Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Kredi Hesaplaması Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 6.01.2015 Güncelleme Tarihi: 30.03.2023

Kredi hesaplama işlemi yaparken nelere dikkat etmelisiniz? En uygun krediyi bulmanın püf noktaları nelerdir? Kredi başvurusu yapmadan evvel genellikle ihtiyaç duyulan tutar hesaplanır bankalar arsında bir karşılaştırma yapılır.

Kredi Hesaplaması Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
Tam bu noktada yani kredi hesaplama ve karşılaştırmada, öncelikle faiz oranına sonra maliyet oranlarına ve diğer masraflara bakmalısınız.

En büyük yanılgı, yalnızca faiz oranı üzerinden hesaplama yaparak kullanılacak olan krediye vermektir. Çünkü dosya masrafı, yıllık maliyet oranı ve varsa diğer ilave masraflar, toplam geri ödeme tutarınızı doğrudan etki eder.

Kredi hesaplama işlemi yaparken aklınızda tutmanız gereken noktalardan birisi de, vade süresi ile faiz oranı arasındaki ilişkidir. Kati bir kural olmamakla birlikte vade süresi ne kadar kısa ise faiz oranı da o kadar düşüktür diyebiliriz. Genellikle kredi veren banka, kendi tahsilat süresi ne kadar uzarsa faiz oranını da o oranda arttırır. Yeri gelmişken faiz oranları aralığının Merkez Bankası tarafından belirlendiğini hatırlatalım. Kredi başvurusunun onaylanması ise tamamen bankanın inisiyatifindedir.

Kredi Hesaplayın!

Bireysel ihtiyaç Kredisi Hesaplama

Bireysel ihtiyaç kredisi hesaplaması yaparken temel unsur faiz oranıdır. Bununla birlikte dosya masrafını da kontrol ediniz. Son yasal düzenleme ile dosya masrafı, kullanılan kredi tutarının binde 5’i ile sınırlandırılmıştır. Yani 10.000 TL’lik bir ihtiyaç kredisi hesaplaması yaptığınızda dosya masrafının en fazla 50 lira olduğunu görürsünüz. Maliyet oranları ise bankalar arasında değişebilir.

Tüketici ihtiyaç kredilerinde en uzun vade süresi yasalar ile 36 ay yani 3 yıl olarak sınırlandırılmıştır.

Konut Kredisi Hesaplaması

Konut kredisi hesaplamasında faiz oranı ve dosya masrafının yanı sıra ekspertiz ücreti ve komisyon bedeli de kredi maliyetini etkiler. Konut kredileri genellikle uzun vadeli kullanıldıkları için faiz oranlarındaki küçük farklılıklar, toplam geri ödemenize önemli ölçüde yansıyabilir. Ekspertiz ücreti, komisyon bedeli ve dosya masrafı da yine kullanılan kredi tutarına ve bankaya göre değişkenlik gösterecektir.

Ev kredisinde en yüksek kredilendirme miktarı, gayrimenkulün değerinin (emlak uzmanı tarafından belirlenmiş olan) %80’i kadardır. Ayrıca ilgili konuta ipotek konulur.
En avantajlı konut kredisini bulmak için HangiKredi'den destek alabilirsiniz!

Taşıt Kredisi Hesaplama

Taşıt kredisi hesaplaması yaparken, hesaplamayı sıfır araç için mi yoksa ikinci el bir araba için mi yaptığınız önemlidir. Faiz oranlarında önemli farklılıklar olmasa da ikinci el otomobillerde en fazla 10 yaşına kadar kredilendirme yapılıyor olması önemli bir ayrıntıdır.

Taşıt kredilerinde ilgili arabalar bankaya rehine edilir. İkinci el araba kredilerinde nakit para desteği en fazla, kasko değerinin %70’i oranındadır.

KOBİ Kredisi

Kobi kredisi (esnaf kredisi) hesaplamasında ise oranlar ve masraflar son derece değişkendir. İşletmenin büyüklüğüne, sektörüne, kredi başvuru nedenine, kredi siciline, şube ile olan ilişkisine vb. pek çok farklı unsura göre alabileceği kredi tutarı ve oranı değişebilir. Buna karşın Hangikredi.com anlaşmalı bankaların esnaf kredisi ürünlerine online başvuru yapabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat ve para gibi pek çok konuyu sizler için kaleme almaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj! 30.05.2023

    Olayınkolayı ile Kredi Hayat Sigortasında Avantaj!

  • Davranışsal Finans Nedir? 29.05.2023

    Davranışsal Finans Nedir?

  • Mikrofinans Nedir? 26.05.2023

    Mikrofinans Nedir?

  • Bono ve Tahvil Nedir? 24.05.2023

    Bono ve Tahvil Nedir?

Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. Ayrıntılı bilgi için Gizlilik Politikamızı ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.

ikon