hangikredi.com

Ticari Kredi Kartı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 4.04.2018 Güncelleme Tarihi: 10.07.2024

Ticari kredi kartı, şirketlere özel olarak tasarlanmış kredi kartlarına verilen isimdir.

Ticari Kredi Kartı Nedir?
Ticari kredi kartları bir işletmenin hesaplarına bağlı olarak çıkarılır. Kartların limitleri işletmenin mali verilerine bağlı olarak çok yüksek değerlerde olabilir.

Ticari Kredi Kartı Nedir?

Ticari kredi kartı, şirketlere özel olarak tasarlanmış kredi kartlarına verilen isimdir. Bu kartlar iş seyahatleri, konaklama ve akaryakıt gibi ticari harcamalarda kullanılabilir. Ticari kredi kartları bir işletmenin hesaplarına bağlı olarak çıkarılır. Kartların limitleri işletmenin mali verilerine bağlı olarak çok yüksek değerlerde olabilir. Ayrıca bu kartlarda bireysel kredi kartlarına kıyasla daha çok taksit yapma imkânı bulunur. Ticari kredi kartı, işletme harcamalarının ve bireysel harcamaların birbirinden ayrılmasını sağlar. Aynı zamanda şirket içi harcamaların raporlanmasını kolaylaştırır. Kart seçimi konusunda tavsiyeye ihtiyacınız varsa ticari kredi kartları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Ticari Kredi Kartı Ne İşe Yarar?

Ticari kredi kartının normal kredi kartından farkı, bir işletmeye ait olmasıdır. Ticari kart, işletmelerin çek-senet yerine taksitle alışveriş yapmalarına imkân tanır. Ayrıca ticari kredi kartınız ile işletmeniz için nakit avans çekebilirsiniz. Hangikredi’nin sizlere sunduğu taksitli nakit avans hesaplama uygulamasından yararlanarak bu konuda daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Ticari kredi kartınız ile borçlarınızı taksitlendirebilir, bankanıza otomatik ödeme talimatı verebilir ve faturalarınızı aksatmadan ödeyebilirsiniz. Ticari kredi kartları ile anlaşmalı olan iş yerlerinden indirim hakkı da elde edebilirsiniz. Ayrıca işletme giderlerinizi kayıt altında tutabilir, bankanızın işletmenize sunduğu ödeme kolaylıklarından ve ayrıcalıklardan faydalanabilirsiniz.

Ticari kredi kartlarının avantajları şu şekilde özetlenebilir:

  • Çek-senet yerine taksit ile alışveriş yapabilmek
  • Nakit avans çekebilmek
  • Ödemenin asgari tutarını yapıp gerisini taksitlendirerek ödemek
  • Ekstreyi ötelemek
  • Sigorta primlerini ve vergileri ödemek
  • Aylık harcamaların raporlanması
  • Otomatik ödeme talimatı vermek ve faturaları ödemek
  • Bankanıza özel indirimlerden faydalanmak

Ticari Kredi Kartı İle Normal Kredi Kartı Arasındaki Fark Nedir?

Her iki kredi kartıyla da kredi kartının geçerli olduğu işletmelerde alışveriş yapılabilir. Fakat iki kart arasında bazı farklar vardır:

  • Hem bireysel hem de ticari kredi kartlarında borcun yalnızca asgari tutarı ödenebilir Fakat asgari ödeme tutarı bireysel kredi kartlarında %30-40 oranında belirlenir. Ticari kredi kartlarında ise bu oran genellikle %10’dur.
  • İki kart türü de anlaşmalı iş yerlerinden taksitli olarak alışveriş yapmaya uygundur.
  • Cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik ürünlere devlet tarafından taksit kısıtlaması getirilmiştir. Ticari kredi kartı ile telefon almak çok daha kolaydır. Bilgisayar ve cep telefonu ticari kredi kartı taksitleri, bireysel kartlara göre daha fazladır.
  • Bireysel ve ticari kredi kartlarının arasındaki farklardan biri de limitleridir. Ticari kredi kartlarının limiti şirketin hacmine ya da kredi sicilinin durumuna göre belirlenir, bireysel kredi kartlarında ise kart sahibinin aylık gelirine göre bir limit tanımlanır. Bu nedenle genel itibariyle ticari kredi kartlarının limitleri daha yüksektir.
  • Hem bireysel hem de ticari kredi kartlarında taksitli nakit avans kullanılabilir. Bireysel kredi kartlarında taksit sayısı 6-12 arasında değişirken, ticari kartlarda bunun iki katına kadar çıkabilir. Bu durum KOBİ’ler ve işletmeler için daha kolay finansman sağlar.
  • Bireysel ve ticari kredi kartlarında faiz oranı açısından da farklılık vardır. Bireysel kredi kartlarında borcun ödenmemesi sonucunda uygulanan faiz, ticari kartlara göre daha azdır.

Ticari Kredi Kartı Kimlere Verilir?

