hangikredi.com

Aylık Faturalarınızı Azaltmanın Yolları

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 7.04.2021 Güncelleme Tarihi: 25.01.2024

Aylık fatura giderlerini azaltmak, maddi anlamda önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Aylık Faturalarınızı Azaltmanın Yolları
Zorunlu gider kalemlerini oluşturan elektrik, su ve doğalgaz gibi faturalarda birkaç yöntemle masraflarınızı azaltabilirsiniz.

Temel ihtiyaçlar ciddi bir maddi yüke sebep olurken aylık faturalarınızdan tasarruf ederek ekonomik anlamda daha rahat olabilirsiniz.

Evinizdeki yaşam standartlarının asgari seviyede kalması için elektrik, su ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçları kullanmalı ve faturaları düzenli ödemelisiniz. Bu faturalar zorunlu ve düzenli gider kalemlerini oluştururlar. Dolayısıyla aylık faturaları azaltmak, maddi anlamda önemli bir avantaj sağlar. Elektronik cihazlara, musluklara ve ısınma alışkanlıklarınıza dikkat ederek tasarruf edebilirsiniz.

Bütçeniz yeterince esnek değilse lüks ihtiyaçlardan kaçınabilirsiniz. Fakat temel ve zorunlu ihtiyaçlar, her zaman maddi yük olarak kalır. Özellikle faturalara yapılan periyodik zamlar, bu giderleri artırır ve dolayısıyla ekonomik sıkıntı çekebilirsiniz. Fatura giderlerini tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir fakat birkaç yöntemle aylık faturalarınızı azaltabilir, ödemelerinizi daha kolay yapabilirsiniz.

Kredi kartı ile fatura ödeme işlemleriniz için otomatik ödeme talimatı verebilir ve olası gecikmeleri önleyerek tasarruf sağlayabilirsiniz.

Işıkları Gereksiz Kullanmamak

Evlerdeki ışık kaynağı olan lambalar, her gün saatlerce kullanılır. Dolayısıyla lambalara dikkat etmek, tasarrufun ilk adımıdır. Öncelikle tasarruflu lambalar almalısınız ve sadece ihtiyaç anında ışıkları açmalısınız.

  • Odanızda zaman geçiriyor veya ders çalışıyorsanız bu süreyi minimuma indirmeli ve ders çalışmak için gündüz saatlerini tercih etmelisiniz.
  • Odanızdan çıktığınız zaman eğer odanıza hemen dönmeyecekseniz kapatmalısınız.
  • Binalarınızdaki ışıklar otomatik veya sensörlü değilse değiştirerek ışıkları otomatik hale getirmelisiniz. Bu sayede belli bir saniye bekledikten sonra sönen ışıklar elektrik faturanızın hafiflemesi konusunda faydalı olur.
  • Buzdolabı içerisinden bir şey çıkarmak istediğinizde bunu önceden planlamalısınız. Çünkü buzdolabını açıp dakikalarca beklemek elektrik faturasını artıran bir detaydır. Bekleyen dolabın ışıkları boşa elektrik harcadığı için faturaya olumsuz etki eder.
  • Ayrıca buzdolabınızın dondurucu seviyesini maksimuma getirmeniz fazla buzlanmaya sebep olur ve bu durumda cihaz daha fazla elektrik yakar. Dondurucu seviyesini mevsime göre ayarlamalısınız ve minimumda tutmalısınız.
  • Tüm ampulleri kontrol etmeli ve eski tip ampulleri tasarruflu ampuller ile değiştirmelisiniz.
  • Evde gereğinde fazla ampul kullanmamalısınız. Özellikle çoklu ampule sahip olan avizeler daha fazla elektrik yakar. Tek duyu olan avizeleri tercih etmelisiniz.

Çamaşır ve Bulaşık Makinesini Doğru Kullanmak

Çamaşır ve bulaşık makineleri, enerji tasarrufu konusunda verimli aletlerdir. Fakat bu aletleri doğru kullanmak çok önemlidir. Yanlış uygulamalar tasarruftan ziyade faturanızın artmasına sebep olur.

  1. Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu hâle gelmeden çalıştırmamalısınız.
  2. Çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra makinede kurutmak ve elektrik enerjisi harcamak yerine çamaşırlarınızı asarak kurumalarını sağlamalısınız.
  3. Bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine bulaşık makinesine atmalısınız. Bulaşık makineleri hem sudan hem de elektrikten tasarruf eder.
  4. Bulaşıkları yıkarken makinenizi ekonomik ya da 50 dereceye denk gelen programa ayarlamalısınız.

