Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Kartı ile SGK Ödeme

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.01.2019 Güncelleme Tarihi: 7.07.2023

SGK primlerinin taahhüt edilen tarihlerde ödenmesi, işletmeler için yasal bir zorunluluktur.

Kredi Kartı ile SGK Ödeme
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki işbirliği, işletmelere primlerin ödenmesi açısından büyük bir kolaylık sağlar. Kurumlar arasında kabul edilen yönetmeliğe göre, işletmenize özel olarak tanımlanmış kredi kartları ile SGK primlerini ödeyebilirsiniz.

Kredi kartı ile SGK ödeme opsiyonu, işletmelere büyük kolaylıklar sağladığı gibi çeşitli avantajlar da sunar.

SGK Prim Borcu Nasıl Ödenir?

SGK prim borcu, birçok farklı kanaldan ödenebilir. Bu borçların ödemesi için e-Devlet, bankalar veya PTT şubeleri tercih edilebilir. Ayrıca İnteraktif Vergi Dairesi’nden de SGK prim ödeme işlemini yapmak mümkündür. Bir muhasebeci ile çalışıyorsanız prim borçlarının düzenli takip edilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca SGK kredi kartı ile ödeme işleminin yapılması için de muhasebeciniz ile görüşebilirsiniz.

SGK primlerinin ödeme tarihlerine dikkat etmeniz gerekir. Primlerin ödenmesi için gereken bir süre vardır. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa işletmeniz yasal olarak sorun yaşayabilir. Ayrıca mevcut borçların yapılandırması için de belli tarihlerde ödeme yapmanız gerekir. SGK kredi kartı ile prim ödeme seçeneğinden yararlanarak zamandan ve mekândan bağımsız olarak işlem gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede primlerinizi gereken tarihlerde ödemeniz kolaylaşır. Ödeme zamanlarınızı doğru kontrol ederek gecikme yaşanmamasını, dolayısıyla sağlık ve emeklilik haklarının sürekliliğini sağlayabilirsiniz.

Kredi Kartı ile SGK Ödemesi Nasıl Yapılır?

SGK primi kredi kartı ile ödeme işlemi farklı kanallar aracılığıyla yapılabilir. Ödemeyi yapmadan önce kredi kartı limitinizi kontrol etmeniz gerekir. Bazı kredi kartlarında otomatik ödeme seçeneği bulunur. Primleri otomatik ödeme talimatına bağlayabilirsiniz. Bu sayede zamanı geldiğinde ödenmesini sağlayabilirsiniz. Kredi kartı ile SGK ödemesi yapmak istiyorsanız tercih ettiğiniz bankanın bu hizmeti sunduğundan emin olmanız gerekir. Bu imkanı sunan bir banka ile çalışarak kredi kartı ile SGK ödemesi yapabilir ve gecikme olmasını önleyebilirsiniz.

Kredi Kartı İle Banka Aracılığıyla SGK Prim Ödemesi Nasıl Yapılır?

Kamu bankaları ve bazı özel bankalar SGK kredi kartı ile borç ödeme olanağı sunar. Bunu yapabilmek için öncelikle işletmeniz için bir banka hesabı açtırmanız gerekir. Bireysel banka hesabınızdan kendi borcunuzu ödeyebilirsiniz. Fakat şirketinizin borçları kurumsal hesaptan ödenmelidir. Kredi siciliniz düşük değilse ve ekstre ödemelerini zamanında yapabileceğinizi taahhüt edebiliyorsanız bankanız size kısa sürede bir kart çıkarır.

Bankadan SGK kredi kartı ile prim borcu ödeme işlemini yapabilmek için birçok farklı seçenek bulunur. Mobil bankacılık ve internet şubesi üzerinden ödeme yapmak en hızlı ve kolay yöntemlerdir. Daha önce kullanmadıysanız bankanızın çağrı merkezini arayarak internet bankacılığı özelliğini aktif etmeniz gerekir. Aktivasyonu yaptıktan sonra mobil aplikasyon ya da internet şubesi üzerinden kredi kartı ile SGK borcu ödemesi yapabilirsiniz.