Bir bankada ticari hesabı bulunan tüm işletme sahipleri ve KOBİ’ler ticari kredi kartı başvurusunda bulunabilirler. Kredi kartı başvuruları, ticari hesap üzerinden değerlendirilmeye alınır. Vergi levhasında ve tüm evraklarda işletme sahibinin adının geçiyor olması ticari hesap açılması için yeterlidir. Ticari hesabı olmayan kişilerin ise öncesinde gerekli belgeler ile birlikte bankaya başvuru yapmaları gerekir.

Şahıs Şirketi Ticari Kredi Kartı Alabilir mi?

Ticari kredi kartları, bankalar tarafından tüzel kişiler için düzenlenir. Ayrıca limited şirketler ve şahıs şirketleri de ticari kredi kartı alabilir. Şahıs şirketlerinin ticari kredi kartı alması, diğer şirketlere göre daha kolaydır. Fakat şahıs şirketlerine verilen ticari kartların limiti diğer firmalardan azdır.

Ticari Kredi Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ticari kredi kartı almak isteyen kişinin bir bankada şirket hesabının olması gerekir. Eğer yoksa ticari kart alınamaz. Şirket sahibi, bireysel hesabı üzerinden kredi kartı başvurusu yapamaz. Başvuru yapabilmek için kredi kartı başvuru formunun doldurulması gerekir. Ticari kredi kartı almak için gerekenler nüfus cüzdanı, ikametgâh formu ve vergi levhasıdır.

Limited şirketlerin ise başvuru sırasında şirket ortaklarının kimlik fotokopileri, ticaret sicil gazetesi ve şirketi temsil eden kişilerin noter onaylı belgelerine sahip olması gerekir. Anonim şirketler ise şirket ortaklarına ait nüfus fotokopisi ve ticaret sicil gazetesi ile başvuru yapmalıdır. Başvuru sonucunda banka, şirketin geçmişte ödeme düzensizliğinin olup olmadığını da inceleyerek karar verecektir.

Bankalara şirketiniz için ticari kredi almak amacıyla başvuru yaptığınızda da benzer işlemler yapılır. "Ticari Kredi Nedir?" yazısını okuyarak bu konuda daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Ticari Kredi Kartı Veren Bankalar Hangileridir?

Her banka, ticari kredi kartları için farklı fırsatlar sunar. En avantajlı ticari kredi kartını bulmak için bankaların sunduğu olanaklar değerlendirilmelidir. İşletme sahipleri, bağlı bulundukları banka ile iletişime geçerek ticari kredi kartı başvurusunda bulunabilirler. Aidatsız ticari kredi kartı veren bankalardan birini tercih ederek yıllık kart ücreti ödeme derdinden kurtulabilirsiniz. Ayrıca 18 aya varan taksitlerden faydalanabilir, ödemelerinizi erteleyebilir veya şirketinize özel sunulan indirimlerden yararlanabilirsiniz. Ticari kredi kartı veren bankalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Akbank
  • Denizbank
  • Garanti Bankası
  • Türkiye Ekonomi Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Vakıfbank
  • Yapı Kredi Bankası
  • Ziraat Bankası

Ticari Kart Nerelerde Kullanılır?

Ticari kredi kartları ile istenilen her yerden alışveriş yapmak mümkündür. Ticari kredi kartları ile bireysel kredi kartlarının farkı, bunların kullanım amaçlardır. Ticari kredi kartları işletmelerin harcamalarında kullanılmak üzere çıkarılır. Kredi kartı ticari kullanımı; konaklama, seyahat, benzin, demirbaşlar ve bilgisayar gibi işletme ihtiyaçları şeklinde özetlenebilir.

Ticari Kredi Kartı İnternet Alışverişine Nasıl Açılır?

Ticari kredi kartlarını online alışverişe açtırmak için başvurulacak yöntemler bireysel kredi kartı ile aynıdır. Ticari kredi kartınızı online alışverişe açtırmak için bankanızın çağrı merkezini arayabilir, internet bankacılığı ya da mobil bankacılık üzerinden işlem yapabilirsiniz. Bu sayede ticari kredi kartınız anında internet alışverişine açılır. Böylece bankanızın işletmeniz için sunduğu avantajlardan faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Ticari Kredi Kartı Limiti Neye Göre Belirlenir?

Ticari kredi kartı limitleri şirket faaliyetlerine ve işletmenin banka ile yapacağı anlaşmalara göre değişir. Bu nedenle, işletmeniz için ticari kredi kartı çıkarmak ve kredi kartı limiti hesaplamak için banka ile görüşmek doğru olacaktır. Bankanız ile görüşerek ticari kredi kartı limit arttırma veya düşürme işlemi yapabilirsiniz.

Ticari Kredi Kartı Limiti En Fazla Kaç Olabilir?

Bireysel kredi kartı limiti, ilk yıl şirket gelirin iki katı, ilk yıldan sonra ise en fazla dört katı olacak şekilde hesaplanır. Geliriniz her yıl artacağı için kredi kartı limitiniz de artacaktır. Ticari kredi kartlarının limiti, bireysel kredi kartlarından çok daha yüksektir. Fakat bu konuda net bir rakam söylemek mümkün değildir.