Cihazların Fişlerini Prizde Bırakmamak

Başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere her gün düzenli olarak kullanılan pek çok cihaz genellikle prizde bırakılır. Kapalı olduğunda elektrik yakmadığı düşünülen bu cihazlar, prizde kaldıkları süre boyunca az da olsa enerji tüketirler. Dolayısıyla faturanıza artı olarak yansır.

  • Hiçbir elektronik aleti prize takılı bir şekilde bırakmamalı, kullanmadığınız sürelerde fişini çekmelisiniz.
  • Yatarken televizyon izleme alışkanlığınız varsa televizyonunuzun otomatik kapanma özelliğini aktifleştirmeli ve siz uyuduktan sonra kapanmasını sağlamalısınız.
  • Satın alacağınız tüm elektronik ürünleri A+ ve üzeri enerji tasarruf grubundan seçmelisiniz.

Ütüyü Uzun Süre Kullanmamak

Ütüler, verimli çalışabilmeleri için yüksek derecelerde ısınmaya ihtiyaç duyarlar. Zamandan tasarruf sağlayan ütüler ne yazık ki yüksek oranda enerji tüketirler. Hızlı bir şekilde ısınmak için yüklü elektrik çeken ütüleri kullanırken dikkatli olmalısınız.

  1. Enerji tasarrufu sağlayabilen ütü modellerini tercih etmelisiniz.
  2. Sadece ihtiyaç anında kullanmalı ve ütüleme işlemini mümkün olan en kısa sürede tamamlamalısınız.
  3. Ütü ile işiniz bittikten sonra değil bitmeden 5 - 10 dakika önce kapatıp fişini çekmelisiniz. Bu şekilde tüyü soğuyana kadar, elektrik tüketmeden kullanabilirsiniz.

Doğal Gaz için Radyatörlere Dikkat Etmek

Kış aylarında yoğun bir şekilde kullanılan doğal gaz, genellikle en yüksek tutarlı faturaların geldiği hizmettir. Doğal gaz kullanabilmek için her evde kombi bulunur ve bu kombiler, ciddi oranda elektrik de tüketirler. Bu nedenle dikkatli kullanılması çok önemlidir.

  • Kullanılmayan odaların radyatörlerini kapatmalı ve sadece kullandığınız odaları ısıtmalısınız.
  • Radyatörlerin önünü ve çevresini boş bırakarak ortamın daha kolay ısınmasını sağlamalısınız.
  • Yılda en az bir kere radyatör temizliği yaptırmalısınız.
  • Düzenli olarak radyatörlerin havasını almalısınız.

Yüksek miktarda gelen doğalgaz faturalarınızı tek seferde ödemekte zorlanıyorsanız taksitli nakit avans seçeneğini tercih edebilirsiniz. Çektiğiniz nakit avans ile faturalarınızı ödedikten sonra bankaya taksitle ödeme yapacağınız için maddi yükünüz hafiflemiş olur.

Suyun Boşa Akmasını Engellemek

Su tasarrufu hem daha düşük tutarlı faturalar ödemek hem de dünya genelinde var olan su problemini çözebilmek adına önemli bir eylemdir. Su en temel ihtiyaçtır ve sürekli kullanılır. Bu nedenle önemli bir gider kalemidir fakat dikkatli kullanıldığında bütçeye zarar vermeyecek seviyelerde fatura gelmesini sağlamak mümkündür.

  1. Ellerinizi köpüklü bir şekilde yıkayıp sabunlarken yaklaşık 1 dakikalık zaman ihtiyacınız olur. Bu sürede çeşmeyi kapalı tutmalısınız.
  2. Diş fırçalarken çeşmeyi açık tutmak en zararlı alışkanlıklardan biridir. Bu sürede de çeşmeyi kapalı tutarak suyun boşa akmasını önlemelisiniz.
  3. Sürekli ellerini yıkayan biriyseniz kolonya ve dezenfektan kullanarak su tüketiminizi azaltmalısınız.
  4. Ev temizliği yaparken belli bir miktar suyu bir kovaya almalı ve o su eşliğinde bölgesel temizlik yapmalısınız.
  5. Sebze ve meyveleri uzun uzun yıkamak yerine sirkeli suda bekletmelisiniz. Bu sayede sebze ve meyvelerin daha temiz olmasını da sağlayabilirsiniz.
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

  • İşten Çıkış Kodu Nedir? 30.10.2024

    İşten Çıkış Kodu Nedir?

  • Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir? 25.10.2024

    Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir?

  • Konkordato Nedir? 16.10.2024

    Konkordato Nedir?