Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 17.08.2021 Güncelleme Tarihi: 11.04.2023

Özellikle ikinci el araç alış ve satış aşamasında hemen hemen herkesin ilk bilmek istediği sorulardan birisi aracın ağır hasar kaydı olup olmadığıdır.

Ağır Hasar Kaydı Nedir?
Gelin ağır hasar kaydının ne olduğunu ve taşıt alım satım aşamasında neleri etkilediğine birlikte bakalım.

Araç sahipleri trafikte talihsiz kazalarla karşılaşabilir. Kaza anında maddi ve manevi zararlar görmek elbette istenmeyen bir durumdur. Kazada aracın aldığı hasar, sonraki dönemlerde, özellikle satış sırasında problem yaratabilir. Bu noktada önemli olan hasarın boyutudur. Ağır hasar olarak adlandırılan, zarar oranı büyük kazalar aracın değerini önemli ölçüde düşürür. Bu nedenle kazadan sonraki dönemlerde de bu hasardan doğan problemlerle karşılaşılır. Hem sigorta hem de araç satış sürecinde bir soruna dönüşen ağır hasar kaydı nedir?

Ağır Hasar Kaydı

Ağır hasar kaydı; bir aracın kaza sonrasında büyük oranda zarar görmüş olduğunu gösteren bir kayıttır. Aracın güncel piyasa değerine yakın (oran genellikle %70 olarak kabul edilir) miktarlardaki maddi hasarlar, ağır hasar olarak kabul edilir. Hasar, trafik kazasının yanında doğal afetler ve benzeri diğer sebepler nedeniyle de meydana gelmiş olabilir. Aracın tamir ve onarım masrafının yüksek seviyelere ulaşması ile kayıt ağır hasar olarak açılır.

Kaza yapmış bir aracın ağır hasarlı olarak kayıt edilmesi için yeniden trafiğe çıkabilecek durumda olması gerekir. Eğer araç, belirli bir tamir ve onarım süreci sonrasında çalışır vaziyete gelip trafiğe çıkabilecek durumdaysa, mevcut hasar “ağır” olarak nitelendirilir. Onarılamaz durumdaki araçların durumu “pert” olarak kabul edilir. İyi bir onarım sürecinden sonra ağır hasarlı araçların trafiğe çıkmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Ağır hasar kaydı kazanın gerçekleşmesinden sonra ekspertiz sürecini yöneten eksper tarafından belirlenir. Kazanın ve zararın boyutuna bakılarak araçtaki hasarın nasıl kaydedileceği belirlenir. Dolayısıyla bu durum araç sahibinin inisiyatifinde değildir ve ciddi bir kaza sonrası bu durumla karşılaşılması muhtemeldir.

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Araç satın alırken, almayı düşündüğünüz taşıtı iyi araştırmanız ve incelemeniz gerekir. Aracın hem ihtiyacınızı hem de ödediğiniz ücreti karşılayabilmesi önemlidir. Özellikle ağır hasar kaydı sorgulaması büyük önem taşır. Çünkü ağır hasarlı araçlar piyasa değerinde ya da üzerinde bir fiyata satılamaz. Böyle bir durumda aracın satış fiyatının düşürülmesini talep edebilirsiniz.

Bununla birlikte ağır hasarlı olarak kaydı bulunan aracın neredeyse tüm parçalarının değiştirildiğini ya da onarıldığını da unutmamalısınız. Bu durum, aracın maksimum performansını gösteremeyeceği anlamına gelir. Ayrıca normal bir araca göre daha fazla bakım gerektirebilir.

Aynı şekilde, eğer ağır hasarlı bir araç satıyorsanız, alıcının hasar kaydı sorgulaması yaparak detaylı bilgiler alabileceğini göz ardı etmemelisiniz. Daha sonra bir problem yaşamamak adına gerekli bilgileri alıcı adayına aktarmalısınız.

Ağır hasar kaydı sorgulama işlemi için kullanabileceğiniz birden fazla yöntem vardır. SMS, çağrı merkezi ve e-devlet gibi seçenekleri değerlendirebilir, satın almak istediğiniz aracın geçmişine dair pek çok bilgiyi öğrenebilirsiniz.

