hangikredi.com

Kredi Taksitleri Geç Ödenirse Ne Olur?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 3.01.2021 Güncelleme Tarihi: 15.09.2023

Çeşitli sebeplerden kredi ödemelerinin aksayabileceği şu günlerde, kredi taksidi bulunanların aklında “kredi geç ödenirse ne olur?” sorusu yer alıyor olabilir.

Kredi Taksitleri Geç Ödenirse Ne Olur?
Bu süreci merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız blog yazımızdan destek alabilirsiniz.

Kredi Taksidi Gecikme Süreci

Kredi taksitlerindeki gecikmenin başlangıcından itibaren süreç aşağıdaki gibi ilerler. Bu süreç bankanın kredi sahibiyle iletişime geçmesiyle başlar.

  • Banka, ilk gecikmeyi telefon, mesaj, e-mail gibi iletişim kanallarının bir ya da birkaçını kullanılarak beyan eder.
  • Ödemenin bir kısmı yapılmış ise, yine gecikme olarak nitelendirildiği için yine iletişim araçları ile borçluya bildirilir.
  • Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir.
  • Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır.
  • İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
  • Yasal süreç başladığı zaman kredi dosyası bankanın ilgili avukatı ya da bazı bankalarda takip departmanlarına bildirilir ve bu sürecin ardından banka ile değil, bu departman ya da avukat ile iletişime geçilir.
  • Bu süreçte çoğunlukla haciz işlemleri de başlamış olur.
  • Kredi taksidinin yine ödenmemesi ya da haciz yolu ile tahsil edilememesi halinde, çoğu banka kredi borcunu BDDK tarafından lisans sahibi olan varlık yönetim şirketlerine devreder.
  • Varlık yönetim şirketlerine devredilme adımı, yasal sürecin başlamasının ardından çoğu zaman bir sene sonra atılır.
  • Bu sürecin ardından alacaklı varlık yönetim şirketi haline gelir ve borcu artık onlar takip eder.

Kredi erteleme konusu ile ilgili detaylı bilgi almak için "Kredi ve Kredi Kartı Borcu Erteleme" içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Faizsiz Nakit Avans Fırsatlarını İncele

Kredi Taksitlerinin Gecikmesinde Yasal Süreç

2015 senesinden bu yana yürürlükte olan Tüketici Kredisi Yönetmeliği kapsamında birbirini takip eden iki taksit ödemesi yapılmaması halinde bankalara kredinin aylık ödemelerini iptal etme ve kredinin tümünü borçludan talep etme hakkı tanındı. Bankalar çoğunlukla bu hakkı kullanmak için art arda üç taksit ödemesi yapılmamasını beklese de daha öncesinde ödeme yapılmasını talep etme hakkı bulunuyor.

Gelir, faiz ve aylık ödemelere göre hesaplama yaparak en uygun kredi seçeneğine ulaşmak için kredi hesaplama sayfamızdan yardım alabilirsiniz.

Gecikme Faizi Ne Demek?

Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur. Yani %1 ile alınan kredinin gecikmesi halinde, geciken ödemeler için (%1 faiz oranı + %1,30 gecikme faiz ile) toplamda ödenmesi gereken faiz aylık %2,30 olacaktır.

Eğitim kredisi ile ilgili detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için Eğitim Kredisi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Geç Ödemelerin Kredi Notuna Etkisi Ne Olur?

Geciktirilen ödemeler yalnızca süreç dahilinde krediyi etkilemez. Bunun yanı sıra kredi siciline negatif yansıyarak sonraki dönemlerde gerçekleştirilecek kredi başvurularını da etkiler.

Ayrıca bankalar ödeme istikrarına ve bunun neticesinde verilen kredi notuna bakarak bireyleri değerlendirir. Ancak kredi ödemelerinde gecikmeler mevcutsa, bu değerlendirme neticesinde yeni kredi kullanma olanağı pek mümkün olmayacaktır. Buna ek olarak bozulan kredi sicilinin düzelmesi de bir süreyi bulacaktır. Bu yüzden kredi ödemelerini düzenli yapmaya dikkat etmeniz gerekir.

Banka Hesabından Kredi Taksidi İçin Para Çekilir mi?

Tarafınızca bir ödeme emri verilmediği takdirde yasal süreç başlamadan banka hesaplarınızda yer alan paradan ödeme tahsil edilmez.

