hangikredi.com

Gelir Vergisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 2.03.2021 Güncelleme Tarihi: 26.01.2024

Gelir elde etmeye başladığınız andan itibaren özellikle dikkat etmeniz gereken konulardan biri de gelir vergisidir.

Gelir Vergisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Peki, nedir acaba bu gelir vergisi? Sizler için derlediğimiz bu yazımızda kafanızdaki pek çok sorunun yanıtını bulabileceksiniz.

Gelir vergisi en temelde gerçek kişilere ait olan gelirler üzerinden alınan bir vergidir. Mal satışından elde edilen gelirler, serbest meslek, menkul ya da gayrimenkul alanlardan elde edilen gelirler vergi alınan gelirlerdendir. Gelir vergisine tabi olan vergiler gerçek kişilerin elde ettiği gelirlerden alınır.

Gelir Vergisi Beyannamesi

Geliri göstermekte olan belgeye gelir vergisi beyannamesi denilmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yıllık gelir beyannamelerinin genellikle her yılın Nisan ayına kadar ödeme süreleri belirlemektedir.

Vergi beyannamesine tabi ve geliri sadece gayrimenkul taşınmaz sermaye iradından ibaret olan vergi mükelleflerinden:

  • Bir yıl içerisinde elde ettiği toplam konut kira geliri, yıl içerisinde 33.000 TL’yi aşanlardan,
  • İşyeri ve dükkân kira geliri üzerinden vergi kesintisi yapanlardan,
  • Kira geliri brüt tutarı beyanname bildirme sınırı 40.000 TL’yi aşanlardan

yıllık gelir beyannamesi istenmektir. Bu rakamlar her yıl değişiklik gösterebilmektedir. Her yıl güncel verilere ulaşmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın web sitesi üzerinden duyurular yapılmaktadır.

Kredi başvurusu için gerekli belgeler arasında önemli bir yeri olan gelir belgesi olmadan kredi çekmek mi istiyorsunuz? Konu ile ilgili derlediğimiz "Gelir Belgesi Olmadan Kredi Çekmek Mümkün mü?" yazımıza göz atın!

Beyannameler Nasıl Verilir?

Yıllık gelir vergi beyannameleri doğrudan elden vergi dairelerine verilebilir. Vergi dairelerine gidemeyeceğiniz durumlarda ise posta yolunu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Beyannameler, vergi mükelleflerinin bağlı olduğu (ikametinin olduğu) vergi dairelerine teslim edilmesi gerekiyor. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunmuş olduğu yeni bir hizmet ile “gib.gov.tr” web sitesi üzerinden Hazır Beyan Sistemi aracılığı ile de vergi gelirlerinizi beyan edebilirsiniz.

Bunlara ek olarak elektronik beyanname gönderme ve aracılık yetkisi almış serbest muhasebeci mali müşavirler aracılığı ile de beyannamenizi gönderebilirsiniz. Posta yolunu kullanarak vergi beyannamesinde bulunacaklar için bir uyarıda bulunmak gerekir ise vergi beyannamelerinizi eğer normal yani adi posta yolu ile gönderecek olursanız, vergi beyannamelerinizin postaya verilmiş olduğu tarih değil, postanın ilgili vergi dairesine ulaşmış olduğu tarih göz önünde bulunduruluyor. Eğer taahhütlü posta gönderme yolunu seçerseniz de postanın vergi dairesinde ulaştığı tarihi değil, vergi beyannamesinin postaya verilmiş olduğu tarih göz önünde bulunduruluyor.

Vergi beyannamesinde bulunduktan sonra vergi ödemelerinizi, anlaşmalı tüm bankalardan ve tüm vergi dairelerinden gerçekleştirebilirsiniz ve ayrıca vergi ödemeleri, Hazır Beyan Sistemi ile internet üzerinden beyan edilen ücret, kira, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç iratlarından kaynaklı gelir vergilinizi anlaşmalı banka ve kredi kartı ile internet servisi üzerinden ödeyebileceksiniz.

Kira geliri olan 60 yaşını geçmiş mükellefler, engelli olması nedeniyle ya da hastalık nedeniyle vergi dairesine gitme problemi olan mükelleflerin de bulundukları ev adreslerine gidilerek bu kişilerin vergi beyannameleri belgelerinin doldurulması için yardımcı olunacak. Bu hizmetten faydalanmak için vergi mükelleflerinin, Vergi İletişim Merkezi Alo 189’u arayarak randevu talebinde bulunmaları gerekmektedir. 

Vadeli mevduat hesabından elde ettiğinizden gelir vergisi kesintisi yapılır mı gibi pek çok sorunun yanıtına ulaşabileceğiniz "Mevduat Getirisinden Gelir Vergisi Kesilir mi?" yazısını mutlaka inceleyin!

Ücret Geliri İçin Kimler Beyanname Verecek?

Gelir vergisinin 193 sayılı gelir vergisi kanununa göre elde edilen gelirlerin genel vergilendirme şekli, bahsedilen ücretin işverenler tarafından hesaba hizmeten veya nakden hizmet muhatabına ödenmesi aşamasında tevkif sureti ile olmakla birlikte, belirli limit ve şartlar göz önüne alınarak yıllık beyanname verilmesi söz konusu olacaktır.

