Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Kartı mı Yoksa Nakit mi Kullanılmalı?

Mert Yılmaz

Yayımlama Tarihi: 1.10.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Kredi kartı çoğumuzun kullandığı, hayatımıza büyük bir konfor alanı yaratmış bir ürün.

 Kredi Kartı mı Yoksa Nakit mi Kullanılmalı?
Dünyanın her yerinde istediğiniz mal ve hizmeti cebinizde para yokken alma imkanı sunan hatta bazen bu mal ya da hizmeti taksit ile alma imkanı bile veren kendisi küçük fonksiyonu büyük, içine çip de yerleştirilmiş bir plastik kart.

Nakit taşıma derdini ve riskini ortadan kaldırdığı gibi, kullandıkça çeşitli ödüller de kazanma şansı sunuyor.

2021 Kredi Kartı Kullanım İstatistikleri

BKM verilerine göre 2021 yılının Temmuz ayı itibari ile Türkiye’de toplam 80,4 milyon adet kredi kartı kullanılmaktadır. Bu kredi kartları kullanılarak 2021 yılının ilk yedi aylık döneminde 2,8 milyar adet işlem sadece alışveriş amaçlı olarak gerçekleştirilmiştir.  Alışveriş için kullanılan bu işlemlerin sonunda ortaya çıkan işlem tutarı ise 726 milyar TL olmuştur. 
Kullanıcıların neredeyse tamamının cüzdanında; farklı limitlerde, farklı hesap kesim tarihleri olan birden fazla kredi kartı var. Alışverişler hesap kesim tarihine göre planlanıyor ki geri ödeme daha geç bir tarihte yapılabilsin.

Kredi Kartı Harcama Alışkanlıkları

Küreselleşen ekonomilerin yarattığı tüketim çılgınlığının en önemli aracı aslında kredi kartları. Cebinde paran yokken de seni bir şeyler almaya zorluyor. Hikayeyi doğru yazamazsan, geleceğin ipotek altına alınıyor. Bazıları için çok da önemli değil çünkü onların felsefesi: “Hayat bir gündür, o da bugündür.” 

Ülkenin yakın geçmişinde hiçbir şart aranmaksızın yoldan geçene kredi kartı verildiği dönemleri de yaşadık. Şimdi sistem ibra edebildiğiniz gelirinizin, maksimum dört katı kadar toplam limit tanımlanmasına izin veriyor.Geçmiş dönemden kazanılmış yüksek limit hakları devam ediyor fakat yeni bir kredi kartı sahibi olmayı istemeniz ya da mevcut kartlarınızdan birinin limitini yükseltmek istemeniz durumunda, mevcut kart ya da o kartlara tanımlanmış limitlerinizden vazgeçmeniz gerekiyor. 

Kredi Kartı Kullanıcı Tipleri

Türkiye’nin ekonomik gerçeklerine bakıldığında üç grup kredi kartı kullanıcısı var. Bakalım siz hangi gruptasınız?

Birinci Grup: Bütçe Disiplini Olanlar

Toplam kullanıcı grubu içinde sayıları en az olan gruptur. Bankalar tarafından pek sevilmezler. Kredi kartlarını sık kullanırlar ama en önemli özellikleri kullanırken kendi bütçe planlaması çerçevesinde kullanmayı kural edinmişlerdir. Banka tarafından ekstreleri gönderildiğinde aşağı yukarı ne kadarlık bir harcama yaptıklarını bilen, ekstredeki bütün harcamalarını kontrol eden ve ekstre borcunun tamamını ödeyen insanlardan oluşan gruptur. Bankalar neden bu grupta yer alan kredi kartı kullanıcılarını pek sevmezler. Çünkü banka bu kart kullanıcılarının yaptıkları alışverişlerden satıcıdan aldıkları komisyon ile yetinirler, kredi kartı kullanıcısından faiz geliri elde edemezler. 