Her bankanın mobil bankacılık ve internet şubesi arayüzü farklıdır; fakat SGK prim ödeme seçeneği “Ödemeler” menüsünde yer alır. Buradan ödeme yapabilmek için SGK sicil numaranızı bilmeniz gerekir. Borcunuz sicil numarası üzerine tanımlıdır. Bu numarayı girerek primlerinizi ödeyebilirsiniz. Bazı bankalar ATM üzerinden de SGK primi yatırma olanağı sunar. Ayrıca direkt olarak vezneden de ödeme yapabilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme yapmayı tercih ediyorsanız mobil bankacılık ve internet şubesi en kolay seçenekler arasında yer alır.

Kredi Kartı İle E-Devlet Üzerinden Prim Ödemesi Nasıl Yapılır?

SGK primlerinizi e-Devlet üzerinden de kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Bunun için bir e-Devlet şifresine sahip olmanız gerekir. Şifreye sahip değilseniz bir PTT şubesine giderek talepte bulunabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra SGK menüsüne gitmeniz gerekir. Bu menüde yer alan “Prim ödeme” seçeneğine tıklayabilirsiniz. Ödemek istediğiniz SGK primini seçtikten sonra kredi kartı bilgilerinizi girip onaylamanız yeterlidir. Kredi kartınızda limit olması durumunda ödemeniz gerçekleşir. SGK primlerinizi e-Devlet üzerinden düzenli olarak takip edebilir ve ödeyebilirsiniz.

Kredi Kartı İle SGK Ödemesi Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

“Kredi kartı ile SGK ödemesi nasıl yapılır?” sorusuna yanıt verdikten sonra bu konu hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsetmek faydalı olabilir. SGK ödemelerini kartla yapabilmek için çeşitli koşulları karşılamanız gerekir. Özel sektör çalışanlarının SGK ödemeleri işletmeleri tarafından yapılır. Bu yüzden bu kişiler kart ile ödeme yapamaz. SGK ödemelerinin kartla yapılabilmesi işletmeler ve şahıs şirketleri için geçerli bir durumdur. Ayrıca işlemlerin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için ödeme saatlerini de takip etmeniz gerekir.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise SGK kredi kartı ile ödeme komisyon oranlarıdır. Her bankanın SGK primi ödemeleri için uyguladığı farklı bir komisyon oranı vardır. Bankaların vergi ve prim ödemelerinde işlem ücreti alması olağan bir durumdur. Bankanızı arayarak kredi kartı ile SGK ödeme komisyonu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Oranlara göz atıp düşük komisyon alan bir bankayla çalışmayı tercih edebilirsiniz.

SGK Kredi Kartı İle Ödeme Saat Kaça Kadar Yapılmalıdır?

SGK şubeleri hafta içi belli saatler arasında çalışır. İnternet üzerinden prim ödemeleri ise geç saatlere kadar yapılabilir. Fakat bu ödemelerde de bir saat sınırı söz konusudur. “SGK kredi kartı ile ödeme saat kaça kadar?” sorusunu 22.00 - 00.15 saatleri dışında olarak yanıtlayabiliriz. Bu saatlerde kurumlar arası anlaşmalar yapıldığı için SGK prim ödemeleri gerçekleştirilemez. Söz konusu saatler gelişmelere göre değişiklik gösterebilir.

Primleri öderken saatlerden ziyade tarihlere dikkat etmek gerekir. Ödemelerin gününü geciktirdiğiniz takdirde faizler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Mevcut prim borcunuz varsa SGK yapılandırma kredi kartı ile ödeme opsiyonundan yararlanabilirsiniz. Ödeme tarihlerini ve saatlerini takip ederek uygun taksitler eşliğinde işlem gerçekleştirebilirsiniz.

SGK Ödemesi Ne Zaman Sisteme Düşer?

SGK primleri, e-Devlet’te yer alan “Sigorta Dökümü” kısmından görüntülenebilir. Fakat yapılan ödemenin sisteme yansıması gecikebilir. Özellikle prim ödemelerinin yoğun olarak yapıldığı yapılandırma dönemlerinde bu tür gecikmeler yaşanabilir. Ödeme yapılmış ise sistemde görünmemesi bir sorun teşkil etmez. SGK ödemeleri genellikle sonraki ayın 15’ine kadar sisteme yansır. Kredi kartı ile prim ödeme SGK işlemini yaptıktan sonra e-Devlet’ten takip edebilirsiniz. Yaptığınız ödemenin kaydı SGK’de ve kullandığınız bankada kayıtlı olacağı için sisteme yansımamış olsa dâhi bir sorun yaşamazsınız.

