Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Mevduat Hesabı Olanlardan Gelir Vergisi Alınır mı?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 29.03.2021 Güncelleme Tarihi: 10.05.2023

Bankacılık sistemlerini gelişmesi ile en önemli yatırım ve birikim seçenekleri arasında mevduat hesapları yer almaya başlamıştır.

Mevduat Hesabı Olanlardan Gelir Vergisi Alınır mı?
Mevduat hesabı ve gelir vergilerine dair detaylı bilgiye yazımız üzerinden erişebilirsiniz.

Vadeli mevduat hesapları sayesinde, bankaların vermiş olduğu faiz oranları çok iyi kar getirebiliyor. Bunun getirisi olarak da belli vergilendirmelerin olması söz konusu.

Mevduat hesabı nedir, vadeli mevduat hesabı nedir, vadeli mevduat hesabından ne kadar vergi alınır, en avantajlı vadeli mevduat hesapları hangileri, vadeli mevduat hesaplaması nasıl yapılır, vadeli mevduat hesabından para çekmek mümkün mü ve vadeli mevduat hesabının avantajları nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz. 

Mevduat Hesabı Nedir?

Elinizdeki paranın bankada güvenli bir şekilde saklanması, bankacılık işlemlerinizin yapılabilmesi için açılan hesaplar mevduat hesabı olarak adlandırılır. Klasik bir maaş hesabı ya da bankadan hiçbir ayarlama yapılmadan açılan hesapların tamamı mevduat hesabı olarak adlandırılır.

Kredili Mevduat Hesabı (KMH) ne işe yarar? diye merak ediyorsanız "Kredili Mevduat Hesabı Nedir?" yazımızı mutlaka incelemelisiniz!

Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?

Birikimlerin yatırımlara dönüştürülmesi için açılan hesaplarda vadeli mevduat hesabı olarak adlandırılır. Vadeli mevduat hesabı bankaların sundukları faiz oranları ve vadeler üzerinden kar elde etmenizi sağlar. Uzun süreli vadeler her zaman daha yüksek kar getirirken, bankacılık işlemlerine devam etmek isteyen kişilerin günlük vadelerle hesap açması daha avantajlı oluyor.

Vadeli Mevduat Hesabından Ne Kadar Vergi Alınır?

Vadeli mevduat hesapları kullanıcılara kar üzerinden ekstra gelir getirdiği için belli oranlarda vergi kesintisi söz konusu olur. Bu kesintiler ana para üzerinden değil, direkt olarak elde edilen faiz karından düşülür. Bu yüzden vergi oranları neticesinde karınızın çok azalmayacağı bankalar ve hesaplar üzerinden işlem yapmanızda fayda var. Aşağıda vadeli mevduat hesaplarından kesilen vergi oranlarını bulabilirsiniz:

TL hesapları için mevduat hesaplarından alınan vergiler;

  1. 6 aya kadar vadesi olan hesaplarda yüzde 15
  2. 1 yıl da dahil edilmek üzere 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 12
  3. 1 yıldan daha uzun ola vadelerde yüzde 10 oranında 

Döviz hesapları için mevduat hesaplarından alınan vergiler;

  • 1 yıl da dahil edilmek üzere 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 20
  • 1 yıldan daha uzun ola vadelerde yüzde 18 oranında

En Avantajlı Vadeli Mevduat Hesapları Hangileri?

Vadeli mevduat hesaplarının getirileri bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda müşterilerin tercih ettikleri vadeler ve anapara miktarları üzerinden de kazançlar değişiklik gösterebilir. Aşağıda 10.000, 50.000 ve 100.000 TL’nin hangi kazançları getireceğini bulabilirsiniz.

Vadeli Mevduat Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Vadeli mevduat hesaplaması yapılırken günlük, aylık ya da yıllık faiz getirilerini değerlendirmek gerekiyor. Belli bir formül üzerinden ana paranız, faiz oranı ve vade ile hesaplamanızı yapabilirsiniz.

  • Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı
  • Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı
  • Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı

Vadeli Mevduat Hesabından Para Çekmek Mümkün mü?

Vadeleri dolmadan vadeli mevduat hesaplarından para çekmek, vadenin bozulması anlamına gelir. Özellikle çok kazanç elde etmek isteyen kişilerin uzun süreli vadelerle ve hesaptan para çekmeden işlem yapmasında fayda var. Vadesiz mevduat hesabı gibi kullanım sağlamak isteyen hesap sahiplerinin günlük faiz oranları üzerinden işlem yapmasında fayda var. Bu durumda da faiz getirilerinin çok düşük olacağını bir kez daha hatırlatmak gerekiyor.

Her an bozulmaya hazır ve her gece işlenen faiz oranları, yıllık olarak biriken kar oranlarına göre çok daha küçük karlar elde edilmesine sebep olur. Günlük faiz oranlarının en önemli avantajı sadece istediğiniz gibi bankacılık işlemlerinizi vade bozulmasını düşünmeden yapabiliyor olmanız.

Mevduat faizi getirisi de gayrimenkul yatırımı da en çok karşıalştırılan iki husustur. Siz de ne yönde yatırım yapmanız gerektiğine karar veremediyseniz "Mevduat Faizi mi, Gayrimenkul Yatırımı mı?" yazısını inceleyebilirsiniz.

Vadeli Mevduat Hesabının Avantajları Nelerdir?

  •  Paranızın bankada dururken değerlenmesi sağlanır
  • Uzun vadede kar elde edersiniz
  •  Bankada güvenli bir şekilde paranızı tutabilirsiniz
  • Acil durumlar için kullanım sağlayabileceğiniz günlük faiz oranları sayesinde hem işlem yapabilir hem faiz elde edebilirsiniz

Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Vadeli mevduat hesabı açmak artık çok kolay. Zaten çalıştığınız bir banka varsa mobil bankacılık ve internet şubesi üzerinden tek tuşla vadeli hesap açmanız mümkün. İstediğiniz mevduat hesap türünü ve vadelerini seçerek, yine aynı kanallar üzerinden takibini yapabilirsiniz.

Kredi Hesaplama aracımız ile ihtiyaç, konut, taşıt, esnaf kredisi faiz oranlarını karşılaştır, anında başvurabilirsiniz.
 
Eğer henüz çalışmadığınız bir bankadan vadeli mevduat hesabı açmak istiyorsanız müşteri temsilcileriyle ya da şubedeki yetkililerle görüşerek işlemleri tamamlayabilirsiniz. Mevduat hesabı açmak için kimlik dışında herhangi bir bilgi talep edilmiyor. Kimlik bilgilerinizle çok kısa sürede kar elde etmeye başlayabilirsiniz.
 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

3 Oy

-

4 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Varant Hisse Nedir? 1.06.2023

    Varant Hisse Nedir?

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon