Kredide cayma hakkı, kredisini çektikten sonra iptal etmek isteyeynler için tanınmış bir hak.
Acil nakit ihtiyaçları için başvurulan en yaygın yöntem bireysel krediler. Şube ya da online bankacılık yoluyla yaptığınız kredi başvurunuz onaylandıktan sonra çeşitli sebeplerle iptal etmek isteyebilirsiniz. Peki bu mümkün mü?
Çektiğiniz krediyi iptal etmenin birkaç yolu var. Öncelikle henüz sözleşme imzalamadan onaylanmış kredinizi iptal etmek istiyorsanız bankayla iletişime geçerek hiçbir masraf ödemeden kredinizi iptal edebilirsiniz.
Onaylanmış krediniz için banka ile sözleşme imzaladıysanız cayma hakkından yararlanabilirsiniz. Cayma hakkı, imzalanmış ve işleme konmuş kredi taleplerinin iptali için tanınan bir hak. Cayma hakkı süresi sözleşmenin imzalanması ile başladığından bu haktan yararlanabilmek için sözleşmeyi imzaladıktan sonra 14 gününüz vardır.
Bu 14 gün içinde cayma hakkınızı kullanarak hiçbir masraf ödemeden kredinizin iptalini gerçekleştirebilirsiniz. Cayma hakkınızı kullandığınızda 30 gün içinde aldığınız anapara ve o güne kadar işleyen faizi bankaya ödemeniz gerekir.
Cayma hakkı süreniz geçti ve yine de kredinizi iptal etmek istiyorsanız kredi borcunuzun kalan tüm tutarını ödeyerek kredinizi kapatabilirsiniz ancak böyle bir durumda erken kapama cezası ödeyeceğinizi unutmayın. Erken kapama cezası, vadesi oldukça uzun olduğundan konut kredisi için uygulanır. Faiz, bankanın gelir elde etme yöntemi olduğundan bankalar tüketicilere kredi verirken faiz gelirine istinaden yıllık planlar yaparlar. Krediyi vadesinden önce kapatmak bankanın gelirlerini ve bütçe planlarını etkileyeceğinden bankalar bu tip durumlarda tüketiciye ceza uygular. Vadesi 36 aydan uzun olan krediler için anapara üzerinden %2 oranında ceza uygulanmaktadır. Eğer konut kredinizi erken kapamak istiyorsanız bankanızla iletişim kurararak ödeyeceğiniz ceza miktarını öğrenebilirsiniz.
Merhaba Dilek, Kartın iptali için banka ile iletişim kurmanı tavsiye ederiz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.