karşılayamadığınız bir ödemeniz varsa kredi puanınızda önemli oranda düşüş görülür.
Yakın Zamanlı Kredi Yakın zamanda aldığınız bir kredi üzerinden ödeme performansınız sağlıklı bir biçimde ölçülemez. Bunun için biraz zaman geçmesi ve sizin düzenli ödeme yapmanız gerekir. Bu nedenle yakın zamanda kredi çeken tüketicilerin durumu daha riskli görünür. Bu detayın puana etkisi %11 oranındadır.
Kredi Kullanım Oranı Findeks kredi notu, daha önce kredi kullanmış kişilerde daha yüksek çıkar. Hiç kredi kullanmayan birisinin %10 civarında puan kaybı olabilir. Bankalar, ödeme ve harcama alışkanlıklarınızı bu şekilde tespit ederler.

Findeks Kredi Puanı Değerlendirmeleri

Ölçülen kredi risk puanı, belirli aralıklar doğrultusunda gruplara ayrılır. Risk durumunu ifade eden bu gruplar, bankaların tüketicilerin geleceğe yönelik ödeme durumu hakkında fikir edinmesini sağlar. Gruplandırma ise şu şekildedir:

  • 0-699 Puan: En Riskli
  • 700-1099 Puan: Orta Riskli
  • 1100-1499 Puan: Az Riskli
  • 1500-1699 Puan: İyi
  • 1700-1900 Puan: Çok İyi

Findeks Kredi Notu Nerelerde Kullanılır?

Kredi skor puanı olarak da bilinen bu puan, sadece bankalarda değil, finansal güvence gerektiren her alanda kullanılabilir. Başlıca kullanım alanı bankacılık ürünleri olsa da çeşitli ihtiyaçlarınızı karşılarken bu puan size yardımcı olabilir.

Kredin notunun kullanıldığı yerlerden bazıları şöyledir:

  1. Kredi çekme ve kredi kartı alma
  2. Elden taksitle (kredi kartsız) beyaz eşya alma
  3. Taahhütlü cep telefonu alma
  4. Araç kiralama
  5. Ev kiralama ya da kiraya verme

Kredi notunun kullanıldığı diğer sektörler hakkında detaylı bilgi edinmek için Bilgi Merkezi içeriğimize göz atın!

Findeks Notuna Göre Kredi Hesaplama

KKB risk puanınızı ifade eden Findeks kredi notu, kredi alabilme durumunuz ile birlikte çekebileceğiniz kredi tutarının belirlenmesinde de etkili olur. Puanınız düşük ise adınıza kredi tanımlanmaz fakat kredi alabilir bir durumdaysanız, hangi risk grubunda olduğunuza bakılarak sizin için bir limit belirlenir.

Bu aşamada puanı 1100’ün altında olan ve “en riskli” ile “orta riskli” grupta yer alan tüketicilere genellikle kredi verilmez. “Az riskli” gruba dahil olan tüketicilere, gelir durumu ve mevcut ödeme düzenine göre kredi verilebilir. Puanı 1500’ün üzerinde olanların başvuruları ise büyük oranda onaylanır.

Puanınızı biliyorsanız ve kredinizin onaylanacağını düşünüyorsanız kredi hesaplama aracımız ile hesaplama yapabilir, online başvuru gerçekleştirebilirsiniz.

Findeks Kredi Notu Hesaplanamamıştır Ne Demek?

Notunuzun hesaplanmasını istediğinizde, hesaplanma konusunda bir sorun yaşayabilirsiniz. Adınıza bir not hesaplanamıyorsa büyük ihtimalle daha önce bir bankacılık ürünü kullanmamışsınız demektir. Kredi Kayıt Bürosu, notunuzu etkileyen tüm unsurları kayıt altında tutar ve puanınızı buna göre hesaplar. Daha önce puan hesaplamasına dahil olan kalemler doğrultusunda bir kaydınız yoksa, notunuz hesaplanamaz.

Bununla birlikte kredi notunuz neredeyse her gün güncellenir. Dolayısıyla finansal hareketleriniz anlık olarak notunuzu etkiler. Detaylı bilgi için “Kredi Notu Ne Zaman Güncellenir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

9 Oy

-

3,22 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

2 Yorum

mustafa ünalan
mustafa ünalan 6.02.2015 • 00:00

teşekürler

Yanıtla Beğen(2)
ikon
mustafa ünalan 6.02.2015 • 00:00

güzel bir hizmet

Beğen(2)

Son Eklenen İçerikler

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon