hangikredi.com

Emekli Olsam Ne Kadar Maaş Alırım: 2024 Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 1.07.2020 Güncelleme Tarihi: 8.07.2024

Bir gün emekli olup bir sahil kasabasında yeni bir hayata başlamak hemen hemen her çalışanın hayali.

Emekli Olsam Ne Kadar Maaş Alırım: 2024 Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Emeklilik ise uzun soluklu bir çalışma yaşamı sonrasında sıranın nihayet dinlenmeye geldiği bir dönem. Dolayısıyla, çalışma hayatını aktif olarak sürdüren kitleyi yakından ilgilendiren “Ne zaman emekli olurum?,“Ne kadar emekli maaşı alırım?” soruları akıllarını kurcalayabiliyor.

Bunun yanı sıra, pek çok emekli maaşlarına yansıyan zam miktarlarını da bilmek istiyor. Bu konuyu detaylı olarak incelediğimiz yazımızda, her çalışan statüsüne göre emekli maaşının nasıl hesapladığını, hesaplamanın kolay yollarını ve emekli maaşınızı arttırmak için ne yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Taşıt, konut ve ihtiyaç kredisi ödeme planı oluşturmak için kredi hesaplama sayfamızdan hesaplama yapabilirsiniz.

HangiKredi Emekli Bankacılığı sayfası ile bankaları karşılaştırın, avantajları kaçırmayın!

Emeklilikle ilgili kararlar 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortaları Kanunu üzerinden düzenleniyor. Bu kanun sayesinde tüm emeklilik statülerinin önemli ölçüde tek bir yerde toplanmış olması sağlandı.

SGK’nın Çalışan Durumuna Göre Emekli Maaşı Hesaplama Araçları

  • İşçi (4A) statüsünde çalışanlar için; SGK’nın 4A emekli aylığı hesaplama aracı (hesaplama için en 3600 prim günü talep edilir)

Vermiş olduğumuz araçlar ile çalışan durumu dikkate alınarak hazırlanmış SGK’nın emeklilik hesaplama sayfalarına göz atabilirsiniz. Buna ek olarak, 4A emekli maaşı hesaplama sayfasından SSK sicil numarası da talep ediliyor. Eğer SGK sicil numaranızı bilmiyorsanız e-devlet hizmet dökümü sayfasından öğrenebilirsiniz.

Bu aralar en sık aldığımız sorulardan bir tanesi emekli maaşı haczedilebilir mi? Bu soru sizin de kafanızı kurcalıyorsa yazımıza mutlaka göz atın.

Emeklilik Yaşı ve Prim Hesaplaması

01.05.2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı yapılanlar için emeklilik yaşını belirleyen ana öğe sigorta başlangıç tarihi. Fakat 01.05.2008 tarihinden sonra sigorta başlangıcı yapılanlar için emeklilik yaşını belirleyen temel durum prim gün sayısını hangi tarihte doldurduğu.

Örnek vermek gerekirse; 01.05.2008 yılı sonrasında girişi yapılan erkek çalışan (4A) 7200 prim gün sayısını 2035 yılına kadar doldurursa 60 yaşında, fakat 2035’ten sonra prim gün sayısını doldurursa her 2 yıl için 1 emeklilik yaşı artarak 2044 ve daha sonra 65 yaşında emekli olabilir.

Emekli Maaşı Hesaplama Aracı Kullanımı

Emekli maaşı hesaplaması; yıllara göre enflasyon ve gelişim hızı göz önünde bulundurularak yıllık primler üzerinden ayrı ayrı yapılır. Bu sebeple çok değişkenli ve bireysel olarak yapılması komplike bir hesaplama olabilir. Dolayısıyla SGK’nın emekli maaş hesaplaması için özel olarak yarattığı sayfalarından yararlanmak en doğrusu olacaktır. Aşağıda adım adım bu bilgileri aktaracağız.

Emekli Maaşı Hangi Formül İle Hesaplanır?

Emekli maaşı hesaplama formülü kişinin her sene için SGK’ya prim olarak ödenen tutarlarının emekli maaşı talep edilen tarihe kadar “güncelleme katsayısı” ile yenilenmesi ve bu yol ile elde edilen ortalama aylık gelirin “aylık bağlama oranı” ile çarpılmasından oluşan bir formüldür. Bunun yanı sıra, Ocak 2000 ile Ekim 2008 arası dönemde güncelleme katsayısında büyüme hızının tamamı dikkate alınıyordu.

Ekim 2008’den sonra ise büyüme hızının yalnızca %30’u güncelleme katsayısında göz önünde bulundurulmaya başlandı. Bu da, Ekim 2008’den sonra ödenen primlerin emekli maaşına daha az oranda katılmasına sebep oluyor.

Emekli Maaşı Hesaplamada Güncelleme Katsayısı Nedir?

Her senenin Aralık ayı baz alınarak Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan en son temel yıllı Tüketici Fiyatları Genel İndeksi’ndeki değişim oranının % 100’ü ile sabit fiyatlarla gayrisafi yurt içi hasıla gelişme hızının % 30’unun toplamına (1) tam sayısının eklenmesi sonucunda bulunan değere Güncelleme Katsayısı denir.

SGK Prim Hesaplaması için Dolması Gereken Gün Sayıları Nelerdir?

SGK primi gün hesaplamasında ay 30 gün, yıl ise 360 gün olarak alınır. Buna göre 7200 prim günü 20 Yıl, 9000 prim günü ise 25 yıla tekabül eder.

*En uygun emekli kredisi faiz oranları için "Emekli Kredisi" sayfamıza göz atabilirsiniz.

SGK Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım diye merak ediyorsanız; emekli maaşı hesaplamasının çalışan statüsü ve 3 döneme ayrılan SGK prim ödeme tarihleri göz önünde bulundurularak değişen bir hesaplaması bulunuyor. Çalışan statüleri 4A (işçi), 4B (vergi levhalı) ve 4C (memur), SGK prim ödeme tarihleri ise 2000 öncesi, 2000 Ocak ila 2008 Ekim, 2008 Ekim sonrasıdır.

Özellikle 4A ve 4B çalışanlarda SGK prim ödeme tarihlerine bağlı olarak aylık bağlanma oranının ve alt sınır taban maaş miktarının değişiklik göstermesi sebebiyle emekli maaşları da farklılık gösterir. Bu anlamda Ekim 2008 yılından sonra ödenen primlerde bahsetmiş olduğumuz bu değişkenliklerin etkisi daha çoktur.

Emekli Maaşı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emekli maaşınızı sorgulayabilmek için ilk olarak e-Devlet şifrenize sahip olmanız gerekir. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa şifreyi PTT vasıtasıyla elde edebilirsiniz.

Bu işlem sonrasında arama bölümüne 4A emekli aylık bilgisi, 4B emekli aylık bilgisi ya da 4C aylık bilgisi yazarak kestirme bir şekilde de sorgulama ekranlarına gidebilirsiniz. Çıkan listede aylık bilgisi bölümüne tıkladıktan sonra açılan ekran üzerinden emekli maaş bilginizi kapsamlı bir biçimde görüntüleyebilirsiniz. Bu ekran üzerinden aylık kesintileri de görebilirsiniz.

4A Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Emekli maaşı hesaplamanızı 4A ya da eski ismiyle SSK için e-SGK sistemi üzerinden de yapabilirsiniz. Bu hesaplamanın yapılabilmesi için izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki  şekildedir:

SGK’nın resmi internet sitesine giriş yapmanız gerekir.

Beliren sayfada doldurulması gereken bilgiler girildikten sonra ‘Sorgula’ butonuna tıklanmalıdır.

Doldurulması gereken bilgiler ise şöyle:

  • T.C. kimlik numarası
  • SSK sicil numarası
  • Baba adı
  • Nüfus il
  • Doğum tarihi

4B Emekİi Maaşı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Yeni ismiyle 4B, eski ismiyle BAĞ-KUR olan sosyal güvenlik statüsüne mensup iseniz, emekli maaşı hesaplama işlemlerinizi yine online olarak E-Devlet sistemi aracılığı ile yapabilirsiniz. 4B için ne kadar emekli aylığı alacağınızı merak ediyorsanız, E-Devlet sorgulaması için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır:

  • Sorgulama ve hesaplama adımı için ilk olarak 4b aylık hesaplama aracına giriş yapmanız gerekir.
  • Sayfaya giriş yaptığınızda beliren ekranda ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula‘ butonuna tıklamalısınız.
  • Tıklama işlemininiz sonrasında E-Devlet kimlik doğrulama adımına ilerleyeceksiniz.

Kimlik doğrulama işlemi için E-Devlet şifresi ve T.C.  kimlik numaranızı kullanmanız gereklidir. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden edinebilirsiniz ya da internet bankacılığı gibi kolay, alternatif kimlik doğrulama adımlarını tercih edebilirsiniz. Diğer alternatif kimlik doğrulama adımlarını ise aşağıdaki görebilirsiniz:

  • Mobil imza ile kimlik doğrulama
  • Elektronik imza ile kimlik doğrulama

Kimlik doğrulama işlemini tamamladığınızda açılan ekranda dikkat etmeniz gerekenlerin yazılı olduğu bir bilgilendirme metni göreceksiniz.

Bu yazıda sizin sistemde kayıtlı olan 4B bilgilerinize göre hesaplama yapılacağı ve hesaplamanın yaklaşık olarak yapılacağı ile ilgili bilgiler yer alır.

Bilgilendirme yazısının biraz alt bölümünde ‘Kurumu’ yazan bir kısım göreceksiniz. “Esnaf” ya da “Tarım” yazan seçeneklerden birine tıklayarak altta yer alan Sorgula butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

Emekli maaşınızın yaklaşık ne kadar olacağı ile ilgili sorgulama otomatik olarak yapılacak ve görüntülenecektir.

4C Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Memur emekli maaşı hesaplama işlemi de E-Devlet kapısı üzerinden kolayca yapılabilir. Kamu çalışanları için yapılacak olan emekli maaşı sorgulamalarında pek çok değişken olduğu  için hesaplamalar kişiye özel olarak farklılık gösterir. 4C emekli maaşınızın ne kadar olduğunu öğrenmek isterseniz izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

İlk olarak ikramiye maaşı hesaplama aracına giriş yapmanız gerekir.

Açılan ekranda aşağıdaki bilgilerin girilmesi yeterlidir.

Bu bilgiler:

  • Derece  (1’den 15’e kadar)
  • Kademe (1’den 9’a kadar)
  • Ek gösterge
  • Makam+ Temsil+ Görev Tazminat Göstergesi
  • Hizmet Yılı
  • Hizmet Ayı
  • Kıdem Yılı
  • İkramiye Yılı
  • Aylık Tarihi
  • Pay/Payda
  • Kademeli Tazminat Ek Gösterge

Bütün alanlar gerektiği şekilde doldurulduktan sonra “Hesapla” butonuna tıklamanız hesaplama yapmak için yeterli olacaktır. 

Zorunlu bireysel emeklilik hakkında bilgi almak için “zorunlu bireysel emeklilik nedir?” sayfamıza göz atabilirsiniz. 

Emekli Maaşınızı Nasıl Arttırabilirsiniz?

Emekli maaşı gün bazlı olarak SGK primi temel alınarak hesaplanıyor. Bu yüzden emekli maaşını arttırmanın en garanti yolu SGK prim ödemesini arttırmaktır. Bunun yanı sıra, kişinin ödediği tüm primler yıl bazlı olarak değerlendirmeye alındığı için ne kadar uzun zaman yüksek SGK primi ödenirse emekli maaşı da o oranda artacaktır.

  • En yüksek oranlarla bankaların mevduat faizi hesaplama aracımızla inceleyebilir, yatırım planı yapabilirsiniz.

SGK Prim Ödemesi Taban ve Tavan Meblağları

Yıl     Alt Sınır (Taban)       Üst Sınır (Tavan)   
2024 20.002,50 TL 150.018,90 TL
2023 10.008,00 / 13.414,50 TL 75.060,00 / 100.608,90 TL
2022 5.004,00 TL 37.530,00 TL
2021 3.577,50 TL 26.831,40 TL
2020 2.943,00 TL 22.072,50 TL
2019 2.558,40 TL 19.188,00 TL
2018 2.029,50 TL 15.221,40 TL
2017 1.777,50 TL 13.331,40 TL
2016 1.647,00 TL 10.705,50 TL

SGK primlerinde taban ve tavan ücretler üstte belirtildiği gibidir. Bu meblağ her yıl güncellenir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?