Vadeli mevduat hesabı açan ya da açmak isteyenlerin en çok sorguladığı konulardan biri, vergi kesintisidir.
Vadeli mevduat hesabı açan ya da açmak isteyenlerin en çok sorguladığı konulardan biri, vergi kesintisidir. Gelir getiren bir yatırım sistemi olduğu için vergi durumu kullanıcılar tarafından çok kritik bir noktaya geliyor. Yazımızın ilerleyen kısımlarında mevduat getirisinden gelir vergisi kesilir mi, mevduat hesabı avantajlı mı, hangi durumlarda stopaj kesilir gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
İçindekiler
Vadeli mevduat hesaplarının faizlerinden kazanılan mevduat getirisi, bazı kullanıcılar için önemli bir gelir kaynağıdır. Peki bu gelir, gelir vergisine tabi tutulur mu?
Yasal yollardan elde edilen çoğu kayıtlı gelir için gelir vergisi uygulaması mevcuttur. Devlet tarafından alınan bu vergi, getirisi olduğu için vadeli mevduat hesaplarında da uygulanmaktadır. Mevduat getirisi üzerinden kazandığınız para, sizin hesabınıza aktarılmadan önce bir kesintiye uğrar. Bu kesinti, belirli şartlar doğrultusunda hesaplanır ve banka tarafından, sizin adınıza devlete ödenir.
Vadeli mevduat hesabınız varsa ya da hesap açmak istiyorsanız, gelir vergisi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Çünkü eğer vadeli hesabınızdan kazanç elde ederseniz, elde ettiğiniz kazancın bir kısmını devlete vergi olarak ödemek durumunda kalırsınız. Bu vergi, elde ettiğiniz gelir hesabınıza geçerken kesilir. Yani isteğe bağlı değildir ve henüz siz mevduat getirisini almadan sizin adınıza ödenmek üzere alınır.
Mevduat getirisi, bankalarda açılan vadeli hesaplardaki faiz oranlarının, vade süresi dolduğunda içeride bulunan anapara üzerinden kazandırdığı tutarlardır. En risksiz yatırım yöntemleri arasında bulunan vadeli mevduat hesabı, bankaların faiz oranları ve sizin belirlediğiniz vadeye göre kârlı sonuçlar getirebilir.
Özellikle ilk yatırdığınız tutarın yüksek olması, kazancınızın da daha çok olması anlamına gelir. Hangi bankadan ne kadar gelir elde edeceğinizi öğrenmek için mevduat hesaplama aracımızdan yararlanabilirsiniz.
Kesinti anlamına gelen stopaj, vergiye konu olan gelirlerden yapılan kesintileri ifade eder. Vergiye konu olan gelir, kazanç sahibinin hesabına geçmeden önce, yasalarda belirlenen oranlar doğrultusunda, maliyeye ödenmek üzere yapılan kesinti olarak tanımlanmaktadır.
Gelir vergisi stopajı, gelir sahibine ödeme yapan kişi ve kurum tarafından, devlete ödenmek için kesilen tutarı ifade eder. Mevduat hesabınızda bulunan paranıza faiz işlemesi hâlinde, bir sonraki dönem belirli bir kazanç elde edersiniz. Bu kazancı size ödeyen banka, size ödediği miktar üzerinden gelir vergisi stopajı keser ve devletin ilgili kurumuna aktarır.
Mevduat getirisi için stopaj alınırken, mevcut anapara dikkate alınmaz. Yani mevduat hesabı için gelir vergisi alınırken, anaparanız ya da anaparanızla birlikte biriken faiz tutarları üzerinden değil, sadece faiz ile gelen getiriler üzerinden kesinti yapılır.
Daha net olmak gerekirse yatırdığınız para 10.000 TL ve faizden gelen tutar 200 TL ise bankadaki hesabınızda 10.200 TL para var demektir. Gelir vergisi stopajı, 10.200 TL üzerinden değil, sadece faizden gelen kâr olan 200 TL üzerinden kesilir.
Vadeli mevduat hesabı açarken belirlenmiş olan faiz oranları üzerinden belirli bir hesaplama yapmanız mümkündür. Aşağıdaki formüller neticesinde, vadeli mevduat getirisi miktarını hesaplayabilirsiniz.
Bankaların faiz oranlarına göre daha pratik bir şekilde hesaplama yapabilmek için mevduat faiz oranları sayfamızdaki hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
Mevduat getirilerinden alınacak olan vergi oranları, bankalar tarafından değil, doğrudan devlet tarafından belirlenir. Bu nedenle tüm bankalarda aynı oranlar geçerlidir. Oranlar Türk lirası, yabancı para ve altın hesapları için ayrı ayrı belirlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı kararı ile belirlenen güncel vergi oranları tablodaki gibidir.
