Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

KKDF Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 2.12.2021 Güncelleme Tarihi: 16.03.2023

Bankacılık işlemlerinde tüketiciden alınan çeşitli vergiler ve birtakım kesintiler vardır.

KKDF Nedir?
En yaygın iki kalem ise BSMV ile KKDF’dir. 

BSMV bir vergi olduğu için hemen her tüketici tarafından bilinir fakat KKDF ile ilgili pek çok tüketicinin aklında soru işaretleri vardır. KKDF açılımı Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu şeklindedir.

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) Nedir?

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, kullanılan kredilerden yapılan kesintiler ile toplanan bir fondur. İlk olarak 1988 yılında yürürlüğe konmuş olup sonradan kapsamı değişmiştir. Bir dönem tüzel kişi statüsündeki tüketiciler muaf tutulurken günümüzde böyle bir istisna yoktur. Hem bireysel vatandaşlardan hem de tüzel kişilerden, kredi kullandıkları zaman tahsil edilir. Ayrıca ithalatlar üzerinden de bu fon alınır. KKDF vergisi olarak da bilinen bu kesinti aslında vergi değildir. Fakat yönetmelik kapsamındaki işlemlere konu olan herkesin ödemesi zorunludur.

KKDF Ne İşe Yarar?

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, TCMB tarafından kredilendirme ve para politikalarını güçlendirme amacı ile kurulmuştur. Yönetim ve takip görevini ise 2002 yılından itibaren Maliye Bakanlığı’na devretmiştir. Bu kapsamda tüketiciden toplanan fonlar Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarılır. Fonu devlete ödemekle yükümlü olan mükellefler bankalar, vadeli ithalat yapanlar ve finansman kuruluşlarıdır.

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Nasıl Hesaplanır?

KKDF hesaplama işlemleri, kullanılan kredi tutarı üzerinden değil tahakkuk edilen faiz tutarı üzerinden yapılır. Her bir kredi taksitinde, o ayki faiz tutarının %15’i kadar kesinti yapılır. KKDF alınması için söz konusu faizin tahakkuk edilmesi gerekir. Bu nedenle henüz ödenmemiş kredi taksitleri için önceden bir kesiti yapılmaz. Her ay taksite eklenerek tahsil edilir.

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Hesaplama Örneği (Tüketici Kredileri Bazında)

Aylık Taksit Tutarı Aylık Taksitteki Faiz Tutarı Hesaplanan KKDF (%15)
1.500 TL 125 TL 18,75 TL

KKDF Kesintileri Nelerdir?

  1. TL cinsindeki kredilerde, tahakkuk ettirilen faizler üzerinden kesinti
  2. Vadeli ithalatlarda, toplam ithalat tutarı üzerinden kesinti
  3. Döviz kredilerinde, kredinin anapara tutarı üzerinden kesinti
  4. Altın kredilerinde, altın miktarı üzerinden kesinti
  5. Endeksli kredilerde kur farkı, endeks farkı, dönem faizinin cari kur TL karşılığı ya da fark faizinin toplam tutarı üzerinden kesinti

KKDF Kesintisinin Uygulandığı Krediler Hangileridir?

Kredilerde KKDF uygulaması, çeşitli kriterlere dayandırılarak yapılır. Yaygın olarak kullanılan çoğu kredide %15 kesinti yapılırken daha düşük oranlı bazı istisnalar da mevcuttur. Ayrıca Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintilerinden muaf tutulan krediler de vardır.

Bankalar ve diğer finans kuruluşları tarafından kullandırılan tüketici kredilerinin tümünde KKDF kesintisi vardır. %15 ile en yüksek kesinti oranı bu kredilerdedir. Ayrıca krediyi kullanan tüketicinin tüzel kişi olması durumunda bu oran değişmez. Yani hem kurum adına hem de birey adına çekilen krediler için uygulanır.

Konut Kredileri

Konut kredisi, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintilerinden muaf tutulan bir kredidir. Temel bir ihtiyaç olan evlerin daha rahat bir şekilde alınmasını sağlamak ve teşvik amacıyla bu krediden kesinti yapılmamaktadır. Fakat bu konudaki en önemli detay, satın alınan evin ticari bir işleme konu olmamasıdır. Tüketiciler kendilerine ev alırken KKDF’den muaf bir şekilde konut kredisi çekebilirler. Eğer kredi ödemeleri tamamlanmadan ev satılırsa, bu kesinti hesaplanarak tahsil edilir.

En uygun konut kredisi veren bankalar için HangiKredi’yi ziyaret edebilir, avantajlı faiz oranları ve esnek ödeme planları ile ev sahibi olabilirsiniz.