Kredi Geç Ödeme Kanun Düzenlemesi

İlgili yönetmeliğin 18. Maddesinde ifade edildiği gibi, birbirini takip eden iki taksitin ödenmemesi durumunda yasal işlemler başlatılır. Borçluya verilen 30 gün içerisinde kredi taksitlerinin ödenmesi talep edilir. Fakat banka prosedürlerine dahilinde borcun tümünün ödenmesi de talep edilebilir. Toplam 90 gün süre içinde kredi taksitlerinin ödenmesi gerekir. Takip eden 3. taksit tarihinin ardından haciz işlemleri başlatılarak, borçludan kredi kalan tutarı alınır.

Kredi Borcu Geç Ödeme Seçenekleri

Ödeme seçenekleri ilgili yönetmelik çerçevesinde gözden geçirilebilir. Bu anlamda seçenekler oldukça sınırlı olsa da erken davranırsanız ve kredi notunuzun düşmesini beklemezseniz borcunuzu yeni bir ödeme planı ile ödeyebilmeniz mümkün.

Kredi yapılandırma hesaplaması yapmak için hesaplama aracımızdan destek alabilirsiniz.

Ödenmeyen Kredi Borçlarında Anlaşma Yolu

Kredi taksitlerinin geç ödenmesi halinde, kredi notunuz düşer. Bankalar kredi başvurularınızı incelerken kredi notunuza bakar ve kredi notunun düşük olması kredi alma olasılığınızı düşürür. Kredi notunun düşük olması halinde de başka bir kredi kullanımı ya da kredi borç aktarımları son derece zordur. Bankalar çoğu zaman ikinci taksidin ödenmediği ya da kullanıcı talebi kapsamında ilk taksitin geciktiği durumlarda tekrar yapılandırma uygulayabiliyor.

Fakat ikinci kez yapılandırma taleplerinde çoğunlukla kefil yolu ile yapılandırma imkanı sağlanır. Bazı durumlarda kredi taksitlerini ödeyemeyecek olan bireyler yapılandırma yöntemini tercih edebilirler.

Borç Transfer Kredisi

Borç kapatma kredisi ya da borç transfer kredisi olarak nitelendirilen kredi seçenekleri ile kredi kartı borçları ve tüketici kredileri yapılandırılabiliyor. Tüm bankalara olan borçlarınızı bir tek bankada toplayarak daha düzenli ödeme yapmanız mümkün.

Kredi borcu ödenmezse ne olur konusuyla ilgili detaylı bilgi için "Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?" içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kredi Borcu ya da Kredi Kartı Ödenmemesinden Ötürü Maaşa Haciz Gelir mi?

Borcun ilgili sürelerde ödenmemesi halinde ve anlaşmaya gidilmemesi gibi durumlarda yasal süreç başlar. Yasal takip başlatılan kişinin maaş hesabına Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu çerçevesinde maaşının maksimum dörtte biri oranında ile el konur. Bazı bankaların anlaşmalı olduğu hukuk büroları ya da avukatları kişinin maaşının tümüne el koyabilir. Bu durumda yasal takip başlatan şehrin İcra Müdürlüğü’ne başvuru yapabilir ve yargıtay kararını örnek göstermek şartıyla haczi kaldırtmak mümkün olur.

Kredi Borcu ya da Kredi Kartı Ödenmemesinden Dolayı Banka Hesapları Kapanır mı?

Yasal takip başlatılınca size kefil olan kişinin ve sizin hesaplarınız haczedilir. Borcun çok yüksek olması ya da çok az olması bankalar için fark etmediği gibi hesaplara bloke konulması sıkça karşılaşılan süreçlerdir. Aile bireylerinin banka hesapları ne olursa olsun haciz işlemine konu olamaz. Aynı zamanda eş, anne, baba ya da 1. derece akraba olan bireylerin bu borç ile ilişkilendirilmesi söz konusu değildir. Yasal takibe giren kredi borcunda ek borçlar ile karşılaşılabilir. Bu borçlar genellikle; avukat borcu, icra masrafları gibi ilave masrafları anlaşmalı olarak düşük ödemeniz mümkün.

Kredi Ödemeleri Yapılamadığında Ne Yapmalısınız?

Ödemelerde zorlanmaya başlarsanız borç kapatma kredisi kullanarak bütçenizi düzenleyip yeni bir ödeme planı yapmak bir opsiyondur. Fakat bu hamleyi yapmak için ödeme düzeninin tamamen bozulmasını beklememelisiniz. Çünkü bütün geciken ödeme dönemleri için kredi notu düşer ve bankalar borç kapatma kredisi vermeyebilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 12.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?