SMS ile Ağır Hasar Kaydı Sorgulama

SMS ile sorgulama yapmak en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Çünkü her zaman ve her yerden ulaşılabilecek bir yöntemdir. Aracın plakasını boşluksuz bir şekilde yazıp cep telefonundan SMS olarak 5664’e göndermek yeterlidir. Birkaç dakika sonra cevap olarak aracın hasar kaydı tarafınıza iletilir. Ayrıca bu sorgulamayı aracın şasi numarasını yazarak da gerçekleştirebilirsiniz. Bu hizmetin ücretli olduğunu da belirtmek gerekir.

Çağrı Merkezi ile Ağır Hasar Kaydı Sorgulama

Hasar kaydı sorgulama yapabileceğiniz çağrı merkezinin numarası 11890’dır. Arama yaptıktan sonra sizden aracın plakasını ya da şasi numarasını girmeniz istenir. Ardından size aracın hasar durumu ile ilgili bilgi verilir. Bu hizmet de ücretlidir. Her operatörde farklı bir tarife üzerinden ücretlendirilebilir.

E-Devlet ile Ağır Hasar Kaydı Sorgulama

Ücretsiz ağır hasar kaydı sorgulama işlemi için tercih edebileceğiniz yöntem e-devlettir. E-devlet üzerinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)’nin bir hizmet sayfası vardır. Burada yer alan Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama sayfasına giderek aracın hasar durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Fakat burada önemli bir detay vardır. E-devlet üzerinden başkalarının adına kayıtlı olan araçlarla ilgili sorgulama yapılamaz. Bu nedenle, eğer e-devlet yöntemini kullanacaksanız, almayı düşündüğünüz araçla ilgili sorgulamanın yapılmasını aracın mevcut sahibinden talep etmeniz gerekir.

Ağır Hasar Kaydı Eksper Tarafından Belirlenebilir mi?

Bir trafik kazası gerçekleştiğinde aracın kasko ve trafik sigortası olması büyük önem taşır. Trafik sigortası zaten zorunlu bir poliçe iken kaskonun da varlığı ağır hasar gibi durumlarda maddi zararın karşılanması konusunda avantaj sağlar. Bununla birlikte hasar tespiti için eksper ataması için de önemlidir.

Ağır hasar kaydı bir ekspertiz sürecinin sonucu olarak ortaya çıkar. Hasar tespiti için gerçekleşen kaza ile ilgilenen eksperin raporu dikkate alınır. Bu raporda verilen bilgiler doğrultusunda aracın hasar durumu belirlenir. Ayrıca sigorta şirketinin ödemesi gereken tazminatın belirlenmesinde de bu sürecin önemi vardır.

Ağır Hasar Kaydının Belirlenebilmesi İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Ağır hasar kaydının belirlenebilmesi için, her kazada olduğu gibi, bazı belgelerin ibraz edilmesi gerekir. Bu belgeler sigorta işlemleri ile ilgili süreçler için de gereklidir. Tarafların kusurlu olup olmadığı, hasarın boyutu ve sigorta/kasko durumu söz konusu belgeler üzerinden öğrenilir. Hasarın belirlenme sürecinde ihtiyaç duyulan belgeler şu şekildedir:

  • Kasko poliçesi
  • Kaza raporu/kaza tespit tutanağı
  • Ehliyet fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Alkol raporu
  • Aracın hasarlı bölgelerini gösteren fotoğraflar

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Hesaplanır?

Ağır hasar kaydının hesaplanabilmesi için, kazanın gerçekleşmesinin ardından, 5 iş günü içerisinde hasar bildirimi yapılmalıdır. Yukarıda listelenen evraklar ile birlikte çalışılan sigorta şirketine başvuru yapılabilir. Bu işlemin ardından bir eksper görevlendirilir ve ekspertiz sonrası hasar hesaplaması yapılır.

Bedelli Hasar Kaydı

Bir aracın bedelli hasar kaydı varsa, bu çoğunlukla araç sahibinin hatalı taraf olduğunu gösterir. Bu durumda ortaya çıkmış olan ağır hasarın onarımı kasko poliçesi kapsamında gerçekleşmiş olur. Araç sahibinin kaskosu yoksa hasarı kendisi de karşılayabilir ve bu durumda kayıtlarda bazı belirsizlikler olabilir.