İkinci Grup: Kontrolsüz Harcayanlar

Bütçe disiplini olmayan insanlardan oluşur. 'Aman canım ne var dokuz taksit 100 TL - 100 TL öderim ne var diyen, alışveriş arsızı, ihtiyacı olsun olmasın canının istediği her şeyi satın almayı yaşam biçim olarak belirlemiş insanlardan oluşan gruptur. Bu grupta yer alanların ortak özelliği bankalar tarafından sevilen insanlar olmalarıdır. Ay içinde bütçe disiplinine uyulmadığı için limit aşılmıştır ve ekstrede gelen borcun büyük bir kısmı ödenemez. Doğal olarak banka o ödenemeyen kısmına faiz işletir ve ne yazık ki bu tablo çok da uzun olmayan bir vadede sarmala dönüşür. 

Üçüncü Grup: Finansal Mühendisler

Finansal mühendislerden oluşan bir gruptur. Gerçekten ekonomik açıdan zorlanan insanların oluşturduğu bir gruptur. Kredi kartı limitini sonuna kadar kullanan daha doğrusu temel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmak zorunda olan, gelen borcun asgarisini ödeyen, bankanın uyguladığı piyasa faizinden yüksek faizi ödemeye razı, borç belli bir büyüklüğe geldiğinde faiz oranına bile bakmadan bir başka bankadan tüketici kredisi kullanan, sonra bununla gidip kredi kartı borcunu kapatan, birkaç ay sadece kredi taksidini ödeyen o birkaç ayın sonunda ise hem kredi kartı borcu yeniden oluşmuş hem de aldığı uzun vadeli kredi taksidini ödemek zorunda kalan insanların oluşturduğu grup.  Bu grupta yer alan insanlar aslında bir finansal mühendislik gerçekleştiriyorlar. Asgari yaşam için kullanıyor kredi kartını ve bu insanlara benim kendi adıma bir eleştiri getirmem söz konusu olamaz. 

Kredi Kartı Kullanmalı mı?

Özellikle yüksek tutarlı bir alışveriş yapılırken, ben de bunu nakit ödemek yerine kredi kartı ile taksitli biçimde ödemeyi tercih ediyorum. Neden o kadar parayı tek kalemde ödeyeyim ki? Bir küçük tüyo vereyim hemen. Eğer peşin ya da tek ödemede hatrı sayılır bir indirim alıyorsanız taksite girmeden ödemeyi tercih edin. Korkulması gereken borç değil aslında. Sizin o borcu ödeme gücünüz önemli.

Geliriniz ekstrenizdeki borcu ödemeye yetiyor ve hayatınıza herhangi bir kısıtlama getirmeden devam edebiliyorsanız zaten sorun yok. Bir kez daha ifade etmeye çalışayım. Kredi kartını nakit taşımak yerine kullanıyor ve ay sonunda gelen borcun tamamını ödeyebiliyorsanız kredi kartını doğru kullanıyorsunuz demektir. Artık günümüzde kredi kartı geçmeyen yer neredeyse kalmadı. Hem de o dönemde paranızı bankada tutarak faiz geliri elde edebilirsiniz. Ama bütçe planlaması yapmadan her aklınıza geleni, her gördüğünüz mal ya da hizmeti satın alıyorsanız, yani elinizdeki kredi kartı bütçenizin delinmesine neden oluyorsa bence kredi kartı kullanmamalı, nakit ile yaşamayı tercih etmelisiniz. Yok illa cebimde bir kart olsun havalı da duruyor diyorsanız ATM kartı diye de bilinen banka kartları var. Onları kullanın ama Kredili Mevduat Hesabınızı kullanmadan…

Sağlıklı ve borçsuz günler dilerim.

Mert Yılmaz'a ait diğer yazıları okumak için;

close icon

Yazar Hakkında

yazar
Mert Yılmaz

1972 doğumlu olan Mert Yılmaz, 25 yılı aşkın süredir sermaye piyasalarında görev yapmaktadır. Araştırma bölümü ile başladığı sektörde 2006 yılında pazarlama - satış tarafına geçmiştir.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

23 Oy

-

4,04 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır? 30.04.2024

    A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? 30.04.2024

    Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?