SGK Tahakkuk Ödeme Nasıl Yapılır?

SGK tahakkuk ödeme işlemini yapmak için sicil numarasına ihtiyacınız vardır. Sicil numaranıza e-Devlet’ten SGK’ye giriş yaparak ulaşabilirsiniz. Muhasebeciniz tarafından verilen tahakkuk fişinde de sicil numaranız bulunur. Numaranızı aldıktan sonra internet bankacılığı üzerinden SGK tahakkuk ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Mobil uygulama ya da internet şubesine giriş yaptıktan sonra “Ödemeler/SGK Prim” yolunu izleyerek ve sicil numaranızı girerek tahakkuk ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi e-sgk kredi kartı ile prim ödeme kanalı aracılığı ile yapmanız da mümkündür.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Borcu Nasıl Yapılandırılır?

SGK, GSS borcu olanlar için ödeme kolaylığı sağlayan yapılandırmaları belli zamanlarda hayata geçirir. Borçlarınızı uygun taksitlerle ödemek için yapılandırma dönemlerini takip etmeniz gerekir. Yapılandırma işlemini SGK’ye giderek ya da posta yoluyla başvurarak yapabilirsiniz. Yapılandırmanıza ait taksitleri kredi kartı ile ödemeniz mümkündür. Fakat taksitlendirmenin işleme konması için SGK şubesine gitmeniz gerekir. Borçlanma ve prim ödeme işlemleri hakkında detaylı bilgi edinmek için “Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedir?” başlıklı içeriğe göz atabilirsiniz.

SGK Prim Borcu Ödenmezse Ne Olur?

SGK prim borçlarının zamanında ödenmesi önemli ve dikkat edilmesi bir konudur. Ödenmeyen borçlar için her ay %2 oranında ceza faizi uygulanır. Bu faiz ilk 3 ay için geçerlidir. 3 aydan sonra borçlar hâlâ ödenmezse gecikme zammı artabilir. Aynı zamanda ödemeyi yapmayan işletmeye dava açılabilir. Diğer yandan SGK primlerinin ödenmemesi işçi için haklı fesih sebebidir. SGK primi ödenmeyen bir işçi ihtar çekerek iş akdini feshedebilir.

Prim borçlarının ödenmemesi sağlık hizmetinin alınması açısından da sorun yaratır. GSS primleri ödenmediği takdirde sağlık aktivasyonu iptal olur. Böyle bir durumda muayene ücretlerinin ve ilaç fiyatlarının indirim olmadan ödenmesi gerekir. GSS primlerini düzenli ödeyerek devlet hastanelerinde sorunsuz bir sağlık hizmeti alabilirsiniz.

Prim borçlarınızı ödemek için SGK tarafından sunulan yapılandırma seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Bu seçeneklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

SGK Yapılandırmaları

Yapılandırma Adı Yapılandırma Açıklaması
6552 sayılı Yapılandırma SGK 6552 yapılandırma kredi kartı ile ödeme seçeneğine sahiptir.
6111 sayılı İlave İstihdam Teşviki SGK 6111 yapılandırma kredi kartı ile ödeme sunar.
7143 sayılı Yapılandırma 7143 SGK yapılandırma kredi kartı ile ödeme opsiyonuna sahiptir.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Borcu Nasıl Silinir?

SGK primleri işvereni tarafından ödenmeyen herkes Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) tabiidir. Kamuda ya da özel bir kurumda çalışmıyorsanız devlet hastanelerinde verilen sağlık hizmetinden yararlanabilmek ve ilaçları sigorta indirimiyle alabilmek için GSS ödemelerini yapmanız gerekir. Yapılandırma işlemiyle mevcut borcunuzu uygun taksitlere bölerek ödeyebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir yerde çalışmıyorsanız borcunuzu kredi kartı ile ödeme olanağınız da bulunur. GSS borcunun silinmesi için ise 7326 sayılı yapılandırmadan faydalanmak mümkündür.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

5 Oy

-

3,2 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?