Bedelsiz Hasar Kaydı

Bedelsiz hasar kaydı, ağır hasarlı bir kazada trafik sigortası poliçesinin de devreye girmesinin bir sonucudur. Ağır hasar almış bir aracın sahibi, meydana gelen kazada haklıysa, kusurlu olan karşı tarafın sigorta poliçesi kapsamında ödeme alabilir. Böyle bir durumda hasar kaydında bedelsiz ifadesini görmek mümkündür.

Ağır Hasar Kaydında Oluşan Zarar Nasıl Karşılanabilir?

Ağır hasar kaydında yer alan zararlar aracın güncel piyasa değerinden bile fazla olabilir. Bu durumda bu hasarı karşılamak maddi olarak ciddi bir sıkıntı doğurur. Fakat kasko ve sigorta poliçeleri bu durumlarda kurtarıcıdır. Yaşanan kazada haklı olan sizseniz, karşı tarafın sigorta poliçesi doğrultusunda, ilgili sigorta şirketi sizin hasarınızı karşılar.

Eğer yaşanan ağır hasarlı kazada kusurlu taraf sizseniz problem biraz daha büyük olabilir. Bu durumda kaskonuzun olup olmaması çok önemlidir. Kaskonuz varsa kusurlu olup olmamanız fark etmeksizin zararınız sigorta şirketi tarafından karşılanır. Ama kaskonuz yoksa zararınızı kendi cebinizden karşılamak durumunda kalırsınız.

Ağır Hasar Kaydı ile Pert Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Ağır hasar kaydı ile pert kaydı sıklıkla karıştırılan iki durumu ifade eder. Bu iki hasar durumu arasında tek bir fark olduğu için karıştırılması normaldır. Her iki durumda da aracın hasar tutarı güncel kasko değerine yakın ya da daha fazla olur. Fakat ağır hasarlı aracın trafiğe çıkma şansı varken pert olan araç trafikten men edilir. Ağır hasarlı araç yeterli bir onarım sürecinden sonra sorunsuz çalışabilecek duruma gelirse trafiğe çıkabilir. Tamir edilemez ya da tamir edilse bile trafikte risk yaratabilecek durumda olan araçlar pert olarak kaydedilir. Pert kaydı olan araçlar trafiğe çıkarılamaz.

Ağır Hasar Kayıtlı Araçlar Nasıl Anlaşılır?

Satın almayı düşündüğünüz bir aracın ağır hasarlı olması ile ilgili şüpheleriniz varsa, bunu öğrenmek için farklı yollar izleyebilirsiniz. Öncelikle SMS ve benzeri yöntemlerle aracın hasar geçmişini sorgulayabilirsiniz. Fakat meydana gelen bir kazada araç sahipleri anlaşma sağlar ve zararı kendi ceplerinden karşılarlarsa, sigorta sürecinde görülebilecek resmî bir kayıt olmaz. Bu durumda hasarsız gibi görünen bir aracın ağır hasarlı olma ihtimali de vardır.

Satın almayı düşündüğünüz aracın hasarsızlığından emin olmak istiyorsanız aracı özel olarak hizmet veren oto ekspertiz merkezlerinden birine götürebilirsiniz. Ağır hasarlı araçlarda genellikle şase, airbag, motor bloğu, şanzıman gibi parçaların onarımı söz konusudur. Eğer bu parçalar onarım görmüşse ekspertiz raporunda ortaya çıkar ve aracın ağır hasar kayıtlı olduğu anlaşılır.

Ağır Hasar Kaydı Sildirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Fiziksel olarak bir kaza yaşanmışsa ve kaza sonrası hasar bildirimi yapılmışsa, ağır hasar kaydının silinmesi mümkün değildir. Fakat bazen sistemsel yanlışlar meydana gelebilir. Küçük bir hasarın ya da hiç meydana gelmemiş bir hasarın sistemde ağır hasar olarak kaydedilmesi durumunda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne başvuru yapılması gerekir. Gerekli süreçlerin tamamlanması hâlinde ağır hasar kaydı silinir.


Araç satın almak için finansmana ihtiyacınız varsa HangiKredi üzerinden en avantajlı taşıt kredisi tekliflerine göz atabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

6 Oy

-

3,5 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

  • Revalüasyon Nedir? 22.05.2023

    Revalüasyon Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon