Vadeli mevduat hesabı açan ya da açmak isteyenlerin en çok sorguladığı konulardan biri vergi kesintisi.
İçindekiler
Vadeli mevduat hesabı açan ya da açmak isteyenlerin en çok sorguladığı konulardan biri vergi kesintisi. Gelir getiren bir yatırım sistemi olduğu için vergi durumu kullanıcılar tarafından çok kritik bir noktaya geliyor. Yazımızın ilerleyen kısımlarında mevduat getirisinden gelir vergisi kesilir mi, mevduat hesabı avantajlı mı, hangi durumlarda stopaj kesilir gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Mevduat getirisi, bankalarda açılan vadeli hesaplardaki faiz oranlarının, vade süresi dolduğunda içeride bulunan ana para üzerinden ekstra kazandırdığı tutarlardır. En risksiz yatırım yöntemleri arasında bulunan vadeli mevduat hesabı, bankaların faiz oranları ve sizin belirlediğiniz vadeye göre kârlı sonuçlar getirebilir.
Özellikle ilk yatırdığınız tutarın yüksek olması, kazancınızın da daha çok olması anlamına geliyor. Hangi bankadan ne kadar gelir elde edeceğinizi öğrenmek için hemen mevduat hesaplama yapabilirsiniz.
Stopaj, genel olarak kazançlarınız üzerinden devletin almış olduğu gelir vergisidir. Resmi olarak belgelenen tüm gelirler için stopaj kesintisi söz konusu olur. Bu durum belli bir kazanç getirdiği için vadeli mevduat gelirlerinde de mevcut.
Mevduat getirisi için stopaj alınırken öncelikle ana paranın önemi olmadığını söylemekte fayda var. Yani mevduat hesabı için gelir vergisi çıkarılırken ana paranız ya da ana paranızla birlikte biriken faiz tutarları üzerinden değil, sadece faiz ile gelen getiriler üzerinden kesinti yapılır.
Daha net olmak gerekirse yatırdığınız para 10.000 TL ve faizden gelen tutar 200 TL ise bankadaki hesabınızda 10.200 TL para var demektir. Stopaj kesileceği zaman ise 10.200 TL üzerinden değil, sadece faizden gelen kâr olan 200 TL üzerinden vergi değerlendirilmesi yapılır.
Mevduat sayfamızı ziyaret ederek mevduat faiz oranları hesaplama yapabilirsiniz.
TL bazında vadeli mevduat hesapları ile döviz vadeli mevduat hesaplarındaki vergi oranları farklı hesaplanıyor. Son yapılan düzenlemeler neticesinde mevduat hesaplarındaki vergi kesinti oranları aşağıdaki gibidir:
TL hesapları için:
vergi alınır.
Döviz hesapları için:
Vadeli mevduat hesabı açarken belirlenmiş olan faiz oranları üzerinden belli bir hesaplama yapmanız mümkün. Aşağıdaki formüller neticesinde, vadeli mevduat getirilerini hesaplayabilirsiniz:
Vadeli mevduat hesaplarının en önemli avantajı, durduğu yerde maddi getirisi olması. Bu durumun kesintisiz ve belli bir düzende devam etmesi için de vadenin bozulmaması, yani ara dönemde para çekilmemesi gerekiyor. Ara dönemde nakit paraya ihtiyaç duyma ihtimali olabileceğinden orta vadeli mevduat hesapları tercih ediliyor.
Bankaların mevduat hesaplarında geçerli olan günlük faiz oranları seçeneğini kullanırsanız, istediğiniz zaman paranızı çekme imkanınız oluyor. Fakat günlük faiz oranlarında da verilen faiz oranları diğer vadeli hesap imkanlarına göre çok daha düşük oluyor. Acil para ihtiyaçlarına karşın tercih edilmesi önerilen vade süreleri 1-3 ay olmakta. Yine bu durumda da günlük faizler kadar olmasa da uzun süreli vadelere göre faiz oranlarında düşüş yaşanıyor.
Vadeli hesaptan para çekme işlemleri hakkında tüm detaylı bilgiler bu içerikte!
Bankalar vadeli mevduat seçenekleri için farklı imkanlar sunuyor. Özellikle kampanya dönemlerinde, kısa sürelerle düzenledikleri opsiyonlar dahilinde, farklı ihtiyaçları karşılayacak uzun süreli birikimlerin önü açılıyor. Çeyiz hesabından dönemsel ödemeli, e-vadeli hesaptan birikim hesabına kadar pek çok seçenek sayesinde yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Güncel altın fiyatları ile altın hesaplama işlemi gerçekleştirmek için Altın sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Günümüzde pek çok insan internet ya da borsa üzerinden yatırım yaparak parasının değerini katlamaya çalışıyor. Özellikle elinde döviz bulunduran kişiler yatırım açısından çok daha şanslı. Genel olarak bakıldığında internet ve borsa üzerinden yatırım yapmak sıkı takip ve risk almayı gerektiriyor. Risk almak istemeyen yatırımcılar içinse en öncelikli seçenek vadeli mevduat hesabı oluyor.
Vadeli mevduat hesabında risk yoktur. Seçtiğiniz vade ve faiz oranı üzerinden banka sizin ne kadar kâr elde edeceğinizi baştan söylemiş ve buna göre işlemlerini başlatmış olur. Mevduat hesabınızda döviz bulunuyorsa, ancak döviz değerinin düşmesi durumunda zararınız olabilir. Bunun dışında vadeyi bozdurarak para çekmediğiniz sürece vade ve faiz üzerinden hesabınızdaki para katlanmaya devam eder.
Mevduat hesabındaki getirinizin gerçekten karlı olması için mutlaka faiz oranlarını iyi seçmelisiniz. Vergi oranları neticesinde getirinizden kesilecek para durumunda, az faizle işlem yapılıyorsa karınız da toplamda o kadar az olur. Bu yüzden faiz getirisi ve vergi tutarını iyi ayarlamanızda fayda var.
Dolar hesaplama işlemi için Döviz sayfamızı ziyaret edin!
Mevduat hesabını hali hazırda çalıştığınız bankanın mobil ya da internet bankacılığı üzerinden kolaylıkla açabilirsiniz. Eğer yeni bir banka seçecekseniz, şubeleri ziyaret ederek mevduat hesabı açtırma işlemlerinizi çok kısa sürede tamamlayabilirsiniz.
Mevduat hesabı açtırmayla ilgili detaylı bilgiyi vadeli mevduat hesabı nedir adlı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
selamlar. kısa sormak istiyorum. banka tarafından zorunlu olarak hayat emeklilik yaptırıldım. 17 sonra vade dolmadan çıkmak istedim. çeşitli isimler hakkında kesintiler yapıldı. ilgimi çeken kesintilerden bir tanesi stopaj vergisi idi. Bildiğim kadarıyla stopaj gelirden kesilen vergidir. çıktığım sitemden herhangi bir şekilde gelirim yoktur. Banka yinede stopaj adı altında iki kez kesinti yaptı bankanın buna hakkı var mıdır. yani gelir olmadan stopaj alınması hak yada yasal mıdır. bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum.
Sayın Arap Yaşar Kazan, Alınan giderlerin detayını bankanızdan talep edebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.