Yurt Dışı Kredileri

Yurt dışı kredilerinde farklı uygulamalar mevcuttur. Banka ve finans kuruluşlarının yurt dışından sağladıkları krediler kesintiden muaf tutulur. Fakat bu kurumlar dışında Türkiye’de yerleşik olan kişilerin yurt dışından kredi sağlaması hâlinde kesinti yapılır. Yurt dışından sağlanan döviz ve altın kredilerinde, vade uzunluğuna göre farklı oranlarda KKDF alınır.

İthalatta KKDF Kesintisi

KKDF hesaplama ithalat işlemlerinde de farklı kriterlere göre uygulanır. İthalatta KKDF uygulaması mal mukabili ödeme, vadeli akreditif ve kabul kredili şeklinde yapılan işlemler için geçerlidir. İhracatı Teşvik Belgesi ile Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamındaki ithalat işlemleri bu kesintiden muaf tutulur.

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Kesinti Oranları Nelerdir?

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu oranları, her bir işlem türüne göre farklılık gösterir. Kesinti oranlarının zaman zaman yükseltilerek ya da düşürülerek güncellenmesi de mümkündür. Güncel kesinti oranları bir tebliğ ile Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

İşlem Türü Kesinti Oranı
Banka ve finansman kuruluşları tarafından kullandırılan tüketici kredileri 15%
Banka ve finansman kuruluşları tarafından yurt dışından sağlanan krediler 0%
Banka ve finansman kuruluşları dışında Türkiye'de yerleşik olan kişilerin yurt dışından aldıkları krediler 3%
Banka ve finansman kuruluşları dışında Türkiye'de yerleşik olan kişilerin yurt dışından aldıkları döviz ve altın kredileri Ortalama vade 1 yıla kadar ise 3%
Ortalama vade 1 ile 2 yıl arasında ise 1%
Ortalama vade 2 ile 3 yıl arasında ise 0,50%
Ortalama vade 3 yıl ve üzerinde ise 0%
Mal mukabili ödeme, vadeli akreditif ve kabul kredili şekillerine göre yapılan ithalat işlemlerinde 6%

HangiKredi kredi hesaplama araçları ile ihtiyaç duyduğunuz kredi türüne göre hesaplama yapabilir, ödeme planını görüntüleyerek ne kadar KKDF kesintisi yapılacağını öğrenebilirsiniz.

KKDF Kesintisi Yapılmayan Durumlar Nelerdir?

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu mevzuatı kapsamında, bazı kredi türlerinde ve finansal işlemlerde bu kesinti yapılmaz. Söz konusu kredi ve işlemlerden bazıları şu şekildedir:

  • Gerçek kişilere kullandırılan ve ticari amaçlı olmayan konut kredileri
  • Halkbank ve Ziraat Bankası tarafından kullandırılan ihtisas kredileri
  • Yurt içindeki bankalar arasındaki krediler
  • Finans kuruluşlarının bankalardan aldıkları krediler
  • Kalkınma Bankası tarafından kullandırılan turizm ihtisas kredileri
  • Tarımsal sanayi kredileri hariç, tarıma yönelik ihtiyaçlar için çiftçilere kullandırılan krediler
  • Bankalar tarafından yurt dışında yerleşik olan kişilere kullandırılan krediler
  • Yurt dışındaki işler için yurt içindeki bankalardan alınan döviz kredileri
  • Arpa, buğday, petrol, gübre ve Dahilde İşleme Rejimi dahilinde ikincil işlem görmüş ürünlerin ithalatı için kullanılan krediler
  • Kitap ithal etmek için kullanılan krediler
  • Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki krediler

KKDF Geri Alınabilir mi?

Normal şartlarda KKDF iadesi söz konusu değildir. Bankalar ve finans kuruluşları, bu kesintileri tahsil ettikten sonra vergi dairesine yani devlete aktarır. Eğer kesilmesi gerekenden fazla bir kesinti yapılmışsa ya da muaf tutulan bir işlem için KKDF kesintisi alınmışsa, ilgili banka ya da finans kuruluşunun bağlı bulunduğu vergi dairesine dilekçe verilerek iade alınması mümkün olabilir.

Bazı bankacılık işlemlerinden de doğabilen bir başka kesinti de Gelir Vergisi’dir. Gelir vergisi hakkında bilmeniz gerekenler için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

19 Oy

-

3,21 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Kısmi Emeklilik Nedir? Şartları Nelerdir? 25.07.2024

    Kısmi Emeklilik Nedir? Şartları Nelerdir?

  • BES Teminatlı İhtiyaç Kredisi Nedir? 25.07.2024

    BES Teminatlı İhtiyaç Kredisi Nedir?

  • İş Göremezlik Raporu Nedir? Nasıl Alınır? 22.07.2024

    İş Göremezlik Raporu Nedir? Nasıl Alınır?

  • HGS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? 18.07.2024

    HGS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?