Ticari Kredi Kartına Kaç Taksit Yapılabilir?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 8261 sayılı kararı ile Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26. maddesinin yedinci fıkrasına göre taksitlendirme sürelerinde değişiklik yapılmıştır. Kurumsal kredi kartlarında taksit sayısı genel olarak on iki aydan on sekiz aya çıkarılmıştır. Siz de ticari kredi kartlarınız ile 18 aya kadar taksitler ile alışveriş yapabilirsiniz.

Alan Maksimum Süre
Cep telefonu 18 ay
Akaryakıt 18 ay
Yurt dışı harcamaları 18 ay
Kozmetik 18 ay
Kuyum 18 ay
Elektrik-elektronik 18 ay
Havayolları 18 ay
Taşımacılık 18 ay
Konaklama 18 ay
Sağlık ürünleri 18 ay
Sağlık ve Sosyal Hizmetler 18 ay
Dernek ödemeleri 18 ay
Vergi ödemeleri 18 ay
Diğer Sektörler 18 ay

Ticari Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Kaçtır?

Asgari ödeme tutarı, kredi kartı borcunun son ödeme tarihine kadar ödenmesi gereken en düşük tutardır. Bu tutarın altında ödeme yapılırsa borca faiz eklenir. Eğer asgari tutarda ya da asgari tutarın üstünde ödeme yaparsanız yalnızca akdi faiz işler. Ticari kredi kartınızın kapatılmaması ve kredi notunuzun düşmemesi için borcun asgari tutarını düzenli olarak ödemeniz gerekir. Borcun asgari tutarını ödemek nakit problemi yaşadığınız dönemlerde sizi rahatlatır ancak bunun sonucunda kredi notunuz düşer ve borcunuz da artar. Ticari kredi kartınızın asgari ödeme tutarı, BDDK tarafından 30.03.2020 tarihinde alınan bir karar uyarınca kart limitine bağlı değildir. Belirlenen sabit orana göre asgari ödeme tutarı toplam borcun %20’sidir.

Ticari Kredi Kartı Yapılandırılır mı?

Ticari kredi kartlarını ödeyemeyen şirketler için yapılandırma işlemi yapılır. Ticari kredi kartlarını yapılandırmanın amacı, alacaklı kuruluşları ve geri ödemede sorun yaşayan kişileri rahatlatmaktır. Ticari kredi kartı yapılandırma işlemi, ekonomiye katkı değer olduğuna inanılan, borcunu ödeme geçici sorun yaşayan şirketler için geçerlidir. Tespit işlemleri, Bağımsız Denetim Kuruluşları ve Alacaklı Kuruluş tarafından yapılır. Ödemede sorun yaşayan ve finansal sektöre kredi borcu olan firmalar için “Finansal Yapılandırma Çerçeve Anlaşması” kapsamında işlem yapılır.

Ticari kredi kartı yapılandırması sonucunda;

  • Şirketlerin kredi borçlarının vadeleri uzar
  • Şirketlerin kredileri yenilenir.
  • İlave kredi verilir.
  • Borçtan kaynaklı anapara, gecikme cezası, faiz ve kâr payı ile ortaya çıkan alacaklar indirilir, bunların hepsinden veya bir kısmından vazgeçilir.
  • Firmaların borçlarını geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve böylece istihdama katkıda bulunmaya devam etmeleri sağlanır.

Ticari Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Ticari kartın borcu ödenmezse, kişiye tıpkı bireysel kredi kartlarındaki gibi birtakım prosedürler uygulanır. İlk olarak kişinin kredi kartı kullanıma kapatılır eğer borç ödenmezse kart tamamen iptal edilir. Kapatılan kredi kartının tekrar kullanılabilmesi için karta ait tüm borcun ödenmesi gerekir. Kredi kartı borçları hukuki yollardan tahsil edilir. Bankalar öncelikle, kredi kartı borcunuzu hatırlatmak amacıyla size mesaj atar veya sizi arar. Borçlu, asgari tutarı arka arkaya 2 ay ödemezse idari takip süreci başlatılır.

Kredi kartı borcunuzu 90 gün boyunca ödemezseniz banka sizi dava edebilir. Böyle bir durumda kredi notunuz da düşecektir. Bu durum bir sonraki kredi kartı ve kredi başvurularınızı olumsuz yönde etkiler. Borçlu bankayı arayarak yapılandırma talep edebilir. Yapılandırmaya gidilmezse icra takip süreci başlar ve borçluya icra dairesi tarafından bir ödeme emri gönderilir. Sonrasında borçlunun 10 gün içinde kredi kartı borcunu ödemesi gerekir. Eğer ödenmezse borçlu için haciz işlemi başlatılır. Haciz başladıktan sonra 3 gün içinde mal beyanında bulunulması gerekir. Mal beyanından sonra borçlunun mal varlığının borcu kadar kısmına veya maaşına el konur. Ancak maaşın sadece dörtte birine haciz gelebilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 9.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?