Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

E-Devlet Üzerinden SGK Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 30.09.2022 Güncelleme Tarihi: 3.04.2023

Hizmet dökümü, SGK’ya bağlı kişilerin prim bilgilerinin ayrıntılı bir şekilde yer aldığı belgedir.

E-Devlet Üzerinden SGK Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
E-Devlet üzerinden SGK sorgulama işlemleri nasıl yapılır? SGK hizmet dökümü almak için ne yapmak gerekir? Merak ettiğiniz soruların yanıtlarını sizin için derledik!

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

Hizmet dökümü, SGK’ya bağlı kişilerin prim bilgilerinin ayrıntılı bir şekilde yer aldığı belgedir. SGK kapsamında çalışan kişiler 4A hizmet dökümü alabilirler. Bağ-Kur çalışanları için 4B hizmet dökümü, Emekli Sandığı’na bağlı çalışan vatandaşlar için ise 4C hizmet dökümü e-Devlet’ten temin edilebilir. Hizmet dökümü ile prim sayısı ve primin yattığı gün gibi bilgilere erişebilirsiniz.

SGK Hizmet Dökümü Üzerinden Hangi Bilgilere Ulaşılabilir?

SGK sorgulama e-devlet sistemi üzerinden yapıldıktan sonra SGK hizmet dökümü belgesine ulaşılır. Bu belge temel sigorta bilgilerinizi içerir. Belge içerisinde ilk defa sigortalı işe giriş ve çıkış tarihleriniz ile sigortalı çalıştığınız gün sayısı gibi bilgiler de yer alır. SGK hizmet dökümüne bakarak sigortalı olduğunuz dönemdeki hizmetlerinizi, prim yatırdığınız ayları ve sigortanızın hangi aylarda yattığına dair bilgileri de görebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden SGK Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

SGK sorgulama e-Devlet internet sitesi veya uygulaması üzerinden T.C. kimlik numarası kullanılarak kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bu sisteme giriş yapabilmek için işlem yapacak olan kişinin kendisine ait bir şifresi olmalıdır. E-Devlet şifresi, tüm PTT şubelerinden kolayca alınabilir.

SGK sorgulaması yapılırken işleme devam edebilmek için “kimlik doğrulaması” yapmak gerekir. Ayrıca e-Devlet sistemine e-imza, internet bankacılığı veya T.C. kimlik no kullanarak da giriş yapılabilir. Sisteme girdikten sonra arama butonuna “hizmeti dökümü” yazarak ilgili sayfaya yönlendirilirsiniz. Aynı işleme e-Hizmetler bölümünden de ulaşabilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden SGK Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

SGK Hizmet Dökümü Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?

SGK hizmet dökümü belgesini internet üzerinden alabileceğiniz gibi herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek de temin edebilirsiniz. SGK sorgulama e-Devlet sistemine e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, elektronik imza, mobil imza veya internet bankacılığını kullanarak girebilirsiniz. Sistemde istediğiniz hizmet dökümü sorgulamasını yaptıktan sonra ilgili sayfadan belgenize ulaşabilir ve dilerseniz belgeyi yazdırabilirsiniz.

Barkodlu hizmet dökümü belgesine SGK Hizmet ve Tescil Dökümü sayfasından ulaşabilirsiniz. İlgili makama verdiğiniz hizmet dökümü belgesi, barkod sayesinde hiçbir ek işleme gerek kalmadan e-Devlet Kapısı üzerinden doğrulanır.

Eğer sigortalı çalışan değilseniz veya işsiz kaldıysanız işsizlik ödeneğinden ve sigortasından faydalanabilirsiniz. “İşsizlik Sigortası Nedir?” yazısını okuyarak gerekli koşullar ve başvuru süreci hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

SGK Hizmet Dökümü Ne Amaçla Alınabilir?

SGK hizmet dökümünün alınma amaçları şu şekilde sıralanabilir:

E-Devlet Üzerinden SGK Prim ve İşe Giriş Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK işe giriş sorgulaması e-devlet üzerinden yapılabilir ve görüntülenebilir. Bunun için T.C. kimlik no ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapmanız gerekir. Kurumlar menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu’nu seçerek işleme başlayabilirsiniz. Bu aşamada, “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi” şeklinde arama yaparak karşınıza çıkacak olan bağlantıya tıklayabilirsiniz. Ardından sistem ilgili sorgulamayı yapar. Dilerseniz belgeyi bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Aynı işlemleri tekrar ederek 4B veya 4C hizmet dökümünü de görüntüleyebilirsiniz.

Emekli olmak için en önemli koşullardan biri prim günüdür. SGK prim sorgulama e-Devlet üzerindeki SGK sayfasından yapılır. Karşınıza çıkan sayfada “Kimlik Doğrula” butonuna basarak e-Devlet sayfasına yönlendirilirsiniz. İlgili ekrana “4A Hizmet Dökümü” veya “SGK” yazarak arama yapabilirsiniz. Arama sonuçlarında çıkan “4A Hizmet Dökümü” linkine tıklayıp sayfanın alt kısmında yer alan belgeye ulaşabilirsiniz. Hizmet dökümünde işe giriş tarihinizden bugüne kadar yatmış olan primlerinizi görebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Çalışanların bağlı olduğu sigorta türü fark etmeksizin sigorta kurumlarının tek bir çatı altına toplanması için isim değişikliğine gidildi. Eski adı “SSK” olan sigorta çeşidi günümüzde 4A olarak adlandırılır. Bağ-Kur’a bağlı sigortalılar 4B’li olarak tanımlanırken, “Emekli Sandığı” sigortalısı olan devlet memurları da 4C sigortalı adını alır. Geçmişte emeklilik sorgulaması yalnızca SGK’nın kendi sitesinden yapılırken artık e-Devlet Kapısı üzerinden de yapılabilir.

Emeklilik sorgulama işlemleri için e-Devlet’ten fadalanabilirsiniz. 4A, 4B ve 4C emeklilik sorgulaması için e-Devlet sitesindeki arama çubuğuna ilgili başlığı yazarak sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Kimlik doğrulama işlemini yaptıktan sonra emeklilik durumunuzu öğrenebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden İşyeri Sicil Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK iş yeri sicil numarası, 4A kapsamında sigortalı çalışanı olan işverenlerin SGK’ya açtırmak zorunda olduğu tescil numarasıdır. İşletmeniz e-Bildirge kullanıcısı ise size bildirilen tüm iş yerlerinin sicil numarasını öğrenebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu iş yeri sicil numarasını öğrenmek için e-Devlet sistemine girebilirsiniz. SGK iş yeri sicil no sorgulama e-Devlet uygulamasında “Sosyal Güvenlik Kurumu/E-SGK” şifre kısmından giriş yapılır. İşlemi tamamladıktan sonra adınıza kayıtlı tüm sicil numaralarını görebilirsiniz. SGK sorgulama e-Devlet menüsünden iş yeri kodu öğrenme sayfasına giderek iş yeri kodunuzu öğrenebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden İşveren Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK işveren borç sorgulama e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilen bir işlemdir. Bunun için işverenin Sosyal Sigortalar Kurumu’na müracaat etmesi ve barkod numarası alması gerekir. Kurumdan alınan barkod ile SGK işveren borç sorgulaması yapılabilir ve borcu olmadığına dair belge alınabilir. Bu hizmet, sigortalı çalışanlar kadar işverenlerin de hayatını kolaylaştırır çünkü ihtiyaç duyulan bilgiye kısa sürede erişebilmeyi sağlar.

SGK borç sorgulama e-Devlet sistemi üzerinden yapılırken ilgili sayfa sizi SGK’nın resmî internet sitesine yönlendirir. Sonrasında “E-SGK” başlığı altındaki “E-Borç Sorgulama” kısmına girmeniz gerekir. Fakat sayfaya giriş yapabilmek için kullanıcı adınız ve şifreniz olmalıdır. SGK tarafından verilen bu şifre, kurumların ilgili belgeleri tamamlamasından sonra verilir. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi bilmiyorsanız SGK’ya başvurarak ilgili bilgileri alabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra sorgu türü, güvenlik kodu ve sicil no gibi bilgileri girmenizin ardından SGK’ya kayıtlı olan tüm borçlarınız karşınıza çıkacaktır. Ayrıca sayfadan bu borçların hangi döneme ait olduğunu, iş statüsünü ve kimin adına kayıtlı olduğunu da öğrenebilirsiniz. Eskiye dönük ödemeleri görmek için ise menüden “dekont görüntüleme” başlığına tıklamanız yeterlidir.

Bir işveren olarak çalışanlarınızın Kredi kartı ile sgk ödemelerini yapabilir, internet bankacılığı hizmetinden yararlanarak bu işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

20 Oy

-

2,95 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır? 2.05.2024

    A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? 30.04.2024

    Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?