İlgili vergi dairelerinde vergi mükellefiyeti kaydı bulunanlar ya da ilk defa vergi mükellefi kaydı açtırmak zorunda olan ücret gelir sahipleri, bir önceki yıla ait elde ettikleri gelirler için yıllık beyanname vermek zorundadırlar. Elde ettikleri ücret gelirlerinde, gayrimenkul ya da menkul sermaye iratlarının bazı unsurlarında olduğu şekli ile istisna tutarları bulunmamakta olup ücret beyan sınırlarının aşılması durumunda tüm gelir ücreti, ücret beyanı olarak bildirilmek zorundadır.

Bir önceki takvim yılına ait olan ücret gelirlerine dayalı Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi internet ortamında hazır Beyan Sistemi ile ya da mükellefin hâlihazırda bağlı bulunduğu Vergi Dairesi’ne elden başvuru yapılabilinecektir. Ayrıca tahakkuk edilen gelir vergisinin de bakanlıkça belirlenen tarihler arasında iki taksit olarak ödenmesi işlemi ise mümkün kılınmıştır.

Önceki takvim yılına ait olarak tek işverenden alınmış ayrıca kesinti sureti ile vergilendirmede bulunulmuş ücret gelirleri için gelir ücret tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname verilmeyeceği karar alınmıştır. Diğer gelirler için ise gelir beyannamesi verilmesi durumunda da bu gelirler gelir beyannamesine dâhil edilmeyecek şeklinde bir karar alınmıştır.

Birden fazla işveren tarafından kesinti yapılarak vergilendirmede bulunulmuş olan gelirlerden, bir sonraki işverenden elde ettikleri ücret toplamı takvim yılı içerisinde 40.000 TL’yi aşan ücretliler elde ettikleri gelirin tamamı için yıllık toplam ücret geliri beyannamesi vermek zorundadırlar. Birden fazla işverenden gelir elde edilmesi durumunda, ücret gelirlerinin beyanı ile ilgili ilk işverenden alınan ücretin hangisi olacağıyla ilgili olan karar ücretli tarafından serbest olarak belirlenebilecektir.

7194 sayılı Kanun ve Gelir Vergisi’nin 86 numaralı maddesinde yapılan son düzeltmeye göre 01.01.2020 tarihinden itibaren bir tek işverenden alınmış olan tevkif sebebi ile vergilendirilmiş olan ücret tutarının dördüncü diliminde belirtilen tutarın, ki bu 2020 yılı için 600.000 TL olarak belirlenmiştir, aşması durumlarında yıllık beyannamenin verilmesi şart olarak koşulmuştur.

Ayrıca birden fazla işverenden alınan tevkifata dâhil ücretler, ilkinden sonraki işverenden alınan toplam ücret tutarı, belirtilen vergi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmamak ile beraber birinci işverenden elde edilen ücret gelirleri toplamı vergi tarifesinde bulunan dördüncü gelir diliminde yer alan belirlenmiş tutarı aşması durumunda da mükelleflerin yıllık beyanname vermeleri gerekecektir.

1.1.2020 tarihinde 7194 sayılı kanun ile yapılan güncellemede 2019 yılında yapılan birden fazla işverenden elde edilmiş olan ücret gelirinin beyanını etkilememektedir. Buna benzer bir şekilde, bir tek işverenden elde edilen gelir ücretlerinin vergi tarifesinin dördüncü diliminde bulunan yer alan tutarı aşan tevkifata tabi gelir ücretleri için uygulamaları için ücret geliri beyannamesi verme şartı bulunmamaktadır.

Bu durumda elde ettikleri gelir ücretleri sebebi ile yıllık beyannamede bulunması gerekenler şöyle belirtilebilir;

  • Birden çok işveren tarafından kesinti ile vergilendirilmiş olan ve aynı zamanda ücret geliri elde eden ücretlilerden, bir sonraki işverenden kazandıkları ücretler toplamı 40.000 TL’yi aşmakta olan ücretli çalışanlar
  • Ücretlerini yabancı bir ülkedeki işverenden alan çalışanlar
  • İstisnalardan faydalanamayacak olan konsolosluk memurları ve yabancı elçilik hizmetlileri
  • Hazine ve Maliye Bakanlığınca senelik olarak beyanname ile belirtilmesi gerekli görülen ücret ödemesi yapanlar,
  • Kazanmış oldukları ücret vergi yolu ile kesinti yapılmamış yukarıda bahsedilenler dışında kalan ücretliler

Ücret kesintisine tabi olmadığı için beyanname ile yıllık beyan edilen ücret geliri sahibi olanların asgari geçim indiriminden yararlanması için, yıllık beyanname ekinde sunacakları “Asgari Geçim İndirimine Ait Bordro” ile beyanname üzerinden hesap edilen gelir vergisinden mahsup edilmek sureti ile yararlanabilmeleri mümkün olmaktadır.

Gelir ücretini yıllık beyanname ile beyan eden ve hâlihazırda bakmak ile yükümlü olduğu engelli bireyler bulunan kişiler beyanda bulunarak engellilik indiriminden faydalanabileceklerdir.

Açıklanan ücretler yıllık olarak değişiklilik göstermek ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın resmi web sitesinde güncel olarak ilan edilmektedir.  

Kredi hesaplama sayfamız üzerinden bankaların en avantajlı ihtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi, esnaf kredisi faiz oranlarını hesaplayıabilir ve ücretsiz başvuru yapabilirsiniz!

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

  • İşten Çıkış Kodu Nedir? 30.10.2024

    İşten Çıkış Kodu Nedir?

  • Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir? 25.10.2024

    Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir?

  • Konkordato Nedir? 16.10.2024

    Konkordato Nedir?