Vade Süresi | TL Vergi Oranı | Döviz Vergi Oranı | Altın Vergi Oranı |
---|---|---|---|
1 - 6 Ay | 5% | 20% | 15% |
7 Ay - 1 Yıl | 3% | 20% | 15% |
1 Yıldan Uzun | 0% | 18% | 15% |
Vadeli mevduat hesaplarının en önemli avantajı, hesapta bekleyen paranın maddi getiri sağlamasıdır. Bu durumun kesintisiz ve belli bir düzende devam etmesi için de vadenin bozulmaması, yani ara dönemde para çekilmemesi gerekir. Ara dönemde nakit paraya ihtiyaç duyma ihtimaliniz varsa kısa ve orta vadeli hesapları tercih etmenizde fayda vardır.
Acil para ihtiyaçlarına karşın tercih edilmesi önerilen vade süresi 1-3 ay arasındadır. Kısa vadeli mevduat hesaplarının faiz oranları genellikle daha düşük olur. Dolayısıyla daha fazla mevduat getirisi elde edebilmek için uzun vadeli hesap açıp vadesini bozmadan parayı bekletmeniz gerekir.
Bankaların mevduat hesaplarında geçerli olan günlük faiz oranları seçeneğini kullanırsanız, istediğiniz zaman paranızı çekme imkânınız olur. Fakat günlük faiz oranları, diğer vadeli hesaplarına göre daha düşüktür. Yani vadeyi bozmasanız bile mevduat getirisi daha az olur.
Vadeli hesaptan para çekme işlemleri ile ilgili detaylı bilgi almak için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.
Mevduat hesabını hali hazırda çalıştığınız bankanın mobil ya da internet bankacılığı üzerinden kolaylıkla açabilirsiniz. Eğer yeni bir banka seçecekseniz, şubeleri ziyaret ederek mevduat hesabı açtırma işlemlerinizi çok kısa sürede tamamlayabilirsiniz.
Mevduat hesabı açarken bankanın sunduğu faiz oranlarına dikkat etmelisiniz. Mevduat getirisinin kârlı olması için daha yüksek oran sunan bankalardan hesap açmalısınız. Elde ettiğiniz gelirden vergi de kesileceği için, toplam kârınızın yüksek olması, bankanın sunduğu faiz oranına bağlıdır.
Vadeli mevduat hesaplarının farklı çeşitleri mevcuttur. Hesap çeşitleri genellikle hesabın kullanım prensibine ve özelliklerine göre değişir. Her hesap çeşidinin sunduğu farklı bir avantaj vardır. Genel olarak vadeli hesap çeşitleri şöyle sıralanır:
Vadeli hesap ve hesap çeşitleri hakkındaki detayları “Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?” isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Günümüzde pek çok yatırım aracı mevcuttur. Bu araçların çoğundan getiri sağlamak için ekonomi bilgisine ve düzenli takibe ihtiyaç duyulur. Ayrıca çoğunda her zaman risk vardır. Bu gibi detaylara takılmadan risksiz kazanç elde etmek isteyenler içinse vadeli mevduat hesabı avantajlıdır.
Vadeli mevduat hesabında risk yoktur. Seçtiğiniz vade ve faiz oranı üzerinden banka sizin ne kadar kâr elde edeceğinizi baştan söylemiş ve buna göre işlemleri başlatmış olur. Mevduat hesabınızda döviz bulunuyorsa, ancak döviz değerinin düşmesi durumunda zararınız olabilir. Bunun dışında vadeyi bozdurarak para çekmediğiniz sürece vade ve faiz üzerinden hesabınızdaki para katlanmaya devam eder.
selamlar. kısa sormak istiyorum. banka tarafından zorunlu olarak hayat emeklilik yaptırıldım. 17 sonra vade dolmadan çıkmak istedim. çeşitli isimler hakkında kesintiler yapıldı. ilgimi çeken kesintilerden bir tanesi stopaj vergisi idi. Bildiğim kadarıyla stopaj gelirden kesilen vergidir. çıktığım sitemden herhangi bir şekilde gelirim yoktur. Banka yinede stopaj adı altında iki kez kesinti yaptı bankanın buna hakkı var mıdır. yani gelir olmadan stopaj alınması hak yada yasal mıdır. bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum.
Sayın Arap Yaşar Kazan, Alınan giderlerin detayını bankanızdan talep edebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.